Mária, a skótok királynője

Bakancslistához adom
Mary, Queen of Scots
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol filmdráma, 128 perc, 1972

Értékelés:

30 szavazatból
Szerinted?

V. Jakab skót király és Lotaringiai Mária leánya Franciaországban nőtt fel, majd II. Ferenc hitvese lett. Férje halála után visszatért Skóciába, ahol a katolikus vallása miatt a protestánsok állandó támadásának lett kitéve. Erzsébet 1558-ban lépett Anglia trónjára. A királynő leginkább az unokatestvérétől, egyben riválisától, Stuart Máriától tartott, aki jogos követelést támaszthatott a trónra. A skót polgárháború kitörése után Mária Erzsébet udvarába menekült. Ő azonban megtagadta a segítséget tőle és őrizet alatt tartotta. Végül összeesküvés címén halálra ítélték. A kivégzésére váró Mária felidézi a fontosabb eseményeket.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Ocsisonka júl. 16. 17:00:28 9/10
Egy nagyon jó történelmi film, két fantasztikus női főszereplővel. Feltétlenül érdemes megnézni, aki az ilyen kosztűmös filmeket szereti. Én igen!
Ford Mustang 2011 okt. 16. - 15:20:05 Előzmény apuska
Nincs hát. Aki szerint nem jó, az ne nézze.
apuska 2011 máj. 30. - 02:55:53 Előzmény Vazzi
Semmi baj nincs ezzel a filmmel.
Lehet, hogy Vazzinak gagyi, de nem vagyunk egyformák. Nekem például, a Gyilkos cápa vs. óriáspolip a gagyi, holott lehet, az Vazzinak nyerõ.
A film valójában, a két uralkodónõ (szerzõk által elképzelt) belsõ, erkölcsi csatáját és vívódását jeleníti meg némi/erõsen(?) romantikus körítéssel, Mária történetén keresztül, a történelmi környezet jellegzetességeinek hozzávetõleges ábrázolásával. A hangsúly ezen van, nem a teljes történelmi hûségen. Látványos, szép kosztümök és díszletek, inkább nagycsoportos, mint tömeges jelenetek. Erõsen színpadias munka, az egész olyan, mint egy filmre vitt színmû.
A két királynõ, Cecil, Riccio és Bothwell szerepét profin játszották, Dalton viszont nekem egy kicsit túlhúzottnak tûnt...
A mûfaji besorolás kivételesen megfelelõ: dráma (nem akciófilm, történelmi kalandfilm, stb...)
Nekem a film 8/10, de ez is csak egy magánvélemény...
Shaba 2011 febr. 13. - 20:00:13
Túl kicsi voltam, mikor láttam, ahhoz, hogy egészében felfogjam a történetet, de ahogy most a filmbõl szemezgetett pillanatfelvételeket szemlélem, megütötte a szemem a két nõi fõszereplõ komor együttese. Erzsébet és Mária ugyanis személyesen soha nem találkoztak – mármint a valóságban, noha Mária ezt többször szorgalmazta. Amúgy mind a két színésznõt, akik megszemélyesítik e két történelmi alakot, igencsak kedvelem.
drabál 2011 febr. 13. - 19:44:20 Előzmény Vazzi
Nekem már 16 éves koromban is volt igényem komolyabb mnondanivalójú és pl történelmi filmekre,Ez minden csak nem gagyi,ami elötte van na az a gagyi ,és azért rakják ez elé ,mert az tetszik nektek sajnos.
pozsizsuzsi 2011 febr. 13. - 18:29:37
Ezt a filmet gimistaként láttam még, de jó emlékképeim vannak róla, remélem nem alszom el a kezdésig.
1/10
offtopic
Vazzi 2010 jan. 24. - 17:30:28 1/10
Gagyi 1/10