Milk

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai életrajzi dráma, 128 perc, 2008

Értékelés:

167 szavazatból
Szerinted?

1977-ben Harvey Milket beválasztották a San Francisco városának Felügyelői Testületbe, így ő lett az első olyan választott, magas közhivatali tisztséget betöltő ember Amerikában, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Győzelme nemcsak meleg jogi szempontból volt jelentős; egységbe kovácsolta a politikai spektrum különböző szereplőit, a nyugdíjasoktól kezdve a szakszervezeti dolgozókig. Harvey Milk alapjaiban változtatta meg az emberi jogokért folytatott harc természetét, és vált egész Amerika hősévé, szomorúan korai, 1978-ban bekövetkezett tragikus halála előtt.
Bemutató dátuma: 2009. február 26. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Harvey Milk
Cleve Jones
Dan White
Jack Lira
Scott Smith
Anne Kronenberg
George Moscone
John Briggs

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2009
    Legjobb férfi alakítás: Sean Penn
  • Oscar-díj

    2009
    Legjobb eredeti forgatókönyv: Dustin Lance Black
  • BAFTA-díj

    2009
    Legjobb smink és maszk jelölés
  • BAFTA-díj

    2009
    Legjobb film jelölés: Dan Jinks
  • BAFTA-díj

    2009
    Legjobb férfi alakítás jelölés: Sean Penn
  • BAFTA-díj

    2009
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Dustin Lance Black
  • Golden Globe-díj

    2009
    Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Sean Penn
  • Oscar-díj

    2009
    Legjobb film jelölés: Bruce Cohen
  • Oscar-díj

    2009
    Legjobb vágás jelölés: Elliot Graham
  • Oscar-díj

    2009
    Legjobb jelmeztervezés jelölés: Danny Glicker
  • Oscar-díj

    2009
    Legjobb filmzene jelölés: Danny Elfman
  • Oscar-díj

    2009
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Josh Brolin
  • Oscar-díj

    2009
    Legjobb rendező jelölés: Gus Van Sant

Hozzászólások

Szerinted?
Edmond Dantes 2014 márc. 20. - 10:59:24
Lehet h kimoderálták az összes (274) hsz-t, mint látom, egy komplett pol.fórum lett (sosem látogattam, azt se tudtam h van), noha a polkommentezést a port üzletszabályzata tiltja...Még egyszer: ha meg akarod találni: klikk az "egyed" nickjére ("nevére") pl. itt a Milken kicsit lejjebb, kinyílik az "egyed" összes kommentje és ott idõrendben kikeresed a 2012.március 15-eit. Ott a hsz-ban pedig (ha érdekel) rákattintasz a TABU topik címre és teljes "szépségében" látható a 274 hsz.
Edmond Dantes 2014 márc. 20. - 10:45:31
Megtörtént.
tortura 2014 márc. 20. - 10:40:11
Biztos ügyetlen vagyok, mert nem találom. Átmásolnád a szöveget priviben?
Edmond Dantes 2014 márc. 20. - 10:01:42
Viszont és még egyszer: az "egyed" 2012.március 15-ei keltû hsz-a még most, 2014.március 20-án 10,00 órakor is ott díszeleg a hsz-gyûjteményében, ebben a topikban: http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=120666
Valamiért a topik alatt nincsenek kommentek, de ha rákattintasz az "egyed" nevére pl. itt a Milk topikban és kikeresed hsz-ai között a fenti dátumot, rá fogsz csodálkozni...Btk sztem bünteti az ilyesmit...port meg engem büntet=kimoderálja azt h felhívom a figyelmet a fent nevezett veretes hsz-ra. Pár napos Koncz Zsuzsa szelíd kommentem is eltûnt, ma reggel egy másik, még galamblelkûbb kommenttel pótoltam,amíg lehet), meg ki tudja, mi mindent tüntettek el még.Lehet h átmegyek inkább a Silla királyság v Úticél: Korea topikba? és távol-keleti szobrocskák, sztárocskák és ilyen-olyan ételcsodácskák fotóival fogok villogni. Aaazt talán szabad, úgy látom.
tortura 2014 márc. 20. - 08:44:34 Előzmény Edmond Dantes
Az én hsz-eim is eltûntek, bezzeg az idiótáé itt maradtak. Már nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy a politika ide is betette a lábát. Egy szélsõjobbos, konzervatív irányítás alatt álló ország vezetõi számára elfogadhatatlan a tolerancia, a liberális, elfogadó, másokat tisztelõ hozzáállás. Iszonyat. Tényleg nem Európa, hanem Ázsia felé haladunk. Biztos a cél a harmadik világhoz való felzárkózás. Mondjuk, jó úton haladunk, az tény.
offtopic
Edmond Dantes 2014 márc. 18. - 20:02:27
Ma reggel már válaszoltam, azt h ha felnõtt, az baj, nagy baj. És azt is megírtam, sztem miért nagy baj. És megírtam azt is, hol látszik itt a porton h nagy a baj. Nem másoltam be, mert szégyelltem volna h az én nevem alatt jelenjen meg az a szenny komment, amit az "illetõ" írt egy másik topikban. És szted mi történt? Az én kommentemet moderálták ki, amaz meg most is ott virít, ahol eddig. Széééép! Folyt.privátban...
merkel 2014 márc. 11. - 09:15:39
Arról van szó, hogy igenis lelki tényezõk is okozhatják, hogy valaki homoszexuális lesz, de ezt eddig is tudtuk. Úgyhogy elég valószínû, hogy az is okozhat ilyet, ha valakit egy ilyen pár fogad örökbe, fõleg, ha azok viselkedése egyéb módon is negatív irányba befolyásolja a gyereket. Az, hogy Milk gyerekkorában nem volt a közelében ilyen ember, mégis az lett, annak nem sok köze van ahhoz, hogy a homoszexuális szülõk nincsenek-e rossz hatással a gyerekre. Nála ezt talán genetikai, talán más lelki tényezõk (pl. apa hiánya) okozták.
Edmond Dantes 2014 márc. 10. - 16:52:59
"Propagandafilm egy betegségrõl": Már a 19.szd.-ban felismerték h n e m betegség, max. divat ezt szajkózni, olcsó mámor.
Deviancia: az is más, nézd meg: http://hu.wikipedia.org/wiki/Deviancia
Ráadásul, és ez fontos! korszakonként változik a fogalom tartalma.
"Ö is kisebbségi volt": hogy értve? "S z e r e n c s é r e hamar kiiktatták": hogy értve?
Ami tényleg "szerencsére" az az h máshol (A másik én) meg ezt írod:
"Na, azért ezek a megtorlást óhajtó vélemények a rasszizmust, antiszemitizmust, nácizmust kívánják vissza, ahol nincs jogállam, és valakik eldöntik, ki éljen és ki ne! Maradjunk csak a demokráciánál, és ne gyûlölködjünk. Inkább fusson 100 bûnös, mint elítéljünk egy ártatlant."
Akkor most hol is állsz? Önvizsgálat volt? Nem nekem fontos, hanem neked.Még nem késtél el.
8/10
M.Zs.F 2014 márc. 10. - 14:47:19 8/10
Ebben a világban sok mindenkirõl sok mindent lehet tudni, s ezek a dolgok már mindennaposak, hogy "normális" emberekrõl derülnek ki hogy sorozatgyilkosok, pedofilok, esetleg melegek. Példálózni a legkönnyebb, hirtelen elõ tudnék Én is kapni egyet-egyet innen-onnan, akik heterok voltak (vagy nem), fehérek is (vagy nem), rendezett családi életet éltek (vagy nem), rendes munkájuk volt (vagy nem), s mégis elkövettek borzasztó dolgokat. A meleg emberekre a legkönnyebb a pecsétet ráragasztani, holott amirõl Te beszélsz azt pedofíliának hívják.
A meleg emberek élete csak azok számára tûnik olyan förtelmesen gusztustalannak akik abszolút nem értik, s nem is akarják, holott végtelenül egyszerû: kb mint egy hetero páré.
6/10
Bence bácsi 2014 márc. 03. - 14:03:15 6/10
Profi alkotás, Sean Penn szokás szerint szenzációs.

Ezzel együtt ez nyilvánvalóan egy propagandafilm. Aki más véleményen van, vallásos, az természetesen kizárólag bigott, rosszindulatú, korlátolt, elõítéletes, homofób emberként van ábrázolva, aki adott esetben még látens meleg is.
Aki pedig meleg, az mind jó fej, szórakoztató, érzékeny. Egy rossz fej meleg sincs a filmben:), vagy ha mégis vannak rossz tulajdonságai valamelyiküknek, õt is inkább sajnáljuk, mert szerencsétlent kidobták a szülei, elfordul tõle a társadalom satöbbi.
Az árnyalt megközelítés teljesen hiányzik. Nyilvánvalóan nem is ezt volt a cél.

Egy-két érdekes dolog azért van, például Scott mond megfontolandó gondolatokat Milknek. Valóban ér -e ennyit az "ügy", hogy a teljes magánéletük megszûnik létezni és egy permanens kampánnyá válik? Illetve azt is megemlíti, hogy ha nem fogadnak el valakit a szülei, olyannak, amilyen, akkor biztos az -e a helyes út, ha bátorítjuk, hogy kiszakadjon a környezetébõl, hagyja ott õket, szökjön el otthonról? Mi lenne, ha megpróbálnák megbeszélni a szüleikkel a helyzetet? Mi lenne, ha inkább a kölcsönös megértésben és a család erejében hinnénk? Idáig persze már õ sem megy el, és az elgondolkodtató kérdések legfeljebb egy-egy rövid párbeszéd formájában, felvillantásszerûen jelennek csak meg.

Milk egyébként olyan mértékben heroizálva, idealizálva van, ami az én ízlésemnek már sok.

És persze Oscar, mi más? Nyilván politikai alapon, bár Penn szerintem valóban megérdemelte, õ nagyon jó ebben a filmjében is. Más kérdés, hogy nem (na jó: nem csak) ezért kapta a díjat.

6/10
8/10
M.Zs.F 2013 szept. 18. - 11:11:37 8/10
Sean Penn nálam az elsõ 5 perc után megérdemelte az Oscar-t az biztos. Ilyen könnyen, de mégis ennyire direkten tálalni manapság egy filmet a melegségrõl.....egyszerûen zseniális, és hétköznapi is egyszerre.
Abszolút meggyõzõ volt, s még a film után is azon gondolkodtam hogy biztos van benne valami meleg vonal, mert annyira hitelesen játszott.
Magáról az életérõl eddig nem hallottam, de borzasztó ami akkor folyt. S kb azt gondolom hogy azon a szinten jár ma Mo, mint anno Amerika a '70-es években.

10/8
offtopic
_goldie_ 2013 júl. 04. - 23:00:03
csak fû alatt jegyzem meg h sanda gyanúm
h a mai törléseknek és ennek a filmnek a kapcsán
eszméletlenül lelassították a port fórumát
minden más tökre mükszik
csak a fórumozás az ami még csigákat is alulmúlja
Ezüstliliom 2013 márc. 08. - 11:27:25 Előzmény olahmiki1959
Szerintem különbség van az ismert és az átlagemberek között. Amilyen közösségekben én forgok, sajnos ma is kigúnyolnák, kiközösítenék a melegeket. Ezt csak az elejtett megjegyzésekbõl gondolom, mert nem volt még példa rá, hogy valaki felfedje magát. Abban sem értek egyet Veled, hogy nem lenne munkaügyileg következménye. És manapság munkát találni, ha kirúgnak vagy csak simán kiutálnak valakit, ráadásul elterjed, hogy meleg vagy... De ne legyen igazam!
olahmiki1959 2013 márc. 07. - 18:10:53
Én azon csodálkozom, hogy a melegek manapság miért nem merik felvállalni magukat nálunk.

Évtizedekkel ezelõtt ez a dolog valóban kínos volt, meg talán veszélyes is, - talán abban az értelemben, hogy az illetõt nem fizikai, de lelki atrocitás érhette, esetleg tarthatott attól, hogy kirúgják a munkahelyérõl, - viszont ma már semmilyen következménnyel nem járna egy úgynevezett "coming out".
Mert olyan nagy számban megtörtént már nemzetközi szinten, kis túlzással naponta olvashatunk arról, hogy színészek, rendezõk, énekesek, sportolók, sõt, politikusok is felvállalják magukat Amerikában vagy Nyugat-Európában, és az emberek csak annyit jegyeznek meg a reggeli újságolvasás közben, miközben belekortyolnak a kávéjukba, hogy - "Nahát! Õ is? Nem gondoltam volna" - és továbblapoznak az újságban.
És az illetõt, a színészt, a zenészt - akirõl ez kiderül, - ugyanúgy szeretik az emberek, mint elõtte.

Elkezdeni nehéz, sõt, az a legnehezebb.
De ahogy Terry Blacket, Lakatos Márkot, Mujahid Zolit, Bery-t, (Sugár Berci), Oláh Ibolyát, Steiner Kristófot, Szecsõdy Károlyt, vagy másokat nem ért semmiféle hátrány amiatt, hogy kiderült a meleg mivoltuk, - az õ nevüket azért merem leírni, mert õk azon kevesek közé tartoznak, amik vállalták a "másságukat", - ugyanígy másokat sem érne hátrány emiatt.
Tudod, az a borzasztó, - máshol már írtam errõl, - hogy vannak ismert emberek, akik egész életükben az energiájuk nagy részét arra fordítják, hogy rejtõzködjenek, hogy nehogy kiderüljön a nemi identitásuk, ezzel szemben az egész ország tudja róluk.
offtopic
Vinogradov 2013 márc. 07. - 10:55:44
Sajnos nem az :(
Ezüstliliom 2013 márc. 07. - 10:19:36 Előzmény olahmiki1959
Bocsánat, én nem vagyok "elájulva" az amerikai demokráciától, de tény, hogy másképp állnak hozzá a dolgokhoz. Pl. szomorúnak tartom, ahogy mi állunk a választásokhoz, bár megértem az okait. Rendben, igazatok lehet, itt nem öldösik a melegeket, de ettõl még nem merik vállalni önmagukat a Vinogradov által sorolt többi dolog miatt, és én már csak olyan telhetetlen vagyok, hogy ez sem tetszik.

Az Oscar díjak kiosztásáról egyezik a véleményünk: attól, mert valaki vagy valami oscar díjas, még nem a legjobb. Sajnos.

OFF
Véleményem szerint, ha csak azzal érveltek volna a regisztráció ellen, amit Te írtál, az nem lett volna elég erõteljes, és akkor most törvénybe lenne iktatva. (Persze nem mélyedtem bele a dologba annyira, hogy minden szélsõséges véleményt elolvassak.) Másrészt pont az Általad elismert különbségek miatt itt nem túlzás, ha a regisztráció kapcsán olyasmiktõl tartanak az emberek, amiket említettél (emberi jogok korlátozása, diktatúra) - lásd még: vörös csillag. Ismerve a kormánypártot, én is tartok ezektõl, és nem hiszem, hogy sokat tévednék, figyelembe véve a többi intézkedésüket is (Munka Törvénykönyve, Alkotmány, Választási Törvény...) Ráadásul a jobbító szándék és a kormány szerintem olyan messze vannak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtõl.:/ Csak az önös érdekek vezérlik õket, az ország meg csak fut a lejtõn tovább. (Félreértés ne essék, a többi politikusról sem gondolom máshogy.) A megvásárolt szavazatok tényleg gondot jelentenek, de arra sem megoldás a regisztráció szerintem. Viszont sok ismerõsöm van, akik már belefásultak a politikába, és "egyik kutya, másik eb" felkiáltással nem mennek el szavazni, de némelyiket még az utolsó napokban esetleg meg lehet gyõzni róla, hogy mégis szavazzon (nem arról, hogy kire, csak hogy menjen el). Volt már rá példa. A regisztráció az õ szavazásukat pl. lehetetlenné tenné. Aki a kényelmetlenség, az utánajárás nehézségei miatt nem regisztrálna, de aztán mégis szavazna, annak ugyanúgy csorbulnak a jogai.
Ezüstliliom 2013 márc. 07. - 09:28:34 Előzmény Vinogradov
Hát ez az, hogy nem tudok róla. Persze itt a világháló, de az meg akkora, hogy képtelenség mindenben képben lenni. De most megint gazdagabb lettem egy információval, még ha nem is szívderítõ. Köszönöm!
offtopic
Vinogradov 2013 márc. 06. - 12:48:53 Előzmény olahmiki1959
Nem mindenben értünk egyet, de nagy vonalakban nagyjából igen.

A regisztráció kérdését szerintem nagyon felfújták. Nagyon sok hibás, káros és rossz döntést hozott a jelenlegi vezetés - ezt nem is szabad tagadni. De az elõzetes regisztráció csak az adminisztrációs és a egyéni nehézségek miatt lett volna rossz, Az új választási törvényben sokkal vitathatóbb, antidemokratikusabb elemek is vannak (ahogy amúgy a régi sem hozta el a tejjel-mézzel folyó népképviseleti Kánaánt).

Egyébként én is aláírom: Magyarországon senkit nem öltek meg a meleg mivolta miatt. Bocsátottak el - sajnos - embereket, hoztak - sajnos - lehetetlen helyzetbe sokakat, hátráltattak oly sok mindenben - sajnos - oly sokakat emiatt.

De, hogy valakit MEGÖLTEK volna, mert meleg?

???

...
olahmiki1959 2013 márc. 05. - 18:51:27
Nem nagyon van ellentmondás a szavaimban, legalábbis remélem.

Én alapvetõen az itthoni elõzetes regisztráció ellenzõinek az érveit tartottam helytelennek, eltúlzottnak, a kelleténél nagyobb felhajtásnak.

A két nép, két kultúra teljesen más. Hagyományaiban, gondolkodásában, mentalitásában.
Éppen ezért nem érti egy nyugat-európai, vagy amerikai ember a mi problémáinkat, és hitetlenkedve, mosolyogva hallgatja a számára teljesen elképzelhetetlen életviszonyokat, anyagi körülményeket, amikor például azt mondod nekik, hogy 40 évig az átlag magyar embereknek nem volt telefonjuk az elõzõ rendszerben, mert az nagyrészt csak a kiváltságosoknak jutott.
Amerikai játékfilmekben láthatod, hogy ott még a legnagyobb nyomorban, deszkabódékban, külvárosi, lepusztult lakásokban is van telefon.
Ugyanez a helyzet a vörös csillaggal is, ami most nagyon aktuális lett.
Egy nyugat-európai ember, akinek az apját nem vitték el évekig a Gulágra, akinek a nagyanyját nem erõszakolták meg részeg orosz katonák öten, vagy az apját nem verték nyomorékká az 50-es évek sötét pincéiben kihallgatás közben, annak te beszélhetsz a vörös csillag ijesztõ mivoltáról, nem fogja fel, és nem is hiszi el, mert nem élte át.
Talán még érthetõ is, emberileg mindenképpen.
Én sem tudom átérezni egy afrikai éhezõ gyerek helyzetét, mert nem éltem át, csak a tv-ben láttam eddig, ami borzasztó volt ugyan, de mégsem érintett személyesen.

Mit akarok ebbõl kihozni?
Azt, hogy míg az elõzetes regisztráció okán ott - az USA-ban - senki nem kiáltott diktatúrát, sõt, büszke, öntudatos amerikai emberként talán még úgy is fogta fel, hogy ezzel nyomatékosíthatja a jogai gyakorlását, addig itthon erre az ügyre ráülve, az itthoni értelmiségünk azonnal önkényuralmat, az emberi jogok korlátozását, diktatúrát, és ebbõl következõen - természetesen, megszokott módon, - máris a fasizmus elõszelét, a harmincas évek légkörét, az utcaköveken a csizmák csattogását vizionálta, ami agyrém volt.

Holott egyszerûen annyit kellett volna mondani, hogy miután 20 évig ez a dolog - a választás - nagyon jól mûködött, egy megszokott, beállt, mindenki által elfogadott, különösebb fáradtsággal nem járó, 4 évenként egyszer szükséges aktus volt, nem kell feleslegesen vegzálni az embereket, nehezen járó nyugdíjasokat, öregeket, rokkantakat, akiknek esetleg problémát jelent, hogy a lakóhelyüktõl távol regisztráltassák magukat.
Én magam is emiatt örülök annak, hogy ez a dolog végül is megbukott, a kényelmetlenség, az utánajárás miatt, nem pedig holmi elnyomás, vagy az emberi jogaim csorbításának gondolata miatt.

Ez a kormány sok hülyeséget csinált és csinál, de az elõzetes regisztráció gondolata mögött jobbító szándék is állhatott, - csak persze nem merték nyíltan kimondani.
Mégpedig az, hogy a szavazás napján semelyik politikai oldal egy tányér bablevesért, vagy két kiló tésztáért ne vásárolhassa meg az egyszerû, becsapható, megvezethetõ, anyagilag rászoruló, általában cigány emberek szavazatait.
Voltak és vannak legendák - meg bizonyítékok is - láncszavazásokról, lakóhelyi, a másik utcába való átjelentkezésekrõl, csak ezek nem kerülnek nyilvánosságra általában, vagy ha igen, csak legyintünk rá.

Még csak annyit, hogy - mert látom, hogy néhányan, köztük te is - mennyire "el vagytok ájulva" az amerikai demokráciától, és az ottani fejleményektõl, akár ami konkrétan a melegek jogait illeti, azért mindenkinek a figyelmét szeretném felhívni arra, hogy Magyarországon évtizedekre visszamenõleg, még SENKIT NEM ÖLTEK MEG A MELEG MIVOLTA MIATT!!!
Amerikában pedig tucat, vagy százszámra történtek ilyen esetek!
Természetesen szerelemféltésbõl elkövetett, vagy rablási szándékból történt gyilkosságról nem beszélek, mert az más dolog, az köztörvényes bûncselekmény, olyan történt nálunk is.
De ahogy az USA-ban vertek már agyon rendõrök autóst, aki gyorsan hajtott, és nem állt meg nekik, vertek és lõttek agyon feketéket teljesen indokolatlanul, és még a 60-as évek elején is voltak államok, ahol feketéket nem engedtek be éttermekbe, vasúti várótermekbe, WC-re, buszon is csak hátul utazhattak, ilyenre nálunk mondjuk romákkal kapcsolatban senki nem tud példát mondani!

Más.
Ha már a színészi alakításról beszélünk, egyetértek veled, írtam is, hogy Sean Penn alakításában semmi olyat nem láttam, ami Oscart érdemelt volna.
Vele együtt indult a versenyben Mickey Rourke "A pankrátor" címû filmmel.
Az a film nem hibátlan, de a színészi alakítás szempontjából, fényévekkel Sean Penn alakítása felett áll, ami a drámaiságot, a súlyt, a szívszorító pillanatokat illeti.
Rourke sokkal jobban megérdemelte volna a díjat, mint Penn, de hát tudjuk,, hogy Hollywoodban néha teljesen más szempontok fontosak, mint amiket mi nézõk annak tartunk...
offtopic
Vinogradov 2013 márc. 05. - 12:01:35
Kedves Ezüstliliom!

Abszolút érthetõ, amit írsz - és az is, hogy egyik szemed sír, másik nevet (na nem azért, mert olyan sok vidámságra lenne okunk)...

Ugyanakkor viszont, ha éltél volna már ott, ahogy egyik barátom is tette, csak néznél. Olyan belsõ migrációk vannak pl, hogy csak na. Ilyen volt mondjuk a Katrina után New Orleans igen nagy városrészeinek kiûrülése, vagy Detroit szellemvárossá válása. Szó szerint nincstelenek hagyják el ezeket a településeket és indulnak meg más államok felé, hogy ott gyarapítsák a városi szegénység tömegeit.

Elképesztõ dolgok zajlanak ott, amikrõl mégcsak semmit nem is tudunk.
Összes hozzászólás