Mindszenty - A fehér vértanú

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 138 perc, 2010

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Koltay Gábor legújabb alkotása fikciós elemekkel gazdagon átszőtt dokumentumfilm, amely a történelmi környezetbe illesztve sokoldalúan bemutat egy megalkuvás nélküli, hittel folytatott küzdelmes életutat. A film főszereplője Sipos Imre - a Pesti Magyar Színház színész-rendezője - végigjárja a bíboros életének legfontosabb helyszíneit, gyűjti az adatokat, élményeket, hogy aztán a szellemi mozaikkockák összerakásával válaszolni tudjon a kérdésre: Ki is hát Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, az utolsó hercegprímás?
Bemutató dátuma: 2010. október 7. Forgalmazó: Korona Film

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
efjé 2019 okt. 25. - 23:39:37 4/10
Nem tetszik, hogy állandóan a "főszereplő" (Sipos) unalmas képét, jövés-menését kell látni...
nagyistok.flora 2011 jún. 18. - 11:46:09
Sajnos nem voltam itthon pünkösdkor. Honnan tudnám letölteni?
offtopic
aggodalmas 2011 jún. 17. - 20:42:19
Fent nevezett persze gyakorolja is a gengszterváltás elõtti évtizedek egynehány "vívmányát" is, úgy is, mint személyi kultusz, agit-prop, (fülke- és/vagy bohóc)forradalom – semmi nem vész el, csak átalakul... ;-)
Segítõ Béka 2011 jún. 17. - 18:19:31 Előzmény aggodalmas
a kérdésre válaszolj.

állítólag rendezvényeket is szervezett, és mindenki egyértelmûnek tartja ettõl, hogy elvhû komcsi koltay, pedig ez nem feltétlen így van.

amúgy orbán a katonaságig hitt a kommunizmusban.
Yuliusz 2011 jún. 17. - 15:32:35 Előzmény marslakólajos
Már bocs, de én csak azt a legendát cáfoltam, hogy Amerikában módszeresen kiirtották az indiánokat, ami nem igaz.
Magánakciók, fajgyûlölõk, gyilkosok ugyebár ma is vannak mindenhol.
Egyetlen esetrõl tudni, ahol szervezetten hajtottak végre mészárlást, 1864. Sand Creek, kb. 200 áldozat. A felelõsöket elítélték.
Vitánk lényege, hogy sokszor más a valóság, mint ahogy tudni véljük, sokszor hiszünk az elterjedt és nemegyszer politikai érdekbõl is sulykolt változatban, legyen bár szó amerikai, magyar vagy bármilyen más történelmi eseményrõl.
marslakólajos 2011 jún. 16. - 18:50:37
Mindszenthy "Fehér reverenda" néven indián törzsfõnök is volt.
offtopic
aggodalmas 2011 jún. 16. - 18:10:06
Mindszenthytõl az indián (de akkor legyen inkább Native American, õslakos amerikai a politikai korrektség kedvéért! ;-) népírtásig azért elég hosszú asszimilációs lánc vezetett.

OFF. Én beszéltem. ;-)
offtopic
marslakólajos 2011 jún. 16. - 16:32:10
Valóban nem volt wannsee-i konferencia. De volt jutalmazás az indián skalpokért és hallgatólagos beleegyezés.
Yuliusz 2011 jún. 16. - 15:43:57
Itt nem az USA volt a lényeg. Tényekrõl, illetve ezzel szemben mítoszokról és féligazságokról váltottunk szót.
offtopic
marslakólajos 2011 jún. 16. - 15:30:38
Ahogy gondolod. Tõlem születhet olyan elmélet is, hogy a feketéket az éhhalál elõl evakuálták Afrikából, saját érdekükben. Éljen az USA a demokrácia védõbástyája!
Yuliusz 2011 jún. 16. - 15:20:35
2005-ben több mint 500 különbözõ indiántörzs élt az USA-ban. Több mint 4 millió amerikai vallja magát teljesen vagy részben indiánnak. Ez a szám kb. akkora mint Kolumbusz idején volt.
Az "asszimilációs" elképzelések rengeteg szenvedést és emberveszteséget okoztak az indiánoknak, de történelmi tény, hogy sem szándék, sem valóságos hadjárat vagy bármilyen akció nem volt kifejezetten azzal a céllal, hogy kiirtsák õket.
Ezért nem jó a sztálini hasonlat, vigyázni kell a párhuzamokkal.
offtopic
marslakólajos 2011 jún. 16. - 14:57:21 Előzmény Yuliusz
Valóban nem csak golyótól haltak meg indiánok. Voltak finomabb módszerek. Milliószámra öldösték le a fehérek a bölényeket,( még a bõrüket sem használták fel), pusztán azért, hogy az indiánok egyik fõ táplálékforrását megszüntessék. (Sztalin sem golyóval irtatott ki csaknem 10 millió ukránt, megtette helyette a mesterségesen elõidézett éhínség)
Yuliusz 2011 jún. 16. - 14:35:17 Előzmény marslakólajos
Az a gond, hogy egyesek meg akarják határozni, hogy mi az "egészséges nemzettudat" és ennek alapján ki a "jó magyar".
Akinek természetes az, hogy magyar, szereti a hazáját és büszke, amire büszke lehet, az nem koptatja nap mint nap ezt az érzést. Húsvétkor nem hordunk kokárdát, megjegyzem, karácsonykor nem állítunk keresztet (illene tudniuk, hogy miért nem), de ez egy más téma.
Koltay giccses pátoszú filmjei tele vannak mítoszokkal, féligazságokkal. Minden vagy fehér vagy fekete.
Egy nem magyar példa a történelmi mítoszra, de csak azért, mert éppen Te írtad itt lejjebb: "az amerikaiak csaknem teljesen kiirtották az õslakos indiánokat".
Ez pl. nem igaz. A hivatalos amerikai politika a "civilizálás és térítés" volt. Voltak persze harcok, fõleg 1850 és 90 között, de ebben pár százan haltak meg. A fõ pusztítást a minden immunitást nélkülözõ indiánok között a behurcolt járványok okozták, pl. a himlõ. Voltak területek, ahol a népesség 90%-a halt meg, így adva helyet a fehér farmereknek. De mi még ma is ugyanazt emlegetjük.
Azt is emlegethetjük büszkén, hogy "Magyarország volt Európa védõbástyája az oszmán törökök hódítása ellen", de a történelmi igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ennél hosszabb utánpótlásvonalat a török haderõ már nem volt képes fenntartani, ezért nem is nagyon igyekeztek továbbmenni.
Más kérdés, hogy büszkének lenni jó.
marslakólajos 2011 jún. 16. - 13:32:07
A fehér vértanú az, akinek leukémiája van?
offtopic
meszag 2011 jún. 16. - 12:39:29
ne keverjük össze a szoftvert a szvetterrel
marslakólajos 2011 jún. 16. - 12:34:18
"Kiirtották, mert - és ez nem a felmentés - nagyobb népesség, földmûvelõk betelepítése estén tarthatatlan, hogy valakik az állatok vonulása alapján költöznek a sátorral ide - oda"

Nagyon megértõ lélek vagy.


De vannak ilyen népek ma is. Ráadásul még a más földjét, erdejét is megdézsmálják és bántalmazzák a földmûvelõket.
offtopic
meszag 2011 jún. 16. - 12:29:35
Épp ezért nekem sjnos a magyarokról a legtalálóbb viccként a nációk szerint felosztott pokol nagy igazsága jut eszembe.
offtopic
meszag 2011 jún. 16. - 12:25:42
Kiirtották, mert - és ez nem a felmentés - nagyobb népesség, földmûvelõk betelepítése estén tarthatatlan, hogy valakik az állatok vonulása alapján költöznek a sátorral ide - oda. A magyarságnak is be kellett szüntetnie a kalandozásokat - ez volt a fennmaradás ára.
Felõlem trikolorba öltözhettek, és tetváltathattok, de a kokárda állandósítás, és kisajátítás "én vagyok a magyarabb" demontrálásra gyalázatos volt, és ez a probléma lényege, nektek mindig kell valami szimbólum, hogy ezzel jelezzétek: különb vagyok. Hát nem ezen múlik, és nem vagytok jobbak, csak összeférhetetlenebbek sajnos.
Ilyen ostoba, kivagyi magatartást országon belül, azonos nációk között sehol nem tapasztalhatsz. Na szerintem ez a nemzethalál. :P
offtopic
marslakólajos 2011 jún. 16. - 11:47:15
Természetesen nevetséges, ha valaki trikolorba öltözik tetõtõl-talpig, vagy magára tetováltatja az országcímert.
Ettõl függetlenül én rendre azt tapasztalom, hogy a "kórus" számára magyarkodásnak számít az egészséges nemzettudat is.
Egyben érdeklõdnék, van e az amerikai angolban "amerikaiaskodik" kifejezés? Elég gyakran látni filmekben, hogy a vidéki középosztálybeli ház kertjében álló zászlórúdon csillagos-sávos lobogó leng.
Azt pedig eldöntheted Te, hogy melyik népnek van inkább oka büszkének lenni a történelmére?
Csak két dolog:
-tagadhatatlan, hogy Magyarország volt Európa védõbástyája az oszmán törökök hódítása ellen
-az amerikaiak csaknem teljesen kiirtották az õslakos indiánokat.
offtopic
aggodalmas 2011 jún. 15. - 23:30:58 Előzmény marslakólajos
A "kibic közbeszól" jeligére megjegyezném, hogy eleddig úgy tûnt a "magyarkodni" szó akkor került a köztudatba,
amikor egyesek elkezdtek úgy rendezvényekre járni (nem, nem sporteseményekre, ahol ez még csak-csak "elmenne") a nemzeti zászlóba öltözni, a homlokukra tetoválni a (szent) koronát, valamint magukon felejteni a kokárdát az év további 364 napjára... Nem szólva a rovásírás indokolatlan alkalmazásáról, vagy az eredettörténet kissé ÁLternatív értelmezésérõl, noch dazu a kiválasztottságról szóló eszmefuttatásokra, és a "magyar Nobel-díjasokra" (Akikrõl, és ezt csak zárójelben teszem hozzá, valahogy mindig elfelejtik megjegyezni, hogy egyrészt ez az apróság külföldön sikerült Nekik, másrészt pedig szülõhazájukból legfeljebb egy marhavagonos társasutazás nézett ki nekik – de ez már tényleg egy másik szomorú történet.)

Ha pedig fanyalgunk (persze, ha magamra veszem a "ti" feliratú inget, ugye ;-) az csak azért van, mert sajnálatos módon mind' kevesebb okunk van büszkének lenni a magyarságunkra, minekutána még egy ilyen élhetetlen nemzetet nem hordott a hátán e föld, akik a turáni átok jegyében ennyire imádnak utálni mindenkit – a zsidókat, a cigányokat, a szlovákokat, a "nyugatiakat" vagy a pirézeket, de mindenekfelett egymást... :-/

Mindig úgy voltam vele, minden ország olyan vezetõket (politikai "elitet") érdemel, amilyeneket hagy magán élõsködni, de azért ez már túlzásnak sok, viccnek pedig igencsak durva! Balsorsnak ellenben vaskos, ugye.

De itt az univerzális megoldás, a nyelvi reform: legyen minden és mindenki nemzeti aki él és mozog, sõt végre "konzultálnak" is velünk (bár ez a magyar értelmezõ kéziszótárban, mintha nem ugyanazt jelentené, amit egyesek értenek rajta, de van ez így Abszurdisztánban mással is! ;-) és minden megszólaló mögé zászlóerdõ nõ – utóbbi apró szépséghibája, hogy az Uniós elnökség (Még egy ok a büszkeségre! Ja mégsem, Obama és a többi nagykutya mégis inkább a Lengyeleknél okozott forgalmi dugót, mint kishazánkban, meg akadt némi áramszünet is rosszkor, rosszhelyen, de c'est la vie...) kapcsán is meglepõen kevésen láttam kék alapon sárga csillagokat, de ez biztos szintén az én hibám, mert ilyen fanyalgós vagyok.

Persze, kérlek javits ki, ha tévednék, mert lehet, hogy mindez csak nekem tûnik így! ;-)
Összes hozzászólás