Megszállottság

Bakancslistához adom
Ossessione
olasz filmdráma, 120 perc, 1943

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

A Megszállottság Visconti első rendezése. James Cain A postás mindig kétszer csenget című regényét Visconti a ködös Pó-síkságra ültette át. Ebben a kietlen környezetben, útszéli kocsmákban, harmadosztályú szállodai szobákban játszódik Gino, a szemtelen képű csavargó szenvedélyekkel és drámai konfliktusokkal terhes története.

Az utókor korszakalkotónak kiáltotta ki a filmet: sokan ennek elkészültétől számítják a neorealizmus születését. Az olasz valóságábrázolása olyan jól sikerült, hogy a filmet mindössze egyszer vetítették, s a megsemmisítéstől is csak kalandos körülmények között tudott egy kópiát megmenteni a rendező.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2009 júl. 28. - 14:47:43
Szerintem is a végével rontották el az egészet, az irtó laposra sikerült. A gyilkosságig szinte fokról fokra erõsödött a feszültség, utána viszont már úgy éreztem, csak azért húzzák a sztorit, hogy kitöltsék az idõt. Viszont számomra egy kicsit a Macbethre is hasonlított az egész történet: a gyilkosság kitervelése, utána pedig a fõhõs lelkiismeret-furdalása. Mindenesetre filmtörténeti csemege volt, és megérte megnézni.
rajongólány 2009 júl. 18. - 00:39:58
A rendezés nagyon jó, az alakítások is, de a legérdekesebb az volt benne, hogy 66 éve ez ennyire nagy botrány volt.
El Fary 2009 júl. 11. - 15:21:11
A másik két Megszállottság címû filmet már láttam.
A Brian De Palma-féle meg is van dvd-n.
A Sam Neill és Isabelle Adjani fõszereplésével készült Megszállotságot meg jó pár éve sokat vetítette a megboldogult Europa Europa.
Mindkettõ tetszik.
Noha ennek a három filmnek semmi köze egymáshoz, csak a magyar címük azonos, ha nem alszok el, lehet, megnézem ezt is.
El Fary 2009 júl. 11. - 15:07:42
Fú, azt hittem, mikor megláttam, hogy ez a fickó esetleg Terence Hill (Mario Girotti) apja. Fõleg a harmadik kép alapján.
De utánanéztem a neten, és kiderült, hogy nem. (Vagy csak nem tudnak róla :-) )
verdeleth 2007 júl. 21. - 23:35:13
Tetszett hogy eltértek a regénytõl sok mindenben Bár égi film, még igy is élvezetes.A vége szerintem is túl lett kicsit nyújtva.Ebben az értelemben Rafelson 81-es verziója jobban sikerült.
kaliko 2007 júl. 17. - 09:12:24
Tényleg jó film volt. Érdemes volt fönnmaradni és megnézni...
Szerencse, hogy fennmaradt a film, szerintem is klasszikus....