Napfény

Bakancslistához adom
Sunshine
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol kalandfilm, 108 perc, 2007

Értékelés:

416 szavazatból
Szerinted?

2057, a Nap haldoklik. Már nem képes biztosítani azt az energiát és fényt, amire az emberiségnek szüksége van. A Föld utolsó reménysége az Ikarosz 2 nevű űrhajó. A küldetés során a nyolcfős legénységnek nukleáris eszközt kell a Napba juttatnia, a robbanás talán új életre kelti. Miután megszakad a kapcsolat az otthoniakkal, rábukkannak az előttük ott járt Ikarosz 1 űrhajóra, melyet hét évvel korábban, hasonló céllal indítottak útnak. És ettől kezdve a dolgok rosszra fordulnak. A csapat tagjai egyszerre harcolnak a saját életükért és az emberiség jövőjéért.
Bemutató dátuma: 2007. április 12. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Csaba Marsi máj. 03. 16:46:33 8/10
Szerintem minden hibája ellenére igen is szórakoztató volt, a filmzenéje olyan jó volt, hogy a hátam is borsókázott mikor először láttam. Főleg a végén. Akik lehúzták a filmet: Ti most komolyan logikát kerestek egy Sci-Fi -be? Az mióta van nekik? Mert a Star Wars -os fénykard mi? Fog létezni valaha, hogy a fény megáll másfél méter után?! :D

Az kattant Ikarus 1 parancsnoka, meg nyíltan elmondja a motivációit a filmben, azt mondta neki Isten vigyen mindenkit a mennyekbe. Ennyi. Mikor jött át az Ikarus 2 -re? Mikor átdokkoltak, senki nem őrizte a dokkolót. Mindenki ment a mega útján. Akkor simán átszökhetett. És robbanószert is volt ideje elhelyezni.

3/10
jsfelms@gmail.com márc. 28. 17:31:53 3/10
A színészek miatt 3*. Egyébként értékelhetetlen.
10/10
nikita1111 febr. 05. 14:47:55 10/10
Nagyon jó hangulatú,jó témájú film! Aki szereti a sci-fit annak kötelező!
tothistvan1981@hdsnet.hu 2020 júl. 21. - 10:20:13
Ennek a filmnek is csak a zenéje jó, a történek kb 0
Koncsita 2020 ápr. 21. - 21:49:50 Előzmény Csonger
Ezt se kell végignéznem, köszi. :)
Cisco 2019 nov. 18. - 00:39:56
Ez most komoly?
Újra indítják a Napot? :DDD
És erre egy kövér 7-es a jutalom a jó néptől?
Van még aki értetlenül áll október 13-a előtt?
.
1/10
equinox13 2019 jan. 08. - 23:31:48 1/10
Rém gyenge film. Időpocsékolás volt megnézni. A science fiction nem ez. Ez tragédia.
Stanislav Lem, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov és a többi klasszikus, valóban tudományos fantasztikus író forognak a sírjukban...
Marhaság az alapgondolat, Isten idecitálása, a horrorisztikus és idegesítő képi vágások, a képtelenebbnél képtelenebb fizikai helyzetek, stb.

Akkor nálam már inkább az utóbbi évek hasonló terméséből az Interstellar/Csillagok között között a befutó.
1/10
GoodMovies 2018 júl. 09. - 22:17:55 1/10
Ez egy vacak. Ennyi hülyeséget összehordani...
3/10
Ivy00 2018 ápr. 18. - 01:57:27 3/10
Egy darabig élveztem ezt a filmet, de onnan, hogy összekapcsolódnak az Ikarus 1-gyel, jön a blődség, és a meg nem magyarázott, zűrzavaros dolgok.
SPOILER
Átmennek a másik űrhajóra űrruha nélkül, miközben azt sem tudják, mi történhetett ott, és hogy van-e még belélegezhető levegő. Naná, hogy baj lesz. Aztán űrruha nélkül próbálnak visszajutni, és persze egész jól bírják a 0 nyomást az űrben...
A katasztrófák sorozata legalább értelmet nyer a szabotőr által, de hogy kitalálták, hogy a másik űrhajó kapitánya jött át - mikor, hogyan? -, az erőltetett, és cseppet sem hihető. Hogy a fazont soha nem mutatják, csak elmosódottan, annak nem tudom, mi célja lehetett, mert ha ijesztő akart lenni, közlöm, hogy inkább kimondottan idegesítő volt. Ahogy a film egész vége is egy idegesítő katyvasz. Kár érte.
Querelle82 2018 jan. 02. - 18:20:21 Előzmény jerome86
Talán tudsz magyarázattal szolgálni, mert engem is érdekelne a lentebb feltett kérdés.Hogyan került az Ikaros 1.kapitánya az Ikaros II.re ?
jerome86 2017 dec. 05. - 18:27:27
Az egyik legjobb sci-fi amit valaha láttam. (Már többször is :) )
Egyszerûen magával ragad a hangulata.
Querelle82 2017 dec. 01. - 16:43:25
Mit hordasz itt össze hetet-havat ? Ezekkel a gondolatokkal nem is foglalkozik a film ! Olyan vagy mint a verselemzõk, jobban tudják, hogy a szerzõ mit akart mondani, mint õ maga !
Reiner Werner 2017 szept. 04. - 13:37:46 Előzmény main
Nekem viszont az : Hogyan került az Ikarus 1. kapitánya az Ikarus 2. - re ?
Oh jajj 2017 aug. 29. - 22:11:29
A leírás alapján zs kategória. Nem hiszem, hogy megnézem.
6/10
István Pityu Herczeg 2017 jún. 21. - 12:10:10 6/10
Nagyon lusta volt a rendezõ és a forgatókönyvíró ennél a filmnél. A film utolsó fél órája konkrétan már random értelmetlen jelenetekbõl állt, amik nélkülöztek mindenféle realitást és logikát.
main 2016 nov. 01. - 12:20:57
Hm.
Megosztó ez a film, látszik a rengeteg hozzászólásból is (nem olvastam végig mindet), és én is úgy gondolom, hogy nem teljes értékû siker ez a film. Viszont korántsem kudarc.
Valahol a kettõ között van.
SPOILER
A legérthetetlenebb nekem az volt, hogy az Ikarus 1. kapitánya _miért_ akart kinyírni mindenkit? Oké, megkattant, Istennel beszélgetett, értem. De ez nem magyarázat, hanem csak egy ócska filmes klisé. Jó lett volna egyrészt egy történetet kanyarítani emögé, akárcsak néhány mondatban felvázolva, másrészt pedig jót tett volna a filmnek, ha kicsit tovább tart a "vajon ki a szabotõr" játék, annak a sejtetése, hogy van ott még valaki.
Az olyan hülyeségek, mint pl. a rezgõ szike, elég egyértelmûen a látványra hajtottak, de néha túlzásba estek. Az utolsó percekben nem mindig tudtam, mi történik, szerintem a színészek se. A rendezõ vajon tudta? Függõlegesen leestek egy vízszintes talajra... aham.
A fenti hibáktól szerencsére el lehet tekinteni, mert a film mûködik és ezekkel együtt jó. Ha ezeket a hibákat nem követik el, akkor kiváló lett volna.
SPOILER VÉGE
7/10
idõjós1010 2016 ápr. 20. - 22:20:36 7/10
Korrekt sci-fi, de valahol a 64. perc után elkezd egyre zavarosabb, szürreálisabb lenni a történet. Sajnos kb onnantól már nem is tudtam rendesen nézni, de szerintem az sem segített volna rajtam, ha moziban látom, mert tényleg elég nagy katyvasz lett belõle. Elvonttá, álomszerûvé vállt. Sokat levont az értékébõl.
Csonger 2016 márc. 06. - 00:06:36
csupa SPOILER!!!

A Halálhajóban is tetszett az, hogy az évekkel ezelõtt nyoma veszett ûrhajóról származó zavaros üzenetet nézik, és hogy aztán átmennek a kihalt ûrhajóra, és az egész olyan titokzatos, izgalmas, stb.... Fõleg azokkal a pillanatnyi bevillanásokkal.

Amikor kiderül, hogy nem is négyen vannak életben, hanem öten, és az ötödik személy ismeretlen, na az aztán igazán hátborzongatóan izgalmasnak ígérkezett! :)

És eddig a pontig volt jó a film.

Ezután ugyanis jön a régi hajó kapitánya egy értelmetlen szörnyember képében, akit sosem lehet élesen látni, és indokolatlanul vadászik az emberekre, azt sem tudni hogy került oda, hogy élte túl 7 évig, mit vakerál Istenrõl, majd a történet végén a Kocka címû filmbe csöppenve és a fonalat teljesen elveszítve nézem, hogy most akkor mi a tököm is van.

Mindegy, végül Sidney felett kisütött a nap, ez a lényeg. Padmé legszebb udvarhölgye pedig ebben a filmben is igazán bájos volt. :)
9/10
Cseh Szabolcs 2015 dec. 19. - 11:29:35 9/10
Egy jóféle sci-fi sztori. Ha kihagyjuk a sok tudományos lehetõségek miatt nyavajgó véleményét, akkor a történet egészen jól fel van építve, és a fõ kérdés nem az hogy a napot újra lehet-e indítani bármilyen módszerrel, hanem lehet-e istent játszani?
4/10
fourdogs 2015 okt. 11. - 01:57:25 4/10 Előzmény olahmiki1959
Tudom, a sci-fi nem cél, még csak témának sem szerencsés, inkább eszköz arra, hogy elmondjuk, amit akarunk a jelenrõl vagy a múltról a jelen okulásaként. Az valóban nem szerencsés, de nem is végzetes hiba, ha a történet a tudomány mai (és néhány évezrednyi távlatú) állása szerint nem megvalósítható küldetésre épül, de mondjon valaki egy olyan filmet is, amelyben a tömegvonzást nem "uralják" az emberek. Ehhez képest kismiska az, hogy beleszólunk vagy manipuláljuk egy csillag fejlõdési stádiumát. De hát mégis csak kell valamilyen (lehetõleg bombasztikus) sztori, az Apolló 13-ról nem lehet már több bõrt lehúzni. Pedig, attól tartok, az igazi drámákat inkább az élet produkálja.
De játszunk el nyugodtan a gondolattal: egy igen nagy méretû mivel is? hidrogénbombával életre lehet kelteni azt a Napot, amely maga is a Föld tömegénél (jelenleg) hat nagyságrenddel nagyobb kontrollált fúziós erõmû; amikor hûlõfélben lesz, akkor pedig az átmérõje nagyobb lehet, mint a Föld keringési pályájáé, azaz nem kell a közelébe menni, helybe jön majd piroska. De nem ezzel van alapvetõen bajom, hanem a személyzet viselkedésével. Nekem úgy tûnik, mintha valamiféle hétvégi piknikre utaznának, nem pedig a Föld megmentésének egyedül lehetséges küldetésére. Túl sok az esetleges tevékenység és a hibázás lehetõsége, holott – joggal feltételezhetnénk – az egész repülést számítógépeknek kellene kontrollálniuk. Aztán ott vannak a pszichológiailag fel nem készített vagy nem alkalmas személyzettagok, akik vagy elfelejtenek dolgokat, vagy agresszívakká, önzõkké válnak, ami egy valós ûrutazásnál végzetes. Itt látom annak igazolását, hogy nem a jövõben, legfeljebb a jelenben vagyunk. Persze adózik a film nem egy elõdjének, csak kettõt említve: Ûrodüsszeia és a Nyolcadik utas.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu