"Mégis, lelkem, szeressed hazámat!" - Sorstöredékek Trianon után

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 55 perc, 2010

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A trianoni békeszerződés kapcsán történészek értekeznek gyakorta arról, hogy politikailag a nagy Trianoni Palotában hozott döntés milyen hatással van Magyarország további sorsára. Mekkora területet csatoltak el, a lakosság hány százaléka szakad el hazájától. Ám kevésbé használatos az a megközelítés, hogy a területek elvesztése milyen hatással volt Magyarország szellemi életére, a művészetek képviselőire, irodalmi szereplőkre, gondolkodókra, tudósokra; a Trianont követő történelmi sorsban miképpen rejtőznek el az egyéni sorsok, egy nemzet identitása; miképpen küzdenek az életben maradásért, hagyományainak, gyökereinek megtartásáért. Életközeliek, személyesek ezek a vallomások, melyek egy-egy politikai döntésre, történelmi momentumra rezonálnak a maguk egyéni kifejezésmódján.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2014 jún. 06. - 22:07:11
Meg azért lehetett volna becsúsztatni pl egy-két Bibó-gondolatot, hogy mást ne említsek, talán kicsit árnyalhatta volna a közügyekben azért inkább a hangulataikra, benyomásaikra támaszkodó mûvészek által felvázolt képet.
adamnagysweetmovie 2014 jún. 06. - 21:12:23
Kevésbé rébuszokban, a két színész 1919-1990 közti idézeteket mond el költõinktõl, íróinktól a 2. vh-ban lebombázott HM épületében.
A gyakran eltúlzott, hatásvadász színészi játéktól eltekintve jó volt a mûsor koncepciója, a megvalósítás is viszonylag mûvészi, mozgalmas az egyetlen helyszín ellenére is.