Mozi zongorára

Bakancslistához adom
magyar filmetűd, 35 perc, 2003

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Bartók Mikrokozmoszának apró játékai néha szemlélődésre, néha gyors táncra, néha drámai váltakozásra, néha frivol kapcsolódásra hívják az archívum képeit, 21 filmetűdben.

A magyar történelem XX. századi tragédiáit, az emberi sorsok drámáit ábrázoló képsorokat sokszor láthatjuk a történelmi ismeretterjesztő filmekben, amelyekhez gyakran társítják Bartók zenéjét súlya, pátosza miatt. Talán azért is használják ezeket a remekműveket, mert a XX. század zenéjének sajátos fókuszpontja Bartók életműve, - modernség és tradíció olyan teljesség, amit a benne érintett zenei motívumkincs folytán a sajátunknak érzünk.

A filmes történelmi ábrázolásokból azonban mindig kimarad a történet igazi főszereplője, a kisember, akivel a nagy kataklizmák megtörténnek.

A mikrokozmikus történetekre soha nincs idő és figyelem, pedig a régi híradók és dokumentumok alkotói felvették ezeket a mikro történéseket is, amelyekben - a cseppben a tenger elv alapján - ott tükröződik a fősodor drámája is. Bartók Mikrokozmosza is ilyen: apró játékai néha szemlélődésre, néha gyors táncra, néha drámai váltakozásra, néha frivol kapcsolódásra hívják az archívum képeit.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?