Miss Evers fiai

Bakancslistához adom
Miss Evers' Boyd
amerikai filmdráma, 118 perc, 1997

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A huszadik század egyik legkegyetlenebb orvosi kísérletének emberi tragédiáira épül a történet.
1932-ben a déli Georgia állambéli Macon Countyban nagyszabású titkos egészségügyi kormányprogramot kezdtek 412 fekete férfin. A program lényege: a feketék reakciója a szifiliszes megbetegedésre. Ennek érdekében a kezeltek hamis kúrát kaptak, azaz hatóanyag nélküli "gyógyszereket" kaptak, hogy a teljes kórképet nyomon követhessék. Negyven éven át tartott a kísérlet...
A történetet Eunice Evers nővér szemszögéből látjuk, aki ugyan tudta, hogy reménytelen és veszélyes a hatalommal szemben fellépni, ezért teljes szeretetét a betegek vigasztalásának szentelte. A kevés túlélő az ügy botrányos kipattanása után állami kárpótlásban részesült.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
SandCreek 2014 aug. 14. - 12:29:33
Nagy naivság azt gondolni, hogy az efféle kísérletezések a múlté. A jelenlegiekrõl mindig csak jóval késõbb lehet hallani. Amíg nagyfokú szegénység van addig ezeknek nincs sok akadálya. A recept adott: ember, profitéhség, népességnövekedés. Ehhez bõven állnak rendelkezésre vegyszerek, ha jobban tetszik orvosságok.

Egy másik hasonló eset: http://en.wikipedia.org/wiki/Syphilis_experiments_in_Guatemala. Az idõpont is érdekes, 1946-tól 1948-ig tartott. A US kormány hivatalosan 2010-ben elnézést kért.
SandCreek 2014 aug. 14. - 12:02:54
Elszomorító, sõt egészen kiábrándító történet. Nem kell hozzá túl sok empátia, hogy belássuk, ez az embereken való kísérletezés visszataszító. Az Alabama állambeli fekete orvos és nõvér Miss Evers (Alfre Woodard) aktív részvétele szintén nagyon elszomorító, de talán éppen ez a jellemzõ a magasságos tudomány szolgálatában állók körében. Némelyiküknél biztosan így van. Az igazi tragédia az, hogy ez a "közegészségügyi program" negyven évig tartott. A film maga nem rossz, bár semmit nem tud kezdeni azzal, hogy egy ilyen "tudományos" programnak voltak kiagyalói, akiket nyilván ezért is fizettek.
Bõvebb tájékoztató a Tuskegee szifilisz kísérletekrõl: http://en.wikipedia.org/wiki/Tuskegee_experiment
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu