Ne bántsátok a feketerigót!

Bakancslistához adom
To Kill a Mockingbird
amerikai filmdráma, 124 perc, 1962

Értékelés:

160 szavazatból
Szerinted?

Az amerikai "forró" Dél: Alabama állam az 1930-as években. Dúl a fajgyűlölet, így amikor az egyik városkában megerőszakolnak egy fiatal fehér nőt, szinte mindenki szentül hiszi, hogy csakis egy fekete lehet a tettes. A helyi rendőrség hamar ki is pécéz egy megfelelő gyanúsítottat, a tagbaszakadt Tom Robinsont többen is látták a bűntény közelében. Ebben a környezetben a színes bőrű Robinson esélyei a felmentésre szinte a nullával egyenlők, nem vitás, hogy a bíróság gyorsított menetben ítéli majd halálra, ha csak a felbőszült tömeg már annak előtte meg nem lincseli. A város köztiszteletben álló, minden ízében tisztességes ügyvédje, Atticus Finch közmegdöbbenésre vállalja Robinson védelmét - tudván, hogy ez a döntés egész pályafutása végét jelentheti...
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Atticus Finch
Heck Tate sheriff
Tom Robinson
Calpurnia
Taylor bíró
Arthur "Boo" Radley
Maudie Atkinson
Mr. Gilmer
Mrs. Dubose

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
sazoo 2022 nov. 12. - 16:14:19 Előzmény M Ingrid
Szánalmas és végtelenül rasszista vagy, mellesleg propaganda benyaló ostoba is.
3/10
M Ingrid 2022 jan. 24. - 09:42:52 3/10
Ez a tartalmi ismertetés botrányos, tévedésektől hemzsegő. Aki írta, igazán megnézhette volna a filmet, hogy az miről szól.
Van tárgyalótermi rész, ami nem érdekes és egyáltalán nem árnyalt. A nem tárgyalótermi rész aranyos gyerektörténetekkel van teli, plusz van néhány jelenet egy őrült négergyűlölő figurával, aki természetesen részeges, ellenszenves.
A film és a regény körül kialakult kultusz nem az irodalmi minőségnek köszönhető, hanem a kedvező ideológiai háttérnek. Ez mára visszájára fordult, az eltörléskultúra balliberális eltörléskultúra számára ma már ez is lekezelő négerábrázolásnak minősül.
Picasso™ 2019 febr. 24. - 21:35:12 Előzmény sflkjs
Gyermekként az élet érthetetlen dolgai másként hatnak, mint felnőttként.
Kimondatlan dolgokat a gyerekszáj kimond, és ettől a film őszinte, talán naiv is.
A tárgyalás túl "színpadi" volt, szerintem. Gregory Peck pedig zseni.

Tyrannosaurus(velo)Rex 2019 febr. 24. - 20:21:22
Az érintettek valóban egy feketerigó agykapacitásával rendelkeznek. Találó a cím!
10/10
Arato53 2019 febr. 24. - 20:15:47 10/10
Most láttam életemben először, lenyűgöző élmény, Gregory Peck játéka felejthetetlen.
1/10
sflkjs 2018 jan. 28. - 21:36:03 1/10
9.2-t soknak erzem, de jo film volt. Gregory Peck az egyik abszolut kedvencem. Erdekes film, bar az amerikaiaknak biztos tobbet jelent, akik kemenyen ateltek a ket faj kozti haboruskodasokat. Kicsit lehetett volna erzekletesebb minden: az akkori korrajz, emberek eletmodja, ellensegeskedesek a fajok kozott, ezeket a hatterinformaciokat kicsit kidolgozatlannak ereztem. Viszont remek volt Gregory Peck alakjanak jellemabrazolasa, es a ket gyereke is, foleg a fiue. 8/10
10/10
gladiolus 2015 nov. 09. - 20:12:21 10/10
A Leharcolt oroszlánokat láttad? Én abban ismertem meg Duvallt, nehezen felejthetõ, zseniális kis film, akkor szerettem meg.
Úgy érzed Boo Radley figurája nem illett hozzá?
fantyoyo 2015 nov. 09. - 19:50:30 Előzmény gladiolus
robert duvalt én is nagyon-nagyon szeretem, és engem nagyon meglepett ezzel a szereppel.
és a megállapításaiddal általában teljesen egyetértek.
10/10
gladiolus 2015 nov. 06. - 07:54:23 10/10
Egyetértek, jó és rossz megoldások keveredése a film. A gyengeséget én személy szerint a szinkron számlájára írom, például Atticus fiának a hangja rendkívül idegesítõ és zavaró volt számomra, persze amint látom, kétféle szinkron létezik, egy Mihályi Gyõzõ meg egy Hegedûs D. Géza féle, én a Mihályi félét néztem, és az volt zavaró.A szomszéd kisfiúnak is eszméletlenül béna hangot sikerült adniuk.
Emellett valóban sok felesleges patetikus megfogalmazás volt a narrációban is, és az a hang sem tetszett. Azt sem értem, miért kellett a kislányt mindig cserkésznek szólítani, és fiúként kezelni. Így nem csoda, hogy szoknyában feszengve érezte magát, bár azt hiszem, ezt törvényszerûen bekövetkezik azokban a családokban, ahol többnyire férfiak vannak.

Viszont voltak mondatok, amiket meg nem lehet elfelejteni, mint pl. ez:
"Két babát köszönhetünk neki, egy törött zsebórát láncon, egy bicskát, és az életünket." Ez amolyan kis mécsestörõ mondat, amikor a végére minden összeáll, és közben az ember ezt hallja.

Robert Duval amúgy is a szívem csücske, habár inkább idõskori szerepeit ismerem, épp ezért volt érdekes és felemelõ élmény ebben a szinte suhanc szerepben látni, felejthetetlen.

Maga az élethelyzet, és a forgatókönyv viszont vitathatatlanul érdemelte meg az Oscart. Nagy értéke ennek a filmnek, hogy úgy simulnak el a feszültségek végül, hogy az mégis életszerû marad, nem mûvi, nem mesterkélt, hanem hihetõ, tanító célzatú. Rendkívül fontos az a mondat, hogy csak akkor ismerhetsz meg valakit igazán, ha a helyébe képzeled magad, és ezt az életben mindig elfelejtjük, amikor ítélkezünk, és ezzel tönkreteszünk másokat. Ez Oscar díjas tanítás valóban.

Atticus Finch pedig úgy gondolom azt a férfitípust jeleníti meg, amire valójában minden nõ vágyik, még akkor is, ha nem tud róla. Azok a nõk is, akik bárgyú tudatlanságukban BMV-s kopaszokat meg befolyásos vén szatyrokat üldöznek a pénzért és sohasem kapják meg az õket megilletõ tiszteletet és szeretetet, de aki ezt teszi, az meg is érdemli.

Nõként mondhatnám azt is, és mondom is, hogy legyen Atticus Finch a példakép minden fiúnak és férfinak, ha igazi szeretetre, megbecsülésre és boldogságra vágyik. Gregory Peck tökéletes választás volt a szerepre. Nem is tudnám mással elképzelni ezt a karaktert.

Végezetül jó és rossz összemosódásának ellenére ez a film mégis alkalmas arra, hogy beíródjon a legnagyobb kedvencek sorába, hogy idõnként elõvegyük, leporoljuk és feltöltõdjünk mellette.

10/10
fantyoyo 2015 nov. 05. - 20:02:17
a filmnek nagy erényei és hibái is vannak. ez utóbbiak legfõképpen az idõ számlájára írhatók.
a mondanivalóban is túl sok volt a pátosz.
gregory peck alakítása viszont elképesztõen nagy. amit közvetített, valahogy én azt nevezném igazi férfiasságnak.
cserkész figurája kísértetiesen emlékeztetett a lányomra.
offtopic
filoszemitabélus 2015 júl. 04. - 08:22:40
Érdekes, hogy két hülye itt egyenlõ a mindenkivel. Való igaz "a mindenséggel mérd magad!" , de azért kicsit túlzásnak tartom.
offtopic
Sz Peter 2015 júl. 04. - 08:05:18
Mint ahogyan a te ornitológiai értekezésed sem érdekel itt senkit.
offtopic
filoszemitabélus 2015 júl. 04. - 07:44:28
Köszönöm, hogy figyelmeztettél! valóban kihagytam egy "ne" szócskát a kommentbõl. És nem volt célom, hogy megnevettesselek. Meg a véleményed sem túlzottan érdekel.
offtopic
Messidor 2015 júl. 03. - 22:53:28 Előzmény filoszemitabélus
Te elolvastad amit írtál?Amúgy nem túl humoros.
filoszemitabélus 2015 jún. 30. - 15:44:58
Eszembe ágában sincs bántani a fekete rigókat, de azért örülnék, ha repdesnének ide csapatostól a zöldhatáron át!
Nincs kedvem fizetni a feketerigók eleségét.
bubi78 2015 jún. 30. - 15:35:53
Szinkronosan nem láttam, de számomra az eredeti hanggal készült filmek a legjobbak. Bár vannak nagyon jó szinkronhangok is. Gregory Peck szerintem az életben is ilyen lehetett.
10/10
gladiolus 2015 ápr. 16. - 19:40:06 10/10
Harmadszori nekifutásra végre sikerült a végére érnem, de megérte. Nem a film hibája, hanem a fáradtságé, de kitartóan végignéztem. Szeretem benne, hogy lassan építkezik és a végére mindenki számára érthetõen zárul be a kör. Szép, logikus vonalvezetéssel, és a végén azt kapja az ember, amit általában a filmekben keres, a katarzis élményét.

Nem is tudom, az alakítás volt e Oscar díjas, vagy a történet, de így jó, ahogy van. Ez a szerep végtelenül szimpatikussá tette Gregory Pecket, vannak a világban ilyen férfiak? :-)
És van még valami, ami megfogott. Még életemben nem láttam olyan fekete fehér filmet, amiben a színek nélkül is szinte érezni lehetett a nyár lehelletét az arcomon, a langymeleg nyári esték csodálatos hangulatát, a virágok balzsamos illatát, ilyen környezetben jó lehet élni, végig ez motoszkált a fejemben, tetszettek a házak, és az utca hangulata.

Szeretem az olyan filmeket, amik az emberségrõl szólnak, a társadalom számára láthatatlanok, meg nem értettek elfogadásáról, a megalázottak jogaiért való sikeres harcról. Mert az élet olyan ritkán szól errõl, és ettõl olyan szép ez a film.
bubi78 2015 márc. 19. - 18:45:21
Offtopic!
Érdekesség még, hogy a mozikban most futó a bíró címû filmben, ahol Robert Duvall játssza a gyilkossággal vádolt bírót a védõje mondja neki, hogy nem lehet mindenki Atticus Finch.
bubi78 2015 márc. 19. - 18:37:47
Nekem a kedvenc filmem. Sajnos a magyar tv-n nagyon sokára adták le, pedig Gregory Pecknek is a kedvence volt. Amerikában kultuszfilm.
Ilyen témában ajánlom még az elõzõek mellett (a vád tanúja, 12 dühös ember) az ítélet (verdict) címû Paul Nemman filmet is.
atticusworld 2014 nov. 04. - 20:05:45
Kiváló film, bár a könyvet jobban szerettem. Már csak ezért is, mert alkamam nyilt a végébe is belesni...
Összes hozzászólás