Film

Manifesztum

/Manifesto/
ausztrál-német dráma, 95 perc, 2015 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
    • f

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

A Manifesztum című filmet egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze a rendező, Julian Rosefeldt. A film a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja Cate Blanchett rendkívüli alakításában. A színésznő 12 különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó - minden egyes szerepében váratlan és meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a jól ismert, híres szövegeknek.

Bemutató dátuma: 2018. február 1. (Forgalmazó: Cirko Film)

Stáblista:

Alkotók


Vélemény:

szavazat: 7/10 2018 febr. 20. - 17:19:11
2018 febr. 20. - 17:19:11
Hát érdekes darab... Lehet én vagyok a laikus, de kicsit érthetõbbé is tehették volna a filmet. Nagyon elvontan volt elõadva minden egyes helyzetben a szöveg, nekem ettõl életidegen lett a film. Értem persze a koncepciót, az üzenetet, de akkor is túlságosan passzív szerepbe kényszerítette a nézõt... Blanchett karakter ábrázolása elfogadható volt de sajnos nekem nem kiemelkedõ. Voltak bizonyos pillanatok amiket jól elkapott a szerepekben, de többet is belevihetett volna.

Talán még egyszer meg kéne néznem, hogy jobban megértsem a filmet és a különbözõ mûvészeti irányzatokat. Amúgy attól hogy ennyi karaktert és mûvészeti ágat felvonultatott, még akkor is csak egyetlen üzenete volt a filmnek és szerintem ez túl lett kicsit harsogva (nem hülye a nézõ, megérti 2x elmondás után is a lényeget, nem kell egész végig ezt szajkózni....).