Mengele - Az igazság nyomában

Bakancslistához adom
Nichts als die Wahrheit
német-amerikai krimi, 128 perc, 1999

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor "halálangyala", Dr. Josef Mengele 87 évesen visszatér Németországba argentínai rejtekhelyéről, hogy a mai német állam bírósága előtt igazolja rémtetteit. A fiatal és tehetséges ügyvédet, Peter Rohmot veszi rá, hogy védje őt a perben. De létezhet-e bármilyen enyhítő körülmény, amely százezrek megnyomorítását és kínhalálát igazolja? Vajon miért kér ítéletet a háborús bűnös fél évszázad elmúltával? És kiszabhat-e egyáltalán mai társadalmunk olyan büntetést, mely méltó megtorlása Mengele sátáni tetteinek?
Petert a per kemény próbatétel elé állítja. Rádöbben, hogy őt magát is személyesen érinti a holokauszt. Ráadásul választania kell: vagy jó ügyvéd, vagy igaz ember lesz.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Európai Filmdíj

    1999
    Legjobb férfi alakítás jelölés: Götz George

Hozzászólások

Szerinted?
kaloz14 2014 aug. 03. - 11:52:59 Előzmény akos63
A film teljes kitaláció. Olyan, mintha készítene a magyar filmgyártás egy mûvet Péter Gábor ÁVH-s parancsnokról, s állítaná szembe a bestiális bûneivel, amelyet apparátusával végzett az Andrássy út 60 alatt, amely ma a Terror Háza(savkádazás, köröm letépések, gumibot nõi nemiszervekbe dugdosása, férfi nemiszervek asztalfiókba csukdosása, stb). Egyébként csak az elõzõ hozzászóló által felsorolt nevekhez a pontosítás végett: Képíró Sándor csendõr százados volt, semmiféle atrocitás, visszaélés, kínzás stb. nem volt felfedhetõ háborús szolgálata alatt. Csupán annyi, hogy a csendõrség részt vett a zsidók deportálásában, de TÉNY, hogy a csendõrség csupán 10%-a vett részt ezekben a feladatokban. Csatáry László rendõrségi fogalmazó volt. Magyarán egy irodai alkalmazott a rendõrségnél. Számomra teljesen érthetetlen az a hisztéria, amit körülötte keltettek. Semmiféle gyilkosságban, kivégzésben, vallatásban, stb. soha nem vett részt. Zentay Károly a királyi honvédség egy altisztje volt, akit azzal vádolt egy zsidó származású szemtanú, hogy õ ölte meg a Budapest ostromakor a rokonát. Na, ez tényleg megérdemelt volna egy tényfeltáró, komoly mûsort. Azonban Ausztrália nem adta/adja ki a kilencven éven felüli idõs embert, aki állampolgárságát úgy nyerte el új hazájában, hogy 3 éven át mocsarat kellett lecsapolnia, fát vágnia a vadonban, hogy a befogadásra érdemessé váljék. Biszku Béla viszont valóban vezetõ szerepet töltött be egy bûnös, diktatórikus rendszerben, hiszen 1957-1961 között belügyminiszter volt, épp az'56-os magyar szabadságharc és forradalom megtorlásában vett részt.
http://hu.metapedia.org/wiki/Biszku_B%C3%A9la
Mengelére visszatérve, érdekességként megemlítendõ, hogy nem csak Auschwitzban tevékenykedett orvosként, hanem a LSSAH SS hadosztályban is sebész orvosként (pl. Gyõrben is 1945 tavaszán). Amikor a háború végén az említett elit SS hadosztály frontorvosaként fogságbaesett az amerikai csapatoknál, senki nem foglalkozott vele.
akos63 2013 szept. 01. - 20:23:01
Ez a film fikció. Ahogyan az volt a Brazíliai fiúk, vagy a Maraton életre-halálra is. Ami valódi dilemma: az egymást követõ német nemzedékek viszonyulása a Harmadik Birodalomhoz. Magyarországon is feltehetõ ilyen kérdés: sikeres ügyvédként elvállalhatom-e Képíró Sándor, Zentai Károly, Csatáry László, vagy éppen Biszku Béla védelmét, ha történetesen meg vagyok gyõzõdve a bûnösségükrõl, és nem túlságosan kedvelem azt, amit képviselnek. Az sem kevésbé érdekes kérdés, hogy vajon a Mengele-félék tisztában voltak-e a tetteik súlyával, vagy gyakorló szociopataként beérték a "parancsra tettem" mentségével. (Az a tény, hogy végig bújkálták a fél világot, ahelyett, hogy nyilvános tárgyaláson vágják a vádlóik szemébe az igazukat, arra enged következtetni, hogy tisztában voltak). A Mengelét játszó Götz George személye is pikáns: apja, Heinrich George, Goebbels kedvenc színészeként olyan "remekmûvek" fényét emelte, mint a Jud Süss, vagy a Kolberg.
A németek múlt-feldolgozása azért lehet sikeres, mert közös akaratból fakad, és õk már tényleg nem foghatják másokra a saját felelõsségüket. Keserves érzés lehet, amit mi hírbõl sem ismerünk: nálunk minden rosszat "azok" csinálnak...
9/10
Bateman 2012 ápr. 01. - 14:11:43 9/10
Szerintem nagyon korrekt film, kiegészíti mindazt, amit eddig tudni lehetett róla és a tetteirõl. Mengelére megtalálták a tökéletes színészt, karaktere borzongást keltõ, félelmetes, kegyetlen, de ugyanakkor helyenként szimpátiát is kelt.
7/10
Spooner 2009 okt. 29. - 11:33:06 7/10
Szerintem nemrossz film, nézhetõ.. Érdekes..
nyenye: amugy a végén kiírják, h Mengelének sose kellett bíróság elé állnia..
nyenye 2009 szept. 21. - 10:12:20
Ezt azért elég viccesnek találom,hogy 87 évesen visszatér csak,hogy elítéljék..már csak azért is mert 68 éves korában halt meg szélütés következtében Sao Pauloban.
Ennyi erõvel odaírhatták volna azért a film mûfajához a krimi mellé,hogy ez egyben SCI-FI is!!! :-)