McCabe és Mrs. Miller

Bakancslistához adom
McCabe & Mrs. Miller
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai western, 118 perc, 1971

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Presbyterien Church egy észak-amerikai bányászvároska a századfordulón - a tökéletes helyszín a szerencsejátékos McCabe úr és a bordélyházairól hírhedt madame Constance Miller ügyleteihez. McCabe pénzével és Mrs. Miller tapasztalatával bordélyházat nyitnak a kisvárosban, amely virágzó üzletnek bizonyul. De semmi nem tarthat örökké, a városba érkező vetélytárs felforgatja mindenki életét. Robert Altman kápráztatóan eredeti filmje, a McCabe és Mrs. Miller, magában hordozza a régi idők hangulatát és egyben a kifinomult modern érzékenységet is. Nemhiába emlegeti Pauline Kael kritikus "modern klasszikus"-ként Altman alkotását.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
Nótárius 2015 okt. 27. - 11:26:28 3/10
Én egy (a közepe táján) napfényben megcsillanó falevélen kívül egy tiszta jó megvilágítású képet sem láttam e filmben.
Ez legyen remek akinek, és ekképp Zsigmond Vilmosnak van igaza, de mentségemre írva; az tényként élményromboló volt számomra, hogy végig a sötét, élmosódó kontúrú félhomályokból kellett kisilabizálnom . Ez nagyon nem jó egy olyan filmben, ahol a rövid felvillanású képi elemek is fontos információkat hordoznak. Számtalan ellenpélda mutatja, hogy ez egyáltalán nem szükségszerû még ezen éghajlati meghatározottságú környezetben sem. Nekem a szereplõk kapcsolatrendszere és több ezekbõl fakadó történés is több vonatkozásban kidolgozatlan volt.
Ha ez volt a cél, vitathatatlanul sikerült próbára tevõen vontatottá tenni a cselekményvezetést is.


*** SPOILER !!! ***

Ha egy olyan fatemplom kigyullad az csak önmagát olthatja el, ha elfogy az éghetõ anyag.
Akkortájt a láncban vödrös beavatkozás is inkább csak a szomszédos házak védelmére adhatott esélyt a tûznek kitett védendõ felület intenzív nedvesítésével.
Egy felfûtendõ gõzautóval, fõképp hidegben nem lehet csak úgy lippiti-klippiti a tûz helyszínére sietni.

*** SPOILER vége !!! ***


Várakozásteljesen nagyon éles lett volna a hiánya, ha kihagyom; de így visszatekintve, hogy láttam, tán mégis kihagynom lett volna jobb.
Coleman 2012 jan. 10. - 21:26:59
Szerintem meg egyenesen remekmû, 10 pontos! A '70-es évek amerikai filmjét általában a Coppola-Spielberg-Lucas-Scorese nevek fémjelzik, esetleg megemlítik még Lumet, Cimino nevét, Altman azonban jobbára elsikkad, pedig sok idõ elteltével számomra egyre egyértelmûbb, hogy õ volt a legnagyobb, messze túlszárnyalta a kollégáit (talán Scorsese-t leszámítva). Ezen filmje a western dekonstrukciója (vegyük csak a fõhõst, akinek illuzórikus tekintélye pillanatok szertefoszlik; hencegõ, gyáva, érzelmes, nyámnyila és meglehetõsen ostoba). Izgalmas az álomszerû, nosztalgikus fényképezés (és zene), a mítoszok lerombolását kitûzõ tartalommal ütköztetve (és egybeolvasztva). A lezárás ékes bizonyítéka Altman tehetségének és hatalmas mesterségbéli tudásának, felejthetetlen.
wim 2011 júl. 19. - 23:27:59 Előzmény feketevipera
Én a hangulata, az enteriõrjei miatt szerettem - pl. ahogy folyton kártyáznak ott az ivóban. Ez pl. tipikusan olyan rész, amit jól el lehet nyújtani, viszont ha rövidebb lenne, épp a lényege sikkadna el. Nem egy pörgõs film, az egyszer biztos, de azokért a belsõkért érdemes megnézni.
wim 2011 júl. 19. - 23:27:26 Előzmény feketevipera
Én a hangulata, az enteriõrjei miatt szerettem - pl. ahogy folyton kártyáznak ott az ivóban. Ez pl. tipikusan olyan rész, amit jól el lehet nyújtani, viszont ha rövidebb lenne, épp a lényege sikkadna el. Nem egy pörgõs film, az egyszer biztos, de azokért a belsõkért érdemes megnézni.
Ford Mustang 2011 júl. 19. - 19:02:19 Előzmény feketevipera
Jobban mondva western-thriller.
offtopic
lilahagyma 2011 jún. 09. - 22:49:20
Nézd meg a Pret-a-porter-t; az nem lassú, ráadásul elég vicces is.
feketevipera 2011 jún. 09. - 20:51:32
Végül is igazad van abban, hogy közelebb áll a valósághoz, de engem sosem vonzott Altman filmjeiben az, hogy általában nagyon elnyújtották az egészet, a cselekmény sokszor igen lassan csordogál, a legtöbb filmje szerintem két óra környékén van. Egyébként a McCabe és Mrs. Millert a TCM-en láttam a múltkor, fogalmam sincs, hogy magyar csatornán mikor vetítették, amióta az eszemet tudom, azóta szerintem nem adták.
offtopic
lilahagyma 2011 jún. 09. - 11:00:24
Szerintem érdekes film, mert sokkal jobban közelít a valósághoz, mint egy spagetti-western és mert bemutat egy "nõi karriert" a vadnyugaton. Már nagyon régen láttam, de egyszer szívesen megnézném újra. Csodálkozom, hogy csak most nyílt meg a topicja.
feketevipera 2011 jún. 09. - 08:05:26
A McCabe és Mrs. Miller akár antiwesternnek is nevezhetõ, de legalábbis nem azt adja, amit általában elvárunk egy westerntõl. Itt nem a lövöldözés, az akció dominál, hanem a drámaiság. Igazából azok számára lesz szórakoztató a film, akik szeretik a lassan csordogáló cselekményt. Bevallom, nekem kevésbé jött be, Altman stílusa sosem vonzott igazán, és ez a filmje is jó hosszúra sikerült. Egyszer azért megnéztem, de még egyszer valószínûleg nem nézném meg.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu