Malcolm X

Bakancslistához adom
amerikai dráma, 194 perc, 1992

Értékelés:

37 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Betty Shabazz
Elijah Muhammad
West Indian Archie

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  1993
  Legjobb férfi alakítás: Denzel Washington
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  1993
  Arany Medve jelölés: Spike Lee
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Denzel Washington
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Ruth E. Carter
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Denzel Washington

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
Warthog82 2018 szept. 22. - 17:00:48 2/10
Mint film:3 óra fehérellenes fröcsögés.Mint politikus,szabadsàgjogi aktivista:hangulatkeltő,fehérgyűlölő szarkeverő rasszista.Nem csodálkoztam hogy saját fajtársai nyirták ki.Nem érdemes 3 órát rászánni erre a fekete propaganda filmre.Még Denzel miatt sem.
SandCreek 2015 ápr. 06. - 09:07:45
Akit érdekel, hallgassa meg a valódi Malcolm X-et: https://www.youtube.com/watch?v=ENHP89mLWOY
A fehér riporter hosszan faggatja alanyát, hogy mi a 'valódi' családneve. Malcolm X kimerítõ válasza visszatér a probléma gyökereihez, amikor az erõszakkal Amerikába hurcolt feketéket megfosztották saját nevüktõl. Késõbb mint jó rabszolgák, a fehér tulajdonosuktól kapták nevüket, általában a 'mester' családnevét.
SandCreek 2015 ápr. 06. - 08:46:07
Igényes, alapos életrajzi alkotás az egyik jelentõs fekete polgárjogi aktivistáról.
A gyermekkor ilyen esetben különösen lényeges, ifjúkori kapcsolatai mindkét nemmel úgyszintén. Nem tûnt elfogultnak, Malcolm X nincs itt tisztára mosva, börtönévei is helyet kaptak benne.
A hajszíne szintén egy különös eset, amelytõl elég fura módon próbált megszabadulni. Megerõszakolt színes bõrû nõk, jó sokan lehettek.
Hogy mennyire volt militáns, az egy nyitott kérdés. Élete utolsó szakaszában változtak a nézetei, tehát lehet õt 'nigró rasszistaként' kezelni, csakhogy ez nem fedi a teljes valóságot. A halála pedig fontos mementója annak, miért is akarták õt likvidálni.
Denzel Washington alakítása ismét a legmagasabb igényeket is ki kellett hogy elégítse. A téma kényessége miatt azonban nem kell csodálkozni azon, hogy nem jutalmazták a színészt díjesõvel. Ez Amerika és annak egy jelentõs történelmi eseménye.

A legelején az alkotók és a cím felvezetõje alatt Malcolm X nagyon radikális nézeteit lehet hallani. Akinek ez sérti az önérzetét, ne nézze tovább. Utána rögtön látványos pezsgõ táncjelenetek következnek, mintegy kárpótlásul. Spike Lee filmje sok karaktert vonultat föl, mind élvezetes alakítás, árnyalt képet próbál festeni, és bár igen hosszú, szerintem szórakoztatóan tanulságos.
offtopic
Moldávia bánata 2010 márc. 07. - 21:35:01 Előzmény Spooner
Nekem még mekkai zarándoklat sem kell hozzá, hogy tudjam, nem minden fekete maga a sátán! ;)
10/10
Spooner 2010 márc. 05. - 22:31:37 10/10
Mekkai zarándoklatán rájött, hogy nem úgy van ahogy elõbb tanították illetve gondolták.., tehát "nem minden fehér ördög"..
offtopic
Moldávia bánata 2010 márc. 05. - 21:55:49
A film nem rossz, de az ilyen nigró rasszistáktól ugyanannyira hányi tudok, mint a nem nigróktól.
10/10
Spooner 2010 márc. 05. - 20:46:35 10/10
VÉGRE megszereztem és meg is néztem!! :)
Remek film, Spike Lee szép emléket állított Mr. X-nek!
Persze könyvben azért jobb illetve részletesebb.. de részemrõl megy a 10 pont.

ui.: Akinek kellene a film vagy a könyv (beszkennelve) az írjon megosztom bárkivel :)
10/10
cperger 2010 febr. 07. - 18:39:44 10/10
Elég jó film amibõl viszonylag jól meg lehet ismerni az amerikai afroamerikaiak problémáit az egyik leghíresebb polgárjogi aktivista szemszögébõl aki munkásságával sokat javított az amerikai négerek helyzetén.......
Rgy kicsit talán túl hosszú,de érdemes megnézni!!!
10/10
Spooner 2010 febr. 05. - 10:47:04 10/10
holnap este 10tõl lesz. valaki vegye fel lécciii! Nincs Tv6-om :((
10/10
blackman 2009 szept. 04. - 22:14:24 10/10 Előzmény fredi60
Mint azt jeleztem is ott a hszben idéztem,nem én találtam ki. Már nem tudom honnan való az idézet,de akkor szerintem átsiklottam efelett. Szerintem sem,most hogy így elelvastam. Bocs :)
fredi60 2009 szept. 02. - 16:32:47 Előzmény blackman
"Harcolt a második világháborúban, majd késõbb a koreai háborúban."
Azért nem kell(ene) túlzásokba esni. Egyikben sem vett részt.
tasunko 2009 szept. 02. - 15:37:14
Nekem van avim és jól idõzített angol feliratom. Csak nincs aki lefordítsa.
10 éve akarom megnézni és nem tudom. :(
offtopic
efes 2008 okt. 27. - 18:24:22
Biztosan láttam, ui. és biztosan nem DVD-n, hanem vagy tévében vagy moziban.
offtopic
efes 2008 okt. 27. - 18:23:30
100%, hogy van magyar kópia, vagy a tévébõl, vagy moziforgalomból. Persze, lehet hogy lejárt a jogdíja. Spike Lee nagy gizda.
10/10
blackman 2008 okt. 27. - 17:34:44 10/10
"Az amerikai fekete polgárjogi harcost 1965. február 21-én egy harlemi gyûlésen, beszéde közben 13 revolverlövéssel gyilkolták meg.
Apja feketebõrû baptista lelkész volt, esküdt ellensége a feketék elleni faji megkülönböztetésnek, s az afro-amerikaiaknak az õshazába való visszatéréséért küzdött. Miután a család 1931-ben a Michigan állambeli Lansingba költözött, az apát fehérek megölték, házukat pedig felgyújtották. Az anya nyolc gyermekével Detroitba költözött, de az õt ért megpróbáltatások után idegklinikára került. Malcolm nevelõszülõknél és nevelõotthonokban nõtt fel.
1940-tõl az Iowa állambeli Mason Cityben járt iskolába, de nyolc év után abba kellett hagynia a tanulást. Bostonban alkalmi munkával tartotta fenn magát, majd New York négernegyedébe, a Harlembe költözött. Harcolt a második világháborúban, majd késõbb a koreai háborúban. Vöröses haja miatt a bûnügyi jelentésekben "Nagy vörös"-ként, vagy "Detroit Red"-ként szerepelt. 1946-ban orgazdaság és rablás miatt 8-10 évi börtönre ítélték. A charlestoni börtönben megismerkedett Elijah Muhammaddal, "Az Iszlám Nemzet" nevû szervezet és a "Fekete Muzulmánok" nevû szekta vezetõjével, aki a fekete nacionalizmus radikális szárnyát képviselte.
1953-ban Malcolm X a detroiti mecset helyettes vezetõje lett, majd nem sokkal késõbb saját mecsetet alapított Philadelphiában. 1954-ben a harlemi mecset vezetésével bízták meg, amelyet rövid idõ alatt a mozgalom központjává fejlesztett. Növekvõ befolyása a mozgalom 1963-as kettészakadásához vezetett, mert a fehérekkel szembeni visszafogottabb magatartása kiváltotta a fekete radikálisok ellenállását."

Egy részlet a filmbõl:
http://www.youtube.com/watch?v=cT1jLY20tLo&feature=related

A film elõzetese:
http://www.youtube.com/watch?v=2rfaiu8DbRs&feature=related
10/10
blackman 2008 okt. 27. - 17:06:00 10/10
Tudom,csak ez olyan jelzés volt részemrõl.Én a viselkedésére gondoltam,és a plasztikai mûtéteire leginkább.Az orrát nyilvánvalóan azért mûtette meg,mert nekünk genetikailag széles az orrunk,nem úgy mint a fehéreknek,és õ ez által is fehér akart lenni,vagyis hasonlítani.Ugyanúgy,mint ahogy japánba,vagy kínába nagy trend,hogy a nõk megmûtetik a szemhéjukat,hogy ne legyen húzott szemük,hanem olyan fehére legyen.A "fehéredés" részérõl már csak tetézte ezt.Vagy mint a filmben Malcolm,aki hajegyenesítõt kent mindig a hajára,hogy ne legyen ugye vad göndör,mint nekem is,és így akart beilleszkedni a fehérek közé.
10/10
blackman 2008 okt. 27. - 16:56:48 10/10
Nem tudtam hogy ez megtörtént eset.Most el is süllyedtem kb 6 láb mélyre! De mindent én se tudhatok.Olvasni nem nagyon van idõm,a filmnézés közben meg mást is tudok csinálni.De sajnálhatod hogy nem láttad,zseniális egy film!Tuti hogy megszerzem valahogy DVD-n!Lelõtték?Atya ég! Az már a filmbõl is kiderült hogy hiába volt ez a fene nagy valásos dolog,és szerezzük egymást fekete testvérek,páran nagyon is irígykedtek Malcomra,pont ezért bukott ki a felesége is,mert õ meg mindenkiben megbízott,és mondta neki a neje,hogy ez nagy hiba.
10/10
blackman 2008 okt. 27. - 16:12:43 10/10
Istenem megnéztem tegnap,bár már a végén annyira fáradt voltam,hogy sajnos azt már nem láttam,csak odaáig,hogy Malcolmnak már otthon is problémát okozott a vak hite,ami végül is segített jobb útra térnie.

Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a filmet!Denzel annyira jól játszik benne,hogy hihetetlen!Ezek után evidens volt szerintem az Amerikai gengszter film beli szereplése!

Maga a film témája is elgondolkoztató:A feketék kitaszítottság érzése a fehérek világában.Bármit csináljon egy fekete,bármilyen okos,kitartó,az mégis csak KOSZOS NIGGER marad.Ezt példázza az is,ami a film egyik jelenetében játszódik le a fiatal iskolás Malcolm és a tanítója között.Malcolm hiába volt jó tanuló,kitartó,alázatos,a tanító kerek-perec kijelentette,hogy ne is számítson arra,hogy ügyvéd lehet,vagy bármilyen "fehér" állása lehet.Menjem ácsnak,mert az való a feketéknek,mert a feketéknek jó a kézügyességük.De számos példa van nem csak a filmbõl,hanem sajnos az életbõl is,és ezt a film remekül mutatja be.És az hogy az iszlámot választották "menekülésnek,vagy kapaszkodónak" nem tudtam eldönteni hogy jó-e vagy rossz.A vak hittel én mindig szkeptikus vagyok.Én magam nem vagyok nagyon vallásos,nem élek-e szerint.Csak magamba hiszek,másban nem nagyon.Sajnos bele tudtam élni magam a filmbeli emberek szerepeibe,mert aki bármilyen kisebbséghez-vagy nevezzük akárhogy-tartozik,az mindig érzi a megkülönböztetést,és ez sajnos bennünk is bennünk van.Valamelyik fekete nagyon szeretne beilleszkedni a fehérek kozé "fehér" lenni és megtagadja hogy minek született.Teljesen egyszerû hétköznapi példa Michael Jackson is,aki fehérré akart válni,mert azt gondolta hogy fehérként sikeresebb lehet,jobban elfogaják.Persze mindenki tudja hogy ez közel sincs így.
Aki kicsit bele akar látni a feketék megkülönböztetésébe,annak ajánlom a filmet!

(Azért ha valaki látta,írja már le nekem vagy privibe vagy itt,hogy mi is lett a vége!)