Ne menj el! (Ne mozdulj!)

Bakancslistához adom
Non ti muovere
olasz-spanyol-angol filmdráma, 125 perc, 2004

Értékelés:

96 szavazatból
Szerinted?

Dr. Timoteo Rossi lánya, Angela súlyos motorbalesetet szenvedett, életveszélyes állapotban fekszik a kórházban. A tragédia arra készteti a férfit, hogy szembenézzen a múltjával. Visszaemlékezzen arra a tizenöt évvel ezelőtti napra, amikor megismerkedett a fiatal Italiával. Bár a férfi nős, szerető felesége van, szenvedélyes kapcsolat alakul ki közöttük, amely idővel veszélybe sodorja a férfi házasságát. Timoteo felesége látszólag mit sem sejt férje kettős életéről. Amikor azonban Italia terhes lesz, Timoteo élete legnehezebb döntése elé kerül.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Európai Filmdíj

    2004
    Legjobb női alakítás jelölés: Penélope Cruz

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
tucsok7 2023 dec. 22. - 20:00:04 8/10
A film szimbolizmusai mind nagyon erősek , és az átlag filmnéző számára is egyértelműen az arcába van tolva. Színészi játék kifogásolhatatlan, tökéletes kapudrog Castellito többi munkájához. Nincs egy gyenge vagy történés nélküli pillanat és a visszaemlékezések tökéletes felhasználása is ezt erősiti. Nehéz elhinni a két karaterről hogy kölcsönös vonzalomban élnek. a Film rettentően felkavaró, de nem viszi túlzásba, fokozásként van lenne, de nem ez lesz az középpontja a filmnek. Timoteo és minden nő karakter közt egy nagyon érdekes kapcsolat alakul ki, minden egyes nőt ez a viszony határoz meg erődinamika minden értelemben egyenlőtlen
bodirebi 2023 dec. 22. - 17:21:42
Egy igazán intenzív, érzelmekkel és feszültséggel teli, nem éppen könnyen emészthető film, ami igencsak erős témákat boncolgat, többek között olyanokat, mint pl. nemi erőszak, megcsalás, Stockholm-szindróma, abortusz, megbánás, bűntudat. Tetszett ahogyan a film megközelíti és bemutatja az egyes karakterek történetét, az ahogyan lavírozik a múlt és a jelen között, illetve az is ahogyan mindenféle utalásokat csempésztek a filmbe. Szerintem érdemes megnézni, a karakterek jól ki vannak dolgozva, remek a színészi alakítás, a történet pedig számos érzelmet és gondolatot ébreszt a nézőben.
8/10
barkiraa 2023 dec. 22. - 12:40:00 8/10
Szerintem ez egy igazán megható és emellett megrázó film. Azért is olyan meghatározó, mert ennek a filmnek mindenki számára kisebb eltérésekkel, de más jelentése van. Ahogy megnézed, kell pár nap, hogy átgondold az egészet. A kapcsolatot a két főszereplő között az elén nem igazán értettem, hogy mégis, hogy sikerült egy ilyen viszonynak kialakulnia, a film kezdetéhez képest. Számomra ez kicsit furcsa volt, nem igazán tudtam hova tenni ezt az egészet. Pszichológiai szempontból több kérdést is felvet, hogy vajon mennyire fér ez bele valakinek erkölcsileg. Mindenképpen ajánlom, hogy megnézze mindenki, de mint már említettem, érdemes felkészülni.
MrBrownJunior 2023 dec. 22. - 11:20:52
Egy megható szép film, Penelopé Cruz csodálatos, és Sergio Castellito is közel került hozzám ezután a film után, aki a filmnek a rendezője és főszereplője is egyben. Érzelmekkel teli a film és sok fájdalom is van benne, úgyhogy egy stabil lelki állapot ajánlott hozzá. Viszont érdekes témákat boncolgat. Például az emlékek művészetét, amely meghatározza kik is vagyunk valójában, mikkel kell elszámolnunk. Mély film és nagyon szép látványilag is. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.
7/10
Cs. Szabolcs 2023 dec. 22. - 09:42:22 7/10
Ez a film nem lett olyan átütő, amilyen lehetett volna. Az elején számomra ott rontották el, hogy nem építették fel rendesen Timoteo és Italia közötti kémiát, sőt inkább groteszknek találtam a viszonyuk kezdetét (erőszak). Később persze ezen tudtak orvosolni, de végkifejletben nem tudtam megérteni Timoteo karakterét, hogy ott van egy teljesen normális feleség, akiről még azt se lehetne el mondani, hogy elhidegült lett volna, akkor mi az a több amit meglátott Italiában. Nem mellesleg Timoteo lányának a balesete nem sok reflektor fényt kapott, mégis ezzel indított a film.
Teljes képet nézve nem egy rossz koncepció, de aki neki esik a filmnek, annak türelmet ajánlok a történet kibontakozása végett.
8/10
kistdeov 2023 dec. 22. - 00:33:13 8/10
Egy eléggé gyomorszorító, megosztó történetet mesél el a film. Komoly üzenete van és hosszasan el
lehet rajta elmélkedni. Nem az a féle film amit a moziból kilépve azonnal elfelejtesz (az összes marvel által kreált csoda). Egyedül talán Penélope Cruz színészi játéka nem nyerte el tetszésemet. A színésznőnek
az arcáról nem mindig lehet leolvasni az érzéseket, csak a fájdalmat. De ez valahogy mégis hozzátesz a filmhez. Azoknak ajánlom akik szeretik az ilyesmi filmeket.
9/10
Zebulon_24 2023 dec. 21. - 17:31:19 9/10
Nagyon megrázó és elgondolkodtató film a jó értelemben. Nem gondoltam volna, hogy ennyire meg tud rázni egy film annak ellenére, hogy nem vártam tőle semmi különösebbet. A színészek kifejezetten jók voltak és a főszereplők közti kémia is remek volt. A látvány is jól átadta a film hangulatát, habár volt pár jelenet, ami eléggé abszurd volt. Összességében megérdemli a jó értékeléseket. Nagyon tudom ajánlani, ha nem egy könnyed filmre vágyik az ember, viszont a megnézését nem a legvidámabb élménynek tartom.
8/10
Vallert 2023 dec. 21. - 15:50:56 8/10
Ez a film garantálja, hogy olyan érzéseket vált ki belőled, amire nem számítasz, és amire nem készültél fel. Kemény és durva látványvilága még inkább hangsúlyozza az amúgy sem könnyed témát, így rengeteg mindent megváltoztat a világ elképzelésedről. A film sokszor túlzásokba merül, de éppen ez ad elég okot arra, hogy foglalkozz vele és tovább gondolkodj a történéseken. A színészpáros alakítása szerintem tökéletes, nagyon jól átadják az érzéseket. Habár nem mai film, bőven megállja a helyét.
kdorogi70 2023 dec. 21. - 15:48:20
Nincs mit szépíteni, ez egy nagyon megrázó film volt. A színészi játék természetesen fantasztikus, mégis nehezen éltem bele magam a történetbe, nehezen azonosultam a karakterekkel, inkább éreztem magam kényelmetlenül a nézése közben. Ez persze nem vesz el a film értékéből, biztos vagyok benne, hogy a célja ez volt, a meghökkentés. A fordulatos történet mindenkinek hagy valami gondolkodni valót, még ha nehezebb is kibontanunk mit is akart pontosan mondani. Szerintem mindenkinek megéri megpróbálkozni vele, akkor is ha ez nem egy könnyed mű.
6/10
kisdoro 2023 dec. 21. - 00:51:06 6/10
Engem annyira nem tudott lekotni ez a film. Az alapkoncepció nem rossz, de a cselekmény morbid jellege és a karakterek iránt érzett antipátia miatt nem nagyon tudtam azonosulni senkivel ezért számomra nem volt annyira élvezhető ez a film. Persze voltak benne pozitív dolgok is. A karakterek nagyon ki voltak dolgozva, a sok fordulat miatt a történet egyáltalán nem volt kiszámítható, és a színészi játék is hibátlan volt.. Akik szereteik az elgondolkodtató, durva filmeket azoknak megér egy probát.
7/10
calypsooo 2023 dec. 21. - 00:09:20 7/10
Alapjában véve nagyon tetszett az, hogy mennyire megrázott ez a film és hogy mennyi érzést tudott belőlem kiváltani pár óra alatt. Viszont visszataszítónak találtam, hogy mennyire esetlennek és szerencsétlennek tüntették fel a női főszereplőt, valamint Timoteo iránt sem tudtam csak undort és utálatot érezni, de lehet ez is volt vele a cél. Erős idegzetűeknek ajánlom csak, vannak benne jelenetek amik egyszerűen nem fognak majd nyugodni hagyni.
7/10
TygerFroshmare119 2023 dec. 20. - 21:55:10 7/10
Sokszor olyan végletekbe ment a film abszurditása, hogy már egy idő után nem lehetett "komolyan venni". Önmaguk karikatúrájaként viselkedtek a főszereplők. Emiatt nagyszerűen szórakoztam egy két indokolatlannak tetsző részen.
Nálam nem igazán talált be ez a fajta történetmesélés, de ez nem jelenti azt hogy egy rossz film. A szenvedést remekül átadta, mivel eléggé el volt nyújtva a vége.
9/10
nemvokmakimajom 2023 dec. 20. - 19:22:39 9/10
Nekem az tetszett a legjobban, hogy a férfi főszereplő jelentről-jelentre halmozza a hibákat, olyan dolgokat tesz meg a fiatal nővel, ami önmagában már rossz érzést vált ki a nézőből, és ezt fokozza az, hogy emellett neki felesége van, aki semmit sem sejt az egészből. Hazudik, erőszakos, mondhatni a film fő gonosza, mégis a film egésze alatt szurkol neki a néző, hogy megkapja a boldog befejezését, ne veszítse el a lányát.
10/10
makimajomvok 2023 dec. 20. - 19:20:56 10/10
Morbid, erőszakos, néha szinte nézhetetlenül nyers de mégis szinte odatapadt a szemem a képernyőre. Az emberi lét és természet sötétségét félrebeszélés nélkül tálaló alkotás. Megunhatatlan, ebben az alkotásban minden kor embere talál magának olyan gondolatokat amiken érdemes töprengeni. A színészi játékban nincs hiba, a koncepció nagyon okos, a történet fordulatos mégis gond nélkül követhető, a képi világ csodás. Mindenkinek ajánlom, aki egy gondolkodós, megborzongós filmet szeretne látni.
8/10
Zorrrro 2023 dec. 18. - 10:32:58 8/10

Egy lenyűgöző pszichológiai thriller, amely a feszültséget és az agyszünetet kombinálja egy elképesztő történettel. A film főszereplője egy házaspár, akik egyre izoláltabbá válnak saját otthonukban egy látogató váratlan érkezése miatt. A rendező remekül játszik az elvárásokkal és a nézők érzelmeivel, míg a cselekmény egyre mélyebbre hatol az ismeretlenbe.

A karakterek kiválóan kidolgozottak, és a színészi alakítások hitelesek és meggyőzőek, főleg a (női karakter számomra). A film atmoszférája fokozza a feszültséget, miközben a rejtélyek és váratlan fordulatok tovább tartják a nézőt a képernyő előtt. A végső feloldás pedig lenyűgözően hagy maga után gondolkodni valót. Egy kicsit érzelmi hullámvasút, amely a pszichológiai thriller kedvelőinek kihagyhatatlan élményt kínál.
Ajánlom ezt a filmet, minden pszich. thriller kedvelőnek!:)
10/10
bibi0418 2023 dec. 15. - 15:03:06 10/10
Számomra az év filmje volt! Én, aki nem szereti nagyon a filmeket, és akiből nehezen lehet bármilyen érzelmet kicsikarni, a székről majdnem leesve, lélegzetvisszafojtva néztem! Tipikusan az a film, ami után minimum egy órán át néma csendben magadba szállva elmélkedsz, és szerintem tipikusan olyan is, amiről aztán órákat lehet beszélgetni. Ezek mellet pedig ez egy olyan film is, ami összezavar, elgondolkodtat, és egy kicsit össze is tör lelkileg. Mindenképpen erős idegzetűeknek ajánlom, de nekik nagyon!

7/10
lil_stacks 2023 dec. 10. - 18:45:32 7/10
Kényelmetlennek éltem meg, lehet amikor elkészült az eredeti mű az erkölcsi világképben elfogadottabb volt az ilyen kapcsolatok gondolata, de már kétlem hogy a közönség nagy része képes lenne pozitívan szemlélni ilyen kapcsolatokat a filmvásznon. Lehet félreismerem a film célját, lehet a célja az hogy az érzékeny témája meghökkentse a közönségét, ezen esetben teljesen sikeresnek ítélhető.
Anna.02 2023 dec. 10. - 18:37:14
Az én ízlésemnek ez a film túlságosan durva és explicit. Penélope Cruz eddig nem sok mindenben láttam, de eddig mindig ugyanazt a szerepet játszotta mindenhol. A szerencsétlen sorsú nőt, akit kihasználnak a férfiak. A főszereplő férfi karaktere, Timoteo pedig kifejezetten unszimpatikus számomra, úgyhogy ez a film összességében nem igazán nyerte el a tetszésemet. Az viszont biztos, hogy elgondolkodtat és hatással van az emberre.
10/10
lilafüzet 2023 dec. 04. - 17:54:00 10/10
Nagyon mély, elgondolkodtató film, ami után egy ideig szóhoz sem jutottam. Durva dolgok vannak benne és tökéletesen megmutatja egy toxikus, mérgező kapcsolat dinamikáját. Megrázó, megérinti és leköti az embert!
Mushroomer 2023 dec. 04. - 15:31:19
Már megint a szokásos, túlhasznált megcsalás/hűtlenség témát dolgozta fel ez a film, viszont, ellentétben több másik alkotással, ez legalább nem akarta túlromantizálni vagy elvicceskedni ezt. Szépen bemutatta mindezeknek a következményeit, és bár a főszereplőn, Timoteon keresztül láttam az eseményeket, őt sajnáltam a legkevésbé. Sőt.
Összes hozzászólás