Napola - A Führer elit csapata

Bakancslistához adom
Napola - Elite für den Führer
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német háborús filmdráma, 110 perc, 2004

Értékelés:

128 szavazatból
Szerinted?

Németország 1942 A Hitler-rezsim politikai és katonai hatalma csúcsán van. A berlini Wedding munkáskörnyékről származó 17 éves Friedrich Weimer kiváló bokszoló. Tehetsége megnyitja előtte a Birodalom jövendő elitjét képző, politikai oktatási intézmény a Napola Allenstein kapuit. Friedrich ebben élete nagy lehetőségét látja, hogy megszabaduljon osztálya korlátaitól. Szülei akarata ellenére jelentkezik a neves iskolába. E számára idegen világban, melyben a nemzeti szocialista képzés és rend uralkodik, kemény konkurenciaharcra és váratlan bajtársiasságra talál egyszerre. Egy szökött hadifoglyok elleni szörnyű bevetés és az egyre mélyülő barátsága a csendes és okos Albrecht Steinnel választás elé állítják Friedrichet mely egyúttal fiatalsága végét is jelenti.
Bemutató dátuma: 2006. július 20. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Szereplők

Friedrich Weimer
Albrecht Stein
Heinrich Vogler
Dr. Karl Klein 'Karl der Große'
Heinrich Stein

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
h3stegh 2022 nov. 05. - 14:49:37 10/10
Nekem tetszett, nem volt rossz
Dániel Bartus 2021 jan. 30. - 17:47:54
8.8 az értékelése. Hmm, ez nem lehet véletlen... :D
filoszemitabéluska 2019 jan. 29. - 11:32:45
Van benne egy nagy koppintás "A hosszútávfutó magányossága"-ból. Kicsit szájbarágós film. Épeszű ember nem hiszi el, hogy pl. egy brit katonai kollégium emberségesebb hely.
Már csak ki kell törölni, amit írtam, a szöveg beírásával nem kell fáradni:
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
A hozzászólás moderálva lett.
albert_1988 2016 szept. 02. - 09:31:35
Jó volt a film, a színészek korrektül játszottak. Csak annyit fûznék hozzá, bár laikus vagyok benne, hogy abban a bizonyos gránátos jelenetben én nem a viselkedéseket furcsállottam, hanem hogy a robbanás ereje, hogyhogy nem taszította el a közelében állókat, és sebesítette meg õket akár maradandóan?
Azért a hangulatért a filmezési tudásért, és az alakításért meg vagyok elégedve a filmmel.
Traxler 2016 aug. 17. - 00:04:19
Durva egy film, végig nyomasztó és elgondolkodtató. Mint a 20. század.
peta96@freemail.hu 2016 máj. 28. - 12:42:39 Előzmény talpfaszamlalo
Ez hülyeség, azért vizelt ágyba mert lelki terror alatt tartották. Ha valakit fokozottan stressz alatt tartanak az rosszul kezeli és ilyenek történnek. Fõleg hogy ha bevizel megalázzák... Egyre nõ a stressz rajta és nem bírja.
talpfaszamlalo 2014 szept. 03. - 09:46:28
Igen, plusz kész öngyilkosság lett volna utána úszni és esélytelen is, már az is nagy trauma a szervezetnek ,hogy a jeges vízben egyik léktõl a másikig át kellett úszni, ha visszamegy bárki akkor ott is marad, eleve épp csak át lehet úszni a kötél mentén a másik lékig, ha még cipelni is kell valakit, akkor esélytelen. A jeget sem lehetett idõben feltörni, ez is kiderült.

A gránátdobásnál meg igen kézbõl kiejtett gránátnál lett volna idõ elhajítani messzebbre, drámai elem miatt volt ,hogy az ágybapisilõs gyerek így lett hõs, hogy önfeláldozással ráhasalt. Mellesleg egy katonai iskolába valóban nem való az, aki még ágybavizel.
talpfaszamlalo 2014 szept. 02. - 15:38:35 Előzmény szingh
Kb. igen ez a véleményem nekem is, maga film nagyon sablonos és tele van csúsztatásokkal meg látszik ,hogy nagyon a célozza.

Alap dolog ,hogy a katonai iskola kemény és nem való mindenkinek, itt is erre mennek rá, hogy égbekiáltó szívatásnak állítják be, hogy betartatják a szekrényrendet, hogy hajnalban reggeli tornára zavarják a tanulókat, sõt még kézigránátot is kell dobniuk. De hát mindennek oka van, elvégre katonai iskoláról beszélünk, háborúban az életed múlhat azon, hogy percekig keresed a szekrényben a felszerelést, mert nem az elõírt helyen tartod, azon is ha nem vagy jó kondiban. És még matekórán is azt kell kiszámolni mennyi bombát tud ledobni egy vadászbombázó? Úristen, micsoda aljasság, pláne katonai iskolában. Naná, hogy van egy kis pacifista is, aki még a boxmeccs után is azért rinyál a fõhõsnek, hogy miért verte el az ellenfelet, hiszen más módon is nyerhetett volna. Biztos van más módja is egy boxmeccsnek, ami kiütésig megy (elhangzik) megnyerésének minthogy kiütöd az ellenfeledet, csak még nem jött rá senki. Persze a nácik bunkók is rosszak klisé is elõjön mikor Albrect apját mutatják. Késõbb a Albrecht majdnem elsírja magát majd 18 éves létére mikor éles töltényt kapnak szökött fegyveres hadifoglyok üldözéséhez, aztán mikor lelövik õket már tényleg, mert szökött hadifoglyokat lelõni szerinte bûn, a világ összes hadserege szerint meg ugyebár nem. Biztos jobban örült volna ha nem õk lõnek elõbb és õk feküdhetnének a földön vérbe fagyva.

Mindezeken felül azért el lehet gondolkodni dolgokon a film alapján pl. hogy tényleg rosszat akar-e egy apa a fiának mikor megtagad tõle egy lehetõséget, ami az adott korban pedig jó választásnak tûnik és komoly elõnyökkel jár pl. egy addig számukra elérhetetlen életpálya lehetõsége? Persze, hogy nem, de ahelyett, hogy ezt elmagyarázná ágyba pofozza és közli ,hogy kuss a neved és nem, mert én azt mondtam. Csoda ha nem fogadott szót? Értelmesen elbeszélgetve a fiával még meg is tudta volna gyõzni.
A másik meg ,hogy miért erõlteti valaki a fiát a katona pályára mikor szemlátomást nem neki való? És annak ellenére miért nem rúgják ki jóval korábban az iskolából a láthatóan nem odavaló diákot, hogy az apja befolyásos ember?

Valamit ugye, hogy háborúban nincs helyette a rinyálásnak, vagy te lõsz elõbb, vagy téged lõ le az ellenség, pláne akkor nem ha épp a hazát kell védeni. Albrecht vajon mit gondolt volna ha megéri azt, hogy jönnek az oroszok és látja mit mûvelnek felszabadítás címén?
7/10
Sadenal 2013 dec. 17. - 08:53:12 7/10
Mondjuk ez az elit tényleg lehetett volna sokkal durvább is, mert amit korábban is megfogalmaztak, nem tûntek annyira keménynek. Összességében nem volt rossz.


7/10
szingh 2013 jún. 22. - 15:42:40
Ez egy teljesen átlagos fiúkollégiumos, -akadémiás film. Egy a sok közül. Még csak nem is a legjobb. Igaz, hogy nem is a legrosszabb. Mint mondottam volt, átlagos. A történelmi környezet mindössze keret. Nem tudom, hogy néhány hozzászóló, de még hivatásos ítész is hol látja ebben a múlttal való szembenézést, a feloldozás keresést; hol sejlik fel a nácik igazi arca, mi az amitõl megvilágosodik a nézõ és szinte elviselhetetlen súllyal nehezedik mellkasára a háború borzalmainak elviselhetetlen tragédiája. Mert ebben nem, nincs benne ilyen.
Recept alapján készült. Végy két fiút, lehetõleg az egyik legyen szegény, míg a másik nem. Tedd õket egy zárt fiúközösségbe, vágj hozzá néhány szadista látensbuzi tanárt és/vagy vén diákot, ne feledkezz el a vadbarom vérnõszõ atyáról, aki ellen fel kell lázadni ifjúi hévvel, és feltétlenül haljon meg a hõsöd, másképp nincs katarzis, e nélkül szart sem ér az egész. Egy kis homoerotika, persze csak egy csipetnyi, még pikánsabbá teszi a mûved. Az sem baj, ha az életben hagyott másik fiú jellemfejlõdésen megy keresztül, sõt az a legigazibb, ha ezt a jó barát halála fölött érzett szívszaggató fájdalom okozza neki. Kész.
Persze mindez nem azt jelenti, hogy nem nézhetõ a mozi. Ha nem zavar, hogy kiszámítható és sablonos, nézzed csak meg nyugodtan, tetszeni fog!
1/10
Heisenberg 2012 szept. 01. - 01:29:30 1/10 Előzmény Kármán96
Nekem nem tetszett a film, mert amit láttam az nem volt "elit" csapat, kiejti a gránátot a kezébõl... pfff
Kivéve a fõszereplõt a boxolót, semmiben sem voltak jók.
Morálisan (szadisták, lázadók, iszákosak), testileg (15 fekvõtámasz?), stb inkább egy átlagon aluli csapatnak tûnt az egész pereputty.
Nem azért de, ilyen "elittel" nem foglalta volna el Németország, Európa nagy részét, már Lengyelországtól is kikapott volna.
Szóval, ez kõkemény propaganda film, annak minden kliséjével.
1 pont
10/10
Kármán96 2012 aug. 06. - 11:49:05 10/10 Előzmény naten
***SPOILER!***

Nem rossz felvetés, és teljesen racionális. Ám a kézi gránátosnál: Azért ugrott rá agyerek, mert megint bepisilt, s inkább választotta a halált, mit sem a büntetést. A többi csak ledermedt, megijedt, nem tudták, hogy mit csináljanak. A kiképzõ tiszt (mint minden német tiszt) csak a saját életével törõdik, senki máséval.

Friedlich barátját meg azért hagyták megfulladni, mert akkor még úgy voltak vele, hogy aki öngyilkos akar lenni, az legyen is az, s égjen a pokol tüzén mindörökké. Ezt úgy vették, hogy szembe nézz a birodalommal és a Führer-rel. Szerintem így gondolták.
10/10
Kármán96 2012 aug. 06. - 11:38:43 10/10
Ez egy óriási film! Nagyon jó! Nekem kicsit befejezetlenül maradt, mert nem tudtam meg, mi lesz Friedlich-vel. Most haza ment? Elment valahova dolgozni? Megszökött az országból? Nem tudni. Viszont ha úgy nézzük, hogy a film csak egy napola tábor mûködését mutatja meg, akkor nagyon jó. Ám ez hamar elveszik, mert van egy fõhõsünk, akivel megmutatja, hogy kerül be, milyen ott az élete, hogy lesz iskola tanulmányainak vége, de azt nem tudjuk, hogy mi lesz vele utána. Aki megnézi, szerintem érteni fogja, hogy mért vetem ezt föl. Amúgy még egyszer, ez egy óriási film. Nekem nagyon tetszett. Ajánlom mindenkinek.
9/10
naten 2012 júl. 26. - 19:41:07 9/10
Nekem nagyon bejött a film. A színészi alakítás egész egyszerûen az ilyen korú fiataloktól elvárható maximum, tökéletes volt. Teljesen átjött a hangulat, a mondanivaló, meg úgy az egész film esszenciája. Bár nem igazán hatottak meg a "lelkizõs" részek de az biztos hogy nem nagyon mosolyogtam rajtuk, a lényeg ezeknél a jeleneteknél is eljutott hozzám, még ha nem is hullajtottam krokodil könnyeket :)

***SPOILER!***

Egyetlen dolgot nem tartok reálisnak a filmben és ez nagyon zavar: mikor a gyerek sokkot kap a gránát gyakorlatnál és elejti a gránátot, érdekes módon senkinek nem jut eszébe hirtelen lehajolni és a lehetõ leggyorsabban eldobni, MÉG a kiképzõ tisztnek sem akinek a LÁBA ELÕTT landol, ehelyett inkább kimenekül az árokból. Ez baromság! Biztosan nagyképûen hangzik, de ha én lettem volna ott, abban a pillanatban amint látnám, hogy a gyereknek esik ki a kezébõl a gránát habozás nélkül odalépnék és rohadt gyorsan elhajítanám, mert ennyi életösztön egy valamire való emberben sztem jelen kell lennie és ebben a táborban mégis csak az "elit" volt összeválogatva. Persze az önfeláldozás is jó megoldás, de nem igazán tesz jót a cselekvõ egészségének :D és azért az "életféltés" mindenkiben ott bujkál, éppen ezért mennyivel egyszerûbb lett volna hirtelen "felindulásból" eldobni a gránátot nem?! Ezek meg csak bambán sasolták, hogy mi lesz...

Továbbá az is egy picit zavarba ejtett, hogy mikor Fridrich barátja öngyilkos lesz akkor neki valahogy nem jutott eszébe utána úszni, hogy kimentse. Miért?! Talán erre azt lehet magyarázatként felhozni, hogy valószínûleg tudta, hogyha a jeges vízbe (erre kiképzetlenül) még egyszer beúszik akkor sanszos, hogy onnan már õ sem jön vissza, hiszen ekkora terhelést a legedzettebb test sem biztos, hogy kibír az ennyire hideg vízben...

Na mindegy... A film összes többi része azért rendben van és kifejezetten tetszett.
Verion 2012 júl. 17. - 21:05:01
Nagyon jó film!
10/10
sanderb 2012 júl. 16. - 08:17:48 10/10 Előzmény Spider68
Kérlek, definiáld helyesen a spoilert, amit én írtam, az semmivel sem több, mint ami a filmismertetõben van!
Spider68 2012 júl. 14. - 21:07:55 Előzmény sanderb
SPOILER-ezz PLZ!
dantonb 2012 márc. 13. - 00:57:35 Előzmény Edike
Remek volt ebbõl a szempontból A mások élete c. film szintén.Miközben a németek valóban feldolgozzák a múltjukat ,mi meg szakmányban fúrjuk meg egy bizonyos oldal jóvoltából még az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát is.Álságos komcsizás folyik ,miközben pl elvi alapja semmi ,hiszen pont azok a komcsik legjobb tanítványai ,akik a leginkább komcsiznak .Az elfásult nép pedig még ahhoz is kretén hogy ezt felismerje ill lényegesnek tartsa ,mert minden hülyeségre fogékony és csakis arra.Ma nem lehet magára büszke a magyar ,sõt egyre inkább sodródik Európán kívülre.
10/10
bbendeguz 2012 márc. 13. - 00:27:12 10/10
Zseniális!

Mimdemkinek tudom ajánlani, aki jó és/vagy igényes filmet szeretne látni.
A film remekül mütatja be a Hitleri idõk felsõoktatását. Több abból az idõbõl származó "Napola-naplót" is el kellett olvasni, hogy ilyen filmet lehessen összehozni.

Le a kalappal! 10/11
dzr1 2011 okt. 01. - 22:48:19
Nem neked akartam sanderb, bocsi!
Összes hozzászólás