Marlene

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német-olasz filmdráma, 128 perc, 2000

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

1929-ben Marlene Berlinben él férjével és a kislányával. Az addig csak kis szerepeket játszó, jelentéktelen külsejű, enyhén molett színésznőt Josef von Sternberg, a Kék angyal rendezője fedezte fel és indította el a hollywoodi karrier útján. A film sikere választásra készteti a színésznőt a világhír és privát boldogság között. A választás annál is nehezebb, mert Marlene éppen rátalált igaz szerelmére egy német tiszt oldalán, aki nem a megközelíthetetlen, hűvös dívát, hanem a magányos nőt szereti.

Joseph Vilsmaier filmje félig valós, félig fiktív elemekből szőtt sztorijával a Marlene Dietrich-mítosz titkát próbálja megfejteni. A német világsztár élettörténetének korai szakaszát idézi fel, 1929-től 1945-ig. A producereknek első ízben sikerült meggyőzni a színésznő örökösét és életrajzíróját, Maria Rivát, hogy járuljon hozzá anyja életének megfilmesítéséhez.
Bemutató dátuma: 2001. december 20. Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Marlene Dietrich
Rudolf Sieber
Carl Seidlitz
Josef von Sternberg
Tamara Matul
Charlotte Seidlitz
Gary Cooper

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Clutter1959 2021 júl. 24. - 07:46:19
Elkötelezett művész volt!!
Percre pontosan keszte a műsorait még; törött lábbal az estéji ruhája alatt is!
A nàcikkal nem szimpatizált ami külön dicséretes!
Teljes életet élt ami akkor és még ma is bátor lenne!
Két végén égette a gyertyát semmit nem hagyott ki!
Jól tette!
Sajnos a film tényleg nem lett valami jó!
Pedig az öt megformáló színésznő telitalálat volt!!!
6/10
trudy 2021 febr. 18. - 21:25:59 6/10
Annyira nem volt jó film. Az első felében kb. semmi nem történik azon kívül, hogy Marlene különböző kosztümökben illegeti magát, szeretők váltogatják egymást, majd kimegy Hollywoodba. De sajnos utána is csak pár erőltetett párbeszédből kapunk némi drámát: juj - rossz a házasság, juj - itt vannak a nácik, juj - megbuktak a filmek. Szóval eléggé sótlan. A kosztümök korhűek, Marlene is jól meg lett csinálva, de egyébként ebből a filmből nem az bontakozott ki, hogy Marlene milyen nagy karakter volt, ha az volt egyáltalán. Most már több hasonló filmet láttam és az a tapasztalatom, hogy a színésznők életéről valahogy nem igazán tudnak jó filmeket csinálni. Talán az egyetlen, ami kiemelkedett, az a Norma Jean és Marilyn, de annyira az sem egetrengető.
perry 2008 nov. 27. - 16:08:39
Akkor pedig még nem is említettük azt a számos Kurt Weill dalt , melyeket a hölgy megszólaltatott. Akár a Koldusoperából is.
ondok 2008 nov. 25. - 21:21:51
Lehet ,hogy mûveletlen vagyok ,de a dalait ugye nem saját maga szerezte? Akkor pedig a szerzõket is illene méltatni pl a Sag mir wo die Blumen sind? esetében pláne.
ondok 2008 nov. 24. - 22:16:22
Igen én is azt mondom ,hogy azt soha nem kell átértékelni ,hogy a múltban elismert nagy sztár volt.De ha ma a többség és a mérvadó hozzáértõ kritikák szerint nem volt akkora nagy színésznõ ,akkor a ma megítélése más lesz, és az esetleg holnap újra megváltozhat ,bár erre nemigen volt példa.A felsorolt filmrendezõket ,különösen Billy Wildert zseninek tartom,de azért az is szempont lehetett náluk ,hogy egy ilyen népszerû sztár szerepeltetése a filmjükben ,már eleve elõsegíti a sikert,még akkor is ha esetleg egy "kezdõ" jobban eltudta volna játszani.Az is igaz ,hogy bizonyos karakterekre remek volt Dietrich ,de azt hiszem korábban már említettem ,hogy egyik problémám vele pont az ,hogy nem elég sokoldalú ,kissé beskatulyázható.
ondok 2008 nov. 23. - 18:55:24
Pedig még atudományt is az viszi elõre ,hogy abszolútnak gondolt igazságokat megkérdõjeleznek ,hát még olyasmit aminek nagy része szubjektív,hogy tetszik e vagy sem.Akkor a kortársak méltatták abban a világban ,azon körülmények között.Ma meg mindenkinek joga van ,hogy saját véleménye legyen,aztán ha sokaknak nem egyezik a véleménye a kortársakéval ,akkor valószínû át kell értékelni a minõsítést .Hozzátéve ,hogy ez a minõsítés természetesen mára érvényes ,hogy holnap mi lesz ,azt majd a holnap dönti el.
ondok 2008 nov. 22. - 20:53:04
amit írsz azt én nem tagadom ,Marlene ünnepelt sztár volt,ugyanúgy mint Josephine Baker( rendkívül pikáns öltözéke óriási feltûnést keltett) pl.Ez nemcsak a színésznõnek szólt ,hanem a jó nõnek ,az antifasisztának és a divatnak is nem kis mértékben .Mai szemmel már kissé poros a mûvészete.
ondok 2008 nov. 21. - 21:05:35
Na ja,Jenningsnek soha nem volt jó lába:)
Azért még vannak páran ,akik talán jobb színészek voltak mint Dietrich,és érdemtelenül nem maradt fenn anevük.Még a Nobel díjat sem mindíg az érdemesek kapják,óriások nem kapták meg,az Oszkárról nem beszélve.A népszerûség meg még kevésbé mérvadó.Ma pl megtudhattam a Mokkából ,hogy Cuma v Duma? Roland milyen állati népszerû színész ,mindenhol megrohanják ,most éppen új nõje van.Hát ennyit a népszerûségrõl.vagy Gyõzike még 50 év múlva is benne lesz az emberek emlékezetében.Ha régen nem is volt ilyen profi a sztárolás ,dehát akkor is tettek az ügy érdekében.
ondok 2008 nov. 20. - 20:48:05
Márpedig az tény ,hogy karády gyenge színésznõ volt,de egy kor bálványa lett.Aztán vannak olyan filmek ,amiket semmilyen gyenge játékkal nem lehet elrontani ,mert a forgatókönyv a sztori remek pl. A régi magyar filmek ilyenek voltak. Aztán egy egy gyenge teljesítményt feledtet a többi kíváló.Pl a kék Angyalban a tanár remek színész.
ondok 2008 nov. 19. - 19:35:41
Nem vitatok semmi olyasmit ,hogy kotukban ünnepelt sztárok voltak,még azt is megengedem ,hogy nemcsak a jó lábuk és csöcsük miatt.DE,mai szemmel nézve az óriási sztárolás nekem nem tûnik indokoltnak.A színészi játék számomra nem lehengerlõ.És had mondjak egy magyar példát: Karádi volt az istennõ,a csúcs ,és ha megnézed a filmjeit,kifejezetten gyenge színésznõi teljesítményt nyújtott.
ondok 2008 nov. 19. - 19:31:15 Előzmény trebuchet
Csak belene csavarodjatok az egyenlõtlenségekbe,mertha mondjuk Ingrid bergman <Marlene=Ruttkai-Greta Garbo> Az egész a négyzeten,akkor mi van? :)
Rahel 2008 nov. 19. - 14:14:59
-De!
-Csak a összehasonlítás kedvéért került be!
porthuuser 2008 nov. 19. - 14:11:08
Nem lehetne ezt a Sharon Stone-t már végre hanyagolni?
Arra ott az elemi ösztön topic:)
Rahel 2008 nov. 19. - 14:09:01
-Az biztos, hogy Marlene nagyon széles skálán mozgott.

-Viszont Sharon Stone a kurvát, szerepének megfelelõen játszotta el, és nem csinálta azért annyira rosszul.

-De volt még egy két filmje, ahol megmutatta, hogy nem csak ribinek jó!!
-/És ez nem a Specialista volt!!:DD/
Rahel 2008 nov. 18. - 23:08:32
-Na valamit még hozzátennék:

-Hogy szóba állnak veled, annak csak örülhetnél!!!:PPP
offtopic
trebuchet 2008 nov. 18. - 22:53:48
igeniss. térdhajtás pukedli:)
Rahel 2008 nov. 18. - 22:53:28
-Most megkaptam!!!

-Viszont nekem fontos, hogy tudjam, ki vagyok!!

-És ezután követelem, hogy soha többet ne írjon nekem senki!!:DD

-Az álom pasijaimat pedig senki ne merje bántani!!:DDD


Neked meg szép álmokat!!:DD
porthuuser 2008 nov. 18. - 22:52:28
de idôben mert Eszter hagyatékát nézem tovább:)
porthuuser 2008 nov. 18. - 22:51:17
ok, 23-kor:)
trebuchet 2008 nov. 18. - 22:50:51
a Marlene címû film értelmes hozzászólásait olvasom..mert olyanok is vannak.bizony jócskán..23.00-kor rendben? :)
Összes hozzászólás