Mesterművek a századforduló magyar építészetéből (Városházak)

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2006

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

1896-1914, a magyar építőművészet legmagasabb színvonalú, igazi európai rangú korszaka. Ekkor alakul ki nagyvárosaink szerkezete, arculata, máig használt középületeink sora, egész intézményhálózatok rendszere; mindez a társadalmi fejlődés és a nemzeti kultúra általános elterjedésének szerves részeként.
E rövid 20 esztendő nem tekinthető egységes stíluskorszaknak. A sorozat mind a historizmus, mind a modern áramlatok jellegzetes, kiemelkedő épületeit ismerteti, a kor építészetének gazdagításához, értékeinek kiteljesítéséhez ugyanis a múlt és a jövő egyaránt hozzájárult. A tervezett 13 részből máig elkészült hat, 26 perces epizód a Városházák, a Művészet palotái, a Zsinagógák, a Pénz palotái, a Művelődési Házak és a Fürdőkultúra alkotásaiból válogat, bemutatva a kiemelkedő épületek értékét, szépségét és stiláris gazdagságát.

Városházák:
Míg a vármegyeházak többsége konzervatív historikus stílusban épült, a városi vezetők fogékonyabbak voltak az új szellemiségű, modern építészeti megoldásokra. Különösen a vidéki városházakra jellemző a szecesszió magyaros stílusváltozata, olykor pompás palota formáját öltve.
Filmünkben az alábbiak láthatók:
a kecskeméti Városháza - Lechner Ödön alkotása
a kiskunfélegyházi Városháza - tervezte Morbitzer Nándor
a kiskunhalasi Városháza - tervezte Hikisch Rezső és Kotál Henrik
a szabadkai Városháza - Komor Marcell és Jakab Dezső alkotása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu