Mária-nap

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 114 perc, 1983

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

1866. szeptember 8, Rózsahegy. A Szendrey család összegyűlik az apa házában, hogy Mária-napot ünnepeljenek. Szendrey Ignác, az apa, leginkább Júlia helyzetén szeretne egy kicsit könnyíteni úgy, hogy elkülöníti a gyerekektől és a férjétől, Horváth Árpádtól, akit az egész család Júliához méltatlannak tart. Hamarosan megérkezik Petőfi István, aki bejelenti, hogy nem vállalja tovább a felelősséget az elzüllött beteg fiúért, Petőfi Zoltánért. István még mindig Marikát, Júlia húgát szereti. A családban lévő elfojtott indulatokat nem lehet többé féken tartani, de az igazi tragédiát egyikük sem sejti.

Stáblista:

Szereplők

Szendrey Júlia
Szendrey Marika
Szendrey Ignác
Horvát Árpád
Gyulai Pál
Petőfi István

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
pneklara 2017 nov. 18. - 09:54:25
Igazából az tudja ezt a nyomasztó filmdrámát értékelni, élvezni, aki tisztában van a Szendrey - Petõfi- Horváth Árpád....család tagjainak kapcsolataival. Ha csak annyi él bennünk, hogy Petõfi nemzeti hõs, Júlia pedig az özvegyi fátyolt eldobó \"nemzetáruló\" nõ, akkor ez a film is arra késztet, hogy ismerjük meg , hogy ezek a családtagok hús-vér, érzõ emberek voltak. S nyilvánvaló lesz, hogy szenvedtek a hõs költõ árnyékában . Júlia 39 évesen halt meg, de a sírkövére - állítólag - azt vésték, hogy Petõfi Sándorné Szendrei Júlia. Mint ha a Horvát Árpád történésszel való házassága nem is létezett volna. Egy levélben írta Júlia az édesapjának: Apám azt mondta, hogy én boldogtalan leszek Sándor mellett. Asszonynak még nem adatott olyan boldogság, mint amit én éreztem, mikor együtt voltunk Sándorommal...Mi voltunk a legboldogabb emberpár a világon, s ha a végzet közbe nem szól, ma is azok volnánk.\" A \"végzet\" befolyásolta az egész család életét, testvérekét, sógorokét, fiúkét...életük bármilyen \"szép család\" benyomását keltik is a felszínen, tele van olyan emlékekkel, gondolatokkal, mely megkeseredetté, kiábrándulttá teszi a családtagokat. Nehéz film.
adamnagysweetmovie 2012 okt. 05. - 12:51:39
" Azt hiszem, hogy az emberi psziché, az indulatok és az ösztönök – amelyek társadalmi cselekedeteinket is meghatározzák – sokkal stabilabbak, mint hisszük."
adamnagysweetmovie 2012 okt. 05. - 12:46:27 Előzmény perry
Jó, h belinkelted.

" Mivel a valóság is többféleképpen értelmezhetõ, úgy éreztem, vissza kell térnem a szigorúan vett történelmi eseményekhez. Talán ifjúkori élményeimmel is magyarázható a valósághoz, a történelmi tényékhez való ragaszkodásom: az ötvenes években, amikor a mûvészetekkel ismerkedtem, elég nehezen lehetett a kor mûalkotásaiból a való életre ismerni, úgyhogy bennem elemi igényként fogalmazódott meg a valósághoz való hûség."
feketevipera 2010 okt. 16. - 21:57:23
Engem a film nehezen kötött le, kicsit hosszúnak és bonyolult cselekményûnek éreztem. Számomra úgy tûnt, mintha a színészek játéka helyenként fásult, kedvetlen lett volna, teátrálisnak hatott. Viszont dicsérendõnek tartom azt a törekvést, hogy bemutassák a Szendrey család szabadságharc utáni életét (vagy legalábbis annak egy részét).
far vik 2010 okt. 07. - 20:55:08
Jó darabja a régi kínálatnak. Kicsit zûrzavaros, de a lényeg érthetõ.
stampo 2010 okt. 06. - 19:09:28
Hmm, ennek a filmnek eddig a létezésérõl sem tudtam...