Mennyei poggyász

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 55 perc, 2009

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A műsorban is elhangzó Faludy György versből (Óda a magyar nyelvhez) kölcsönzött címet viselő összeállítás a legelső összefüggő szövegemlékünktől - a Halotti Beszéd és Könyörgéstől - a ritmikus nyelvtörők és a mondókák gyermekkort is felidéző világáig ível. A helyenként mozaikos, másutt egy-egy hosszabb szövegnél elidőző műsor hét tematikus részből áll. Az emelkedettséget és a vidámságot, az anyanyelvre való örömteli rácsodálkozást, a szeretetet és a féltést egyaránt megjelenítő művekből és műrészletekből álló est több mint ötven elemet (verset és prózát) tartalmaz. A régi magyar irodalom szövegeit, a Biblia-fordításokat, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Sütő András vagy Nagy Gáspár szövegrészleteit, az ismert és kevésbé ismert verseket és a nyelvtörők csokrát összekapcsoló tematikus részek - Nyitány, Boldog-Anya-Nyelv, Az Írás, Ébredés, Mondd!-óka, A Kedves, Hűség - az anyanyelven keresztül ölelik át az élet teljességét. Az előadók által helyenként tudatosan felvállalt ritmizált, a különböző szövegek zeneiségét és játékosságát megjelenítő színszerű előadásmód Balassi Bálint költészetétől, a Kazinczy Ferenc előtt való tisztelgésen át Petőfi, Vörösmarty és Arany művészetén keresztül Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor és Pilinszky János költészetéig vezet.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Acis 2011 nov. 15. - 21:29:19 10/10 Előzmény feketevipera
Nagyon szép és sokszínû válogatás, igényes, ízléses elõadásban. Sudár Annamária gyönyörû beszédû, nemes, intelligens, szuggesztív erejû közvetítõje a magyar irodalomnak, jó volna többet hallani-látni!
feketevipera 2011 nov. 12. - 21:13:49
Érdekes összeállítás, amely tisztelgés a magyar nyelv, a magyar irodalom, illetve a magyar írók és költõk elõtt. Igaz, az elõadók szerintem idõnként modorosak, az viszont jó ötlet, hogy egynémely írásos antológiákhoz hasonlóan itt is tematizáltan hangzanak el a mûrészletek. Annyit azonban hozzátennék a koncepcióhoz, hogy véleményem szerint a majdnem egy óra kicsit tömény, a végére már-már fárasztó lehet ennyi élmény és érték befogadása, úgyhogy esetleg jobb lett volna két részre bontva elkészíteni a mûsort, vagy esetleg egy sorozatot készíteni belõle, több rövidebb epizóddal, bár ez csak az én véleményem.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu