Magyar ünnep Bécsben

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Idén a modern magyar zene ünnepi hetét rendezték Ausztriában, ahol három valóban világhírű, élő zeneszerzőnk kapott lehetőséget a reprezentatív megjelenésre. Kurtág György Kurtág Mártával adott elő saját műveiből és a Keller vonógynégyes ifj. Kurtág Györggyel szólaltatta meg id. Kurtág szerzeményét, valamint ifj. Kurtág saját szerzeményeit is játszotta szintetizátoron.
Hogy a generációs és családi ünnep teljes legyen Ligeti György műveit és személyes jelenléte mellett fia, Lukas Ligeti szerzeménye is előadásra került az UMZE és az Amadinda magyar együttesek előadásában.
A harmadik magyar Eötvös Péter, a nemrég Kossuth Díjjal kitüntetett, - jó harminc éve főként külföldön működő - szerzőnk és karmesterünk saját operáját vezényelte, ezen kívül zenekari műve is bemutatásra került, szintén az UMZE és az Amadinda előadásában. A Budapesti Operaházban már bemutatott Három nővér című kétfelvonásos operáját ezúttal oroszul, azok a világhírű énekesek adták elő, akikkel Eötvös Lyonban már bemutatta. A budapesti verziótól elütően, a Három nővért három férfi énekes alakítja. Az énekesek között Nikita Storojew, az egykor Bolsoj énekes és a kíváló magyar Fried Péter is közreműködött. A produkció szcenírozását és rendezését japán művészek vállalták Bécsben - a magyar két előadással szemben - négy előadást tartottak a patinás Theater an der Wien-ben, ahol annak idején Beethoven Fideliojának volt a bemutatója.
A műsor bepillantást enged a koncert előkészületeibe, próbákba, ahol a neves szerzők és fiaik vettek részt. A koncert és az opera előadásából részleteket rögzítve, igyekeztünk dokumentálni a zenetörténet és a magyar kultúra jelentős eseményét. Ezen kívül Eötvös, ifj. Kurtág, ifj. Ligeti és az opera másik karmestere, Tihanyi László interjúi, valamint a nagy öregek kötetlen beszélgetése is színesíti a műsort.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?