Film

Mechanikus narancs

/A Clockwork Orange/
angol filmdráma, 137 perc, 1971 18 éven aluliak számára nem ajánlott

Értékelés:

305 szavazatból
Szerinted?

Alex és bandája éjszakánként a város utcáit járja és terrorizálja. A megvadult fiatalok törnek, zúznak, rabolnak és gyilkolnak, mígnem a bandavezért a társai föl nem nyomják a zsaruknak. A börtönben Alex önként vállalkozik egy új átnevelési gyógymódra. A sajátos agymosás célja, hogy kiölje az emberből az agresszivitást. Miután a kezelést követően gyógyultnak nyilvánítják, szabadon engedik. Alex azonban életképtelenné vált a társadalomban, kiszolgáltatottja lesz egykori áldozatai bosszújának. Végül öngyilkosságot kísérel meg.

Stáblista:

Alkotók

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:

 • BAFTA-díj (1973) - Legjobb film jelölés
 • BAFTA-díj (1973) - Legjobb hang jelölés
 • Golden Globe-díj (1972) - Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj (1973) - Legjobb látványtervezés jelölés: John Barry
 • BAFTA-díj (1973) - Legjobb operatőr jelölés: John Alcott
 • BAFTA-díj (1973) - Legjobb rendező jelölés: Stanley Kubrick
 • BAFTA-díj (1973) - Legjobb vágás jelölés: Bill Butler
 • BAFTA-díj (1973) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Stanley Kubrick
 • Golden Globe-díj (1972) - Legjobb rendező jelölés: Stanley Kubrick
 • Golden Globe-díj (1972) - Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Malcolm McDowell
 • Oscar-díj (1972) - Legjobb rendező jelölés: Stanley Kubrick
 • Oscar-díj (1972) - Legjobb vágás jelölés: Bill Butler
 • Oscar-díj (1972) - Legjobb film jelölés: Stanley Kubrick
 • Oscar-díj (1972) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Stanley Kubrick

Vélemény:

2018 aug. 13. - 13:34:24
2018 aug. 13. - 13:34:24
A filmet és a könyvet valószínűleg sokak és sokszor elemezték már és fogják is elemezni még. Pár gondolat, hogy mi mindent lehet és kell elemezni

Jövőkép - A történet egy nem túl távoli jövőben játszódik. Ennek megfelelően nincs telizsúfolva mindenféle technikai eszközökkel. Így mindenki értheti, hogy olyasmi történik, ami tulajdonképpen megtörténhetne ma is. A "ma" lehet a könyv írásának az ideje, a film készítésének ideje, vagy amikor valaki olvassa a könyvet ill. nézi a filmet.
Nyelv - A szereplők orosz szavakkal kevert angol nyelvet használnak. Talán azért, mert egy leendő egyesült világállamban vagyunk (bár ennek látszólag ellentmond, hogy a smasszer őfelsége börtönét, azaz egy nemzeti intézményt emleget). Vagy azért, hogy hangsúlyozza: a történtek bárhol, bármelyik országban illetve nyelvterületen megeshetnek. Ami nekem feltűnt: a хорошо/harasó helyett Alex következetesen horrorsót, azaz horror show-t mond, ami egészen mást, sőt kifejezetten negatívat jelent az eredetihez képest.
Család - A főszereplő szüleivel nem sokszor találkozunk, csak azt látjuk, hogy meglehetősen távolságtartóak Alexszel szemben, sőt félnek is tőle. A filmbeli történetből nem derül ki, hogy vajon a
család ugyanazt jelenti-e, mint ma sőt az sem, hogy a szülők biológiai szülei Alexnek vagy csak nevelik
őt, mert azt dobta a gép? Az hogy a szülők Alex távollétében egy másik férfit fogadnak fiúkká, még inkább összezavarja a szemlélőt. Meg futólag eszébe juttatja Woody Allen viccét: - Gyerekkoromban időnként eltűntem otthonról. A szüleim gyorsan reagáltak: kiadták a szobámat.
Nevelőtiszt - Láthatólag utálja a neveltjét és örül, mikor az végre börtönbe jut. Utalás arra, hogy egy
elidegenedett társadalomban mindenki utálja a beosztottját vagy hasonlóját, mert csak púp a hátán? A helyzet felemás: a nevelőtiszt felelős Alexért, de tényleges hatalma nincs felette, hogy a jó útra térítse. Csak fenyegetőzni tud, amit meg is tesz.
Kígyó - A jövő olyan borzasztó és a főszereplő olyan beteges, hogy igazán csak az óriáskígyója jelenlétében tudja élvezni a zenét.
Banda - A drugok négyfős bandájában látszólag Alex a főnök és a főnökséget represszióval tartja fenn. A vízbelökéses eset után úgy tűnik, hogy a represszió működik is. Nemsokára kiderül, hogy nem: pont a drugok azok, akik Alexet rendőrkézre juttatják a macskás nő meggyilkolása után. Ez talán burkolt
üzenet a politikusoknak, hogy elnyomás helyett inkább szövetségre és összefogásra lenne szükség.
Gyógykezelés - Alexet gyógykezelik. Miért is? Mert egy tudós kísérletezni akar embereken, és ezt csak egy elítélt személyen teheti meg? Mert túlzsúfoltak a börtönök és ez a gyógykezelés olcsóbb, mint további börtönöket építeni, továbbá kevésbé konfliktusos, mint halálbüntetésért kampányolni? A gyógykezelés kiöli Alexből az agressziót. De kiöli belőle az egyetlen pozitívumot is, Ludwig van zenéjének szeretetét. De kiöli belőle az önvédelem képességét is. Vajon ez a két kiölés csak afféle mellékhatás, vagy tudatos célja a gyógykezelésnek? Elvégre aki nem tudja megvédeni magát, az halálra van ítélve, anélkül, hogy formálisan halálra ítélte volna egy bíróság és még állami ítéletvégrehajtó sem kell.
Szerepcsere - Börtönből szabadulása után kiderül, hogy Alex drugjaiból ketten időközben rendőrök lettek. Ez történik annak ellenére, hogy Mr. Deltoid révén a hatóságok is tudják: a drugok bűnözők, mivel Alex bandájának tagjai voltak. A film végi zenés jelenet pedig azt engedi sejtetni, hogy Alexbe ismét visszaköltözött az agresszió, továbbá hogy nem csak egyszerűen szabadon engedik, hanem a belügyminiszter afféle kampányarca is lesz. Közben Frank Alexander, akinek a feleségét korábban Alex bandája brutálisan megerőszakolta, bolondokházába került. A néző meg csak kapkodja a fejét, hogy ki a bűnös és ki az ártatlan, egyáltalán van-e ártatlanság ebben az elképzelt, de valahogyan mégiscsak valóságos világban.
szavazat: 8/10 2017 nov. 29. - 10:31:49
2017 nov. 29. - 10:31:49
2001: Ürodüsszeia
van hozzá magyar szinkron
2017 márc. 22. - 04:25:02
2017 márc. 22. - 04:25:02
Szenvedélyesen imádom ezt a filmet.
szavazat: 9/10 2017 márc. 11. - 16:51:43
2017 márc. 11. - 16:51:43
Igen lehet el kéne olvasni,gondolom az sokkal betegebb, ami a filmben lemez boltban két csajjal beszélgetõs aztán szeretkezõs rész az a könyvben kicsit más ott két 14éves lány van és ott is dugnak csak éppen megerõszakolja õket.
Egyébként tényleg jó film megnéztem kétszer, mert elsõre nehéz értelmezni.
Sok mindent bele lehet látni, vannak emberek akik hajlamosak az erõszakra és semmilyen módszerrel nem lehet megváltoztatni õket ,mert pszichopaták.
Illetve a politika és az igazszág szolgáltatás is ugyanolyan romlott sok esetben,mint a bûnözök, mert az ember alapvetõ jellemvonásaiból keletkeznek. Bár ezek elég közhelyes üzenetek,de zseniiálisan vannak megjelenítve a filmen.
Annyira erõs ábrázolások vannak és jó színészi játék,hogy ha meghallom a Beethoven 9es szimfoniáját már nekem is az jut eszembe, hogy agyon vernek egy embert és megerõszakolják a feleségét, majdnem olyan asszociáciokat okoz a film, mint a kicsi Alexben :D
szavazat: 10/10 2017 márc. 05. - 10:48:30
2017 márc. 05. - 10:48:30
ha nem értetted, akkor javaslom:olvasd el a könyvet is.
kubrick nem vihette filmre az egészet úgy, ahogy burgess megírta, mert akkor még agyonvágva sem vetíthették volna le
(fõleg nem akkor, amikor készült)

teljes képet csak a könyv elolvasása után kap az ember..
bár nekem maga a film is nagyon tetszett és ez vitt rá a könyv elolvasásásra
szavazat: 9/10 2017 márc. 04. - 23:32:54
2017 márc. 04. - 23:32:54
Nekem elég érthetetlen volt az egész film, angol filmhez méltóan abszurd volt.
Arra számítottam, hogy valami beteg kínzásokban lesz része a fõhõsnek amitõl teljesen kimossák az agyát és depresszióba esik és nem tud beiileszkedni a társadalomba újra,
Erre 14 év fegyház helyett, kap két hét mozidélutánt benarkózva és szabadon engedik..oké..
Az nem derül ki,hogy mit adnak be neki amitõl ilyen sikeres lesz az agykúrás, de alapból olyan feelingje van az egész filmnek mintha valami robotok beszélnének elég erõltetett az egész, az tetszik mikor kijön a börtönbõl és végig azokba fut bele akiknek megnyomoritotta az életét ott megvan az ösztönökre ható üzenet, amit a börtön igazgató is mond: szemet, szemért.
Persze mit sem segít a ez a nyilvánvalóan pszichopata fõhõsön. Nem jött át a "mély" üzenet, de egyszer érdemes ezt is megnézni azt mondom azzal együtt,hogy nagyon provokativ film aminek semmi erkölcsi tanulsága vagy értelme nincs.
szavazat: 10/10 2016 ápr. 02. - 13:57:28
2016 ápr. 02. - 13:57:28 OFFTOPIC
jogos :)
2016 ápr. 02. - 12:42:02
2016 ápr. 02. - 12:42:02
Bocsi, de "megosztja".
2016 márc. 07. - 23:56:00
2016 márc. 07. - 23:56:00
A "rossz" és a "jó" is elnyeri méltó büntetését. Talán így lehet összegezni. De vajon a "jó" valóban jó volt, és a "rossz" valóban rossz? Ezzel a film egy szélesebb spektrumból mutatja be a nézõnek a körforgást, az ok és okozat törvényét, majd az ezáltal kialakult sorsot (karmát). Bár egy konkrét történetrõl van szó, ugyanakkor határtalan távlatokat nyit meg. Egyszerre individuális és sablon. Az ilyen megjelenítésekhez csak azok értenek, akiknek igazán van tehetségük erre. És abban is tehetség lakozik, aki ezt felfedezi. 9,5/10
2016 márc. 06. - 14:08:01
2014 nov. 18. - 00:36:02
2014 nov. 18. - 00:36:02
Viszont te is félreérted, hisz a szabadság nem annyit tesz, hogy bármit megtehetünk. Természetesen a szabad társadalmat preferálom, persze csak úgy, hogy a bûnök elkövetése nem múlik konzekvencia nélkül. Ha egy olyan pszichopata vagy, mint Alex, akkor bizony nem sokáig bízhatsz abban, hogy szabad vagy, legyen szó bármilyen társadalmi példázatról. Sem egy szabadabb társadalomban, sem egy kötöttebb társadalomban. Ha nem követed el a bûnt, nem kerülhetsz ilyen helyzetbe. Persze vannak extrém kivételek. A probléma az, hogy a két legabszurdabb társadalmi szisztéma van megjelenítve. Az egyikben bármit, a másikban semmit sem tehetsz meg. Mindkét szisztéma jelenleg képtelenség. Ezek az érvek miatt úgy gondolom, hogy a film alapkérdése hibás, hisz lehetetlen. Ez az alapkérdés tehát meg sem születhet.
szavazat: 10/10 2014 aug. 21. - 10:06:14
2014 aug. 21. - 10:06:14
ez tipikusan az a film,ami vagy nagyon tetszik valakinek-vagy nagyon nem :)
a könyv klasszisokkal jobb,mint a film mivel abban Alex csak 14 éves
de gondolom,ha ilyen fiatal szereplõvel csinálja meg Kubrick,még nagyobb felháborodást keltett volna vele :)
mindenesetre szerintem amit lehetett,kihozott így is a könyvbõl.
egyébként Bourgess sem volt százas,amennyire tudom
a könyvben leírt dolgok egy részét át is élte,mint áldozat
mindenesetre azóta is megossza az embereket a film,meg a könyv is :)
2014 aug. 21. - 09:39:32
2014 aug. 21. - 09:39:32
"Kissé groteszk, kissé szadista és melankolikus."

Nagyjából egyetértek. Az meg külön vicces, hogy tényleg kissé (sõt nagyon is!) szadista, mégis sokan úgy tesznek mintha ez teljesen rendben volna. Ja, hogy ez jól szolgálja a NAGY mûvészi mondanivalót? Egy fenét! Engem is egy szenzációhajhász rossz újságcikkre emlékeztetett.
A képi megvalósítás azért nem olyan unalmas, csak éppen öncélú. A fanok meg hadd csámcsogjanak rajta, ha ettõl jobb lesz nekik.
2014 aug. 21. - 04:40:20
2014 aug. 21. - 04:40:20
Folyton folyvást látom, ahogy ajnározzák ezt a filmet ... esküszöm nem értem, hogy mire föl.
Lehet csak a nagy mûvészlelkeket nem értem meg, de nekem ez egy teljesen átlagos (vagy azon aluli) dráma volt. Kissé groteszk, kissé szadista és melankolikus.
Vártam a hatalmas, kirobbanó drámaiságot, erre mint valami rossz újságcikket kaptam egy igénytelenül megalkotott IZÉT. A képi megvalósítás igénytelen. A zenei aláfestés el-el megy, de leginkább egyhangú, unalmas. A narrálás, ami plusz pont lehetne meg olyan el***ott hangon ment, hogy hosszában vágtam az ereimet tõle ...
Részemrõl ez egy 4/10-es film, a háttértartalma és a színészi alakítások miatt. Gyenge volt ... ez van. :)
szavazat: 10/10 2014 júl. 09. - 20:56:29
szavazat: 10/10 2014 ápr. 13. - 13:54:24
2014 ápr. 13. - 13:54:24
Ritka 10-es film...
szavazat: 8/10 2014 ápr. 07. - 16:14:44
2014 ápr. 07. - 16:14:44
Valahogy engem nem érintett meg.
Nem hétköznapi film,az biztos.
A színészi alakítások nagyon jók, mindenképpen érdemes megnézni.
szavazat: 9/10 2014 ápr. 02. - 16:12:17
2014 ápr. 02. - 16:12:17
Annyira régen láttam már,de a mai napig dúdolom néha az ének az esõben c. dalt :))
szavazat: 10/10 2014 márc. 07. - 21:21:49
2014 márc. 07. - 21:21:49 OFFTOPIC
kék villám-ban sem volt rossz,bár ott fõgonosz volt :D
szavazat: 10/10 2014 márc. 07. - 12:39:26
2014 márc. 07. - 12:39:26
Sok jó filmben én nem láttam , nekem az Evilenko címû filmben tetszett még !
Összes hozzászólás