N. N. A halál angyala

Bakancslistához adom
magyar filmszatíra, 95 perc, 1970

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

Az ironikus értelmiségi közérzetjelentés főszereplője a charmeur pszichológus, Korin György és a véletlen. Korin tévésorozatot indít a negyvenévesekről. Az első adás délutánján azonban egy furcsa baleset miatt halálhírét keltik. Minden fejtetőre áll. Korin most testközelből figyelheti, számos barátja, szeretője, kollégája és tanítványa mit is gondol róla - őszintén. A cinikus férfinak tetszik a színjáték. Kölcsönös lelepleződések után már úgy tűnik, minden helyreáll. Korin egy randevút megbeszélve búcsút vesz az őt egész nap gardírozó titokzatos taxistól, Nusitól, majd egy ütközést elkerülve kocsijával a Dunába rohan.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Korin György
Judit, a felesége
Navratil Nusi, taxisofőr
Geosits Pál
Geositsné
Lóránd doktor
Matheidesz-Máthé Károly
Szűcs Rozi
Adamkó Vera

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
tóthlászló szept. 23. 14:55:56 10/10
Garskót mélyen foglalkoztatta a 40 év körli férfiak helyezete, amit egy önalégült és meglehetősen lelkiismeretlen főhös kapcsolatainak változékonyságán keresztül tárgyal igencsak groteszk módon. Méltatlanul alulértékelt film, különös tekintettel arra, hogy mennyire etikus más emberek bajait nyilvánosságra hozni. Méltánytalanul alulértékelt film.
1/10
hoffmann_egy jún. 21. 22:26:59 1/10
Herskó János felfedezte a siker egyetlen titkát: a legnépszerűbb és a magyar filmekben kötelezően szerepeltetett ötven színész közül kell választani tizet. Ha biztosra akar menni, Vitrayt is beveszi, arról mindenki tudja, kicsoda.
1/10
hoffmann_egy jún. 21. 22:12:53 1/10
A magyar filmtörténet leghülyébb és legelszomorítóbb jelenete c. versenyben jó esélyei lennének az elveszett kontaktlencsék keresgélése alsónadrágban c. jelenetnek.
1/10
hoffmann_egy jún. 21. 21:59:30 1/10
Törőcsik Marinak, ahogy minden színésznőnek, szép lába volt. (Ami nem meglepő egyébként, mert mint köztudomású, ez a színésznőség sine qua nonja.) A másik fontos tudnivaló, hogy Pécsi Ildikó évtizedekig az ügyeletes k. volt a magyar filmművészetben.
Fontos tudni még a film megértéséhez, hogy a cigarettázás nagyon divatos volt akkoriban, csak az számított valakinek, aki egyikről a másikra gyújt. Nélkülözhetetlen az összes korabeli filmben, mert kidomborítja a szereplők jellemét, ahogy rágyújtanak.

Iszonyatosan ostoba és mesterkélt film, nyilván a rendező mesterségbeli tudásának csillogtatására, a valósághoz semmi köze. Nagyon pörgős, és bár minden pördület érdekes fordulat akar lenni, az ember értetlenül nézi a kiagyalt, humorosnak szánt jeleneteket, amelyek nemlétező problémákat tárgyalnak.
Dolphus Lundgrennus jún. 21. 21:27:02 Előzmény perry
Üdítő egy értelmes hozzászólást olvasni a sok hagymaszagú böfögés között...
György Kádár 2017 aug. 28. - 16:22:11
Szerintem Herskó akart csinálni egy "izgalmas" filmet.
Ez lett belõle.
6/10
Tibi5000 2013 márc. 15. - 15:03:51 6/10
Érdekes film.. Én nem teljesen értettem, lehet, még egyszer meg kéne nézni. Tele neves színsézekkel, Gábortól Darvasig. 6/10
majorlacko 2011 ápr. 05. - 12:50:36
Comrade Vitrai Tomika, á la BM, tetszik benne, amúgy szerintem egy rakás az, ami.
Nem kell velem egyetérteni.
alex4427 2011 jan. 28. - 15:32:30
A film ismertetõjéhez oda kellene írni, hogy SPOILER!
perry 2010 szept. 20. - 06:28:11
Herskó János utolsó filmje Magyarországon, mikor a létezõ "helyi" szocializmust felcserélte egy emberarcú jelesül a svédországi szocializmusra.
Ez a film tele van iróniával talán Herskó saját magát mintázta ebben a szövevényes utálásokkal teli filmben, annyi bizonyos, hogy Bódy A kutya éji dala kvalitású minõség a végeredmény.
Szimbólumok végzet és valóság, halál és élet karöltve jár mikor megtudjuk miért is voltunk és mivé leszünk ha már nem vagyunk.
Elõtte pedig élvezzük ki a tudás hatalmát mások megvetését, gyûlöletét, szeretetét, mikor majd végleg itt hagyjuk ezt az árnyékvilágot, és más elíziumi mezõket keresünk.