Mouchette

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia filmdráma, 90 perc, 1967

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

"Mouchette napvilágra hozza a mindenütt ottlévő gonoszt" (Bresson), de nem a szokásos, szánalomraméltó áldozata a társadalomnak. Ez az iskolakerülő gyereklány könyörtelenül és indokolatlanul, velejéig rossz. Mikor a vadorzó, akihez a vihar elől menekült, a szállásért cserébe megerőszakolja, Mouchette a fertelmesen visszataszító férfit gyilkosnak hiszi, s szinte önként adja oda magát neki. Amint rájön, hogy a férfi nem gyilkos, csak szánalmas hazug, beteges képzelgő, lelkileg összeomlik. "Mouchette halála a filmművészet legtitkosabb jelenetei közül való, talán már túl van a csenden is. Fehér kendőt terít a vállára, belegöngyölődik, majd legurul a folyópart lejtőjén... Harmadszorra belezuhan a vízbe. Csobbanás képen kívül, a kamera nem követte. Csak most fogjuk fel, mi történt." (Bikácsy Gergely)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
uzi9mm 2018 szept. 18. - 20:25:39
10/10
Coleman 2008 szept. 12. - 12:39:47 10/10
Én nem hiszem, hogy Mouchette "könyörtelenül és indokolatlanul, velejéig rossz". Nem makulátlan, de hogy is maradhatna az ebben a közegben, ellenben nem szimpla fekete vagy fehér jellem, ennél azért bonyolultabb a helyzet és rengeteg kérdést felvet a film, ahogy az egy remekmûhöz illik. Mouchette szerintem a társadalom áldozata, hiába tehet õ maga is arról, hogy nem fogadják be, aki így szocializálódott (ill. szocializálódik) annak eleve nehéz lenne beilleszkednie, na nem mintha a környezet be akarná fogadni. Mouchette világa könyörtelen, földi pokol, ahol talán tényleg nem érdemes élni (kiút talán lenne, de az õ szemszögébõl totális a reménytelenség), ahelyett, hogy egyre bûnösebbé, mocskosabbá válna, inkább a halált választja, a filmtörténet egyik legdöbbenetesebb jelenetében.

Bresson a filmtörténet egyik legfantasztikusabb rendezõje, ez kétségtelen, mint ahogy az is, hogy a Mouchette valódi remekmû! Egyszerû és talányos egyszerre, sok-sok réteget lehet felfejteni, ebbõl a különös filmbõl, ami meghökkentõen simának hat, pedig nagyon is összetett és mély! Egyértelmûen kötelezõ darab!
verdeleth 2008 jún. 22. - 13:22:55
Iszonyat jó ez a film. Bresson munkái nem igazán fogtak meg (a pénzt és a zsebtolvajt láttam) de ez hihetetlenül jó volt. Szinte érzi az ember az esõt a bõrén, a kilátástalanság és félelem érzése a nézõre is átterjed, a film képi világa szintén minimalista de annál hatásosabb. Különös de nagyon értékes film
9/10
Redfield 2008 febr. 12. - 13:13:07 9/10
Marha jó, hogy a film leírásában kiváltképp a befejezés részletes ismertetésére viszika hangsúlyt, ki volt ez a baromállat? Ha még nem láttátok, azt ne olvassátok el!

A film amúgy jó. Ez az elsõ, amit láttam Bresson-tól, és jó lett, bár a rendezésben semmi átlagon felülit nem látok. Azt mondják: ez a legjobb filmjei közül való, hát akkor lehet, hogy nem lesz a kedvencem, de mindenképp elismerendõ mû, számos kitûnõ jelenettel, és összességében is remek képet ad az emberi mocsokságról. Lehet, még egyszer újranézem majd, és akkor jobb véleménnyel leszek, de most csak 9-et adok rá.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu