Minden héten háború

Bakancslistához adom
Any Given Sunday
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 150 perc, 1999

Értékelés:

282 szavazatból
Szerinted?

Mindegy, hogy ki az ember, mindegy, miből él, mindig lesz valaki, aki fiatalabb, gyorsabb és erősebb. Erre döbben rá az idősödő Tony D'Amato, a négy éven át bajnok Miami Sharks focicsapat vezető edzője. A legújabb bajnokságon a csapat háromszor egymás után veszít, a rajongók elpártolnak, a jól bevált, idősebb csapat kapitánya és sztárja súlyosan megsérül, ám ennek ellenére ragaszkodik a sportban szerzett hírnevéhez. D'Amatónak eközben elromlott házasságával, tőle elpártoló gyerekeivel és a csapat fiatal társtulajdonosával, Christina Pagniaccival is meg kell küzdenie. Pagniacci az apjától örökölte a csapatot, és a marketing diktálta feltételeket szem előtt tartva akarja a Sharkst menedzselni.

Márpedig egy vesztes csapat rossz befektetés. Cap Rooney a Sharks dicső múltjának szimbóluma, ám öregszik, és csak a saját legendája megtartásáért küzd. Amikor megsérül, a fiatal hátvéd, Willie Beamen lép helyette pályára, aki nehézkes kezdés után mind a nézőket, mind a csapat vezetőségét ámulatba ejti. Noha D'Amato meggyőződése, hogy a játéknak „többnek kell lennie, mint pusztán győzelemnek”, a gyakorlatias „Steamin” Beamen csak egy dolgot tart szem előtt: a győzelmet, illetve az óriási bevételt, melyet egy profi játékos rövid pályafutása során szerezhet. D'Amatót így több oldalról is szorítják: Beamen kíméletlen győzelemvágyával, Christina Pagniacci pénzügyi józanságával és Cap kétségbeesett próbálkozásával, hogy még visszakerüljön a pályára...
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Tony D'Amato
Christina Pagniacci
Jack "Cap" Rooney
Dr. Harvey Mandrake
Willie Beamen
Julian "J Man" Washington
Dr. Allie Powers
Margaret Pagniacci
Nick Crozier
Montezuma Monroe
Cindy Rooney

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2000
    Arany Medve jelölés: Oliver Stone

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
tóthlászló nov. 23. 10:52:57 10/10
A film nagyszerű, megrázó képet fest arról a kíméletlenségről, ami az amerikai foci minden szegmensét áthatja. Persze Stone namcsaka fociról beszél, hanem az amerikai társdalomegészének működéséről.
10/10
Cukros csirkecomb 2020 júl. 19. - 02:28:28 10/10
Sokan emlegettétek, szerintem is zseniális volt a vágás, a vágók neve mégis lemaradt az itteni stáblistáról. Pótolom:
Stuart Levy
Thomas J. Nordberg
Keith Salmon
Stuart Waks
offtopic
comlo 2020 márc. 02. - 06:35:03 Előzmény drkotasz
Huhh nagyon köszönöm hogy ezt megosztottad velem, bizonyára ez volt a hozzászólásom legfontosabb része. Mindazonlátal had védekezzem azzal, hogy sok éve nem élek otthon, valamint elég komoly diszgráfiám van. Az országváltásom egyik oka, pont az olyan ... képződmények ... akik abban lelik örömüket hogy a tartalom helyett a formára koncentrálnak és cyber bullying szintjén fröcsögnek másokra ha helyesírási hibát találnak.
drkotasz 2020 febr. 28. - 08:59:42 Előzmény comlo
A "klisé" szó 1 "s". Borzasztó olvasni többször
is a hozzászólásodban.
DeanRain 2020 jan. 27. - 21:28:18 Előzmény Baggio011
Fat Boy Slim számára emlékszem, de lehet nem az a jelenet volt akkor.
witpen 2019 jún. 22. - 18:57:51 Előzmény synthol01
Elmebeteg
csabaga 2019 jan. 20. - 18:46:26
Ez nekem elsősorban egy 150 perces videóklip...

Nem tudja valaki, hány vágás van benne, szerintem rekorder.
Erika Racz 2019 jan. 20. - 15:50:05
Nő vagyok,megpróbáltam szeretni a focit, de nem sikerült..Annyit tudtam, hogy ilyesmiről szól a film,de az amerikait még kevésbé ismerem.Na, jöjjön!! Persze, Al Pacino az egyik nagy kedvencem, és moccanás nélkül néztem végig. Al szinte végig a színen volt, és megint lenyűgözött..Biztosan vannak benn hibák, --és bocsi a ffi focirajongóktól, --de nekem nagyon tetszett.!! Nekem így is 10/10..
proklima 2015 ápr. 01. - 18:10:40
Szeretem az amerikaifutballt.
Hiába játszanak benne híres színészek, lehetett volna jobb is.
Nekem jobban tetszett pl. a We are Marshall, vagy az Erõpróba, a Rudy...
Nálam a 10-es skálán 8 pont (ts:8)
10/10
Baggio011 2014 máj. 28. - 19:11:44 10/10
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni, hogy melyik szám megy a Cápák utolsó meccse elõtt, közvetlenül a Pacino lelkesítõ beszéde után? Nagyon hálás lennék a segítségért, köszönöm szépen! :) Amúgy megkérdõjelezhetetlen a film, 10/10
synthol01 2013 nov. 29. - 17:14:29 Előzmény Fülöp86
Ez a film, tele van szabadkõmûves jelképekkel!!!!
A mindent látó szem, a piramis, a sátán, a gonosz, a pokol folyamatos emlegetése, vérben úszó szemgolyó, stb.. Illuminati szimbólumok.. Nem fogjátok rettegésben tartani a világot!
Fülöp86 2013 szept. 11. - 23:45:42 Előzmény comlo
Kedves Comlo!
Egy kicsit el kell hogy keserítselek
Itt most spoiler özön következik!!

Igazad van eléggé túlzás, hogy a szezon végének pár hete alatt a fõszereplõ bejárja, a senkiházi cserejátékos-> nagymenõprofi -> alázatos csapatjátékos útját, de ebben a filmben legalább van jellemfejlõdés.
De a döntõben veszít a csapat, de nagyon. A magyar szinkronból ez nem nagyon derül ki, de az a meccs amire te gondolsz az elõdöntõ volt. Ez azért fontos, mert a film két órán keresztül arról szól, hogy (nem csak ez) a sport mennyire az üzletrõl szól és hogy kihalt belõle a játék szeretete, ahogy az egyik szereplõ mondja is, hogy visszamegy egy iskolába edzõsködni, mert ott még szívbõl játszanak. Aztán mikor ennek a gladiátorjátéknak az összes aljas dolgát körbe jártuk, a végén megmutatja, hogy milyen érzés egy csapat tagjaként valami közös dologért együtt küzdeni. Persze a sport itt párhuzamban áll az élettel magával, ahogy a dicsõbb múlt és sivár jelen is.
A végszóban pedig elhangzik a lényeg, az öreg D'Amato elmeséli, hogy találkozott egy régi játékossal aki azóta is visszasírja azokat a pillanatokat, amikor együtt küzdött társaival, Beamen pedig annyit mond magányosan állva a pályán, hogy fél. Fél az élettõl(karierje veszélyben a sérülése miatt) és a jövõtõl(hogy õ is csak egy kép lesz majd a falon, ha már nem játszhat).
comlo 2013 szept. 10. - 22:08:02
Régen láttam már, és most néztem meg megint, immár úgy hogy sokkal mélyebb filmes ismereteim lettek.

Tényleg egy helyenként lenyûgözõ alkotás. Talán az a legjobb kifejezés, hogyha egy jól elkülönülõ 10 perctõl el tudsz vonatkoztatni, egy a klisséket messze kerülõ, elgondolkodtató, talán azt is mondhatnám, szinte már nem sportfilmet láthatsz. Magyaráznám:

Átlag sportfilmnek a klissés felépítése talán a legkötöttebb a filmvilágban (gyenge csapat - csoda szerû változás - hullámvölgy, elsõ vereség a "nagy ellenféltõl" - újra felkapaszkodás, utolsó pillanatos fordítás - döntõben a "nagy ellenfél utolsó pillanatos legyõzése). Nos észre kell venni, itt nincs nagy ellenfél. A szereplõk saját magukkal, küzdenek meg, miközben olyan erkölcsi kérdések merülnek fel, mint a profi sport és az orvosetika, a profi sportolók problémás magánélete, vagy hogy hova vezethet egy ilyen élet, van-e élet a focin túl.

SPOILER

És igen aki látta a filmet mondhatja hogy "dehát ez is elég klissés". Nos igen. Szerintem a filmben ott ahol Cápa kinyitja a szemét, minden megváltozik a filmben. Addig a pontig egy tényleg érdekfeszítõ, komoly problémákat, drámákat felvonultató történet, onnantól a meccs végéig pedig, egy klissés sportfilm. Ez csak személyes vélemény, de mintha Stone is odáig tekintette volna a filmet, a tetõn keresztül mutatott lemenõ nap elég beszédes. Onnantól a karakterek is mind megváltoznak, minden szereplõ kifordul önmagából, és igazi Holywood-i happy end kerekedik belõle. Szerintem ezt egyszerûen így lehetett csak eladni.

SPOILER VÉGE

A zenék, a fényképezés, de fõleg a vágások, eszméletlen profik, talán a legjobb amit sportfilmben valaha láttam. Én csak ajánlani tudom, aki képes egy filmben a mögöttes értékeket keresni, annak még csak nem is kell sportszeretõnek lennie hogy tetsszen neki ez a film. A színészi játék pazar, dehát ilyen gárdával ezt nem is kell külön említeni.
9/10 de csak a vége miatt
6/10
Atis88 2013 júl. 14. - 20:16:32 6/10
Szokásos Amcsi focizós lelkesítõ film, semmi extra. 6/10, de csak a színészek miatt.
lotto 2013 febr. 03. - 14:58:10 Előzmény Hangyulus
Egyetértek, én még ennó láttam, de arra emlékszem hogy baromi unalmas volt, pedig Pacino-t+ Diaz-t is csípem nagyon, de ez a film nagyon nemjött be.
5/10
Hangyulus 2013 jan. 21. - 12:21:00 5/10
Régóta terveztem, hogy megnézem a filmet. Többet vártam tõle, annak alapján amit olvastam, hallottam róla. Nem azt mondom, hogy rossz film, de számomra unalmas volt.
10/10
somliv 2013 jan. 12. - 20:52:52 10/10
Nagyon nagy film! Al bácsi naggyá tette! 10pont !!! :)
10/10
Deepwide 2013 jan. 09. - 05:48:08 10/10
Evek ota nezem az NFL-t, tisztaban vagyok a szabalyokkal, de itt egy jelenet sem volt, ahol szukseg lett volna ilyesfajta ismeretekre. A feszultsegbol rajohet mindenki, hogy eppenseggel sikerult a tamadas vagy sem. Az valoban idegesito, hogy a magyar szinkronnal kb 20 filmben hatved a QB. Am nem rossz film.
MolnarErik 2012 nov. 07. - 22:03:38
Érdekes, h mindenkinek az utsó meccs lelkesítõ beszéde a kedvence, nekem viszont az a jelenet, mikor Beaman a szaunában összefut a Cápával, akinek épp akkor mondták, h mi vár rá, és épp az élet értelmén gondolkozik (exjátékosként Lawrence Taylor tökéletesen hitelesen hozza a jelenetet). Mikor még nem ismertem a játékot (már akkor is a film rajongója voltam, szal nem igaz, h a film élvezetéhez ismerni kell a játékot), leginkább az zavart, h miért rakták be a döntõ meccsbe azokat a lehetetlen utolsó pillanatos dolgokat, azóta már tudom, h fordulónként átlag 3 ilyen meccs van :) Pont ezért imádom az amerikai focit :) És már azt is tudom, h az amcsik miért nem tudják elképzelni a Soccert se utsó pillanatos izgalmak nélkül (minden amcsi socceres filmben ilyenek vannak). Hisz ezek a dolgok nem a véletlen mûvei, hanem a taktika részei: szorosan tartani a meccset, majd az utolsó pillanatban fordítani, h az ellenfél már nem tudjon válaszolni.
A kritikákkal kapcsolatban pedig annyit, h Greff és Bársony írásával az a fõ baj, h nem ismerték fel, h kultfilmmel állnak szemben, mert azt mondhatják, h nekik egyáltalán nem tetszett, de azt írni 1 kultfilmmé váló alkotásról, h C kategóriás tékatöltelék, nagyon gáz mellélövés. Hák ebbe a hibába ugyan nem fut bele, õt viszont a hátvéd félrefordítás vezeti meg teljesen, és nem érti, h ezekrõl a cingár színészekrõl, h képzelheti valaki is, h megállítják a 200 kilós játékosokat :)
wrossi 2012 okt. 14. - 00:20:11
Ez a film elég realisztikusan ábrázolja a major sportok világát,ez nem a cukormázas verzió amit már oly sokszor elkészítettek,más kérdés,hogy akarunk-e szembesülni a sokszor kegyetlen valósággal.
Összes hozzászólás