Melankólia

Bakancslistához adom
Melancholia
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán-svéd-francia-német-olasz filmdráma, 136 perc, 2011

Értékelés:

253 szavazatból
Szerinted?

Justine és Michael egy nagyszabású összejövetel keretében ünneplik a házasságukat Justine nővére, Claire és annak férje, John hatalmas házában. Annak ellenére, hogy Claire mindent megtesz, ami csak az erejéből telik, az esküvői parti kudarcba fullad: felszínre törnek az elfojtott családi feszültségek, a kapcsolatok megbomlani látszanak, és elindulnak a végzetes szakadások felé. Mindeközben pedig egy Melankólia nevű kisbolygó halad egyenesen a Föld felé.
Bemutató dátuma: 2011. október 27. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
tvhangya 2020 aug. 31. - 21:39:01 10/10 Előzmény zimike
Ugy ám! Hangulat, megfelelő érettség és intelligencia szükséges hozzá.
2/10
Gabó58 2020 márc. 04. - 15:20:23 2/10 Előzmény Trap 416
Csak ismételni tudnám az előttem szólót.Azoknak ajánlom,akik szeretik a dekadens filmeket (esetleg még a pszichológusoknak tanulmányozás céljából).Nekem nem tetszett, sem a téma sem a kivitelezés,pedig szeretem a filmdrámákat. Egyedül a színészi játék miatt 2 pont.
3/10
Trap 416 2020 jan. 27. - 13:06:45 3/10 Előzmény buncow
Ellenkezőleg. Az eleje érdekesen indult, és úgy tűnt, látunk valódi karakterdrámákat, de csak egy újabb dögunalmas, öncélú művészieskedés lett belőle Trier módra.
csincsilla72 2019 nov. 10. - 19:15:03
Maníros és borzalmasan vontatott film, ostoba, eogista, végtelenül torz lelkű szereplőkkel. Drukkoltam, nehogy a kisbolygó célt tévesszen és ezek az idióták valahogy megússzák.
buncow 2019 ápr. 04. - 02:39:30 Előzmény Trap 416
Oké, de ennek pont az eleje volt keciuncsi és művésziskedő ha jól emlékszek.
3/10
Trap 416 2019 márc. 06. - 10:38:17 3/10
Lars Von Trirer már sportot űz abból, hogy értelmesen és érdekesen elkezd egy filmet, aztán fél óra után ellaposodik, egy óra után tele van az egésszel a tököd, a végére pedig már szabályosan szenvedsz. Unalmas, önismétlő és álművészieskedő film lett, mint - véleményem szerint - Trier munkásságának 90 százaléka. 10/3.5
10/10
zimike 2018 nov. 02. - 23:37:31 10/10
Monumentális film pazar színészi gárdával ...többször nézhetős kategória !
Kucu77 2016 máj. 11. - 10:39:40
Esetleg SPOILER-ek.

Tetszett a film, bár én is rövidebbre vágtam volna. A nyitó képsorokkal semmi bajom nem volt, a sok lassított snitt gyakorlatilag úgy funkcionál, mint az operák nyitányai (ld. Wagner zenéje): bemutatja a szereplõket, a környezetet, mutat néhány mintát a késõbbi motívumokból, egyfajta tartalomjegyzék.
Justine karaktere borzasztó ellenszenves volt az elsõ részben, ahogy az anyjáé is. Persze tudom, a mentális betegségeknél sokszor lehetetlen "viselkedni", de hihetetlenül bosszantó volt, mennyire semmibe veszik a többi embert, akik mégis egy esküvõre / lakodalomba jöttek.
Tetszett viszont a második rész, megdöbbentõ volt látni a korábban még valahogy magát tartó Justine teljes összeomlását, ahogy az elhatalmasodó depressziótól már járni sem volt képes.
Szóval alapvetõen örülök, hogy megnéztem a filmet, de szomorú látni, hogy Von Trier is elvesztette már a varázserejét, és iparszerûen használja fel azokat a sablonokat, amiket annak idején õ alkotott meg.
napviragi 2016 máj. 01. - 13:37:42 Előzmény Eszticsoki
Nagyon tetszik ez a hozzászólás!!!
derya hava keles 2016 máj. 01. - 10:15:07
40 percet birtam a filmbol...Szamomra fajdalmasan unalmas volt. Talan majd maskor neki ugrok meg egyszer. :-/
eIemes 2015 máj. 15. - 07:27:43 Előzmény teatea
Nem, nem kéne újragondolnom.

Konkretizálni lehetne, de személyes és hosszú (több év).

Ha súlyosnak tartod, akkor már elindultál te is.
Ha szimplán baromságnak, akkor még nem :)
Ez nem fölényeskedésbõl mondom vagy ilyesmi.
Kellett hozzá néhány emberes pofon, hogy kinyíljon a szemem.
"Mindnyájan csodálatosak vagyunk, és mindnyájan undorító dolgokat mûvelünk."
teatea 2015 máj. 14. - 15:41:39
"Aki nem mer belenézni a saját lelkének sötét zsebeibe, annak nem szoktak tetszeni ezek a filmek."

Huh, azért ez egy nagyon meredek megállapítás. Nem kellene ezt újragondolnod? Vagy konkretizálni, vagy bõvebben kifejteni? Ez így olyan, mint amikor az angolok az idõjárásról beszélgetnek.
eIemes 2015 máj. 14. - 15:32:29
A nimfomániást még nem láttam (a "rendezõi" változatot nézném majd meg).
Az antikrisztust sem láttam.

A melankólia tetszett. Még nem tudom pontosan megmondani, hogy miért.

Azok a filmek, amelyek nekem tetszenek, a lélek bugyrait mutatják meg, többé-kevésbé valami történetbe ágyazva.
Aki nem mer belenézni a saját lelkének sötét zsebeibe, annak nem szoktak tetszeni ezek a filmek.
Nekem a legtöbb mond valamit -- vagy magamról, vagy (közeli) ismerõseimrõl.
Legjobban talán úgy tudnám kifejezni, hogy hozzásegít a megértéshez, a nem-ítélkezéshez.
frenchbullie 2015 máj. 14. - 13:11:16
Üdv! Tavaly már belenéztem egyszer, de közben fõztem is. Hamarost rájöttem, hogy ez nem az a film, amit "háttértévézésként" lehet alkalmazni, mert folyamatosan kell rá figyelni. Azóta tervezem, hogy újrakezdem. Trier munkásságát, meg magamat ismerve, tudom, hogyha Hullámtörés vagy Dogville jellegû lesz, akkor tetszeni fog nekem, ha Antikrisztus vagy Nimfomániás-féle, akkor viszont nem. De, hogy ezt el tudjam dönteni, végig kellene néznem végre:-)
eIemes 2015 máj. 14. - 12:55:46
Na erre szoktam mondani, hogy kellene a véleményed a végére egy "szerintem."

Pár éve a családdal elmentünk Írországba. Galway-ben vásároltam egy boltocskában, ûa pénztáros szóba elegyedett a sorban elõttem álló helybelivel, láthatóan ismerték egymást. Egy szót nem értettem belõle. Este meg a szállóban bekapcsoltuk a tévét és a híradóban is ezen a fura nyelven beszéltek.

Persze azt is mondhatnám, hogy értelmetlen, unalmas és primitív halandzsa volt, csak azért adok két csillagot, mert a pénztárosnak jó volt a ...dekoltázsa.
2/10
Atis88 2015 máj. 14. - 12:40:28 2/10
Istenem mekkora szar egy film ez. Annyira unalmas, vontatott kaki, hogy a felénél ki is kapcsoltam. Nem tudott lekötni ez a lassított tipródás amit a menyasszony elõadott, ráadásul ameddig láttam az sem derül ki hogy mi az istenért ilyen búval baszott.

Csak a színészek miatt kap 2 pontot a 10-bõl, de ezt a trágyahalmazt õk sem tudják megmenteni...
Damill 2015 márc. 24. - 19:25:02
Nekem a kedvenc Trier filmem, sokszornézõs, nem olyan csontig hatolóan rémisztõ, mint az Antikrisztus, de minden eddiginél nyomasztóbb. A belassított képeket az elején imádom, és azt is teljesen meg tudom érteni, ha sokaknak ezt már nem veszi be a gyomra. A filmben oka van mindennek, nem öncélúan zajlik a "mûvészkedés".
SzVanda 2015 márc. 24. - 13:53:13
Melankólikus és sokkoló is.:)
Spoiler lehet benne!
Nem kedvelem egyik színésznõt sem igazán, de tetszett, ahogy játszottak. Kristen Dunst nagyon jól játszotta a mély depresszióval küszködõt. ÉS õ volt az a filmben aki "tud dolgokat". Tudta, hogy mi lesz. (Talán ezzel is összefüggött a betegsége?)
A férj öngyilkosságát nem értettem a végén. Ennyire gyáva lett volna? Úgy gondolom, igazából neki kellett volna úgy viselkednie, ahogy Justine viselkedett az utolsó pár percben.
Claire reakciója teljesen érthetõ volt (szerintem az emberek nagy része így viselkedne), remény, félelem, pánik.

Igazából nem is tudom eldönteni, hogy tetszett-e. Engem teljesen lehangolt.
Azt hiszem lehet katasztrófafilmnek is nevezni, de aki "tipikus" amerikai katasztrófafilmre számít/ott, az nagyot fog csalódni, és nagyon fog unatkozni, mert NEM az!
Nekem az a véleményem, hogy ehhez a filmhez megfelelõ hangulat kell, és elfogadni azt, hogy ez egy dráma, a lényeg pedig nem a katasztrófán van, hanem a fõszereplõk kapcsolatán, érzésein és alakulásán a haláluk közeledtével.

Nem ajánlom azoknak, akik akciót, katasztrófát (az nézze meg az utolsó 3 percet.:)),pörgõs filmet várnak, szeretnek. Mert ez nem az. Ez lassú, vontatott, emberi kapcsolatokról szóló, kevés zenei aláfestéses film.

Nagyon tetszett a végén, ahogy Justine megnyugtatta a gyereket a "bûvös barlanggal", amikor az anya elhagyta magát.
Guatrau 2015 márc. 06. - 15:14:43
Azért, mert Te elolvadtál a filmtõl, még másnak lehet negatív véleménye róla... A Csillagok között, pedig nem egy futószalagon gyártott film, ne vegyük egy kalap alá, a Az emlékmás feldolgozással például, mert kb annyira értékelted. Amúgy jó film ez, csak más.
buncow 2014 nov. 28. - 19:44:49
Vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Az egész film tulajdonképpen egy szájbarágós kliséhalom, tele erõltetett sablonkarakterekkel, sablondialógusokkal és sablonjelenetekkel. Kartonpapírízû emberi kapcsolatok, tele unalmas sztereotíp figurákkal, ráadásul kiszámítható az egész. A mûvészi jelenetek is nagyon erõltetettek... Ugyanakkor a film második fele, ami magáról a közeledõ bolygóról szól, hangulatilag nagyon el lett találva, nagyon élethûen ábrázol egy ilyen eseményt, amitõl kirázza az embert a hideg. Egy jobb elsõ félidõvel sokkal jobb film lehetett volna, de így is elég egyedi és elég jól sikerült.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu