Mielőtt lemegy a Nap

Bakancslistához adom
Before Sunset
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai romantikus dráma, 77 perc, 2004

Értékelés:

278 szavazatból
Szerinted?

Jesse (Ethan Hawke) és Celine (Julie Delpy) kilenc évvel később találkoznak újra Párizsban, a férfi könyvbemutatóján. Közös könyvükén, mely a legvarázslatosabb éjszakáról szól, amit együtt éltek át. A sors most sem kegyes hozzájuk, csupán pár órájuk van, mielőtt Jesse visszarepül New Yorkba. Ezt az időt sétával és beszélgetéssel töltik, eközben kiderül, hogy az életükben bekövetkezett változások ellenére éreznek-e még valamit egymás iránt.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
pihes máj. 20. 06:38:35 3/10
Locsogás - Fecsegés - Ostobaság! HÁROM/TÍZ
10/10
ligetiz51 jan. 09. 06:51:20 10/10
A Mielőtt.... trilógia 2. része. Mindhárom film varázslatos, a két főszereplő alakítása nálam jobb minden női-férfi Oscar díjas alakításnál.
3/10
Dörflinger 2022 okt. 22. - 21:52:49 3/10
Egy férfi és egy nő, 77 percen keresztül beszélget. Néha azt hittem, hogy történni is fog köztük valami, de nem. Elég unalmas időtöltés volt. 3/10

Ui: Remélem a taxisofőr nem ül még mindig ott, a kapubejáróban.
malnahab 2022 szept. 02. - 07:29:25
Személy szerint a nulladik részt nézném meg,azon pedig jóóót aludnék.
5/10
habeer 2021 nov. 13. - 07:40:38 5/10
Engem ez a film inkább idegesített. Hogy lehet ennyit beszélni a semmiről? Ez nem film, ez egy dialóg. A 3 rész közül ebből 1 nap után semmire (!) nem emlékszem. Ó, te jó ég, miről szólt? 2 mondatban össze lehet foglalni a film egész lényegét. Filmnézés közben lehet kötögetni, varrni, színezni, mosogatni.
10/10
nick név 2021 jún. 05. - 01:03:53 10/10
A trilógia számomra legerősebb darabja.
Érdekes, hogy ahogyan változik az ember, úgy változik meg a kedvenc része is ebből a sorozatból, 10 éve még az első epizód volt az abszolút kedvenc, viszont 4-5 éve megváltozott bennem valami és egyszerűen átalakult a viszonyom a részekkel kapcsolatban. Az első részt még mindig az egyik legjobb romantikus (és független) filmnek tartom, azonban a második részt egyenesen a legjobbnak.
Elképesztő, hogy közel 20 év elteltével is mennyire hiteles, átélhető és eredeti maradt a mondanivalója, mintha 5-10 éve készült volna, nem pedig lassan egy emberöltővel ezelőtt. A közlésmód, a tartalom, teljesen egyben van az egész, remek dialógusok, kiváló színészi munka, a koncepció megint nagyszerűen állt össze. Ez az egyszerű, de nagyszerű film, nem kell csodát művelni, megalapozott és letisztult elképzelés, üzenetértékkel bíró mondanivaló és tehetség kell hozzá (persze tele van apró gesztusokkal, metakommunikációval is, de ez inkább az alkotói vízióhoz és az igényességhez tatozik, mint az elérhetetlen követelmények kategóriájához). A színészek okán pedig ez az eset az, amikor a jó nő össze azzal, amivel összetartozik.
Nem hiszem, hogy a logikát követve később majd a trilógia harmadik darabja lesz a kedvencem, az is egy egészen jó film, de már annyira nem erős, mint a másik kettő. Persze ki tudja, hogy mi lesz majd. Ami most van, az egy rettentően erős második rész utáni maradandó élmény (ismét), ami sokkal több, mint fellángolás.
renitencs 2021 febr. 11. - 18:32:02
2021.02.14, vasárnap, Sony Max:

19:00
[16 éven aluliak számára nem ajánlott]
Mielőtt lemegy a Nap
(amerikai romantikus dráma, 2004)
20:45
[16 éven aluliak számára nem ajánlott]
Mielőtt felkel a Nap
(amerikai-osztrák-svájci romantikus dráma, 1995)

NEM FORDÍTVA KELLENE LEADNI? Mi értelme van először a folytatást, utána az előzményt adni?
tóthlászló 2020 aug. 07. - 08:50:27
Hát ha már szerelmi történet, akkor inkább az "Egy férfi és egy nő".
10/10
vidrabob 2020 ápr. 13. - 13:38:01 10/10 Előzmény vidrabob
Tegnapi hozzászólásomban kimaradt egy rendkívül lényeges dolog. Céline, miután szerelmet vall a valcerral, Jesse betesz egy Nina Simone CD-ről egy bizonyos számot (mindketten jól ismerték a dalait Jesse is és Celine is). Valahogy mindig úgy gondoltam, hogy ennek lehet valami jelentősége, biztosan nem csak egy sima dal. Lefordítva magyarra, körülbelül így szól: "Most itt vagy, most már tudom, hova megyek. Nincs több kétség vagy félelem, hogy megtaláltam az utat"

Na ezekre a dolgokra írtam első hosszászólásomban, hogy komplex, tudni kell a sorok mögött olvasni ebben a filmben.
10/10
vidrabob 2020 ápr. 12. - 09:00:45 10/10
A három rész közül magasan a legjobb. Sokkal komplexebb, sokkal bonyolultabb, mint az első rész. Nagyon sokat ad ehhez a részhez a rengeteg érzelemmel teli nonverbális kommunikáció. Ahogy egymásra néznek lopva, összeakadó tekintetek, érintések, bizonytalanság... Céline személyisége, szexi nőiessége, kifinomult stílusossága ebben a részben jön át a legjobban. A kémia a két szereplő között már akkor érződik, mikor először összepillantanak a könyvesboltban. Én sokkal erősebben éreztem Celine és Jessie egymás iránti szerelmét és vonzódását ebben a részben, mint az elsőben. Az első is nagyon jó volt, minden tiszta, egyértelmű volt még benne. A kettejük közti valódi érzelmeket azonban a második rész mutatja be. 9 évvel a bécsi éjszaka után, túl jónéhány lapos, érzelemmentes kapcsolaton, ebből a részből derül ki valójában, hogy ők a "NAGY Ő" egymás számára. Aranyos, ahogy az elejétől érződik a vonzalom kettejük között, de nem mernek lépni, mindketten álarc mögé bújnak még, közben próbálják kitapogatni a másik valódi érzelmeit. Egyre jobban előjönnek a régi emlékek, érzések, de végig ott a feszültség is: vajon a másik is akarja? Mikor a hajón Celine megtudja, hogy Jesse csak azért írta a könyvet, hogy őt megtalálja, a reakciója fantasztikus. Zavarban van, de sokat sejtetően elárulja örömét a pillantásával. Az a 8 perc, amikor taxiznak a film csúcspontja. Teljesen lehullanak az álarcok, előjönnek a régi, elfojtott érzelmek. Jesse ahogy az álmairól mesél, gyakorlatilag szerelmet vall a lánynak. Ahogy Celine meg akarja érinteni Jesset, de nem meri, visszahúzza a kezét, mégis az arca mindent elárul... Fantasztikus jelenet. A legszebb, legjobb rész az egész filmben az amikor Céline a valcert énekli. Ez a lány szerelmi vallomása Jessenek, amit a filmtörténelem egyik legjobb befejezése követ:
- Szívem, le fogod késni azt a gépet!
-Tudom!
A záró képsoron, amikor Celine táncol, az utolsó képkockán amikor már sötétedik a kép, akkor látni egy pillanatra, ahogy mosolyog magában... Zseniális!

10 pontos film nekem. Julie Delpy fantasztikus színészi alakítása díjat érdemelne ebben a filmben!
9/10
cherrybob 2018 okt. 03. - 17:50:21 9/10
Nem értem azokat, akik időpocsékolásnak érzik ezt a filmet. Aki nem tud ráhangolódni erre a filmre , annak nem kellene végignéznie. ..Ez a film egyfajta érzelmi intelligenciát feltételez és akinél ez hiányzik, az sosem fogja megérteni ennek a trilógiának a zsenialitását. Mély mondanivaók vannak elrejtve benne, egyfajta életbölcsességek, amiket lehet, hogy nem minden korosztály értékel. Mégis, a filmből származó gondolatok, aforizmaszerű idézetekként egybegyűjtve is élvezetes olvasmány. Ami a valószerűséget illeti, nos annak idején a 80-as évek közepén én úgy ismertem meg a feleségemet, hogy egy hatalmas beszélgetős sétát tettünk a főváros szívében, Celinehez és Jesse-hez hasonlóan.
6/10
drac 2016 máj. 25. - 19:55:02 6/10
Nem fogott meg az elsõ rész, de meg akartam nézni a folytatást is. Az ötlet nem rossz, mármint hogy az egész film egyetlen hosszúra nyúlt beszélgetés, de a megvalósítás nem sikerült. Mint ahogy az elsõ résznél, itt sem izzott a levegõ a két szereplõ körül, szerintem egyszerûen nem illettek össze. A dialógus sokszor nagyon esetlenre sikerült, és nem a jó, spontán értelemben. Elképzelhetõ, hogy csak a szinkron nem volt olyan gördülékeny, és eredeti hanggal jobban tetszene. Nem mondom, hogy idõpocsékolás, de aki romantikus filmre vágyik, az ne ezt nézze meg.
10/10
eIemes 2016 márc. 14. - 01:05:40 10/10
Ó, most látom, 25 éves vagy :-)
Akkor még higgy.
10/10
eIemes 2016 márc. 14. - 00:59:02 10/10
Ám a boldogság nem az, hogy megkapod, eléred, élvezed...
1/10
Íbisz 2016 márc. 14. - 00:20:56 1/10
Nos, hol is kezdjem? Az elsõ figyelmeztetés, ha nem akarod, hogy elmenjen az életkedved, kérlek, ne nézd meg!
Az hagyján, hogy az elsõ rész sem volt egy különleges alkotás, de a hibái ellenére volt benne valami bájos. Tetszett az egész elképzelés, a megvalósítás igazán nem hitette el velem, hogy közöttük tényleg olyan különleges a kapcsolat, mint amilyennek tudom, hogy éreznem kellene. De abban még benne volt a remény, a vágy, a hit, a véletlen, a sors és az öröm. Az élet. De ebben a részben... Csak két besavanyodott, életunt embert látok, akik kiábrándulva önmagukból, egymásból, a föld összes emberébõl gyûlölik a világot, magukat, a tehetetlenségüket, hogy csak kergetik a vágyaikat, vagy inkább csak vágyakoznak, de nem hajlandóak tenni érte. És ha mégis, valami véletlen folytán elérik a célt, egy pillanatig értékelik csupán, majd tovább temetik önmagukat.
Én hiszek az elképzelésben, hogy két ember találkozik, minden tökéletes, és ha el is kell válniuk, az, ami megvolt közöttük, soha nem múlik már el. Nekik mindezt nem hittem el, pedig nagyon el szerettem volna.
Úgyhogy mindenkit kérek, aki jót akar magának, hogy ne pazarolja a drága idejét erre a történetre, hanem inkább higgyen tovább abban, hogy még boldog lehet, élvezze ki azt, amit elért, szeresse azt, amije van, és tegyen azért, amire vágyik, de még nem kaphatta meg.
Gina424 2014 ápr. 22. - 21:18:46
Nagyon tetszett ez a film, fura, hogy elõször láttam a harmadik részt, most a másodikat, remélem nemsokára megnézhetem az elsõ részt is. Nem egy pörgõs akciófilm, de van, hogy az embernek ilyesmire van szükséges.
10/10
Joe84 2013 okt. 13. - 13:31:50 10/10
Az elsõ részhez hasonlóan közel tökéletes. Az meg hülyeség, hogy csak nõknek való, férfiként is élveztem, csak érteni kell :)
vacak91 2013 júl. 24. - 20:02:57
kell hozzá egy érzelmi intelligencia :) én 22 éves srác vagyok de minden percét élveztem :) a történetbõl már lejön h nem egy kalandfilm szóval az ember azért tudja h kb mire számítson :) és a beszélgetések mondanivalója pedig még néha el is gondolkodtatja az embert. szóval van ebben a filmben minden ami kell. persze csak akkor ha nem akció filmre vágyik valaki:P
5/10
NADALFAN 2013 júl. 24. - 17:38:29 5/10
maga a történet aranyos , de mégis vontatottnak tûnt, ráadásul nem állt film csak a 2 fõszereplõ lelkizésébõl. tehát inkább nõknek ajánlott.
vacak91 2013 júl. 24. - 15:43:29
tökéletes alkotás :) de csakis eredeti nyelven szabad nézni :)

SPOILERT TARTALMAZ!

az elsõ rész után az egyetlen negatív érzés amit a film hagyott, az az volt számomra, hogy ennyire egymásra találtak, de mégis hagyták veszni a dolgot. dühítõ, hogy 10 évet leéltek egymás nélkül úgy, hogy ennyire összepasszoltak. persze ennek is megvan így a varázsa. de én felültem volna a vonatra és mentem volna Párizsba a lánnyal és semmi más nem érdekelt volna. de persze ez így volt tökéletes :) de akkor is dühítõ :P

a második rész vége szerintem remek :) de ezek után kicsit félek a harmadik résztõl.
kár, hogy csak másfél órás alkotások :)
Összes hozzászólás