Mindhunter

Bakancslistához adom
amerikai krimisorozat, 60 perc, 2017

Értékelés:

75 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
DrumWednesday 2021 szept. 27. - 11:45:06 Előzmény Trailblazer
Ahogy én látom, és halványan még emlékszem, a sorozat a Douglas - Olshaker könyveket követi le nagyjából.
Csikatilonál nagyon megnehezítette a nyomozást, hogy eleve elismerjék, hogy LÉTEZIK szovjet sorozatgyilkos! (X polgártárs, 44. gyermek - ezt a 2 filmet néztem ezzel kapcsolatban, plusz amit olvasni lehetett - magyarul) És mekkora mázli, hogy "kölcsönöztek" valamit a "dekadens nyugtatól" - már amennyire ezt lehet mázlinak értelmezni.
9/10
offtopic
Trailblazer 2021 szept. 26. - 22:53:52 9/10 Előzmény DrumWednesday
Igen, valahogy így kezdődött el az erőszakos bűnözők profilozása. És érdekes, hogy a Csikatilo-ügyben a Burakov nevű nyomozó okos és bátor módon máris használta a tengerentúli tapasztalatokat, pedig azok a film tanúsága szerint akkor még viszonylag frissek voltak.
offtopic
DrumWednesday 2021 szept. 26. - 22:33:29 Előzmény Trailblazer
Szívesen :) örülök, hogy tudtam újdonságot javasolni. Én magyarul olvastam...
Amúgy talán nem kifejezetten spoiler, ha leírom: a sorozat a valóság mentén (!!!) halad...
9/10
offtopic
Trailblazer 2021 szept. 26. - 18:33:52 9/10 Előzmény DrumWednesday
Nem, de köszi. Még a kétezres években olvastam mindent IS, amit az angol nyelvű weben találtam. Azóta sajnos sok forrásoldal eltűnt a témában.
offtopic
DrumWednesday 2021 szept. 21. - 11:48:23 Előzmény Trailblazer
Valószínűleg ismered, de hátha nem...
http://www.cinegore.net/hu/tag/serial-chillers/
9/10
Trailblazer 2021 szept. 21. - 00:03:26 9/10
Nekem, mint sorozatgyilkosságok iránt érdeklődőnek és a legtöbb hírhedt elkövetővel és esettel az átlagosnál jobban képben lévőnek hátborzongató és zseniális látni az első évad részeinek elején a Wichita és Park City, Kansas-beli történéseket. Nem tudom, hová fog kifutni ez a szál (még csak az ötödik résznél járok perpill), mivel Dennis Rader-t, a BTK-t a főszereplők biztosan nem fülelték le, ugyanis csak 2005-ben buktatta le magát, végtelenül amatőr módon...
DrumWednesday 2021 szept. 11. - 10:45:22
Elképesztően jó - mindhárom könyvet olvastam, ami alapján szárbaszökkent a sorozat elkészítésének ötlete.
Nagyon sajnálom, hogy egy ilyen jó (és valós eseményeken és személyeken alapuló) sorozatot elmeszeltek. :(
Forgoszél 2021 szept. 11. - 04:34:51
Negyedik részt fejeztem be. Elképesztően jó. Többen írják, h a főszereplő nem szerethető. Nagyon is az. Zseniális ahogy hiperfokuszál a témára. És a társát is tegyük mellé, meg dr, Carrt is. Mind a hárman megszállottak. de egyik sem szociópata....
9/10
fervadag 2021 ápr. 05. - 22:40:37 9/10
Nem friss élmény, szóval csak kb. egy év távlatából, utólagos benyomások alapján tudok róla beszámolni. Miután már nagyon sok profilozás témájú filmet és sorozatot láttam, számomra kifejezetten érdekes volt belegondolni/belelátni, hogyan is alakult ki a kriminológiának ez az ága: hogy valakinek tényleg bele kellett mászni a sorozatgyilkosok agyába ahhoz, hogy a későbbi nyomozásokhoz meglegyenek a szükséges támpontok. Az pedig számomra kifejezetten hiteles, hogy aki ezt felvállalja, az egy megszállott, rideg, kvázi szociopata. Nem hinném, hogy egy érzékenyebb, lelkizősebb alkat képes lenne ilyen jellegű munkát végezni, egy hét alatt omlana össze. Mondjuk furcsa volt Jonathan Groff-ot látni ebben a szerepben, korábban csak a laza, bolondozós oldalát ismertem, de jól hozta Holden karakterét. Nekem tetszett a sorozat, sajnálom, hogy elkaszálták - vagyis hogy az alkotók más projektekbe kezdtek inkább.
8/10
ProfM 2020 jan. 31. - 16:47:43 8/10 Előzmény Nira1900
Én is hasonlóképpen látom .Kivétel a

2.évadban kialakuló leszbikus kapcsolat

baromira túl van tolva és unalmas.
Egyébként mindenkinek ajánlani tudom ,aki kedveli a krimi műfaját.
4/10
csanyi82 2019 dec. 29. - 14:57:11 4/10
Lassú és vontatott, mint egy színdarab. Az alaptéma baromi érdekes, a színészi játék is nagyon jó, de többször majdnem elaludtam rajta.
9/10
korben_dallas_világjegy 2019 aug. 30. - 17:47:59 9/10
Az első évad kicsit kesze-kuszára sikerült de így is kreatív és izgalmas szerintem. Panaszkodnak itt páran, hogy nincs karakterfejlődés és nem szerethető a főhős de akkor ez már azt jelenti hogy egy kalap szar az egész??! Csak mert nem klisékre épül??! Egyébként a második évadban megkapjátok a szerethető főhőst... Lesz főszáll is, nem is egy. Most fejeztem be a második évadot de már várom a harmadikat. Aki szereti a sorozatgyilkos sorozatokat annak nagyon fog tetszeni. 9/10
9/10
firpo 2019 jún. 11. - 00:00:00 9/10
Nagyon jól sikerült a sorozat. A dialógusok, interjúk túlsúlya teszi izgalmassá és lebilincselővé, mert nincs félelmetesebb, mint szemtől szemben beszélgetni ezekkel a beteg elmékkel, pszichopatákkal a kiszámíthatatlan, logikátlan, váratlan reakcióik miatt....egyszóval fosatós, mint egy üveg szilvalekvár magában. Persze nyomozások is folynak a sorozatban, hagyományőrzésből. :) Röviden a folyamatos feszültség és félelem miatt működik a sorozat, nem kell feltétlenül rokonszenves karaktert keresni hozzá, mert ijesztő, ellenszenves, de érdekes karakter annál több van....
Itt páran már írták, h Holden karaktere nem szerethető, stb., nem is kell szeretni, válasszatok mást, ott a társa, vagy ott a társa a szexben....ha mindenáron főhős kell. :)
10/10
macska78 2019 jún. 09. - 17:26:32 10/10
Nekem elsőosztályú...érdekfeszítő és van hangulata.
6/10
IDS 2019 febr. 08. - 11:19:41 6/10 Előzmény Steel Peter
"Holden pedig olyan mint egy manipulatív szociopata elvileg õ lenne a fõhõs de cseppet sem szerethetõ."

Ez jutott nekem is az eszembe, de én továbbmennék. Holden szerintem pszichopata és úgy vettem észre, hogy az alkotók itt-ott tesznek rá implicit utalásokat. Ha megfigyeled akkor teljesen érzéketlen minden és mindenki iránt, a gyikosságokat is hideg távolságtartással kezeli, nem mutat együttérzést, még a legkegyetlenebb gyilkosságok sem rendíti meg (sőt inkább lázba hozza), míg a partnerén például látszik hogy érzelmileg megviselik a gyilkosságok. És a végén amikor a csaja szakít vele, akkor hogyan reagál rá?

Amúgy egyetértek veled abban, hogy Holden nem szerethető. Illetve úgy mondanám, hogy nem lehet vele azonosulni, mert sokszor van olyan hogy a főhős nem szerethető vagy erkölcsileg kifogásolható (pl Az utolsó éjjel) de mégis tudok azonosulni a helyzetével, a cselekedeteivel. Holden már szinte átfordul antihőssé.

Problémás volt számomra hogy igazán egy karakter sem volt aki igazán szerethető lett volna. Mindenki hátbadöfi a másikat, amikor a karrierjük forog kockán. Senki nem áll ki a másikért, mindenki a maga pogácsáját sütögeti.
6/10
IDS 2019 febr. 06. - 10:55:21 6/10
Érdekes témát feszeget a sorozat: a pszichopata sorozatgyilkosok lélektana.

Igaz történetre épül, a 70-es években az FBI létrehozott egy viselkedéstudománnyal foglalkozó egységet, akik pszichopata sorozatgyilkosokkal folytattak mélyinterjúkat, hogy ezáltal megértsék a pszichéjüket.

Sajnos nem írtak cselekményt, amire a történetet fel lehetett volna fűzni, nincsenek fordulatok, a szereplők nem mennek keresztül semmilyen karakterfejlődésen, ráadásul a főszereplővel nem lehet azonosulni.

Másnak nem volt olyan érzése, hogy a főszereplő által alakított karakter egy látens pszichopata? Semmiféle érzelmi reakciót nem mutat, még akkor sem amikor borzasztónál borzasztóbb gyilkosságokat fednek fel előtte. Tele van felszínes sármmal, a konfliktus helyzetekben is teljesen érzéketlen.

Talán dokumentumfilmként jobban működött volna, de azért egyszer meg lehet nézni, mert vannak érdekes pszichológiai felvetések benne, de ennyi. Mint filmművészeti alkotás szerintem nem működik.

Ráadásul úgy érzem, hogy nagyon túltólták a biciklit, már ami a 70-es évek retró design-pornóját illeti. Zavartak a harsány színek, olyan érzésem volt, mintha egy 70-es évek múzeumának díszleteit húzták volna fel.
10/10
Kóbor 2018 jún. 23. - 19:49:14 10/10
Szuper sorozat. Mindig felbukkan egy kettő, sajnos kevés jó sorozat a tömeggyártások szürke semmitmondó agyhalott hulladékjai közt.
Intelligens.
10/10
Nira1900 2018 máj. 05. - 03:24:56 10/10
Nagyon jó kis sorozat. Nem szokványos, intellektuális (is), oda kell figyelni minden részletre. Érdekesek a pszichológiai vonatkozások, hatalmi játszmák, a manipuláció, na meg a pszichopaták elméjének felfoghatatlan mélységei.
6/10
Steel Peter 2018 jan. 18. - 21:23:36 6/10
A téma gondolatébresztõ és érdekesek a pszichológiai fejtegetések , de inkább látok kiváló jeleneteket mint kiváló részeket.

Mivel egy olyan sorozatról van szó amelyben gyakorlatilag nincs akció, kulcsfontosságú lenne hogy a karakterekkel azok kapcsolati dinamikájával, dialógusokkal fenntartsák a nézõk figyelmét és sajnos itt válik középszerûvé a Mindhunter. Nincs azonosulható karakter sõt a karakterek többsége filmes sztereotípia. Bill testesíti meg a tipikus zsarufigurát kõkemény jellem afféle mentor pótapa, Wendy a férfias kimért karrierista nõ, az FBI fõnök a tipikus zsaru fõnök aki mindig az alkalmazottai körmére néz, Holden pedig olyan mint egy manipulatív szociopata elvileg õ lenne a fõhõs de cseppet sem szerethetõ.
Karakterfejlõdés gyakorlatilag nincs, a szereplõk magánélete színtelen, Debbie és Holden kapcsolata erõltetett és semmitmondó, és az egészbõl hiányzik a humor és az önirónia.

Talán az 5-6. rész volt a legérdekesebb de összességében nyögvenyelõsen voltam túl az évadon és az utolsó rész sem gyõzött meg arról, hogy a 2. szezonnal folytassam a sorozatnézést.

10/10
tesz-vesz 2018 jan. 01. - 14:33:06 10/10A 6-7. rész után kezd izgalmas lenni. a 8. rész, a csikizõs, szinte zseniális epizód!
rosszul éreztem magam az elsõ pár rész után, kell neki egy kis idõ.

mert amúgy kihagyhatatlan sorozat.


SPOLIER - RONTÓC

durva, hogy az is lehet, hogy nagyon jó tanár volt az igazgató, meg az is, hogy deviáns pedofil... a pénz miatt, meg hogy kiakadt, inkább az utóbbi.


de miért ad szerinted pénzt a bünõsöknek az igazgató? nem lenne elég csikizni? dehogynem

a pénz más miatt kell... hogy késõbb tán többet is adna. csikizni elég lenne pedagógia miatt, ha pedag lenne, akkor nem kelne ki magából, ha beszélni akarnak errõl a szülõk! még a szülõket is lecseszte amikor beszéltek vele errõl! azt mondták a szülõk, hogy életük legfurcsább beszélgetése volt, amiben az igazgató ÕKET hibáztatta! EZ a tipikus pszichopata eszköztára ! nem feladata a szerveknek megelõzni a bûnt? DE FELADATA! Holdennek volt igaza, és lecseszik a többiek.

és mi van egy olyan emberrel, aki olyan mint egy pedofil, de sose öl meg senkit? te szeretnéd ha egy jólnevelt pedofil csikizné a gyereked talpát? aki mindig betartja a történetet? de még mindig itt van a pénzt.. aprót ad a bûnösöknek, erkölcsileg is kifogásolható, mert oké a csiki büntetés tényleg jó élményt csinál a rosszból, jó ideológia egy pedofilnak is, meg egy jó tanárnak is, de mi van a pénzzel? azt egyértelmû hogy miért adjam, de a csintalan diáknak még akkor se kéne aprót adni, hisz rossz fát tett a tûzre, nem lenne elég büntetés a csikizés?


érdekes, hogy az elején még nem bírtam Holdent, mert nem mondta h utálja a bûnözõket, és mert nem voltak eredmények sem, nem láttam a hasznot benne. de jönnek az eredmények. és mondja is, hogy csak objekítvek, nem kedveli az elmebetegeket.
aztán a többieket kezdtem el nagyon nem bírni, hogy belekötnek a jól mûködõ módszerekbe, a Dr soha nem is csinált interjút, azt se tudja hogy kell, de nem tetszik neki az a módszer, amivel megnyilik az elítélt, és még spicliskedik is.

a csikizést is elítélik, mégis tudjuk mit válaszol az öreg, hogy azért a saját fiát ne csikizze senki, fõleg olyan akinek vannak rossz szándékai. legalábbis a pénz miatt, és a nagy felháborodás miatt (az igazgaztó pszichopata-szociopata nem is tudja hogy rossz fényben tûnhet fel, ezért kiabál mindig másokkal, és másokat hibáztat egybõl!)

a szentfazékról ne is beszéljünk...

ráadásul az öreg ügynök beszélte rá a hamisításra, és a végén õ néz rosszalóan Holdenre...
de az idegösszeomlása nagyon hatásos a végén.

Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu