Mély torok mélyén

Bakancslistához adom
Inside Deep Throat
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai dokumentumfilm, 92 perc, 2005

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

"Mély torok" nem csupán annak a személynek az álneve, aki a The Washington Postnak megszellőztetett titkos információkkal kirobbantotta a Watergate botrányt. A nevet egy hónapokkal korábban forgalomba hozott pornófilm ihlette, Gerard Damiano alkotása. A mindössze huszonötezer dollárból készült mozi a 70-es években folyó "szexuális felszabadulás" ikonikus filmjévé vált. A cenzúrázás körüli heves vitának köszönhetően rengetegen nézték meg, s így hatszázmillió(!) dolláros bevételre tett szert, amiről senki sem mert volna álmodni. A Mély torok mélyén egy látszólag jelentéktelen kis pornófilm amerikai közvéleményre gyakorolt hirtelen és váratlan hatását vizsgálja.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Sadenal 2012 dec. 11. - 12:08:25 7/10
Érdekes dokumentumfilm volt. :)

7/10
olahmiki1959 2012 jún. 11. - 07:07:37
Nekem tetszett a film, tanulságos volt, és elgondolkodtató. Nagyon pontos lenyomatát adta annak a szemforgató, álságos magatartásnak, ami nagyon sok esetben az amerikai hivatalos szervek sajátja volt, és maradt a mai napig.
Amilyen vehemenciával és erõfeszítéssel megpróbálták ellehetetleníteni a filmet, levetetni a mûsorról, amely természetesen azt eredményezte, hogy a film rekordokat döntött, ami a nézõszámokat és a bevételt illeti, az példaértékû.
A hetvenes évek elejére érte el talán a szexuális forradalom azt a szintet, amikor ennek a mozgalomnak az úttörõi és a hivatalos szervek úgy érezték, hogy ideje komolyabban is összecsapniuk. Szinte presztízskérdést csináltak abból, hogy melyikük gyõz.
Természetesen a "Mély torok" nem gyõzhetett, pláne nem a prûd Amerikában, de arra jó volt, hogy a mûfaj a kétes hírû negyedek sötét mellékutcáinak lebujaiból kikerüljön a rivaldafénybe, és megmutassa magát.
Talán a film valamiféle áttörést jelentett a filmmûvészetben is, hiszen ettõl kezdve egyre bátrabban jelent meg a szexualitás nyílt ábrázolása a filmekben, természetesen mindig csak úgy, ha a rendezõ meg tudta indokolni a közerkölcsökön buzgón õrködõ hivatalos szervek elõtt, hogy a jelenetnek a film mondanivalójának szempontjából milyen nagy jelentõsége van.
A "Mély torok mélyén" c. dokumentumfilm nekem még egy dolog miatt volt tanulságos, amin sokáig gondolkodtam is, hogy leírjam-e, annyira fennáll annak a lehetõsége, hogy nevetségessé teszem magam. Mindegy.
Linda Lovelace pályafutását, életét, a tragikus haláláig vezetõ sorsát végigkövetve, azt kell mondanom, hogy szinte megsajnáltam õt.
Számomra is meglepõ módon, egy helyes, hétköznapi lányt láttam a vásznon, akibõl valami meghatározhatatlan báj, ártatlanság, hogy azt ne mondjam, tisztaság áradt. Tudom, hogy õrület, amit írok, de ez volt a benyomásom.
Tisztára úgy nézett ki, mint egy teljesen átlagos lány, aki belecsöppen egy helyzetbe, pornószínésznõ lesz, mert az élet éppen úgy hozta, és megpróbál a dologból minél jobban kijönni, s talán még büszke is arra, hogy milyen jól teljesít.
Nem egy kiélt arcú, kiégett, velejéig romlott, primitív prostit láttunk, hanem egy vidám, mosolygós lányt, aki talán nem is nagyon értette, hogy mi ez az egész felhajtás körülötte.
Azt hiszem, a pornófilmek történetének õ a legemblematikusabb figurája, és azzal, hogy ez a dokumentumfilm elkészült, egyrészt emléket állított neki is, és egyben a leghíresebb pornófilm elkészültének körülményeit, s a társadalomra gyakorolt hatását is segített valamennyire megérteni.
Azt kell mondanom, le a kalappal a magyar tv elõtt, hogy késõ éjjel ugyan, de be merte mutatni ezt a filmet.
Ford Mustang 2011 szept. 12. - 14:55:18 Előzmény agarik
Akkor elég sok. :)))
9/10
sanderb 2011 szept. 12. - 14:09:47 9/10
Számomra az volt a filmben a legjobb, hogy a hajdani készítõk, közremûködõk, érintettek, akik már javában benne vannak a korban és tisztes családok megbecsült tagjaiként élnek, mennyire emberien emlékeznek vissza az akaratukon kívül, és jelentõségét jócskán túlértékelt, híressé vált filmjük elõkészületi és gyártási munkáira. A terminus technikust pedig elhomályosítja a történelmivé vált szexuális forradalom, annak minden attitûdjével. Értékes, tanulságos dokumentum film. 10/9
agarik 2011 máj. 29. - 20:19:14
A különbség annyi mint az elõétel és a fõfogás között.
offtopic
feketevipera 2011 máj. 29. - 19:57:54 Előzmény agarik
Az szerintem inkább az erotikus film.
agarik 2011 máj. 28. - 21:50:05 Előzmény feketevipera
A pornó elméletileg a VÁGYról kell szóljon.
offtopic
feketevipera 2011 máj. 26. - 23:44:41
Miért, szerinted mirõl szól? :) Alapvetõen azt láthatjuk akár egy rövidebb videóban is, hogy két (vagy több) ember se szó, se beszéd, egymásnak esik, rosszabb esetben a "lényeget" életszerûtlen szituációk elõzik meg (általában nem szokás pl. elmenni szobára egy vadidegennel, aki leszólít az utcán). Mondjuk ahhoz némi ész is szükségeltetik, hogy valaki felfogja: nem kell feltétel nélkül elfogadnia azt, amit ott lát. Könnyen kialakulhat pl. önértékelési zavar a nézõben, és több szakembertõl olvastam már olyan véleményt, hogy a pornó téves elgondolások kialakulásához vezethet a kamaszoknál, de még akár az idõsebbeknél is (a filmekben a szereplõk csak színlelik azt, hogy élvezik az egészet, vagy pl. a nézõk a látottak miatt teljesítménykényszerbõl kipróbálhatnak olyasmit is, amit egyébként talán nem tennének meg). És akkor még nem is szóltunk arról, hogy sok esetben a nõket szinte tárgynak használják az ilyen filmekben. Még egyszer mondom: nem önmagában véve a pornóval van baj, hanem a fejekben, és sokan a látottakat akarják alkalmazni a való életben is, azt tekintve normálisnak.
agarik 2011 máj. 26. - 21:28:45
Ha a pornó csak a szexrõl szól, már megette a fene.
feketevipera 2011 máj. 26. - 20:52:07
A téma érdekes volt, de talán kicsit elnyújtották a filmet. A riportokat bõven megtûzdelték archív felvételekkel, és ez jó, mert felidézték a kor hangulatát. Teljességgel hihetõ, hogy anno a Mély torok szinte bombaként robbant, bár sokszor mintha a mai fiatalok sem lennének felvilágosultabbak, mint néhány akkori ember. A pornófilmeknek részben pont ez a veszélye, hiszen a fiatalok "technikailag" képzettek lesznek, de védekezésre sokszor nem gondolnak, jön a terhesség, a betegségek stb. Másrészt meg a pornók nem igazán emelik ki az aktus érzelmi hátterét, és a szexet nem eszközként, hanem célként ábrázolják, és azt sugallják, hogy a nemi ösztönöket bárhol nyugodtan ki lehet élni: közterületen, buszon, öltözõfülkében és egyéb helyeken (legalábbis sokan ezt hiszik a különbözõ videók láttán, hiszen azokat veszik normának). A pornó önmagában véve nem feltétlenül káros, csak akkor, ha az ott ábrázolt dolgokat fogják fel mintaként, semmit sem tudva pl. a szex érzelmi hátterérõl, és azt az ösztönök egyszerû kiélésének vélik. Egyébként az ebbõl a filmbõl is kitûnt, hogy a pornófilmek már akkoriban is keresett termékek voltak, és hogy ez a mûfaj nem csak manapság hozhat rengeteget a konyhára.
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu