Nagy Sándor, a hódító

Bakancslistához adom
Alexander
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-amerikai-angol-német-holland történelmi dráma, 168 perc, 2004

Értékelés:

306 szavazatból
Szerinted?

Gyermekkora óta diadalról és harcról álmodozott. Egy csöpp országból indult el, és mire 25 éves lett, meghódította az ismert világ nagy részét. A kis macedón sereget a hatalmas Perzsa Birodalom ellen vezette, elfoglalta Egyiptomot, majd a sivatag után a hófödte hegycsúcsok felé kanyarodott: India jelentős részét is meghódította. Korábban sosem egyesült ekkora hatalom egyetlen kézben, és talán azóta sem volt rá példa. Nagy Sándor a világ ura lett, mégis magányosan halt titokzatos halált alig 33 éves korában. Néhány nagy barátság, néhány felejthetetlen csábítás, és 9 év vérben és páncélban a világ legnagyobb hadserege élén. Nagy Sándor élete megváltoztatta a világ történetét.

Oliver Stone-t gyermekkora óta elbűvölte Nagy Sándor alakja, régóta dédelgette a gondolatot, hogy filmet forgat róla. "Életem legizgalmasabb feladat volt elmesélni egy olyan történetet - mondja, melyet egyes feltételezések szerint nem lehet elmesélni."
Bemutató dátuma: 2004. december 9. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
offtopic
sexykex márc. 15. 19:50:17 6/10 Előzmény Vídia.
Nem biztos, hogy hasonló az ízlésünk. Nem biztos, hogy ugyanazt az alkotást nevezzük mindketten filmnek. Nem biztos, hogy a gyengébb technikai minőséget ugyanúgy viseljük, stb. A TV-ben filmet, sportot és időnként egy-egy híradót nézek. Mivel én nézem, tudom, hogy nem csak szemét az, amit leadnak.
Vídia. márc. 15. 19:05:09 Előzmény sexykex
miért nem filmeket nézel? ezek nem azok..ne a tv-t bámuld,ott csak a szemét megy..
6/10
sexykex jan. 07. 18:17:03 6/10
Oliver Stone neve volt a vonzerő, ami képessé tett arra, hogy végignézzem ezt az unalmas, történelminek aligha nevezhető, lelkizős filmet. Csalódásom egyértelmű: nem csípem, ha egy hadvezér nyavalyog és vívódik, a narrátor pedig sohasem pihen. Lehetetlen vállalkozás volt ez és nem is sikerült tökéletesen.
Dolphus Lundgrennus jan. 03. 18:15:49
"After watching this film, I came to realize that if the real Alexander the Great looked anywhere near as weird as Colin Farrell with a giant blonde wig, that was probably the distraction he used to stay alive in so many battles. I'm sure that soldiers everywhere dropped their swords in confusion when faced with the awkward blonde menace. I don't blame Farrell for being horribly miscast in this film because I didn't think Val Kilmer was realistic as Philip of Macedonia either." Spot on...from IMDB. Elég volt ránéznem a "szöszire" és elment a kedvem az egésztől:)
hanguktaekwondoo 2019 jún. 12. - 18:16:01 Előzmény NimfasCo
A c és a k helyesírási dilemmájában részben egyetértek.
Viszont a c arra való, hogy a macedónt mint önálló népet megkülönböztessük a mai görög területen élő, genetikailag az évszázados betörésekből kifolyólag erősen elszlávosodott görög, görög nyelven beszélő lakosságtól. Ez a különbség.
A macedón igenis egy nép;
nyelve a bolgárral csókos /nagyrészt Bulgáriában töltött középiskolai éveim alatt mögöttem ült egy ezredes fia, meg egy már nem tudom kinek a sarja. Hyungék veszettül jól kommunikáltak, mondhatnám, zökkenőmentesen, úgy, hogy konkrétan nem volt közös nyelv!
Ennyire hasonlít a bolgár és a macedón -ezegyszer tegyünk különbséget, hommage aux Grecs../.
Az már egy dolog, hogy tojtak a később meghúzott határokra, mint ahogy a többi nép is így tett.

Nagy Sándor azért beszélt görögül, mert egyszerűen az volt a makedón udvari nyelv -ókori népre utaltam, nincs területi követelés, szláv betörések és keveredések, egyéb dilik, ezért az ókorral kapcsolatban valóban csak a k -betűs formáció használatos.
A görög használata már csak azért is kényelmes volt, mert amellett hogy előkelően hangzott, az akkori makedónok -kik nem azonosak a mai macedónokkal!- igen közel álltak az ókori görögökhöz, mondhatni rokonnépként tartja őket számon a történelemtudomány.
A görög máshol is szolgált udvari nyelvként, nem csak az északi bandánál. Úgy funkcionált, mint később pl. az oroszoknál sokáig a francia -sok orosz arisztokrata jobban beszélt gallul, mint az anyanyelvén.
Nagy Sándor egyébként elvileg nem volt görög, ahogyan Philipposz sem volt az.
de csak elvileg.

Gyakorlatban ugyanis az a helyzet, hogy Nagy Sándor fullgörög, mert igazi, vérszerinti apja nem Philipposz volt, hanem nevelője, Arisztotelész, akit híresen nagy szerelem kötött Olümpiászhoz, Nagy Sándor anyjához. Minderre korabeli források is utalnak -legyinteni erre, mint csupán ókori pletykára szűklátókörű dőreség.
Elgondolkodtató az a tény is -bár, nyilván, nem bizonyítékértékű- hogy a közepes képességű Philipposz igen vacaknak mondható kapcsolatot ápolt utódával, míg a zseniális Arisztotelészt és több, mint tehetséges neveltjét -villongásokban- gazdag, későbbiekben is gyümölcsöző barátság kötötte össze.
Arisztotelész és Nagy Sándor közös szellemi gyökere, kapcsolódása és egy hullámhossza még a vérségi köteléket nem tekintve is nyilvánvaló.

Viszont mindebből nem következik az, hogy Macedónia a görögöké.. ;-) Ahogy a macedónok /akik még csak nem is a makedónok leszármazottai/ sem tarthatnak igényt a mai görög makedón területekre. Akkor sem, ha dúló -portyázó szlávként már ezer éve is ott kajtattak a Peloponészosz ujjacskáinak legvégén is.. mert ezen az alapon, akkor jöhetnének a kalashok is követelőzni.. :-) Akiknek nyelve köztudottan szíriai görög eredetű -lsd. Gail Trail kutatási eredményei- és sokan közülük Nagy Sándor katonáinak leszármazottai..

Alábbi videón érdekes rekonstrukció, anatómiai jellemzők figyelembevételével
https://www.youtube.com/watch?v=YnMcs_5oTV8
6/10
etikett1 2019 jún. 12. - 16:01:09 6/10
Úgy látszik a sok túlpontozással sem tud ez a film 6 pontnál többet.
NimfasCo 2019 jún. 10. - 22:50:24
"A kis macedón sereget a hatalmas Perzsa birodalom ellen vezette"
Ez milyen leírás? Mármint 200 éve sem létezett olyan, hogy macedón nép, nem hogy 2000 éve...
Javaslom helyesen: "MAKEDÓN"-ra javítani, ami a jelenlegi Görögország északi része, egyben a görög (és nem macedón) nyelven beszélő Nagy Sándor szülőföldje.
7/10
nikato 2017 jan. 16. - 20:48:16 7/10
Colin Farrell-nek ez a szinkronhang..fuhh...nagyon nem! Az utálatos még, hogy a homoszálra több erõfeszítést tettek, mint másra. Angelinát pedig \"megöregíthették\" volna, jelezvén az idõ múlását. Végig 30-nak nézett ki, még amikor volt egy 20 éves fia akkor is.
Andrew8 2015 jan. 19. - 22:21:11
Van belõle egy 40 perccel hosszabb rendezõi változat is. Ami nem csak hosszabb hanem a rendezõ át is variálja az egész filmet! Máshogy vannak a jelenetek.
offtopic
Boros Jenõ 2014 szept. 16. - 18:18:38
Ha épp nem pelenkázok,vagy etetek,talán ma megnézem.Ellentmondásos filmként maradt meg bennem anno,talán máshogy nézem meg most,ha odajutok.
JohnGotti1980 2013 dec. 11. - 14:57:51
Szerintem hatalmas film,O.S. filmjeit amúgy is mindig más szemmel kell nézni,én szinte mindegyiket szeretem.Az a látásmód amit képvisel,nem szokványos,és az átlag embernek néha érthetetlen.Azok a látomások amik minden alkotásában szerepelnek,nagyon különlegesek a számomra.Lehet én is bolond vagyok kissé,mert bizonyos pillanatokban nekem is eszembe a jut a múlt,egy gondolat,egy mondat...akárcsak Stone szinte minden filmjében.Sokan lehúzták ezt a mozit,de szerintem nem is azt látták amit én.Ezerszer megtudnám nézni,és mindig találnék benne újdonságot.Szóval 10/10
10/10
castlereagh 2013 júl. 26. - 17:26:23 10/10
Képtelen vagyok 10 pontnál kevesebbet adni erre a monumentális eposzra.
Fantasztikus film! Akinek nem tetszik, nem azért nem jön be neki, mert rossz film!!! Hanem mert nem a stílusa, de történelmi filmként hatalmas!

Én a legnagyobb, 10 pontot adok rá - mert maximum 10-ig pontozunk csak...
10/10
mateking15 2013 ápr. 22. - 17:05:53 10/10 Előzmény Viktor6665
azért ismerd el angelina piszkosul jól játszotta le a szerepét :D
10/10
Viktor6665 2013 ápr. 13. - 02:21:57 10/10
Szerintem egy igazi remekmû, most néztem meg másodjára. A színészek közül egyedül Angelina Jolie-t nem tartottam odavalónak, annyi idõsnek nézett ki, mint Colin Farrell. Ettõl függetlenül 10/10
7/10
nikato 2012 nov. 18. - 10:46:38 7/10
Most komolyan Colin Farrell-nek ezt a borzalmas helyes pasihoz nem illõ szinkronhangot adták? Tönkretette az egész filmet!
Crystalheart 2012 nov. 14. - 23:30:10 Előzmény ways
Nekem úgy tûnik, mintha szûkén lettek volna az anyagiaknak. Amatõr megoldásokkal tûzdelték tele, ami nem feltétlen a rendezõ hibája, de mégis...
ways 2012 nov. 14. - 21:22:10
Olvasom a sok fanyalgót, és nem értem. Mintha Stone csupa "hagyományos" filmet csinált volna. A szakasz, a Született gyilkosok, vagy a Doors sem volt hagyományos, inkább sajátos hangvételû, újító filmek. Ez is ilyen, és nekem ez tetszik. Moziban láttam, és nagy hatással volt rám anno. Történelmi hûségrõl hülyeség beszélni, a filmek nem azért készülnek (kivéve ha doku). Ez a film 8 éves, és még emlékszem rá, amikor láttam. Ez jelent valamit, sok filmre már másnap nem emlékezem...
Cleo. 2012 nov. 14. - 18:46:46
az még hagyján, a hamisítás; attól függetlenül élvezhetetlen, tele undorító és visszataszító részekkel; mintha egy beteg elme agyszüleménye lenne; ehhez assziszál ez a pompás színészi gárda? szégyen...
1/10
tvp 2012 nov. 14. - 16:44:56 1/10
Baromi ócskaság ez a film, tele történelmi hamisítással.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu