Napos oldal

Bakancslistához adom
Silver Linings Playbook
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai vígjáték, 122 perc, 2012

Értékelés:

705 szavazatból
Szerinted?

Pat Solatano (Bradley Cooper) mindenét elvesztette - a házát, az állását, a feleségét. És most kénytelen újra a szüleihez (Robert De Niro, Jacki Weaver) költözni, miután nyolc hónapot töltött egy elmegyógyintézetben. Pat szeretné újra rendbe hozni az életét, pozitívan szemlélni a világot és szeretne újra összejönni ex-feleségével is. A szüleinek csak annyi a vágya, hogy Pat képes legyen ismét lábra állni a nehéz időszak után. Ám a dolgok még bonyolultabbá válnak, mikor Pat megismeri Tiffanyt (Jennifer Lawrence), a titokzatos fiatal lányt, aki szintén nem kevés problémával küszködik. Tiffany felajánlja Patnek, hogy segít neki visszahódítani egykori kedvesét, de csak akkor, ha cserébe majd ő is tesz érte valami nagyon fontosat. Mikorra pedig egyezségük kezd beteljesülni, meglepő módon azt tapasztalják, hogy felettébb közel kerültek egymáshoz, és talán a saját elrontott életükre is érvényes lesz a "minden rosszban van valami jó"-tézis.
Bemutató dátuma: 2013. január 10. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória: Jennifer Lawrence
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb női alakítás: Jennifer Lawrence
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb adaptált forgatókönyv: David O. Russell
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb vágás jelölés: Jay Cassidy
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Jacki Weaver
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Bradley Cooper
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: David O. Russell
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb rendező jelölés: David O. Russell
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb vágás jelölés: Crispin Struthers
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb film jelölés: Bruce Cohen
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Bradley Cooper
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb forgatókönyv jelölés: David O. Russell
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb női alakítás jelölés: Jennifer Lawrence
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Bradley Cooper
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Robert De Niro

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
PikeZatton máj. 19. 16:25:58 8/10
[spoiler] - lightosan...
Ez a mű NEM egy "romantikus vígjáték".
Vannak benne vígjátéki és romantikus elemek, de a kissé puhány happy end-től eltekintve ez a film a "lélektani dráma" alműfaja leginkább.
Persze, így nem lehet reklámozni, mert a harmada se nézné meg - érthetően.
Ki a fene akar lélektani drámákat nézni manapság?...
Ez egy nagyon jó kis film, aki nem vágja, az vagy szerencsésen butuska, vagy nem ért a filmezéshez (se)...
Mármint: mit jelent létrehozni egy ilyen problematikus tematikát vizuálisan, forgatókönyvileg, színészileg, gyártásilag, stb...úgy, hogy az eredmény ilyen magas színvonalú legyen, mint ez az "amerikaifilm".
Talán nem tökéletes, de igaznak bizonyul dramaturgiai szempontból is.
Ez egy mese, egy elég realista mese.
Ennyiben - valóban "romantikus" és "komédia" - a szavak klasszikus fogalmának értelmében is.
Hasznos - nem korszakos - de, mindenképp előremutató filmalkotás.
A vége miatt csúszik nálam nyolcba...
Orpheus100 2023 dec. 28. - 13:14:42 Előzmény jászvezér
Ebben a filmben IS. :-)
5/10
cinemad 2023 nov. 05. - 15:03:59 5/10
Ez a film igazán gyenge. Vígjátéknak kicsit sem vicces (konkrétan egyetlen humoros jelenet vagy mondat sincs benne), drámának pedig túl "röhejes". Teljesen értelmetlenül rikácsolnak, kiabálnak, hadoválnak benne végig, minden tartalom nélkül. Semmilyen érdemi mondanivaló nincs ebben a filmben. Cooper katasztrófa, idiótaként óbégat és hisztériázik végig, nincs ami miatt kedvelni lehetne, de se sajnálni, se azonosulni nem lehet vele. Szegényt megcsalták, és? Csak szánalmas, hogy ezután is pincsikutyaként nyűszít azután a nő után. De Niro szintén borzasztó, ő is csak infantilis módon üvöltözik értelmetlen dolgokat. Lawrence menti meg nálam valamennyire, aki bájos és játékával színt hoz a filmbe, bár azért az ő jelenetei is komolyan vehetetlenek a film felében. Egyszerűen nem tudod eldönteni, hogy az ő sorsát egy viccnek szánják a készítők, és hú de mulatságos, hogy végigdugta az egész céget, ezen kellene most nézőként röhögni, vagy együtt kéne érezni vele, mert ez egy betegség és szegény nincs jól. Drámának komolyan vehetetlen, komédiának pedig nagyon gyenge. A táncot kíváncsian vártam, Lawrence odatette magát ezen a téren is, Cooper viszont siralmas itt is. Egyetlen érdemleges táncmozdulatot nem tudtak neki megtanítani a film kedvéért. Mint egy fadarab minden átélés nélkül, akit csak közelről mutatnak és kétszer forog a színpadon, ennyit sikerült, de ezt is gyengén... A sztori pedig borzasztóan vérszegény, a 20. perc környékén elkezdtem fantáziálni, hogy tuti lesz itt valami csavar, kiderül, hogy csak képzelődik, Nikki biztos halott (valószínűleg ő ölte meg), ezért nem látjuk soha és mindenki próbálja megakadályozni, hogy kapcsolatba kerüljenek. Az egész pedig a bűntudatának feldolgozásáról szól. Aztán Danny is csak egy képzelt barát, aki időről időre megjelenik. Vagy Tiffany is csak be van építve, hogy segítségével próbálják kirángatni depressziójából a főhősünket. Aztán véget ért a film és semmi, csak a szokásos sablon sztori, megbántották, megismerkedett valaki mással és összejönnek. Ennyi. Még csak romantikus jelenetek sincsenek benne a táncot meg a film végi utánaszaladós jelenetet leszámítva. Mi ebben a filmben a jó, de komolyan? A jó nevű színészek miatt egyszer nézhető. De Oscar, meg 8 pont? Tényleg nem értem.
10/10
jászvezér 2023 aug. 11. - 22:06:38 10/10
Ez egy nagyon jó film! Elképesztő kisugárzása van JL-nek ebben a filmben!
9/10
Böhöm 2023 júl. 28. - 23:05:10 9/10
Régen láttam ilyen jó romantikus filmet. Pedig alapvetően borsózik a hátam a romantikus filmektől, mert néhány kivétellel majdnem mind nagyon bárgyú, és idegesítően sablonos. Tulajdonképpen ebben is megvoltak a megszokott panelek, a végeredmény mégis egész egyedi lett. Azt kell hogy mondjam, hogy ez a film nem csak a romantikus filmek táborában, de abszolút értékben is egész jó. A kivétel erősíti a szabályt.
DUNAWÖLD 2023 ápr. 26. - 21:08:55 Előzmény wolfat
Talán a film hibaja, hogy nem tudnak rahangolodni?
10/10
Révész István 2022 júl. 11. - 00:50:55 10/10
Csodálatos, szép film, Emberekről :)
wolfat 2022 ápr. 04. - 12:42:21
Úgy tűnt, sok hozzászóló idegenkedése, negatív véleménye a filmről jórészt abból eredt, mintha nem lettek volna tisztában azzal, hogy miről szól, mire reflektál, így ráhangolódni sem voltak képesek. Jórészt arról, amiben az amerikaiak előttünk tartanak, ti. az USA-ban jóval elfogadottabb, sőt megszokottabb, ha valakinek lelki problémái vannak, pszichológushoz, pszichiáterhez fordul, csakhogy ennek – akárcsak nálunk – megvannak a maguk hátulütői is; e gyakorlat bírálói a társadalom pszichiatrizálásának is nevezik ezt. Akár egyszerű, vagy nem egyszerű élethelyzeteket (itt a feleség félrelépése miatt borul ki a főszereplő), mindjárt pszichiátriai problémaként kezelnek. A filmben jó pár fricska van kiosztva arra vonatkozóan, hogy ebből a konfliktus megoldása helyett milyen további visszásságok keletkezhetnek. (Ebből szinte az összes szereplőnél megjelenik valamennyi, kinél több, kinél kevesebb, beleértve a pszichiátert meg a mellékszereplőket is.)
Mielőtt még bárkinek elvenném a kedvét a film megnézésétől, megjegyzem, azokkal értek egyet, akik szerint – ha felfogjuk, hogy tkp-en miről szól - nagyon jól van megcsinálva: pörgős, szórakoztató, időnként elgondolkodtató, a várakozásokat, amiket kelt, végig képes fenntartani, a szereplők kiválóak.
Jennifer Lawrence alakítását ebben a szerepkörben sokan meredeknek, nem testhezállónak vélték, megvallom kezdetben én is, de ha a film egészét vesszük, hogy végül mire fut ki, akkor alighanem kiváló húzás volt film készítői részéről, hogy külön egy ilyen „kakukktojással” provokálták a nézőket, és meglehet, az Oscar díj kiosztóira is valahol ez hatott és ezt honorálták. Szerintem ennél jóval kevésbé indokolható esetekben is adtak már Oscart.
DUNAWÖLD 2022 márc. 23. - 15:46:11 Előzmény ludmilla
Tudjuk, hogyan osztjàk az oszkàrt. Kár.
1/10
Estudante_ 2022 márc. 23. - 11:36:57 1/10 Előzmény bosszantosz
hát persze :)
10/10
Hatpöttyös 2022 márc. 20. - 23:32:37 10/10
Nagyszerű film! Szuper jó alakítások. Jennifer Lawrence megérdemelt Oscar!
3/10
ludmilla 2022 jan. 20. - 00:52:55 3/10
Túl sokat vártam a pontszám alapján. Egyszerűen nem értem, Jennifer Lawrence mire kapta az Oscart. Számomra kifejezetten erőltetett az alakítása, nagyon meg akarta mutatni, hogy ő milyen nagyon meg van zuhanva. sokkal inkább elhittem Bradley Coopernek. Nem ereztem a kettejuk kozti semmilyen “onscreen” szövetséget,drámát, semmit. Nem tudom, mi mentette volna meg a filmet, JL helyett másik színésznő, vagy a sok idegesítő ordibálás helyett tartalmasabb dialógusok és helyette valodi cselekvés. Az egesz igy inkabb egy hatásvadász ripacskodo idegesito “tinifilm”. Niro jo benne kb es ennyi.
port_boy 2021 szept. 21. - 08:50:36
Némileg zaklatott rom-kom. Csak azt nem értem, mit is akart a csaló feleségétől egy ilyen (másik) csaj mellett ???
8/10
albertjanos 2021 szept. 20. - 22:20:02 8/10 Előzmény kinguci18k
Szerintem téged személyesen megérintett a film - a tudatod alatt - csak nem mered bevallani. Pedig használna a fejednek...
8/10
albertjanos 2021 szept. 20. - 22:16:22 8/10 Előzmény jani_hild
ok.
DrumWednesday 2021 szept. 11. - 10:42:41
Üdítően elmebeteg - a szó legjobb értelmében. :)
Tetszett.
9/10
artad 2021 szept. 10. - 23:03:38 9/10
Amit egy agyturkász és egy doki sem fog beismerni, hisz' nem érdekük: a fizikai aktivitás a legjobb gyógyszer az "agybajok" ellen...
8/10
Cukros csirkecomb 2021 júl. 12. - 02:39:58 8/10 Előzmény Blindmouse
Jó a szimatod, biztos sok Sherlockot is nézel, a zenés-táncos vígjátékok szüneteiben. :)
JL arcát látom plasztikázottnak, ami elszomorító egy ilyen fiatal és szép lány esetén.
Blindmouse 2021 júl. 11. - 11:30:36 Előzmény Cukros csirkecomb
Nem tudom kit kellett plasztikázni, de valszeg nem pasi vagy, mert akkor a cicanadrágban tekergő JL vonta volna el a figyelmed. :D
8/10
Cukros csirkecomb 2021 júl. 10. - 23:41:17 8/10 Előzmény meryem66
Én teljesen víg voltam közben. Bejöttek a poénok, jól szórakoztam, és láttunk valamit az élet naposabbik oldalából is. Szerintem sem Oscar-díjas JL alakítása, de azért jó. Sajnos sokszor elvonta róla a figyelmem a gondolat, hogy egy 22 éves lány arcát vajon mi a csudáért kell plasztikázni? Ettől a gondolattól tényleg mindig szomorú lettem, a filmen amúgy jól szórakoztam.
Összes hozzászólás