Margó királyné

Bakancslistához adom
La reine Margot
18 éven aluliak számára nem ajánlott francia romantikus dráma, 140 perc, 1994

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

A XVI. századi Franciaországban, a katolikusok és a hugenották vallásháborúja idején, Medici Katalin beleegyezik, hogy lánya, Valois Margit, államérdekből feleségül menjen a protestáns Navarrai Henrikhez. A frigytől várt békeremények azonban gyorsan szertefoszlanak, amikor kiderül, hogy az anyakirályné és fiai az esküvőre meghívott hugenották lemészárlását tervezik. 1572. augusztus 24-én, Szent Bertalan éjszakáján sor kerül a véres tömeggyilkosságra.
Bemutató dátuma: 2003. augusztus 28. Forgalmazó: FF Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Gliguta 2021 aug. 11. - 19:24:11 10/10
Istenem, amúgy a szívem szakad meg belül mikor nézem.
Mint református dj látnom hogy megölték a hittársaimat, még inkább fáj az hogy árttéritették őket katolikusnak. Én inkább meghaltam volna mint áttérjek. Csak abban az esetben tértem volna át katolikus vallásban ha masok életét megmenteni vele, a magam életéért nem.
SPOILER
A göndör hajú fiúért megszakad a szívem. Árttéritették katolikusnak és nemcsak a vallását veszítette el hanem a szerelmet sem kapta meg mert Margit királyné csalta másik eretnekkel. Az a másik pogány bezzeg megúszta hogy áttéritsék meg megölték és a királynéval kefélt. Ha egy protenstáns kellett neki akkor miért nem a férjét becsülte meg? Ha már a hitét elvette tőle akkor a boldogságot miért nem adta meg neki még a szerelmet hogy legyen értelme éljen a göndör hajú fiúnak.
Nagyon jól tette a Szűzanya hogy úgy rendezte hogy azt a másikat kivégezték mert Margit legalább a férjéhez tért vissza.
Csak nem értem hogyan állt vissza református nak ha az összeset megölték és aztán hogy nem ölték meg amiért visszaállt?
10/10
Gliguta 2021 aug. 04. - 21:52:57 10/10
,,OFF,,
Nem tudom mi a legszörnyűbb? Az- e hogy a katolikusok meg most is kiirtananak minket reformátusokat ha tehetnék vagy az hogy a hugenották meggyilkolásáról és a magyarolszági 1671-1681- ig tartó protenstánsűldözésről bement szót a hatalom mert a katolikus pápa nem engedi.
Elmondom én: 1671-öl 1 Lipót és egy nagyváradi katolikus püspök kiokoskodta hogy a török megszállásért a reformátusok a felelősek mert ez is az is eretnek pogány hitben van és hogy a katolikus egyházat káromolják és évvel.az országot veszejeztetik mert ugye Szent István Szűz Mária aki ajánlotta fel az országot tehát istenkáromlók is mert Mária Istenszülő.
Ezek az okok elegek voltak arra hogy a reformátusok ellen forduljon a katolikus vezetőség, a Hapsburgok.
A református papokat vagy megölték vagy elűzték vagy eladták gályarabnak ha nem tértek át katolikus hitrees ugyanígy jártak a kantorok, harangozók, tanítók is. Én ezt most olvasom, mint református erről nem tudtam mert történelmileg ezt nem ismerik be. Ha a Katolikusokat vagy az ortodoxokat üldöznék már régen be lenne írva a történelembe de a ,,hitehagyotokat,, minek..
Nem tudom hogy a gályarabsagban vagy azon kívül és hogy mivel meg hogyan de arra kényszerítették őket hogy terdeljenek le, vessenek keresztet meg csokoljak meg a feszületet és áldozzanak. Arra nem gondoltak hogy mivel nem katolikusok eaz áldozás szentségtörés mert így is úgy is a tüzes pokolba kerülnek és mindegy nekik.
Ez sokkal rosszabb mint a gályarabsag hogy miserésztvételére kényszerítették őket.
A nép ott maradt pásztor nélkül és katolikus papot küldtek tehát át kellett térjenek vagy elvették a házukat és mehettek koldulni, de azt is csak a katolikus egyháztól tudtak.
Egy holland úr kiszabadította a református galyarabokat de aztán nem tudom hogy volt.
2 Lipót bevezette a vallási türelmét 1681 októberében ami abból állt hogy torony nélküli imaházakat építethettek és nem az utcafronti. Meg ha az anya református volt akkor a lánya református lehetett,minden más esetben csak katolikus lehetett.
Nem is értem hogy lehet hogy most is vagyunk ennyien. Meg változtatták a türelmi rendelete vagy több lány született és úgy lettünk többen protenstánsok? Vagy jött a komunizmus és akkor eltereliditt a figyelem rólunk? Nem tudom
6/10
sanderb 2013 márc. 30. - 11:35:30 6/10
Hogy ez egy romantikus dráma lenne? Kétlem. Ez egy olyan történelmi dráma, amiben a mozgatórugókat nem alakították ki rendesen, ezért a nézõ - történelmi ismeretek híján - csak töpreng azon, hogy ezek most miért is haragszanak egymásra békíthetetlenül, és csak kapkodja a fejét az ember keresve az összefüggéseket. A nagy hibája a filmnek ezektõl függetlenül, hogy az ember egy idõ után el kezd unatkozni, mert a dramaturgia lassan csordogáló, kevéssé érdekes eseményekkel vezeti tovább a történetet, aminek nincs íve, csak hömpölyög egy helyben. Bevallom õszintén, a végén már untam; szerintem egy jó történelmi tabló filmes feldolgozása ennél több kell legyen.
Az alakítások, színészi megformálások kiemelkedõek, hitelesek. A képek parádésak, a harcjelenetek során az ember a bõrén érzi a borzalmakat, a feszültséget és az elkeseredettséget.
10/6
cicuri007 2011 márc. 25. - 10:06:54 Előzmény Ayrton Corvus
köszi!
EZT a megjegyzést vártam! :)
Továbbá, tényleg az esküvõre jött annyi hugenotta, ahogy a film dolgozza fel? Szerintem ez is hülyeség, de újra kéne olvasnom a könyvet... :D
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Bertalan_%C3%A9jszak%C3%A1ja
10/10
nitacska1992 2010 dec. 06. - 22:25:17 10/10
Nekem is tetszett a film
Wilde 2010 aug. 14. - 15:08:55
Alexandre Dumas regényének filmváltozata bizony telitalálat a történelmi mozik szerelmeseinek: nem is értem, hozzánk moziba miért akkora késéssel érkezett. A szereposztás parádés, a látvány nagyívû, és olykor hihetetlen brutális: a hírhedt éjszakai öldöklés képei bizony nem mentessek a véres képsoroktól sem. Színészei tökéletesek, Daniel Auteuil mindig is kedvencem volt: ha szeretnél egy, kissé hitelesebb történelmi mozit nézni, nyugodt szívvel próbát tehetsz vele.
Rahar 2009 dec. 20. - 20:39:47
Nekem tetszik ez a film, bár a történelmi hûséggel kapcsolatban kételyeim vannak. A kexholm nevû hozzászólóval ellentétben én úgy gondolom és tapasztaltam, hogy az emberek gonoszabbak, mint ebben a filmben bemutatott szereplõk, szerintem nincs semmi sem túljátszva és túldramatizálva a filmben. A színészek játéka szerintem kiváló, a történet és a cselekmény vezetésében több lehetett volna a gonoszság bemutatása. Ezért 10 pontból 8 pontra értékeltem.
9/10
Mirax 2008 szept. 23. - 18:06:43 9/10
Nekem nagyon tetszett a film, legalább ötször láttam, a könyvet is olvastam, és a valós részének is utánanéztem. Szerintem azt a borzalmat, ami azon az éjszakán meg az azt követõ napokban történt tökéletesen ábrázolta a film, az embernek egyenesen sírhatnékja van, hogy milyen nüanszok miatt képesek állattá süllyedni emberek, miközben a vezetõk hideg fejjel elsakkoznak felettük.
Kexholm, szted nincs ilyen eszelõs meg gonosz figura? Katalin összes fia korcs volt, gyenge és dilis, többek közt a trükkös Medici-vérnek köszönhetõen. Lehet h nem pont ilyenek voltak, de ha volt a karakterekben túlzás, az csak jót tett a filmmel.
