Mi

Bakancslistához adom
Us
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror, thriller, 120 perc, 2019

Értékelés:

141 szavazatból
Szerinted?

Az erőteljes és átütő ötleteiről ismert, Oscar-díjas filmes, Jordan Peele, a Tűnj el! című kasszasiker alkotója egy újabb eredeti és provokatív thrillerrel lepi meg a közönséget. A saját, Monkeypaw Productions cége égisze alatt készült filmjének további producerei Sean McKittrick, Jason Blum és Ian Cooper. A filmet Peele írta és rendezte.
Bemutató dátuma: 2019. március 21. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Rayne Thomas / Eartha
Mrs. Tyler
Adelaide Wilson
Gabe Wilson
Russel Thomas / Weyland
Mr. Tyler

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
danek87 márc. 10. 20:35:31 9/10 Előzmény sawyerx
" mások meg nem értik, hogy ezek most mik/miért..."

Esete válogatja... megosztóak a filmjei ez tény.Már a Tűnj el-re is sokan fröcsögtek itt a fórumban de azt leszámítva hogy kissé titkok kulcsa koppintás én azzal is elvoltam... sőt a Nope-al úgyszintén,bár ott már nekem is több gondom volt a sztorimeséléssel...
3/10
sawyerx márc. 10. 20:17:21 3/10 Előzmény danek87
Akkor ezt máshogy látjuk, én nem érzem, hogy nem földhözragadt. És most, hogy megnéztem a harmadik filmjét, visszamenőleg úgy gondolom, hogy a rendezőnek van a filmjeire jó ötlete, de nem tudja normálisan lekommunikálni a nézők felé, mert a saját művészi korlátaitól való vakságban szenved. Lehet, ő azt hiszi, hogy ez jó, de rajta kívül mások meg nem értik, hogy ezek most mik/miért...
Vannak a történetmeséléseknek szabályai, amiket be kell tartani, különben kapja az ívet, ahogy itt a fórumon is a sok embertől. Vannak, akik zseniális módon szegnek meg szabályokat, így akár új műfajt/stílust is teremtenek, de Peele számomra nem az.
A Ház az erdő mélyennel viszont teljesen egyetértek!
9/10
danek87 márc. 04. 20:53:50 9/10 Előzmény sawyerx
Amiket leírtál jogos hogy kérdőjelek maradnak de szerintem azért nem is törekedtek ezen kérdések megválaszolására mert az egésznek már a kiindulási alapja sem földhözragadt,én ezt el tudtam fogadni,sőt Peele eddigi hármasából nekem az Us a favorit.A Ház az erdő mélyén szerintem is zseniális,kb az egész horrorműfaj elé görbetükröt tart,kezdve a karaktereivel a kliséken át stb...
3/10
sawyerx márc. 04. 20:16:53 3/10 Előzmény danek87
A többi engem nem érdekel, most erről van szó :D
Egy pontosítás: a klónok keletkezésének hátterére én sem lennék kíváncsi, csak itt van néhány logikai lyuk, amik egyszerűen kizökkentőek. Ha néhány elszólás lenne, hogy a kormány bezárta őket, de valamiért mégis elszabadultak / valami kívülálló csoport segítette őket, már oké.
De főleg az a két tény, hogy bárki lemehetett, bárki feljöhetett + egy Amerika-nagyságú puccsot meg tudtak valósítani, úgy, hogy méretre szabott overált és egyéb eszközöket kaptak/tudtak kreálni, és ez senkinek, de senkinek nem tűnt fel... azért ne már... Az elején feljön a szöveg a sok-sok használaton kívüli alagútról, de ha csak a vidámparkot nézzük (és csak azt!), már akkor is hihetetlen, hogy nem derült erre fény. Ennél a filmnél egyszerűen ezeken nem tudok átsiklani.
Egyébként örülök, hogy szóba jött a Ház az erdő mélyén, szerintem az egy zseniális film és egyben tükör, a napokban újra is nézem :)
(Ha azt csípted, nézd meg a Trancsírákat is ;-)
9/10
danek87 márc. 04. 17:56:04 9/10 Előzmény sawyerx
Szerintem a szimbolikarendszerre épül, legalábbis én nem igényeltem hogy a klónok keletkezésének hátterét taglalják.Mint korábban írtam is,egy Alkonyzóna részből van merítve az ötlet és ott sem kapunk racionális magyarázatot a "hogyan"ra,ezt vagy elfogadja valaki vagy nem.Vagy ott van pl Kubrick Űrodüsszeiája ,ott is maradnak kérdőjelek és hát az is elég megosztó...
3/10
sawyerx márc. 04. 17:11:29 3/10 Előzmény danek87
Ott igen, itt nem. Ott nem veszik vérkomolyan az üzenetet, a tükröt, itt igen (kivétel mikor az apuka lövögeti az egysorosait...). Itt az egész film arra épül és arra a csattanóra, ami odalenn zajlik, emiatt bőven hagy hiányérzetet magyarázat szempontjából.
Értem, amit írsz és korábban írtál, de nem tudom elfogadni. Ez nem egy kbaszott vers, hanem egy film.
9/10
danek87 márc. 04. 16:20:48 9/10 Előzmény sawyerx
Dehogynem, mindkét filmben másodlagos hogy hogyan kerültek oda a szörnyek,jelen esetben klónok, a sztori szimbólumrendszere és üzenete szempontjából lényegtelen...
3/10
sawyerx márc. 04. 14:09:37 3/10 Előzmény danek87
A Ház az erdő mélyénhez egyáltalán nem lehet hasonlítani, teljesen más műfaj, és ott még csak másodlagos sem volt, amit írsz, mert már a legelején kiderül, hogy egy hatalmas, világot átölelő pénzes vállalat csinálja, hatalmas kapcsolatrendszerrel.
3/10
sawyerx márc. 04. 13:56:41 3/10
Attól, hogy Peele szerint olyan hatalmas üzenete és szimbólumrendszere van a filmnek, attól még egy közepes erőltetett művészi faszság.
Először moziban láttam, egészen az utolsó negyedéig tetszett is, de amikor előjöttek ezzel a föld alatt szervezkedő baromsággal, bármiféle logikus magyarázat nélkül, na ott elég sok pontot süllyedt nálam. Versben ez működik, filmben nem. Amiket egyes "okosabbak a buta nézőknél" emberek írtak, azokat az üzeneteket szerintem egy normális agyi kapacitással rendelkező néző is kihámozza, és most, második nézésnél, mikor tudom a megfejtést, jött le egyértelműen, hogy ez egy slasher horror, ami a szokásos Peele-féle művészi mázzal van leöntve, pluszban belemagyarázva a nagy társadalomkritika. Közben vegyítve egy kis vígjáték/fekete komédia elemmel, bambuló négerekkel - mert ugye a rendező egy rasszista pöcs, aki többször nyilatkozta, hogy nem hajlandó fehér főhősökkel dolgozni. Az operatőri munka egyébként nagyon jó, kár, hogy az előző filmje és ez is logikailag a nullán áll. Az pedig egy filmnél régen rossz, ha csakis a szimbólumokra és burkolt társadalomkritikára épít, és jelen esetben olyan alap tényeket figyelmen kívül hagy, hogy ezek a leamortizálódott klónok hogyan tudtak ilyen kiválóan szervezkedi az alagutakban, másodlagosan pedig hogyan működik ez az ikerlélek-manipuláció.
Régen asszem 7-et adtam rá, de már átlátok rajt, így 3/10...
7/10
The Cortez 2022 nov. 05. - 22:30:09 7/10
Jól hozza a Thhhűnj el! világát, de ez valamiért nem tud annyira hangulatos, rejtélyes és feszült lenni. Az a helyzet, hogy Peele az első filmjével túl magasra rakta a lécet, amit aztán a következővel már nem tudott megugrani.
A nem túl izgalmas kezdést hamar egy olyan elvont, beteg folytatás váltja fel, amelyet rengeteg home invasion rendező megirigyelhet. Ezután a cselekmény újra leül, hogy később a fináléban a mindfuck csavarnak, illetve az addig látott, utólag már logikátlannak ható történéseknek + az egész mozit megspékelő, mindenféle egymásra dobált szimbólumnak köszönhetően, alaposan összezavarjon minket. A sztori egy komoly, de nehezen értelmezhető USA- és társadalomkritika, melyben még a legrövidebb snitt is hatalmas jelentőséggel bír.
A színészek itt ismét kiválóak, poénok szintén bőven akadnak, a fényképezés megint csak jól sikerült, viszont ebben nincsenek olyan látványos vizuális trükkök, mint amilyeneket a Get outban kaptunk. Nem kevés stílus szorult az alkotásba, sőt, egy hosszabb jelenetben még egy kis Tarantino-feeling is befigyel. A zenék közül az I Got 5 On It gyakori lejátszása igen cool atmoszférát teremt, főleg a végén, ahol meglepően menő verzióban szól.
Az újszerű, egyedi zombiapokalipszis téma miatt nem lenne megdöbbentő, ha mások legalább 1000 teljesen felesleges bőrlehúzást gyártanának belőle. Összességében dicséretes próbálkozás, ám a sok zagyvaság végett, 5-ös skálán csak gyenge 4-es osztályzatot érdemel.
8/10
User Friendly 2022 nov. 05. - 18:47:15 8/10
A hozzászólásokból egész jól lejön, hogy miért is jó és fontos film ez. :)
Akik nem értik / nem akarják érteni a szimbólumokat, nyilván a film szimbólumrendszerét sem tudják értelmezni, így kapásból leszarozzák, katyvasznak nevezik.
Akik értik, azoknak sem feltétlenül tetszik, de nekik nem a szimbólumok értelmezésével van problémájuk, legfeljebb a megvalósítás módjával. Ők mindenesetre nem problémáznak azon, hogy hogy lett annyi hasonmás és hogy kerültek a csatornába. :) Aki értelmezi a filmet és a szimbólumait, annak ez egyszerűen lényegtelen.
Egy biztos, ez a film több rétegű, aki csak a felszínt látja, annak unalmas, logikátlan baromság lesz és száz kérdőjel villog majd utána a fejében.
A lényeg és az igazi horror az alsóbb rétegekben van, ami tükröt állít nem csak az amerikai társadalomnak, megmutatja az ember sötét oldalát, mikor nem rejti civilizációs máz, megmutatja a súlyos társadalmi egyenlőtlenségeket és annak következményeit, a szociokulturális különbségekből adódó nézőpont különbségeket, amelyek a kommenteket is jellemzik.
3/10
sawyerx 2022 júl. 21. - 09:48:01 3/10
A hangulata és a képi világa szerintem nagyon jó, Jordan Peele jó rendező, csak ezt a balfasz túlművészieskedést és szimbolizmust kéne elhagynia végre. A Kampókéz is tök jó film lett volna, ha nem erőlteti bele a gonosz fehérek-szegény feketék dolgot, itt meg feláldozza a film logikáját, hogy utólag mindenféle baromságot bele lehessen magyarázni. A háromnegyedéig nagyon jó film, de a megoldása és az egész háttér felépítése egy logikátlan baromság. Most jön ez az ufós filmje, kíváncsi leszek rá. Jordan Peele egy remek bizonyíték, hogy nem csak a látványfilmeknek áll jól a nagyvászon.
Zöldségember 2022 júl. 17. - 17:52:25
Mi ez a szar? Zavaros, véres és idegesítő. A vége meg szánalmas, nagyon erőlködtek azzal, hogy beletegyenek egy csavart, de ez nem jött be. Ha jót akarsz magadnak, ne nézd meg! De, ha rosszat akarsz másnak, nyugodtan ajánld neki.
5/10
vargama 2022 júl. 09. - 11:09:12 5/10
Zavart keltő film. Próbáltam végig figyelni, utólag néhány kritikát is elolvastam, hogy megértsem. Ez általában szokott sikerülni, de ez a film kifogott rajtam. Az eleje még csak-csak. De szerintem az egész átmegy egy hatásvadász, ál-művészi alkotásba. Csak néztem ki a fejemből... Summázva: ez a film merénylet a néző ellen.
9/10
danek87 2022 febr. 14. - 16:42:05 9/10 Előzmény homeboy
"Az ollónak van egyfajta kettőssége - két részből álló egész, emellett az hogy a hasonmásoknál aranyolló van a jólét közeledtét is jelzi számukra.Ezt maga Peele nyilatkozta ,de ez a kettősség a film számos pontján tettenérhető.
9/10
danek87 2022 febr. 14. - 14:40:21 9/10
Peele elárulta hogy a film közvetlen ihletője a The Twilight Zone „Mirror Image” című epizódja volt, amelyben egy nő meglátja a hasonmását egy vasútállomáson, és megszállottja lesz annak, hogy a gonosz oldala a helyébe akar lépni.Az „Us” nál ezt a gonosz hasonmás alapötletet gondolta tovább és bővítette ki.A legtöbb horrornál zavar a különböző alzsánerelemek vegyítése,itt viszont passzolt a cselekmény menetéhez a home invasion,a slasher és az apokaliptikus hangulattal megspékelt szál is.A filmnek számomra többféle olvasata van.Először is, van egy önmagunkkal és belső démonainkkal való szembenézés és legyőzés.Van egy szocializációs értelmezése: a közeg formálja a jellemünket,ergo aki a kúltúrából a primitívizmusba taszíttatik le megreked egy vademberi szinten,aki viszont utóbbiból kerül a felszínre kiművelődik.És itt van még a társadalmi megosztottság és különbözőségek szimbolikája,a haszonélvező és a nélkülöző réteg egymásnak feszülése. Előbbinek a jóléte az utóbbi rossz sorát eredményezi.Mindez az üzenethalmaz horrorisztikus hatáskeltéssel és olykor feszültséget oldó humorral van elmesélve.A végső magyarázatába nem látom értelmét belekötni,mivel ahogy pl a Ház az erdő mélyénnél is másodlagos volt hogy

SPOILER

a föld alatti komplexumba hogyan kerültek a szörnyek,úgy itt is csak a szimbolikarendszer miatt kellettek a klónok

SPOILER VÉGE

A Tűnj el befogadhatóbb darab,viszont a Mi számomra szintet lépett mert a társadalomkritikája egyetemlegesebb,sokrétűbb,Így számomra 8,5/10
8/10
szimbol 2021 nov. 29. - 03:30:00 8/10
Gyerekek mi a bonyolult ebben a filmben? Nyilván nem vasalás közben kell nézni. Szépen egyértelműen elmagyarázzák benne, hogy mi a helyzet. Kivételesen jól adta meg a port is a besorolását. Az eleje thriller, közepe horror, vége thriller.

Bár az alaptörténet erőltetett, értelmetlen és teljesen irreális, de a film mondanivalójához szükséges. Legyártották az emberek mását, hogy irányíthassák őket... Pfű... oké. Aztán nem jött össze a kísérlet és otthagyták őket az usa alatt húzódó régi metró járatokban, meg régi bányákban. Mindenkinek volt egy kezeslába overallja és családonként egy ollója :) Hogy mit ettek, hogyan volt megoldva a szennyvíz elvezetés, a fürdés, a világítás, stb. nem tudjuk. De a lényeg, hogy amolyan tanulatlan, lélektelen lényekké korcsosultak ott lent a normális társadalmi érintkezések hiánya miatt. Nos a film üzenete számomra az, hogy a felszínen a normális környezetbe került klón elkezdett emberivé válni. A felszín alatt az "igazi" kislány lelke pedig ugyanúgy lepusztult mint a többieké. Tehát ami "emberivé" teszi az embert, az nem más, mint a körülötte lévő többi ember. Milyen lehet az ember valójában? Csak az ösztönei által és a társadalmi konvenciók nélkül? Viszont ha belegondoltok, a film közben már kitalálható volt, hogy csere történt, hiszen a furcsa, nyomi anyukamásolat úgy ahogy, de tudott emberi nyelven beszélni. Erre semelyik másik klón nem volt képes. Nyilván nem felejtette el gyerekkora óta, hogyan kell kommunikálni.


2/10
Marton12 2021 febr. 21. - 16:11:06 2/10
Az elején még tetszett, de aztán megváltozott a véleményem. Unalmas, bonyolult és hosszú. Kb. ennyi amit érdemes róla elmondani. Nem ajánlom senkinek, mert időpazarlás és még nem is hátborzongató ez a film.
2/10
Ivy00 2021 jan. 03. - 00:42:02 2/10 Előzmény Wolfi81
Ugye ezt csak viccnek szántad?
2/10
Ivy00 2021 jan. 03. - 00:39:19 2/10
Sokkal többet, jobbat vártam ettől a filmtől. Ehhez képest helyenként unalmas, máshol blőd. Az egész sztori erőltetett, értelmetlen, viszont cserébe cseppet sem félelmetes, a csattanót pedig még gyengébbek is kitalálhatták előre az első tíz percen belül.
Aki még nem látta, az jól járt, megspórolt némi időt az életéből, de ha mégis rászánná magát valaki, akkor ne olvasson tovább, mert spoiler következik.
Ha legalább épkézláb magyarázatot adtak volna a hasonmások létezésére, mert az a két test egy lélek duma nagyon gyenge - így nincs is értelme, hogy miért mozognak úgy a hasonmások, mint a fenti alteregóik. Arra meg végképp nem magyarázat, hogy az ugyanolyan ruháikat vajon honnan vették? Ha már itt tartunk, akkor az egyforma piros kezeslábasukat honnan? Ruhagyáruk volt? Biztos onnan volt a sok olló is, hogy jutott mindenkinek.... Azon a pár folyosón rohadtul nem fért volna el annyi ember, hogy ott éljenek évtizedekig akár. Hol tenyésztették a nyulakat, ha már az volt az egyetlen élelemforrásuk, ráadásul nyersen? Az a pár ketrec nem elég. Skorbut, angolkór (napfényhiány) ilyesmi nem játszott, ugye? Senki nem halt meg a hasonmások közül idő előtt? Soha egy járvány nem volt ott bezárva a föld alatt? S ezek csak a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb problémák, amibe a forgatókönyvíró és a többi filmkészítő bele se gondolt egy pillanatra se, vagy ami rosszabb: letojták, hülyének nézték a nézőket.
Társadalomkritikát belemagyarázni viszont igen szép teljesítmény - mert olvastam ilyen értékelést a filmről. Persze, van sejtésem, hogy miért kellett mindenképp dicsérni azt, ami egy kalap...
Két pont, de csak mert nagyon jó szívem van.
Összes hozzászólás