Manifesztum

Bakancslistához adom
Manifesto
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott ausztrál-német dráma, 95 perc, 2015

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

A Manifesztum című filmet egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze a rendező, Julian Rosefeldt. A film a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja Cate Blanchett rendkívüli alakításában. A színésznő 12 különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó - minden egyes szerepében váratlan és meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a jól ismert, híres szövegeknek.
Bemutató dátuma: 2018. február 1. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
startas márc. 31. 09:41:12 10/10
Nagyon artisztikus alkotás, sok centrálisan komponált képpel. Számomra erénye a filmnek, hogy minden szerepet Blanchett játszott, így a színésznő átváltozóképességét jól szemléltette a rendező. A képek engem nagyon megfogtak, szerintem nagyon szépek. A filmben elhangzó kiáltványokkal sajnos nagyon ritkán lehet találkozni a hétköznapokban, ezért a régi egyetemi időkből ismerős harsány mondatokat jó volt újra hallani. Engem ezek lelkesíteni tudnak.
Hátánya a filmnek, hogy túl sok a filozófikus gondolat és nagyon nehéz mindent befogadni. Lehet elég lett volna 2-3 kiáltványra szortítkozni és inkább több részre bontani a filmet. Egyszer be is aludtam rajta úgy 5 percre, annyira lefárasztott a sok gondolat.
7/10
örZSEH 2018 febr. 20. - 17:19:11 7/10
Hát érdekes darab... Lehet én vagyok a laikus, de kicsit érthetõbbé is tehették volna a filmet. Nagyon elvontan volt elõadva minden egyes helyzetben a szöveg, nekem ettõl életidegen lett a film. Értem persze a koncepciót, az üzenetet, de akkor is túlságosan passzív szerepbe kényszerítette a nézõt... Blanchett karakter ábrázolása elfogadható volt de sajnos nekem nem kiemelkedõ. Voltak bizonyos pillanatok amiket jól elkapott a szerepekben, de többet is belevihetett volna.

Talán még egyszer meg kéne néznem, hogy jobban megértsem a filmet és a különbözõ mûvészeti irányzatokat. Amúgy attól hogy ennyi karaktert és mûvészeti ágat felvonultatott, még akkor is csak egyetlen üzenete volt a filmnek és szerintem ez túl lett kicsit harsogva (nem hülye a nézõ, megérti 2x elmondás után is a lényeget, nem kell egész végig ezt szajkózni....).
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás