Nagy Sándor, a hódító

Bakancslistához adom
Alexander
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-amerikai-angol-német-holland történelmi dráma, 168 perc, 2004

Értékelés:

296 szavazatból
Szerinted?

Gyermekkora óta diadalról és harcról álmodozott. Egy csöpp országból indult el, és mire 25 éves lett, meghódította az ismert világ nagy részét. A kis macedón sereget a hatalmas Perzsa Birodalom ellen vezette, elfoglalta Egyiptomot, majd a sivatag után a hófödte hegycsúcsok felé kanyarodott: India jelentős részét is meghódította. Korábban sosem egyesült ekkora hatalom egyetlen kézben, és talán azóta sem volt rá példa. Nagy Sándor a világ ura lett, mégis magányosan halt titokzatos halált alig 33 éves korában. Néhány nagy barátság, néhány felejthetetlen csábítás, és 9 év vérben és páncélban a világ legnagyobb hadserege élén. Nagy Sándor élete megváltoztatta a világ történetét.

Oliver Stone-t gyermekkora óta elbűvölte Nagy Sándor alakja, régóta dédelgette a gondolatot, hogy filmet forgat róla. "Életem legizgalmasabb feladat volt elmesélni egy olyan történetet - mondja, melyet egyes feltételezések szerint nem lehet elmesélni."
Bemutató dátuma: 2004. december 9. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
hanguktaekwondoo jún. 12. 18:16:01 Előzmény NimfasCo
A c és a k helyesírási dilemmájában részben egyetértek.
Viszont a c arra való, hogy a macedónt mint önálló népet megkülönböztessük a mai görög területen élő, genetikailag az évszázados betörésekből kifolyólag erősen elszlávosodott görög, görög nyelven beszélő lakosságtól. Ez a különbség.
A macedón igenis egy nép;
nyelve a bolgárral csókos /nagyrészt Bulgáriában töltött középiskolai éveim alatt mögöttem ült egy ezredes fia, meg egy már nem tudom kinek a sarja. Hyungék veszettül jól kommunikáltak, mondhatnám, zökkenőmentesen, úgy, hogy konkrétan nem volt közös nyelv!
Ennyire hasonlít a bolgár és a macedón -ezegyszer tegyünk különbséget, hommage aux Grecs../.
Az már egy dolog, hogy tojtak a később meghúzott határokra, mint ahogy a többi nép is így tett.

Nagy Sándor azért beszélt görögül, mert egyszerűen az volt a makedón udvari nyelv -ókori népre utaltam, nincs területi követelés, szláv betörések és keveredések, egyéb dilik, ezért az ókorral kapcsolatban valóban csak a k -betűs formáció használatos.
A görög használata már csak azért is kényelmes volt, mert amellett hogy előkelően hangzott, az akkori makedónok -kik nem azonosak a mai macedónokkal!- igen közel álltak az ókori görögökhöz, mondhatni rokonnépként tartja őket számon a történelemtudomány.
A görög máshol is szolgált udvari nyelvként, nem csak az északi bandánál. Úgy funkcionált, mint később pl. az oroszoknál sokáig a francia -sok orosz arisztokrata jobban beszélt gallul, mint az anyanyelvén.
Nagy Sándor egyébként elvileg nem volt görög, ahogyan Philipposz sem volt az.
de csak elvileg.

Gyakorlatban ugyanis az a helyzet, hogy Nagy Sándor fullgörög, mert igazi, vérszerinti apja nem Philipposz volt, hanem nevelője, Arisztotelész, akit híresen nagy szerelem kötött Olümpiászhoz, Nagy Sándor anyjához. Minderre korabeli források is utalnak -legyinteni erre, mint csupán ókori pletykára szűklátókörű dőreség.
Elgondolkodtató az a tény is -bár, nyilván, nem bizonyítékértékű- hogy a közepes képességű Philipposz igen vacaknak mondható kapcsolatot ápolt utódával, míg a zseniális Arisztotelészt és több, mint tehetséges neveltjét -villongásokban- gazdag, későbbiekben is gyümölcsöző barátság kötötte össze.
Arisztotelész és Nagy Sándor közös szellemi gyökere, kapcsolódása és egy hullámhossza még a vérségi köteléket nem tekintve is nyilvánvaló.

Viszont mindebből nem következik az, hogy Macedónia a görögöké.. ;-) Ahogy a macedónok /akik még csak nem is a makedónok leszármazottai/ sem tarthatnak igényt a mai görög makedón területekre. Akkor sem, ha dúló -portyázó szlávként már ezer éve is ott kajtattak a Peloponészosz ujjacskáinak legvégén is.. mert ezen az alapon, akkor jöhetnének a kalashok is követelőzni.. :-) Akiknek nyelve köztudottan szíriai görög eredetű -lsd. Gail Trail kutatási eredményei- és sokan közülük Nagy Sándor katonáinak leszármazottai..

Alábbi videón érdekes rekonstrukció, anatómiai jellemzők figyelembevételével
https://www.youtube.com/watch?v=YnMcs_5oTV8
6/10
etikett1 jún. 12. 16:01:09 6/10
Úgy látszik a sok túlpontozással sem tud ez a film 6 pontnál többet.
NimfasCo jún. 10. 22:50:24
"A kis macedón sereget a hatalmas Perzsa birodalom ellen vezette"
Ez milyen leírás? Mármint 200 éve sem létezett olyan, hogy macedón nép, nem hogy 2000 éve...
Javaslom helyesen: "MAKEDÓN"-ra javítani, ami a jelenlegi Görögország északi része, egyben a görög (és nem macedón) nyelven beszélő Nagy Sándor szülőföldje.
7/10
nikato 2017 jan. 16. - 20:48:16 7/10
Colin Farrell-nek ez a szinkronhang..fuhh...nagyon nem! Az utálatos még, hogy a homoszálra több erõfeszítést tettek, mint másra. Angelinát pedig \"megöregíthették\" volna, jelezvén az idõ múlását. Végig 30-nak nézett ki, még amikor volt egy 20 éves fia akkor is.
Andrew8 2015 jan. 19. - 22:21:11
Van belõle egy 40 perccel hosszabb rendezõi változat is. Ami nem csak hosszabb hanem a rendezõ át is variálja az egész filmet! Máshogy vannak a jelenetek.
offtopic
Boros Jenõ 2014 szept. 16. - 18:18:38
Ha épp nem pelenkázok,vagy etetek,talán ma megnézem.Ellentmondásos filmként maradt meg bennem anno,talán máshogy nézem meg most,ha odajutok.
JohnGotti1980 2013 dec. 11. - 14:57:51
Szerintem hatalmas film,O.S. filmjeit amúgy is mindig más szemmel kell nézni,én szinte mindegyiket szeretem.Az a látásmód amit képvisel,nem szokványos,és az átlag embernek néha érthetetlen.Azok a látomások amik minden alkotásában szerepelnek,nagyon különlegesek a számomra.Lehet én is bolond vagyok kissé,mert bizonyos pillanatokban nekem is eszembe a jut a múlt,egy gondolat,egy mondat...akárcsak Stone szinte minden filmjében.Sokan lehúzták ezt a mozit,de szerintem nem is azt látták amit én.Ezerszer megtudnám nézni,és mindig találnék benne újdonságot.Szóval 10/10
10/10
castlereagh 2013 júl. 26. - 17:26:23 10/10
Képtelen vagyok 10 pontnál kevesebbet adni erre a monumentális eposzra.
Fantasztikus film! Akinek nem tetszik, nem azért nem jön be neki, mert rossz film!!! Hanem mert nem a stílusa, de történelmi filmként hatalmas!

Én a legnagyobb, 10 pontot adok rá - mert maximum 10-ig pontozunk csak...
10/10
mateking15 2013 ápr. 22. - 17:05:53 10/10 Előzmény Viktor6665
azért ismerd el angelina piszkosul jól játszotta le a szerepét :D
10/10
Viktor6665 2013 ápr. 13. - 02:21:57 10/10
Szerintem egy igazi remekmû, most néztem meg másodjára. A színészek közül egyedül Angelina Jolie-t nem tartottam odavalónak, annyi idõsnek nézett ki, mint Colin Farrell. Ettõl függetlenül 10/10
7/10
nikato 2012 nov. 18. - 10:46:38 7/10
Most komolyan Colin Farrell-nek ezt a borzalmas helyes pasihoz nem illõ szinkronhangot adták? Tönkretette az egész filmet!
Crystalheart 2012 nov. 14. - 23:30:10 Előzmény ways
Nekem úgy tûnik, mintha szûkén lettek volna az anyagiaknak. Amatõr megoldásokkal tûzdelték tele, ami nem feltétlen a rendezõ hibája, de mégis...
ways 2012 nov. 14. - 21:22:10
Olvasom a sok fanyalgót, és nem értem. Mintha Stone csupa "hagyományos" filmet csinált volna. A szakasz, a Született gyilkosok, vagy a Doors sem volt hagyományos, inkább sajátos hangvételû, újító filmek. Ez is ilyen, és nekem ez tetszik. Moziban láttam, és nagy hatással volt rám anno. Történelmi hûségrõl hülyeség beszélni, a filmek nem azért készülnek (kivéve ha doku). Ez a film 8 éves, és még emlékszem rá, amikor láttam. Ez jelent valamit, sok filmre már másnap nem emlékezem...
Cleo. 2012 nov. 14. - 18:46:46
az még hagyján, a hamisítás; attól függetlenül élvezhetetlen, tele undorító és visszataszító részekkel; mintha egy beteg elme agyszüleménye lenne; ehhez assziszál ez a pompás színészi gárda? szégyen...
1/10
tvp 2012 nov. 14. - 16:44:56 1/10
Baromi ócskaság ez a film, tele történelmi hamisítással.
vadászcsiga 2012 aug. 19. - 23:57:39
Ne is mondd, a Kék osztriga bárban kellene levetiteni :)
Emlékszem anno még moziban láttam, utána le is húzta jól a kritika.
7/10
-greghouse- 2012 aug. 19. - 23:56:23 7/10
...ja, és azért akármilyen realista is Stone, követ el hibát. A görög (makedón) térképeken keveredik a latin betûs írás, sõt, latin szavak is ("mare"), a betûk latinok, sõt, egy helyütt a "Sea" szó is megjelenik, igaz, görögösen szögletesek, de LATIN betûk. Nem hogy a görögök nem használták a latint, fordítva volt, a római birodalom elitje, a mûveltek, a nemesek görögül beszéltek és írtak. Szóval mit is kerestek ott latin betûk?
...(de legalább nadrágot nem adtak rájuk, amit több száz évvel késõbb hoztak "divatba" a lovas népek, gótok, hunok, germánok.)
Bár az írás lenne a legnagyobb baja. Uncsi, és nem sokat tudunk meg Nagy Sándorról igazán.
7/10
-greghouse- 2012 aug. 19. - 23:52:30 7/10
Elég nagy idõveszteség volt. Nem olyan rossz ez, nem rosszabb, mint a Trója, de nem is jobb. Más. Oliver Stone-ról tudjuk, hogy szereti a realista (vagy inkább naturalista) ábrázolást, és nagyon szép képek voltak, szinte már képi költéaszet (nem számítva a csatajeleneteket amelyek inkább kaotikusak és zavarosak, mint látványosak), de azért a képek Vangelis zenéjével - élmény.
...Csak sajna a látvány nem pótolja a forgatóköny szegénységét, a dialógusok laposságát. Így jó színészekkel (Anthony Hopkins mint Ptolemaiosz!) kapunk egy szép, többségében látványos, de elég üres, egy idõ után unalmas filmet.
5/10
RolandPax 2012 aug. 19. - 23:43:05 5/10
Ez a meleg beütés kikészít!! Ki kíváncsi arra, hogy 2 festett szemû faszi sír, hogy így szeretlek, meg úgy szeretlek?! Csata ehhez képest alig volt! Csak a rinya ment! Történelmi dráma helyett inkább a buziparádé mûfajt kellett volna írni! Hányadék!

Azért 1x meg lehet nézni, de sokkal jobban meg lehetett volna csinálni a filmet. Lásd 300, Trója...
Forestgamp 2012 aug. 19. - 22:34:20 Előzmény C$@ß!
Látom nem értetted meg a megjegyzésem lényegét.
Összes hozzászólás
Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!