10/10
Ayrton Corvus 2008 aug. 29. - 13:54:20 10/10
Kedves rossz indulatú hozzászólók. Vegyétek a fáradtságot és olvassátok el a Jó Városunk Párizs címû könyvet, ez a könyv nagyszerûen bemutatja a Szent Bertalan éjszakai vérengzés elõzményeit a fõszereplõ szemszögébõl. Nem csak a királyi család, de egész Párizs lakossága felkészült a vérfürdõre. A könyvben Coligny admirálist sokkal brutálisabban gyilkolták meg. Én a mai napig nem hallottam róla, hogy a katolikus egyház bocsánatot kért volna a protestánsoktól az iszonyatos vérfürdõ után. A film remek, igaz a rendezõi változatot nálunk nem mutatták be, ami tudomásom szerint hosszabb, mint a nálunk bemutatott változat. Elég gyalázatos, hogy egy arany pálma díjas filmet kilenc év elteltével mutatnak be nálunk. Egytõl egyik remek színészek Perez, Auteuil, Adjani, Anglade, Greggory, Lisi stb. Magyarország 1000 év alatt nem fog tudni ilyen tehetségeket felvonultatni. A vérengzés iszonyatos, naturalista. Az embert gondolkodásra készteti, hogy szorulhat az emberiségbe ekkora gonoszság, igaz az elmúlt több mint négyszáz év alatt se változott semmi.
A Margó királyné óta két hasonló film készült, ami ennyire realisztikusan, naturalistán , megdöbbentõen ábrázol A Passió és a Katyn.
verdeleth 2008 ápr. 22. - 22:22:43 Előzmény kexholm
Ok tegyük fel hogy túljátszák (szerintem nem)
A wikipédiára nem igazán hivatkozik, mint dokumentumra, talán nem kell ecsetelnem, miért
Ezenkivûl miért lenne mesterséges a megjelenités ? Nem vére volt az az éjszaka? Nem ilyen lehetett?
1/10
kexholm 2008 ápr. 22. - 13:44:34 1/10 Előzmény verdeleth
A király, az öccse és egy rakás mellékszereplõ túl van játszva. Sõt Isabelle Adjani is egy kicsit. A valóságban nincsenek ennyire gonosz és ennyire eszelõs figurák. A történelmi alakok sem ilyenek voltak, könnyû utánanézni, akár a wikipedia-n is - bár ennek nincs sok jelentõsége.

De úgy is fogalmazhatunk, hogy ez a túlzás a rendezõ mûvészi eszköze. Mesterséges feszültséggel akart pokoli hangulatot gerjeszteni, és így megragadni valamit, ami túlmutat a történeten. Aki szereti az ilyen mûvészi megoldást, annak jó ez a film.
verdeleth 2008 ápr. 08. - 22:53:31
Szerinted Szt. Bertalan éjszakáján nem ez volt?(hullák, vér)
A szinészek pedig egyáltalán nem játszák túl, ez olyan mintha egy Macbeth szinészt szólnál meg hogy feldúlt Itt is csak a szerepüket játszák, és nem hinném hogy azokban a napokban túl nyugodtak lehettek, mielött lemészároltattak több ezer embert. A gyilkolás és a véres jelenetek a film egy része csak, és semmi köze a horrorhoz.
1/10
kexholm 2008 ápr. 08. - 19:38:25 1/10 Előzmény verdeleth
Szerintem szörnyû film.
Szent Bertalan éj naturálisan ábrázolva, rengeteg gyilkosság és félmeztelen hulla, száz liter vér, mérgezések és szexjelenetek - irreális karakterek és túlfûtött színészi megjelenítés mellett. Szerintem mûvészet egy Dumas könyvbõl ilyen rossz filmet csinálni. Max. a horror kevelõinek ajánlható.
verdeleth 2007 máj. 12. - 02:35:38
Fantasztikus film Nem igazán szeretem a kosztümös filmeket, de én meghajoltam ezen film elött Történeti hûség, sok vér és ezalatt egy gyönyörû szépségû királyné teljes lelki összeomlása zajlódik Isabelle Adjani zseniálisan játszik, szépségérõl pedig ódákat lehetne zengeni Nézze meg mindenki, mert nagyon jó