Film

Muriel esküvője

/Muriel's Wedding/
ausztrál-francia romantikus vígjáték , 100 perc, 1994 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Értékelés:

152 szavazatból
Szerinted?

Az utóbbi évek egyik legismertebb ausztrál filmje Murielről, a bátortalan, gátlásos és csúnyácska lányról szól, aki egy álmos, vidéki kisvárosban él. Muriel életét az apján és a testvérein kívül még az ismerősei is megkeserítik. A lány naphosszat ül a szobájában, ABBA-dalokat hallgat és a saját esküvőjéről álmodozik, amelynek köszönhetően kiszabadulhatna a családi fészekből. Az esküvő rövidesen Muriel rögeszméjévé válik. Amikor a keserűség pohara betelik, a lány az első adandó alkalommal, kitisztítja apja bankszámláját és habozás nélkül Hawaiira szökik, hogy szakítson eddigi életével.

Stáblista:

Szereplők

Muriel Heslop/Mariel Heslop-Van Arckle
Bill Heslop
Tania Degano

Alkotók

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:

  • BAFTA-díj (1996) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: P.J. Hogan
  • Golden Globe-díj (1996) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Toni Collette

Vélemény:

szavazat: 10/10 2018 máj. 13. - 20:29:52
2018 máj. 13. - 20:29:52
Kiváló film, igazi problémák, tragédiák, örömök, mint az élet, magunkra vagy a környezetünkre ismerhetünk, és van egy nagyon eltalált egyéni hangulat -- nyilván a zene is segít.
2018 jan. 23. - 12:16:38
2018 jan. 23. - 12:16:38
Hát ez minden, csak nem romantikus vígjáték. Vajon aki ezt írta, látta a filmet?
szavazat: 10/10 2017 ápr. 16. - 22:48:39
2017 ápr. 16. - 22:48:39
Mikor Bozai József bemondta, hogy Toni Collette-et Kocsis Mariann szinkronizálja, nagyot néztem; el sem tudtam képzelni, hogy kerül Kocsis Mariann hangja egy törékeny, szõke vékony nõhöz. Aztán megláttam, Toni Collette sem volt ám mindig olyan, mint mostanában. Bár nagyon tetszett a kettõsük, hisz a kedvenc színésznõmrõl és a kedvenc szinkronhangomról van szó.
Mindez csak növelte a szememben ezt a filmet, melyet amúgy is lélegzetelállítóan jónak tartok. Muriel helyzetét valójában csak azok tudják átérezni, akik barátok nélkül, csúnyán, családtagok által elnyomva, kilátástalanul élnek. Természetesen egyszerre leírva soknak tûnhet ennyi rossz egy ember életében, de Muriel példájából is láthatjuk, hogy mégsem olyan ritka helyzetrõl van szó. Sõt, azt is láthatjuk, hogy ennél akár rosszabbá is válhat az élet.
Én e film minden egyes percét ittam, és bár januárban láttam, nagyon valószínû, hogy nálam ez lesz az Év Filmje. Kevés filmben találtam meg ennyire önmagam.
Bár az alaptémája az esküvõ, és vannak benne bõven poénok, sem romantikusnak, sem vígjátéknak nem mondanám...

11
(És mint hab, a tortán, megismerhetjük az 1990-es évek Ausztráliáját, rengeteg jó zenével megspékelve)
2017 ápr. 03. - 12:49:30
2017 ápr. 03. - 12:49:30
Olyan sokan mondják, hogy régen halálig tartottak a házasságok. De volt egy mûsor, amiben megmutatták, hogy 150-200 évvel ezelõtt bizony a férfiak nemigen nõsültek 35-40 éves koruk elõtt. Akkor viszont nagyon fiatal lánykákat vettek el. 17-18 éves hajadonokat. Így, amikor a férfiak 10-15-20 évvel késõbb ezért-azért elhaláloztak, a feleségeik még épp virágjukban voltak.... Hát így könnyû, hogy "halálig" tartott egy házasság. A férfinak jóformán már nem is volt ideje megúnni a feleségét... És akkor még nem is beszéltünk a sok szülés közben, után meghalt asszonyról....
Olvashatjuk Balzacnál, Zolánál, stb., hogy a harmincas szépasszonyok mindig tartottak udvarlókat....
Manapság már minimum 50 évet kellene kibirni egymás mellett. Talán nem lehetetlen, én is látok édes, bájos idõs házaspárokat, akik kézenfogva járnak. De ugye nem ez az általános. Manapság már annak is örül az ember, ha legalább a közös gyerekeket fel tudják nevelni együtt... És hány ember kezd ezután egy másik valakivel új kapcsolatot....
2017 ápr. 03. - 11:47:15
2017 ápr. 03. - 11:47:15
2015 máj. 17. - 19:43:16
2015 máj. 17. - 19:43:16
SPOILER***

Az igazság az, hogy amikor a férjjelölt bekerült a képbe, akkor valószínûleg egy kicsit máshova figyeltem, így utólag visszaemlékezve nekem úgy állt össze, hogy õ meg azért akar érdekházasságot kötni, pénzt is áldozva erre, mert ezzel a saját olimpiai nyereségét segítheti elõ,vagy hogy is volt ez? Vagy állampolgárság kellett neki? Most ha megölnek sem emlékszem az okra, csak arra, hogy õ is ugyanolyan erkölcstelen okból házasodott mint Muriel.
Szóval a lényeg, hogy a pasi milyen jogon ítélkezik, amikor õ is korrupt lépésre szánta magát? Szerintem lapítson, és ne ítéljen el másokat. :-)

SPOILER vége***

A testiség kérdésérõl is írtál, hát nem tudom. Ez itt valóban egy kicsit másnak tûnik, mint egy éjszakás kalandnak, de valójában mégsem az, mert azért mélyebb annál, tehát bizonyos szemszögbõl igazad van.

AZ viszont kikívánkozik belõlem, hogy nem biztos, hogy az emberek álszentségbõl ítélik el az egy éjszakás kalandokat, én is elítélem, méghozzá nagyon, de nem álszentségbõl, hanem azért, mert felelõtlenség. Itt betegségekrõl van szó, és ezt az emberek érdekes módon nagyon könnyen elfelejtik. De én ebben nagyon konzervatív vagyok, valószínûleg sokkal konzervatívabb az átlagnál. De akkor sem tudom elképzelni, hogy mindenfajta elõzetes ismeretség nélkül emberek ilyet tesznek, rohadt veszélyes lehet. Még akkor is, ha ismerik egymást,bár akkor azért lehet némileg intézkedni. És engem ilyen esetben nem érdekelne az sem, ha a leendõ szexpartnernek leesne az arca, hogy szeretném tudni, beteg e vagy nem. Akinek leesik ettõl az arca, és nem lehet kölcsönös tiszteleten alapulva ilyesmit kölcsönösen elintézni, az nem szereti igazán a társát, és nem vállal felelõsséget az egészségéért.
2015 máj. 15. - 21:09:20
2015 máj. 15. - 21:09:20
Megnéztem a filmet, és tetszett, valóban jó. Elsõ ránézésre lagymatag romantikus vígjátéknak tûnhet, de valójában nem az. Sajnos lehet nagyon mélyre kerülni, és olyankor alig akad valaki, aki segít. Férjek ritka esetben, mert ilyenkor szoktátk alkalmatlanná nyilvánítani a feleségüket, és odébb állni.Ilyankor tapasztalja meg az ember, hogy ki barát valójában, és ki látszat hazudozó, mert a látszat hazudozók ilyenkor megbuknak a szûrõn.
Muriel, a tolószékes lány, és Muriel anyja egyaránt uyanazt a mélységet járják meg, ahonnan nagyon nehéz visszajönni, van akinek sikerül, és van akinek nem. De a megoldást csak magunktól várhatjuk, és néha szélsõséges döntéseket kell hoznunk, hogy talpon maradjunk.

Toni Collette-et felhizlalták erre a szerepre, vagy ez maszkmesteri teljesítmény volt? Akárhogy is, remekül játszott, mint mindig.

Csodálkoztam az úszóbajnok férj pálfordulásán, õszintén szólva nem néztem ki belõle ennyi empátiát.
szavazat: 10/10 2014 febr. 07. - 20:36:11
2014 febr. 07. - 20:36:11
Ezt a filmet még kiskoromban láttam, és nekem nagyon megtetszett pedig nem vagyok oda az ehez hasonló romantikus filmekhez, de ez elnyerte a tetszésem! Nagyon régóta kerestem, úgyanis sajnos elfelejtettem a címét!:s de végül sikerült rá talánom!:D Igazából maga a történet nyerte el a tetszésem, és ezek a zenék is nagyon jól passzoltak hozzá! Szerintem szép, és szomorú film, hogy ha át értzed, és át jön az egész történet akkor te is így fogod gondolni! Akinek meg nem tetszik az sajnos buta, ugyanis ezzel a filmmel nincs semmi baj!:)
Nem is értem hogy miért nem kapott legalább 1oscár díjat, már csak a fõszereplõ csaj miatt is aki nagyon jól játszotta a szerepét! Vagy bármilyen más díjat!:/ Sajnos mindig az értelmetlen, és semmit mondó filmek kapnak Oscárt, persze vannak kivételek is! Na de szóval ez a film az egyik kedvencem, és az is marad 10/10! :DD
szavazat: 8/10 2013 júl. 16. - 10:57:11
2013 júl. 16. - 10:57:11
Ez a film minden csak nem szirupos.Illetve csak annak az ,aki nem néz a dolgok mögé.
szavazat: 8/10 2013 júl. 16. - 10:52:55
2013 júl. 16. - 10:52:55
Akiket nem kötött le a film azok ne a filmben keressék a hibát hanem önmagukban,hogy esetleg egy komolyabb témájú filmet unnak.
Elgondolkodtató a film,a karrakterek nem igazán hitelesek ,de jól szolgálják a film mondanivalóját.Nem igazán érthetõ hogy kezdetben miért tûnik úgy a fõszereplõ mintha szellemi fogyatékos lenne.Arcát mutatják hosszan mintha egy bamba gyagyás személy lenne.
És az egész család gyógyósnak tûnik,kivéve az egyetlen normálist,az anyát ,aki ezért öngyilkos is lesz.Abszurd vonás is van a filmben talán emiatt sokszor paródisztikus.Mindenképpen figyelemre méltó.
2013 júl. 14. - 16:08:57
2013 júl. 14. - 16:08:57
A film megerõsített abban a meggyõzõdésemben, hogy egy ausztrálnak annyi köze van egy európaihoz, mint egy földönkívülinek. Folyamatosan azt éreztem, hogy számomra tökéletesen kiszámíthatatlan minden reakciójuk.
Könyv is jelent meg ezzel a címmel: "miért boldogtalanok az európaiak Ausztráliában?"
Talán emiatt nem tudtam igazán élvezni a filmet. Ez nem ítélet a filmrõl, hiszen általában nem szeretjük a kellemetlen igazságokat. Nem szívesen próbáljuk beleélni magunkat szerencsétlen, az élet által meggyötört, esetleg nyomorék emberek életébe, érzéseibe. Nem szívesen beszélgetünk (már aki) szörnyû betegségekrõl, testi és lelki nyomorról.
Természetesen egy cseppet sem vonzóbb a négy ú.n. sikeres, csinos, de felszínes és üresfejû lány világa akiket az amerikai vidéki egyetemekrõl szóló filmekbõl unalomig ismerünk, mint pompomgirl-öket.
szavazat: 10/10 2013 júl. 13. - 19:54:35
2013 júl. 13. - 19:54:35
Nem értem ezeket a fanyalgó kommenteket. Ez a film nem szirupos, bárgyú kategóriát képvisel, a téma igenis komoly, a fõszereplõ olyan jellemfejlõdésen megy keresztül, ami példa lehetne a ma emberének. Szembenéz magával, a hazugságaival, amikbe menekült, amik egyre inkább körülfonják és már saját magát sem látja. Az anya halála(öngyilkossága) okozta döbbenet elemi erõvel robbantja szét a toldozott-foltozott, szépre mázolt világát és látja meg azt az értéket, ami mindig is övé volt, de nem vette észre. Ráadásul nem túl elvont, köznapi nyelvezettel elõadva mindezt, hogy mindenki érthesse. Úgy látszik sokaknak még így is túl sok. Hja, és akkor mi kezdenének egy Tarkovszkij filmmel?
2013 júl. 13. - 13:14:56
2013 júl. 13. - 13:14:56
Persze egy ilyen átlag ezerszer láttunk hasonlót, már akinek nem fordul ki a belseje ezektõl a csöpögõs szemetektõl fontosabb mint a "Szemvillanás Alatt" amire az olvasottak alapján valóban érdemes lenne odafigyelni.Tessék már legalább egyszer megfordítani a mûsorkezdést a tartalmas ritkán látható film javára,lenne nagy meglepõdés, hisz akit érdekel a szirupos bárgyúság az úgyis megnézi bármikor is sugározzák...
2013 márc. 02. - 15:32:49
2013 márc. 02. - 15:32:49
egyik kedvencem!
elõször is aranyos, másodszor imádom az ABBÁT, harmadszor igen hitelesen tükrözi amit nem lehet kiölni az emberekbõl, már mint hogy aki elég gazdag, szép tuti befutó, az átlag vagy sors ne adja alatta van nem is ember!
szavazat: 5/10 2012 júl. 12. - 16:26:20
2012 júl. 12. - 16:26:20
Hasonló véleményem nekem is. Mivel igencsak magas átlagpontszámmal rendelkezik, ezért arra számítottam, hogy egy kiváló filmet fogok látni. Számomra közepes alkotás. A színészek hitelesek, hozzák az igencsak egysíkú karaktereket. A képi megvalósítás megfelelõ, semmi különleges. Az alaptörténet nem keltette fel az érdeklõdésemet, a cselekményvezetés már jobb, de nem kötött le, kiszámítható, sablonos.
2012 ápr. 29. - 20:54:52
2012 ápr. 29. - 20:54:52
Plasztik szerelem.
Azért ezek egy kicsit más kategóriába esnek, itt már bejön egy teljesen más (szub)kultúra is, fõleg a Titkárnõ erõsen fetisiszta, ennek ellenére az egyik kedvencem, fõleg a két fsz játéka miatt, na és a helyzet se kutya:)
Annakidején ez egy teljesen szórakoztató jópofa film volt, sõt szerintem még most is az, Toni Collette-t elindította a világhír felé, leadott-megszépült egy kicsit stb. az ABBA is átértékelõdött egy pár éve, RG-t meg kifejezetten bírtam.
2012 ápr. 29. - 19:00:41
2012 ápr. 29. - 19:00:41
Azt még hozzátenném a film mellett szólva, hogy ez egy 18 éves film, tehát a milliószor inkább csak százezerszer:) Így aztán lehet, hogy pont ez volt az ihletõje a sok általad kllátott tucat-fejlõdésregénynek...
szavazat: 4/10 2012 ápr. 28. - 20:17:52
2012 ápr. 28. - 20:17:52
OK, tudtam, hogy szembe megyek a mainstreammel, ha õszintén leírom, amit gondolok.

Ízlelgetem, amit írsz, próbálom meggyõzni magam, hogy ez egy jó alkotás, mentségeket keresek a film számára, de nem megy. Tetszik ez a „személyiség fejlõdés” nyelvi fordulat. Igen, bizonyára. Csak iszonyatosan kiszámítható és sablonos és a közben zajló a szatíra számomra siralmas.

Ha „kesernyés szatíra”, akkor olyan filmek jutnak eszembe, mint a Lars and the Real Girl (sajnos nem emlékszem a magyar címére), a Secretary (talán „Titkárnõ” volt a magyar címe) csak hogy kettõt említsek. Ezeket többször láttam, és bármikor szívesen újra megnézném õket. De a Muriel házasságától az isten mentsen meg.

Anélkül, hogy filmesztétikai elemzésekbe bonyolódnánk, tiszteletben tartva a véleményeteket, fenntartom magamnak a jogot, hogy nekem ez a film nagyon ne tetsszen.
szavazat: 10/10 2012 ápr. 28. - 19:21:32
2012 ápr. 28. - 19:21:32
Nálad a pont!
2012 ápr. 26. - 01:01:47
2012 ápr. 26. - 01:01:47 OFFTOPIC
Szerintem ebben a filmben az esetlen csúnya lány egyáltalán nem volt "lelkiekben gazdag", hanem pont olyan felszínes és ütõdött volt, mint a "csalfa csinibabák". "Az igaz barát a bajban ismerszik meg" - úgy emlékszem, nem segített, amikor a barátnõje bajba került. A film inkább a baromi nagy pofáraesésekrõl szól, és emiatt az értékrend (kényszerû) átalakításáról. Vagyis egy személyiség fejlõdésérõl. Ez nem egy statikus "példabeszéd", inkább egy kesernyés szatíra.
Összes hozzászólás