Megkísértve

Bakancslistához adom
Haunted
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-angol thriller, 108 perc, 1995

Értékelés:

57 szavazatból
Szerinted?

A két háború közötti Angliában járunk. David Ash professzor a paranormális jelenségek szakértője, amelyekhez elég szkeptikusan áll hozzá. Hivatásának tartja, hogy racionális választ találjon a kísértetekkel kapcsolatos, természetfeletti jelenségekre. Egy nap a férfi figyelemre méltó levelet kap egy bizonyos Tess asszonytól, akinek az otthonát szellemek szállták meg. Ash professzor úgy dönt, a helyszínen utánanéz a dolgoknak, mert úgy gondolja, az idős asszonynak csupán látomásai vannak. A helyszínen megismerkedik a birtok tulajdonosával, a vonzó Christina Mariellel és két fivérével, akik ugyancsak nem hisznek a szellemek létezésében. Ash azonban lassan rádöbben, hogy valami tényleg kísért a házban. Fény derül a család féltve őrzött titkaira. A professzor nem is sejti, hogy a megoldás az ő múltjában rejlik.

Stáblista:

Szereplők

David Ash professzor
Robert Mariell
Nanny Tess Webb

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
The Cortez 2023 dec. 08. - 22:08:04 6/10
Szellemjárásos, lélektani horrorthriller-dráma, Coppolával a háttérben. Az egész alkotás tévéfilmnek tűnik: fapados a rendezés, a fényképezés, a vágás, a hangtrükközés — kész csoda, hogy a tűzeffektek pazarul sikerültek. A zene a legtöbbször szar, nagy ritkán kellően nyomasztó.
A régi vágású, vidéki angliai környezetben játszódó kísértethistória, egy idő után megőrüléstörténetbe megy át. Kezdetben a furcsa, beteg tesótrió, valamint Kate Beckinsale meztelenkedései dobnak a cselekményen, ám aztán érdekessé válik a lassan építkező sztori. A moziban inkább a dráma meg a pszichológiai vonal dominál, az ijesztőbb részeket általában elolcsóskodják vagy simán elkúrják.
A végső fordulat valamennyire kiszámítható, ugyanakkor hatással volt több későbbi filmre.
9/10
Dani... 2018 máj. 21. - 06:30:15 9/10
Uhh. Ez a film... Nagyon eltalált!
9-es!
10/10
andi 56 2013 dec. 14. - 23:25:39 10/10 Előzmény aa194545
Nálam 10-est kapott. Már kétszer láttam és nagyon tetszett.
ber 2013 nov. 26. - 20:51:06
sziasztok! Megnéztem, már nagyon vártam ezt a filmet. Egyetértek az elõttem szólóval Ez éppen csak megjárja, de inkább idõpazarlás. Látványban jó: szép tájak, korhû "palota", a vidéki élet egyszerûsége és jó aláfestõ zene. Ugyanakkor a cselekmény szétesik, a fel-feldobott kérdésekre nincs, vagy csak sokkal késõbb érkezik meg a válasz. A csattanó, ill. a vége sem igazán érintett meg. Egyetlenegy oka volt annak, hogy megnéztem: Anthony Andrews. Jó volt benne, de azért nem nagyszerû, és persze tõle láttunk sokkal jobbat is már... (Az, hogy Kate Beckinsale szépségét is be kellett vetni a siker érdekében, az számomra csak azt bizonyítja, hogy ma már igencsak nehéz eladni egy filmet "naturális" képsorok nélkül. Igaz, álltítólag dublõrt használtak helyette azokban a jelenetekben... Mondom ezt úgy, hogy mindez fontos részét képezi a cselekménynek, de nem mesélnék el mindent...) John Gielgud is jó volt a doki szerepében, bár csak egy rövid ideig volt képernyõn. Az a színésznõ pedig aki a tantit játszotta, Jeremy Brettnek volt az elsõ felesége. Ja, hogy ki az a Jeremy Brett? A Granada által forgatott Sherlock Holmes sorozatban maga Sherlock Holmes... Egy szó mint száz: hiába vonultattak fel viszonylag nagy neveket, ezt a filmet nyugodtan ki lehet hagyni. Bár ez csak az én véleményem. ber
2/10
amorzen 2013 jan. 07. - 10:19:29 2/10
Jóindulattal is csak egy 3-as. Idõpazarlás volt...
pimre 2010 máj. 31. - 19:16:12 Előzmény Vinogradov
Egyetértek, a film képi világa, a színek, a beállítások, az alakok megjelenítése szenzációs.
Vinogradov 2010 febr. 21. - 12:26:11
Igen, ahogy elõttem már többen megjegyezték a film koncepciója kicsit szétesõ volt és a vége sem volt egyértelmû végnek tekinthetõ, annak ellenére, hogy a nyitott befejezés minden további zokszó nélkül része lehet akármelyik thriller sztorijának is.

Ennek és az egyértelmûen lassabb tempójú elsõ egy órának ellenére nekem maximálisan bejött a film, mégpedig elsõsorban a hangulata miatt. A sötétség könnyedén elõidézheti a "thrill"-t, a borzongást, de ha egy thriller izgalmas, néhol borzongató tud lenni úgy, hogy nagyrészt világosban játszódik, akkor azt gondolom, már abszolút teljesítette a feladatát.

Ez a film emellett még szórakoztató és roppant hangulatos is, a gyönyörû fényképezésrõl nem is beszélve.

Adrian Quinn sokkal jobban is tud játszani (Dal egy agyonvert fiúért), de itt viszonylag elfogadható az alakítása - tegyük hozzá, nem teljesít magasrendû színészi feladatot, Kate Beckinsale-lel kapcsolatban meg akkor is elfogult lennék, hogyha amúgy mellesleg nem lenne egész jó színésznõ (is). :)

A Shirley Valentine rendezõjének felemás koncepciójú filmje, elképesztõen szürreális befejezéssel (az utolsó 15 perc, kivéve az utolsó jelenetet, egyszerûen elképesztõ!) és a film hibáiért kárpótoló, nagyszerû hangulattal, képi világgal, "thrill"-el és eyecandy-vel (no, hát csak férfi vagyok én is :) ) megspékelve.

7.5/10
7/10
aa194545 2009 dec. 28. - 18:55:55 7/10
Nem tudom, ... én leszedtem a Filmmúzeumról gond nélkül. Bár, hogy "vége" lenne a filmnek arra csupán a megjelenõ stáblista utalt.

-*- SPOILER -*-

Eegen... nem éppen a vége volt a gond. Egymást érték a rejtelmes események, amelyekkel a szkeptikus prof szembetalálta magát, egyre dagadt az izgalom, keményen lehetett is izgulni, de nekem mindez nem vezetett sehova. Az a nyavalyás cselekmény csak nem akart kibontakozni. Ok, csattanó az volt, ... hadd ne áruljam el, még a spoiler felirat ellenére sem, de ... hogy idézzem a hivatalos leírás utolsó mondatát: "A professzor nem is sejti, hogy a megoldás az õ múltjában rejlik." Ennek a filmnek tényleg volt megoldása is csattanón kívül? Mert erre nem sikerült rájönnöm. Talán, hogy kísértetek márpedig vannak? Esetleg az, hogy hogy higgyünk valamiféle kisértetben, csakhogy a háborgó lelkünk megnyugvást találjon? A vége miatt nálam 7-esnél tovább nem jutott.
10/10
amed 2009 dec. 27. - 13:27:46 10/10
Nekem az egyik kedvenc filmem. Csak sajnos másolásvédelemmel adták a TV-ben (a Fimmúzeumon), így nem lehetett felvenni a végét. DVD-n meg csak magyar felirattal lehet megvenni, sajnos.
8/10
Kendy 2009 jan. 06. - 23:36:24 8/10
Szerintem nem volt rossz!
Igaz én láttam az eredetit és ezért ismerõs volt a film.
De aki szeretei a szellemetörténeteket vagy a kisértethistoriákat annak tetszeni fog ez a film is.
nyelvecske 2008 dec. 26. - 22:41:53 Előzmény reila
kösz, hogy leírtad a végét, most már ha akarnám se nézném meg..
reila 2008 okt. 11. - 14:47:48
Tetszett a film, egy könnyed hétköznap esti triller. Bár elég könnyû kitalálni a lényeget. Már az elején gyanúsak voltak nekem a testvérek, de ez a vérfertõzõ kapcsolat végûlis ötletesnek tûnt, és a végeredményt is szépen levezették. Nem volt rossz. 10/7
Millagro 2008 okt. 10. - 19:47:57
Tetszett a film, sajnos régen láttam.
CDK 2008 okt. 10. - 18:59:14
1 hete láttam, de szinte semmi sem maradt meg belõle.
Quinn nagy szemeket mereszt, Beckinsale meg nincs is, de ez is csak a vége felé derül ki, kb. ennyi.
Imdb-n túlértékelt.
Gyodrogi Bula 2008 okt. 10. - 17:52:52
Friss hús? Csak mert semmi komment.
Ráfigyelek, hátha.