Marie Antoinette

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott japán-francia-amerikai életrajzi dráma, 123 perc, 2006

Értékelés:

201 szavazatból
Szerinted?

Marie Antoinette osztrák hercegnő, még szinte gyermek, amikor Franciaország és Ausztria uralkodóházai politikai érdekeinek megfelelően a fiatal francia király, XVI. Lajos felesége lesz. Hiába Versailles pompája, Marie Antoinette elszigetelten érzi magát a botrányokkal és intrikákkal teli udvari életben. Újabb csapás számára, amikor rájön, hogy a király megcsalja az egyik udvarhölggyel. A frusztrált királynő a gátlástalan kicsapongásba menekül, amivel kivívja a nemesség és a köznép haragját. Mindez megpecsételi sorsát.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
pappulisszesz febr. 17. 11:38:02 Előzmény Yuliusz
köszönjük Google
Yuliusz febr. 16. 12:31:12 Előzmény olahmiki1959
Marie Antoinette semmi ilyesmit nem mondott, a neki tulajdonított szavak Jean-Jacques Rousseau Vallomások c. művéből származnak, s a filozófus egy hercegné szájába adta a szavakat. A legenda valószínűleg a forradalom utáni királyellenes propaganda részeként alakult ki, amikor a királyt és feleségét kivégezték.
olahmiki1959 febr. 15. 07:09:35
"volt bőr a képén azt mondani az éhezőknek, hogy egyenek kalácsot, ha kenyérre nem futja"
Én úgy tudom, ezt Mária Terézia mondta a magyaroknak...:)
10/10
beenge@gmail.com 2019 szept. 30. - 21:49:32 10/10
Nagyon érdekes rendezés, érzékeny, nőies, nem mindennapi. Engem inkább ez fogott meg és végig lekötött a film. Roppant ambivalens volt számomra az is a rendezésben, hogy a filmzenék rockosak, ami egy kosztümös filmhez nem passzol-NA!, ha nem Sofia Coppola rendezné, mert itt nagyon is üt. Az én lelkemnek nagyon jól eltalált filmkülönlegesség. Igazi csemege, számomra többszörnézős, egyik kedvencem.
Staminah 2015 dec. 05. - 16:35:01
Sokan felróják a filmnek, hogy milyen dögunalmas.
A film azért ilyen, mert ilyen volt az élet a francia arisztokrácia számára. Dögunalom. Nos, ez sokmindenre magyarázatot ad: a számtalan pletykára, a kalandokra, a hajnalig tartó mulatságokra, a felesleges költekezésre és pocsékolásra, a félrelépésekre mind a nõk, mind a férfiak részérõl. A mai nõ, vagy akár az akkori polgár számára rengeteg egyéb feladat volt: takarítani, fõzni, gyermeket nevelni. Mindez az arisztokrácia számára nem volt lehetséges: szolgák egész hada vette õket körbe, a gyermeknevelés sem az anyák feladata volt. Bár gyanítom, hogy ennél azért több reprezentációs feladat várt volna az uralkodókra - a királynéra is! - amire lássuk be, szart magasról. A film véleményem szerint tökéletes rámutat a legmagasabban ülõk hétköznapjaira, vagy legalábbis ablakot nyit rá a mai szemnek.
Engem az döbbentett meg, hogy mi mehetett végbe a fejükben, ami ideáig juttathatta õket? Hogyan nem látták meg, hogy a vesztükbe rohannak? Hogyan nem vették észre, hogy a nép akaratának és sorsának figyelmen kívül hagyása milyen végzetes következményekkel járhat?
**SPOILER**
Az ötlet, hogy modern zenével keretezzék a filmet, igen eredeti. Kinek-kinek szája íze szerint való vagy nem való. A tornacipõ meggyõzõdésem, hogy egy érdekesség, poén - a szemfüles nézõk számára. Kizárt, hogy véletlen került a filmkockára. A harmadik gyermek halálának filmrevitele a festmény- motívummal pedig zseniális.
Staminah 2015 dec. 05. - 16:21:04 Előzmény pcujsag
Ha ez így elhangzott volna - mint ahogyan nem volt igaz - , ez nyilvánvalóan nem az érzéketlenséget mutatta volna, hanem azt, hogy fogalma sincs arról, mi az az éhezés.
Megara00 2015 máj. 06. - 14:36:11
Fura egy film. Azt gondoltam eseménydúsabb és pörgõsebb lesz, ehelyett az álmossággal küzdöttem. Meg a zene is érdekes, hogy modern zenéket tûzdeltek bele, meg egy helyen befigyelt egy tornacsuka is, ami nem tudom hogy direkt e vagy véletlen...
JohnGotti1980 2013 dec. 29. - 09:14:22
Nekem tetszett,a zene sem zavart,inkább érdekes volt mint zavaró.Sajnálom h a vége ilyen semmilyen lett,persze megértem ezt is,de sokkal többet kihozhattak volna belõle...mert lett volna még mit mutatni,a szökés,a kivégzés,a gyerekek sorsa,stb 10/8
3/10
M.Zs.F 2013 szept. 18. - 11:26:54 3/10
Nem tudott lekötni a film. Izegtem-mozogtam semmi nem volt jó közben, s a film után igazából rájöttem hogy aki nem volt jó az Kirsten Dunst. Nem ez az elsõ filmem tõle, s valamiért azt gondolom hogy nem veszi be a gyomrom, egyetlen filmként azt tudom említeni ami tetszett amiben Ryan Gosling-gal szerepel, ott is inkább Gosling miatt emlékezetes a film.

10/3
genyanett 2013 szept. 15. - 22:49:06
Milyen idétlen vége lett a filmnek..pfffff
Yuliusz 2013 júl. 29. - 12:31:30
A királyné gyereklányként politikai okból férjhezadott és persze elkényeztetett hercegnõ volt, aki idõsebb korára sokat változott.
Az idézett mondás pedig nem hangzott el, ez ma már bizonyított.
1/10
pcujsag 2013 júl. 29. - 10:53:53 1/10
Én nem értem, miért kell dilmekben dicsõíteni egy olyan szociálisan érzéketlen uralkodót, aki egyrészt eldórbézólta a nép vagyonát, másrészt volt bõr a képén azt mondani az éhezõknek, hogy egyenek kalácsot, ha kenyérre nem futja :P

Gusztustalan !
donnaquijote 2013 márc. 29. - 09:52:55
Én egy igaza csemegét ajánlok azoknak, akik szeretnének közelebb jutni ehhez a korhoz. Szerb Antal "A királyné nyaklánca" valódi irodalmi kaland. Az író így foglalta össze mûve lényegét:
„Ez a könyv Marie Antoinette királyné nyakláncának híres történetérõl szól, vagyis a francia forradalom elõzményeirõl. A szokott történelmi életrajzoktól egyrészt abban különbözik, hogy nem életrajz, másként és fõleg pedig abban, hogy nem elégszem meg az események elmondásával, hanem igyekszem elmagyarázni azokat, elõzményeikkel és következményeikkel együtt.
Így kísérlem meg egy rendkívül kalandos és mégis elejétõl végig igaz történet keretében bemutatni XVI. Lajos korának francia társadalmát, irodalmi és érzelmi életét, nevezetes figuráit, és az egészet egy eleven és szuggesztív tablóba állítani össze, amely képet ad arról, hogy miért kellett kitörnie a francia forradalomnak.”
A brilliáns mû elolvasása alig több idõt igényel mint a film végignézése. Senki nem fog csalódni.
offtopic
Vinogradov 2013 márc. 28. - 16:20:55
Lesz még rá esély, bizonyára... :)
stanmore 2013 márc. 27. - 23:34:26 Előzmény Vinogradov
Ez teljességgel lehetséges,mivel afilmet nem láttam,mindössze a bárgyú felkonferálásból tudtam következtetni,ami törénelmietlen és sematikus és egy kosztümös limonádét sejtetett.Kár hogy mire eme hozzászólásodat olvastam, a film már lement.Egyszer talán még megnézem.
Vinogradov 2013 márc. 27. - 13:42:00
Ez a szöveg a port.hu magas szellemi koncentrációjú mûhelyében fogant - némi eufémizmussal, vagyis inkább iróniával élve. A film limonádé - a maga szerzõi módján, de a rendezõ, Sophia Coppola nem csinál átlagos mozikat. Ez sem az. Limonádé, de különleges limonádé. Ilyet nem iszol minden nap, az biztos!

Aki történelmi hûséget keres benne, az természetesen csalódni fog. Az MA egy sajátos indie-fílingû és zenei aláfestésû (megjegyzem, én kedvelem az efféle csilingelõs muzsikát!) örömködés. Tényleg az - nagyon kellemes hangulata van, amit megdobnak a kosztümök és egy sajátos, keserédes melankólia (a végén egy kevés drámával). Kissé dekadens a maga módján, s az ember könnyen talál benne hibát, ha nagyon akar keresni (fõleg ezért a sok negatív komment).

De én nem fogok, mert szeretem - ahogy SC filmjeit is, mióta láttam az Elveszett jelentést.

Amúgy, látod, ismét ott vagyunk, ahol a Hídember esetében, csak ez egy még kevésbé klasszikus látásmódú, még elvonatkoztatottabb, még különlegesebb darab. Itt is egy sajátos szerzõi életrajz-feldolgozással, egy kivételes tétellel állunk szemben. Nem akkurátusan korhû (sokan emlegetik azt a bizonyos converse-cipõt - http://bubblegrunge.files.wordpress.com/2012/05/ma2.jpg), de nem is ez a lényege. Ez egy ízig-vérig posztmodern tétel - s ha nem ránt be a hangulata, a sajátos életérzése, akkor nem érdemes kipróbálnod. Ha viszont igen, vétek kihagynod.
stanmore 2013 márc. 27. - 10:04:01
" A frusztrált királynõ a gátlástalan kicsapongásba menekül, amivel kivívja a nemesség és a köznép haragját. Mindez megpecsételi sorsát."
Micsoda baromság.Lehetett volna Szent Erzsébet akkor is lecsapta volna a fejét a forradalmi csõcselék,amelyik vért akart.A király nem volt kicsapongó ,hanem inkább egy nyárspolgár,mégis lecsapták a fejét ,mintahogy a Bastille bevételekor az egyáltalán nem vérengzõ csupán kötelességüket teljesítõ ,kifejezetten a népet megkímélni akaró sváci gárdisták fejét is lándzsára tûzték.
Egy ilyen film ,ami egy ilyen felkonferálással indít, csak limonádé lehet.
trudy 2012 dec. 31. - 13:36:11
Már régóta meg akartam nézni, de valahogy mindig elodáztam, mert tartottam attól, hogy mi van, ha nagyon unalmas... és hát igen, valóban eléggé vontatott és inkább dokumentumfilm, mint dráma, mert nagyon a tényekre koncentrálódik az egész. A ruhák, a képi elemek gyönyörûek, Kirsten Dunst nagyon jól alakít, csak hiányoltam belõle a mai kor emberének szánt üzenetet, a mondanivalót. A modern zenei aláfestésen én is csodálkoztam, de igazából se nem vesz el a film értékébõl se nem tesz hozzá, bár talán picit 'fogyaszthatóbb alkotás' érzése van tõle az embernek. A trailer, a nagy nevek alapján valami kultikusabb filmre számítottam.
2/10
Szenzor 2012 dec. 24. - 10:57:37 2/10
Nem tudom ez a film mit akart közölni és mutatni, de a forgatókönyvíró nem volt magánál szerintem, csak a színászi játékok miatt adtam neki egyáltalán kettest.... Rettenetesen unalmas és semmitmondó volt a film, nem is tudom a többiek mit néztek, ezt a filmet egyáltalán? Csak vártuk és vártuk hogy történjen valami, de semmi és a vége... Összenéztünk párommal és azt gondoltuk amit te is most olvasó :)
8/10
Edmond Dantes 2012 szept. 28. - 21:55:23 8/10
Elolvastam az utolsó 10-12 kommentet: nálam mindenkinek igaza van. Nézhetõ, jó film, az utolsó negyede kissé összecsapva. Az nem baj, hogy az elfogást, kivégzést kihagyták. Úgyis tudjuk, és ez itt nem történelemóra. Erõs színek, szagok, nõi nézõpont stb.=mûvészi hatás. Mai zene: jelentõs ötlet, jó kontraszt a bemutatott miliõvel. S mint szinte mindig: arra ösztönöz, hogy utánanézzünk a történelmi eseményeknek, legalább a Wikin. S mint szinte mindig: rájövünk, milyen keveset és/vagy rosszul tudtu(n)k az adott korról. Már ezért megéri-megérte megnézni. 10/8
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu