Mások vagyunk

Bakancslistához adom
Alle Anderen
16 éven aluliak számára nem ajánlott német romantikus dráma, 119 perc, 2009

Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?

Gitti és Chris Szardínia szigetén tölti szabadságát. Az egyenlőtlen erőviszonyú kapcsolatban magányosan küzd egymással a két fél. Hogy milyenek valójában, igazából csak akkor látszik, mikor magukban vannak. Együtt titkos rituálék, ostobaságok, beteljesületlen vágyak és hatalmi harcok "áldozatai". A kapcsolatuk válsága egy látszólag jelentéktelen esemény miatt - egy másik párral való találkozás - tovább mélyül. Chris barátai sikeresebbek és egy modern kapcsolat látszata mögött valójában egy konvencionális férfi-nő viszonyban élnek. Chris a pár normái felé orientálódik és elkezd öntörvényű barátnőjének határokat szabni. Mialatt Gitti megpróbál megfelelni az új "kívánalmaknak", a játék lassan néma harccá válik, ami mély válságot okoz benne. Chris az "erősebb"szerepkörében szinte kivirágzik, Gitti önmaga megnyitásával lassan elveszteni látszik igazi énjét.
A film agyafúrt humorral és kegyetlen pontossággal mutatja be egy pár két tagjának egymással ellentétes vágyait és önálló identitásra törekvését. Egy szerelmes film, mely egy kapcsolat mélyére "merül" és visszatükrözi egy generáció érzelmi tájékozódás nélküliségét.
Bemutató dátuma: 2010. február 11. Forgalmazó: Anjou Lafayette

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2009
  Legjobb női alakítás: Birgit Minichmayr
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2009
  Zsűri Nagydíja: Maren Ade
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2009
  Arany Medve jelölés: Maren Ade

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
Edmond Dantes 2012 júl. 15. - 21:50:06 4/10
Kölcsönös (nõ-férfi) unalmat unalmasan ábrázolni=nem elég. Nem valók egymáshoz: gyorsan kiderül
***SPOILER*** oszt' (valszeg) mégis "úgy"=együtt maradnak. Vagy mégse? Nem is érdekes.***SPOILER VÉGE***
Sajnos túl kíváncsivá tett a berlini nagydíj...hát én nem szavazom meg. Nézhetetlen...mondanám, de mivel magam végigszenvedtem, mást sem akarok megfosztani ettõl az élvezettõl ;)
M E 2012 júl. 08. - 00:48:34
SPOILER

na vegigneztem, hat en nem latok akkora dramakat, mint amikrol eddig irtatok. szerintem nem az a helyzet, hogy a lany a nagy artatlan, a fiu meg a gonosz. latszik a fiun tenyleg, hogy meg akar felelni ennek a Hansnak vagy kinek, foleg, mikor o is beledobta a not a vizbe. de en nem lattam amugy, hogy annyira el akarna nyomni a not, legfeljebb egy kicsit probalkozott.
ami nagyon gaz az szerintem, hogy a masik parbol a no mindig nevetgel, mikor a ferje sertegeti meg bantja. na, az tenyleg nagyon kiegyenlitetlen kapcsolat.
hat ez a foszereplono a vegere sem lett szimpatikusabb, kesz csoda, hogy a pacak el tudta viselni.
M E 2012 júl. 08. - 00:06:34
Meg csak a film felenel vagyok,,, eddig annyi, hogy a foszereplono szerintem nagyon idegesito.
a valo eletben is menekulok az ilyen hiperaktiv, eroszakos figuraktol... az elso par percet nem lattam, de az elejen szerintem kiegyenlitettek az eroviszonyok a 2 ember kozott. ez az osszezartsag, meg folyton egymas nyakan valo csunges lehet az, ami kivaltja az ellenerzeseket. mindenkinek kell valamennyi szabadsag, anelkul egymas idegeire megy barmelyik ket ember.
Ford Mustang 2011 júl. 13. - 13:36:07
Értem. ;)
10/10
Bolond Pierrot 2011 júl. 13. - 09:58:52 10/10 Előzmény Ford Mustang
DEHOGY ELLENKEZÕLEG! :)
De lehet nem pont az utolsó beírásra kellett volna reagálnom ezt, de a korábbiakat visszaolvasva, ez a kép állt össze bennem, hogy ez egy tuti kis film kell, hogy legyen. Már csak Hajdu Szabolcs kritikája miatt is!
Sajnos még nem tudtam megnézni, de izgalommal készülök rá.
3/10
pneklara 2011 júl. 11. - 10:30:51 3/10
Köszönöm, hogy leírtad:)
Ebbõl a tanulság: aki a felénél kapcsolódik be a film nézésbe, az nem kommenteljen!
Nekem az elõzmény teljesen hiányzott. Ezért volt teljesen indokolatlan, váratlan, sõt mulatságos a jelenet.
Így nagyon is van összefüggés. Köszönöm.
hhgygy 2011 júl. 11. - 09:36:43 Előzmény pneklara
VIGYÁZAT SPOILER!!!

Az a jelenet megvolt, hogy a fiú mondja a lánynak, hogy
- Eleinte, amikor megismertelek, volt egy olyan elképzelésem, hogy bemegyek egy szobába és még mondasz valamit, és egyszerûen kiugrok az ablakon, hogy meglepjelek.
- Hát, ez elég szomorú (mondja a csaj).
- De nem halok meg, csak egyszerûen kirepülök, mint Batman.
- Hát ez nem túl következetes. Ha már, akkor meg kéne halj értem.

Szóval ezt eredetileg a fiú mondta, de a csaj teszi meg. Az, hogy úgy teszi meg, hogy a fiú ezt észre sem veszi, szerintem még tovább boncolható, például jelentheti azt, hogy a csaj õszintén szereti és nem csak megjátssza magát.
De mindenképpen van elõzménye és jelentése a jelenetnek.
3/10
pneklara 2011 júl. 10. - 14:48:05 3/10 Előzmény hhgygy
Ha valamit nem értek, nem szégyellem megkérdezni.
Akkor mesélj!
SPOILER!!!
Mert mikor a lány hátulról, nekifutásból, dobbantással kirepült-ugrott az ablakon, annak semmi reális indokát nem láttam. Leszámítva, hogy háborgott a lelke. A fiú lent járkált a sötétben. Hozzá akart szaladni? Öngyilkos akart lenni? Ez nem emeleti ablak volt, mert nem az anya szobájából ugrott ki.Nem is számíthatott arra, hogy összezúzza magát.
Hogy összetörhette magát kicsit, jelzi, hogy nyöszörgött. De lehet, lelki kínlódásában tette.
Végül a srác nem lepõdött meg, hogy a füvön fekve találta. Ennyit mondott neki: Itt vagy?
Az elejét nem láttam, hogyan sodródott egymás mellé ez a két fiatal,mi volt közöttük. A hegyeken, sziklákon mászott a fiú, a lány kelletlenül követte. Szinte tapintani lehetett közöttük a harmónia teljes hiányát. Nem is tudom, miért fájhatott egyiküknek is a gondolat, hogy legyen vége. Szerették egymást egyáltalán?
hhgygy 2011 júl. 10. - 10:48:04
"A lány kiugrása semmit sem jelentett"
Ezek szerint roppantul figyeltél a film alatt. No comment.
hhgygy 2011 júl. 10. - 10:46:32
Tehát nem tudsz németül, de tudsz ítélkezni. Az is jó valamire.
3/10
pneklara 2011 júl. 10. - 09:18:04 3/10
Azon gondolkodtam, hogy mi a magyarázat, és mi a mentség arra, hogy ilyen filmek készülnek. Bár az elejét elmulasztottam, de gondolom nem lennék jobban képben a történést illetõen.
A végén pedig, amikor elsötétült a képernyõ, vártam a szokásos felírást:...két évvel késõbb...De nem, jött a szereplõk, alkotók listája.
Annyi bizonyos, hogy a két fõszereplõ jókora fáziskésésben volt egymással.Talán csak a testi kapcsolat tartotta õket össze, bár mindketten vágytak valamire, amit a másik nem tudott megadni.
SPOILER!
A lánynak az ablakon való kiugrása ezek szerint semmi jelentéssel nem bírt- én ennek tudtam be a késõbbi tetszhalott viselkedését.
Viszont amennyire szegényes volt a kommunikáció, olyan részletesen kidolgozták a szeretkezést. Itt mindeketten "oda tették magukat"-bár volt egy érzésem, a lánynak ez sem volt jó. Egy dolog tetszett: a dal, amit az anya álombirodalmában hallgattak. Rá is keresek.
offtopic
adamnagysweetmovie 2011 júl. 09. - 17:19:10 Előzmény fáklyás menet
Külföldön láttam, nem értettem csak egy részét a dialógoknak, de nekem elég erõltetettnek, szenvelgõsnek tûnt.
offtopic
Ford Mustang 2011 júl. 09. - 14:51:02 Előzmény Bolond Pierrot
Talán a rossz filmekre mész? :)
10/10
Bolond Pierrot 2011 jún. 27. - 09:27:29 10/10 Előzmény fáklyás menet
Ezzel még jobban felkeltetted az érdeklõdésemet e film iránt. :)
2/10
fáklyás menet 2010 okt. 09. - 21:18:03 2/10
Ennyire rossz filmet talán még egész életemben nem láttam. Több mint egy órán keresztül kibírtam, mert az elején vártam még, hogy mikor jönnek az ügynökök a képbe, de rá kellett jönnöm, hogy rossz filmre ültem be - a címe hasonló, az a Mások élete, mint késõbb rájöttem. De miután ezt felismertem, még reméltem, hogy kisül belõle valami, de csakhamar feladtam. Ha tudom, hogy "romantikus dráma", bele se kezdek.
9/10
1/10
lapaty 2010 febr. 28. - 18:27:42 1/10
Borzasztó volt. A téma alapvetõen jó, harapható mert életszerû de csapnivaló és néha túlkapó tálalás feledhetõvé teszi, hiába a Medve. Bár a németeken nem vagyok meglepõdve...
9/10
alex4427 2010 febr. 25. - 11:06:01 9/10
Egyetértek! Szavakon most is vitatkozhatnánk, de - valóban - nem érdemes. Annyira egyezik a véleményem a leírtak lényegével. (Ami már csak azért sem túl meglepõ, mert a hivatkozott forrás, régóta az egyik kedvenc könyvem. Mint ahogy Földényi F. László meg az egyik kedvenc szerzõm. Mindenekelõtt a Melankólia c. könyve.)
10/10
offtopic
kõmacska 2010 febr. 24. - 21:47:01 10/10 Előzmény alex4427
Kedves Alex, bár nem olvastam Földényi F. írását, és nyilván nem is fogom, de olvastam mást (német szerzõtõl). Ezért hát annak a kategóriáival válaszolok: abban, amit feszegetsz, a Fehér szalag sokkoló világában, nem az engedelmesség a kulcsszó, hanem a kötelesség. Azzal nem az engedetlenséget lehet szembeállítani, hanem a felelõsséget. A kötelességtudat alapja a hatalomnak való alávetettség, ami az alávetettben is hataloméhséget okoz. Ezen az úton kétféle személyiség bontakozhat ki: a konformista, aki megelégszik az alávetett szereppel, ha cserébe biztosítják számára hatalomból való részesedést (ennek valami eltorzult ága a lázadó, aki "õszintén" hatalmat akar); és a pszichopata, akinek egész lényét betölti a hatalom kívánása, mámora. (Ebbe a csoportbe tartozik, szinte kivétel nélkül minden politikus). Ezek a fajta emberek egyike sem képes egy embert emberi méltóságában értékelni, simán ölnek vagy öletnek, ha kell, mert önmagukban is felnõ a halálvágy, hiszen ahhoz, hogy valaki önmagát a hatalomnak alávesse, az életet kell megtagadnia.
A másik féle viszonyulás a felelõsségé, amely a szeretetbõl fakad. A szerzõ a hatalom és a szeretet világát különíti el, nagyon élesen. Aki szeretetbõl vállal felelõsséget, az minden döntést mérlegel a msik fél szempontjából, mert az képes tisztelni a másik méltóságát, teljesen függetlenül annak hatalmi pozíciójától.
A szerzõ a két viszonyulást nemesíti is, azaz a nemiség szerepét is belevonja, miszerint a nõk sokkal inkább hajlamosak arra, hogy ne a hatalom alapján szemléljék a világot. Õket nevezi a szerzõ "jó anyának". Viszont egy nõt is megfertõzhet a hatalom kívánása, akkor, ha azonosul a férfiak hatalomközpontú világával; így megveti önmagában azt, ami értékes, hisz az "gyengeség", és férfiértékek alapján méri magát, illetve azokat akarja elérni. Így harcol a hatalomért, természetesen rá jellemzõ módon fõképp titkos módon; sokszor a gyerekein kiélve a hatalom utáni áhítozását. Ez nem azt jelenti, hogy csépelné õket, hanem a gyerekeiben felnöveszt egy ellenhatalmat a férje ellen: imádattal csügg rajtuk, hogy azok mindenképpen õhozzá kötõdjenek az apjuk ellenében. Ez a "rossz anya", aki a hatalom mámorára neveli a gyerekét.
Az így felnõtt fiú aztán a "jó anya" ellen fordul (azt a nõt jelenti, aki a szeretet szabadságával fordul felé); mivel magában is el kellett pusztítania a szabad szeretet csírázó növekedését, amikor magába engedte a hatalom világát.
Ez így már kezd bonyolult lenni, a lényeg, hogy a kötelesség gyilkos, a felelõsség viszont nagyon is szükséges. Engedelmeskedni viszont mindkét úton lehet, maga az engedelmesség nem elvetendõ kategória (csupán a lázadó számára, de a lázadó is gyilkos, csupán "õszinte"). Nem tudom, mennyit sikerült ebbõl kihámoznod, kissé megkavartam. (A forrása Arno Gruen: A normalitás tébolya).
9/10
alex4427 2010 febr. 24. - 12:46:48 9/10
"Készséges"-re a következõ szinonimákat találtam: segítõkész, szolgálatkész, udvarias, szófogadó, kötelességtudó.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu