Mussolini - Út a hatalomig

Bakancslistához adom
Giovane Mussolini
cseh-spanyol-olasz-német filmsorozat, 1993

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Benito Mussolini az utókor számára mindörökre az olasz fasiszta rezsim rettegett diktátora marad.
Antonio Banderas lenyűgöző alakításában a monumentális filmeposz feltárja előttünk, honnan indult az a fiatalember az 1910-es években, akiből a későbbi hírhedt diktátor vált. Mussolini tanítóként kezdte pályáját egy olasz kisvárosban, de szerelmi botrányai miatt elcsapták állásából. Ezután a szocialista pártban találja meg a helyét. A radikális gondolkodású fiatalember sodró lendülettel tör előre: félresöpri a mozgalom "nagy öregjeit" és maga mellé állítja a párttagságot. Először szülővárosában kelti új életre a szocialista mozgalmat, de nem éri be ennyivel. Hamarosan a L'Avanti főszerkesztőjévé lép elő. Amikor a hajdani éhenkórász csavargó már Milánó egyik legbefolyásosabb polgára, mindenki azt hiszi, Mussolini a csúcsra érkezett. Csak ő tudja egyedül: az igazi előretörés csak ez után jön majd.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
efes 2008 szept. 23. - 16:08:19 4/10
Iszonyatosan hosszadalmas film, telis-tele végeérhetetlen belsõ, pártpolitikai civódásokkal. Ha valaki végignézi, írhat doktori disszertációt a XX. század eleji olasz szocialista pártbéli hatalmi harcokról. Mussolinirõl nem sokat tudunk meg, már a jelentõsebb (fasiszta diktátori) korszakát illetõen, hiszen a film 1914-15 környékén, mintegy 7 órai hosszú haláltusa után, kimúl. Még a fasco di combattimento sincs a fasorba se, hiszen Olaszország még csak vívódik azon, hogy belépjen a háborúba.

Ennek ellenére, Antonio Banderas-László Zsolt heroikus alakítása hoz a filmnek négy pontot, ennek köszönhetõen lehet képünk a fiatal, szocialista Mussolinirõl, aki még nem Duce. Ezért megéri végigszenvedni a filmet, annak, aki komolyan és behatóan érdeklõdik a téma iránt. Baromi hosszú, tényleg, és unalmas is.