Minden vilángol

Bakancslistához adom
Everything Is Illuminated
amerikai krimi-vígjáték, 106 perc, 2005

Értékelés:

125 szavazatból
Szerinted?

Jonathan (Elijah Wood) mindent összegyűjt, ami családjával kapcsolatos, legyen az fogsor vagy használt óvszer. Nagyanyja a halálos ágyán egy fényképet hagy rá. A régi, megfakult képen a fiú nagyapja látható egy nővel, aki mint kiderül, a nácik elől bújtatta annak idején a férfit. Jonathan Ukrajnába utazik, hogy felkutassa a titokzatos asszonyt. Az út azonban nemcsak az ő, hanem helyi segítőinek, a nagymenő amerikamániás Alekszejnek (Eugene Hütz) és családjának az életét is megváltoztatja.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2005
    Laterna Magica-díj: Liev Schreiber

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Kiss Lívia 2017 dec. 19. - 23:08:21 10/10
Nem egészen értem, mitõl lenne ez krimi-vígjáték, mivel a film egy kõkemény dráma, katarzissal - nálam sírással, akárhányszor is nézem meg. Megrendítõ történet a családról, a háborúról, a hovatartozásról.
ukotaf 2015 febr. 14. - 17:15:08
"Grigorij"-nak igazat adok. Az egyik legjobb film, amit eddig láttam. Mélységesen emberi, igaz. Jó rendezés, jó zene, kiváló operatõri munka, az elején (úgy a feléig) kissé Kusturicás érzésem volt, de aztán mély emberi dráma. Liev Schreiber most nem színészként, hanem rendezõként és forgatókönyvíróként is maradandót alkotott. Tisztelettel: Baranyai György
9/10
Grigorij 2014 nov. 16. - 08:11:24 9/10
Ez a film egészen egyszerûen KIMAGASLÓ, EMBERI, RAGYOGÓ!
Az egészhez egy kis történet:
Sok ezer film tartozik a gyûjteményembe (gyûjtöm, ahogy a könyveket is, hogy majad öregkoromban, a téli estéken elnézegetem, elolvasgatom õket), ez a majd 10 éve megjelent film, sok évvel ezelõtt került a "birtokomba". Mostanság "takarítgatok" a filmek között, sokat kivágok, sok, eredetileg tvrip változatok cserélek ki ma már elérhetõ HD-s változatra.
Ez a film is tegnap került elõ, a tár 5. lemezén volt, elkezdtük nézni, pontosabban én, de a 18 éves fiam is hamar elfordult a számítógéptõl és a filmet kezdte nézni!
Egy gondunk volt, hogy amikor ez a film bekerült a gyûjteményembe, még úgy "dolgoztam", hogy az összes felesleges sallangtól lecsupaszított állapotot írtam DVD-re...
Így a film 50%-át most csak silabizáltam, a gyenge, szinte nulla orosz tudásom miatt, hiszen az én DVD-mrõl hiányzott a másodlagos feliratsáv!!! A film nagy részében meg orosz párbeszédek vannak...
Ezzel együtt ámulattal , sokszor könnyes szemmel néztük végig a remekmûvet!
Többen írtak a stílusról, zenérõl.
Igen, ez egy kicsit boratos, macskajajos szatíraként indul, aztán átmegy egy mély érzelmi drámába, ami egy sztratoszférikus Woody Allen-féle filozófiai magasságokban ér véget!

****SPOILER****

Pár észrevétel, vélemény...
- a Tarant valóban ismeretlen jármû volt a Szovjetúnióban, de ez már alaposan a felbomlás utáni, független Ukrajnában játszódik, tehát akkor már érkezhetett magánúton is ilyen autó oda, tehát ezt nem érdemes kritizálni.
- számomra egyszerûen megdöbbentõ rendezõi ötlet, hogy a srác hazaérkezésekor, a reptéren az összes lényeges szereplõt látja az amerikai emberekben, a panziós brünhildát, a gumileeresztõ kissrácot vagy az olajfúró melósokat!
- hogy ki is volt a nagypapa? hát ez nekem, az orosz párbeszédeket kevésbé értve úgy jött le, hogy õ az életben marad zsidó volt! Aki ugye a barátja párjától elköszönve elszökik és "örökre" elmenekül". Ha jól megnézitek, a fején két durva forradás is látszik, tehát a kivégzésnél eltalálták, de nem halálosan, elájult, amikor magához tért csupa vér volt a feje/arca. Öregkorában pedig jól kivehetõk a forradások, a lövésnyomok! Csak ezt az elején nem figyeljük...

*** SPOILER VÉGE ***

A film ma idõszerûbb, mint a megjelenésének idején, hiszen közel 10 év elteltével, az ukrán válság, forradalom, háború idején érdekes az ukránok történelmét figyelni! Az akkor szabad és virágzó Odessa-t...
Ráadásul kell egy alapvetõ történelmi ismeret és nem ért egy meélt kor sem a filmhez.
Ukrajnában volt ugye a második legnagyobb méretû holokauszt!
http://hu.wikipedia.org/wiki/Holodomor
És a szovjet idõkben Sztálin is kiéheztet rengeteg polgárukat...
http://www.enrs.eu/pl/articles/73-a-nagy-ehinseg-ukrajnaban-1932-1933-koezoett
Szóval a film nem csak remekmû, hanem szinte kötelezõ történelmi tananyag a mai fiataloknak, a szüleik, nagyszüleik idejébõl!
Cordelia 2014 febr. 19. - 08:08:41 Előzmény r0t0
ha félretesszük a könyvet és csak a filmrõl beszélünk, akkor a film olyan emberek számára igazán érdekes, akik jártak már a szovjetunióban. tele van finomságokkal, amiket az ottani emberek azonnal értenek. kivéve a trabantot :)

az ukránokról nincs jó vélemény a filmben vagy csak képzelõdöm? még a kijevi zavargások elõtt egy ismert orosz humorista azt mondta, hogy ukrajna azért nem léphet be az eu-ba, mert akkor betiltják a szalonnát :)
2/10
r0t0 2013 dec. 28. - 12:15:45 2/10
ahogy azt halivudban a konkrét valóságról fogalommal nem bíró emberkék elképzelték, anno... a könyv oké, a film nagyon nem oké. túlértékelt, nem vicces de legalább röhejes.
Cordelia 2013 okt. 25. - 07:37:47 Előzmény Vérone1992
a trabant érthetetlen, soha nem láttak Ukrajnában ilyet

moszkvics, zsiguli, zaporozsec, volga, itt a zaporozsec szuper lett volna
9/10
Vérone1992 2013 jan. 11. - 01:51:03 9/10
miért Trabanttal jártak? és miért cseh a stáb? érdekes.
10/10
BradPitt35 2012 márc. 06. - 22:55:35 10/10
ááá de nagy film ez !!!
Cordelia 2012 jan. 03. - 08:06:51
...a filmrõl beszélünk és a könyvrõl, amely alapján készült, mivel a könyvben magyarázatot találunk arra, ami a filmben félreérthetõ...
offtopic
noga 2012 jan. 03. - 00:35:57 Előzmény Cordelia
Értem (hogy a könyv más), de itt alapvetõen a filmrõl beszélünk.
6/10
sanderb 2011 dec. 26. - 20:15:26 6/10
Az én fejemben még nem vilángol minden. Nem értem a lelkes rajongókat, vagy inkább önmagamat. Nekem ez a film nem volt nagy durranás. Én még igazán drámának sem tudnám nevezni, miközben elvitathatatlanul mutat ilyen elemeket, de ez nem baj, a film az film. Jobban zavart, hogy bugyuta sztereotípiákra épít látványt, karaktert, a valós mondanivalót meg csak a felszínen kapargatja. Hát ennyi. Közepes. 10/6
5/10
Zoltka 2011 dec. 10. - 12:10:12 5/10
Kövezzetek meg érte, de nekem nem tetszett. Unalmas volt, és lehangoló az egész. Elvette az élettõl a kedvemet is. Az ilyen fajta gyûjtõszenvedély is egy pszichikai betegség.

Mellesleg, de kis alacsony Elijah Wood, meg nem is egy szépség szegény. Nem tudom ki nyomja hátulról.
Cordelia 2011 dec. 08. - 08:31:18 Előzmény Ruffur
Az elsõ öt perc nem ad erre magyarázatot.

SPOILER
Azért indult el a nagyapa is, mert ez volt a munkája: kivándorolt zsidókat furikázott Ukrajnában (Alexei ilyenkor tolmácsolt.)Eleinte persze hallani sem akart róla, de Alexei apja utasította, hogy menjen. (A filmben nem ábrázolták mekkora szemét volt az "öreg" fia - az a kisbaba, akit az öreg megmentett a biztos haláltól, elárulva a legjobb barátját.) A könyvben Alexei szembeszáll az apjával. Ezt az öreg megírja Jonathan-nak levélben, mielõtt öngyilkos lesz.
SPOILER
Ford Mustang 2011 dec. 07. - 23:26:00
Ide kellett volna egy spoiler, de mindegy.
Tényleg jó film.
10/10
Ruffur 2011 dec. 07. - 20:52:17 10/10
Én azt nem értem, miért kellett a nagyapának egyáltalán elindulni? Azt hittem eleinte, hogy azért, mert Aleks nem tud vezetni, de a nagyapa halála után õ vezette a Trabantot. Ok, hogy az õ karaktere kellett a sztorihoz, de valahogy nem áll össze... (Az elsõ 5 percet nem láttam.)
Cordelia 2011 dec. 07. - 19:01:28 Előzmény noga
a könyvben nem volt zsidó az "öreg". De a könyvben sokkal komplexebb a történet.
noga 2011 dec. 07. - 16:21:39 Előzmény Cordelia
A filmben "az öreg" (ahogy neveztétek) egyértelmûen zsidó volt. (Lehet, hogy a könyvben nem, nem olvastam.)
Amúgy jó film.
Cordelia 2011 okt. 02. - 15:46:42 Előzmény slybacsi
anyanyelvi szinten beszélek oroszul (is)...
olvastam a könyvet. Kétszer...
eszem ágában nincs elméletet gyártani, ezért nem sántít...
slybacsi 2011 szept. 30. - 21:38:44 Előzmény Cordelia
én most láttam ezt a fantasztiuks filmet, de vitáznom kell veled. ha az öreg nem volt zsidó, akkor a végén miért van dávidcsillag a sírján és miért áll a fia kippával a fején a temetésnél? sántít az elméleted szerintem. sajna túl sokat beszélnek a filmben oroszul, én meg nem figyeltem oda áltisiben, így néha már kezdett idegesíteni, hogy tíz percen keresztül semmit sem értek.
Cordelia 2011 szept. 14. - 13:46:12
nemrég meghallgattam hangoskönyv formájában, eredeti nyelven. Kirázott a hideg. Nagyon-nagyon jó. A szerzõje egy fiatal srác különben.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu