Mária két éjszakája

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 96 perc, 1940

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

A szép és tehetséges Péchy Mária festőnő nagy nyomorban él. Egy mulatozó, úri társaság tagjaként figyel fel rá Forgách Péter gazdag földbirtokos, aki képet vásárol a nőtől, és beleszeret. Gazdagságot ajánl neki és szerződést kötnek. Mária újult erővel dolgozni kezd, Chatell Ivánt szeretné megörökíteni. Iván szeretné elcsábítani az asszonyt, ám az egyre inkább kötődik Péterhez. Vajon felválthatja-e ezt a szerződést egy szerelem?

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó 2015 febr. 01. - 04:30:21
Nem tudom, hogy melyik két éjszakára utal a cím, mert szerintem volt több is, bár egyiken sem történt semmi olyan, amire a cím alapján gondolni lehetne.
Spoiler
Az elsõ éjszaka, amikor Forgách Péter beesik a mulatozó társaságával a szegény mûvészek otthonába és elõször találkozik Máriával.
A második, amikor gyakorlatilag megveszi a nõt a tartózkodásával együtt.
Aztán ott van az az éjszaka, amikor a kémkedésrõl leköszönõ Vass megkéri Mária kezét.
A következõn a nõ Chatel Ivánt fogadja a szobájában, de visszautasítja a férfi közeledését és a légyott helyett az éjszaka drámai véget ér.
Majd jön az az éjszaka, amikor Mária azt hiszi Forgách beváltja a "váltót".
És persze a hepiend is egy este/éjszaka jön el.

Mindenesetre nem egy szokványos film. Nem vígjáték, de azért nem is tragédia.
Érinti a a mûvészet problematikáját - a mûvészetbõl nem lehet megélni, kivéve ha aprópénzre váltod (ostoba reklámokat rajzolsz), vagy a gazdag megrendelõknek hízelegsz (lehazudsz 25 évet és 25 kg-t a mecénás portréjából).
Aztán ott van a szegény népréteg nyomora, amit szerintem nem igazán lehet felszámolni azzal, hogy az ócska dohos putritk helyett csöpp kis házakat építunk a parasztoknak.
Uray Tivadar mogorván néz, Greguss ördögien csábító, Latabár kedvesen idétlen és közben folyik a pezsgõ.....
feketevipera 2009 ápr. 19. - 18:30:34
Tulajdonképpen nem sok újdonság volt a filmben, és szerintem egy közepesnél többet nem érdemel. Szilágyi Szabó Eszter helyenként a ripacsság határát súrolva játszott, és számomra õ ismeretlen is, de valószínûleg nem is volt olyan nagyon híres színésznõ akkoriban sem. A többi nagyobb szerepben viszont igazi sztárparádét láthattunk (Uray, Greguss, Csortos). Sajnálom viszont, hogy Latabár megint azt az idegesítõ figurát hozta, amit általában szokott. A fõszereplõ itt is a végzet asszonyának bizonyul, de aztán jön a kötelezõ happy end, a film kicsit sablonos lezárása. Szóval egyszer meg lehetett nézni, de ennyi elég is volt.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu