Ne szólj száj!

Bakancslistához adom
Don't Say a Word
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 113 perc, 2001

Értékelés:

264 szavazatból
Szerinted?

Dr. Nathan Conrad (Michael Douglas), a neves gyermekpszichiáter élete tökéletes. Sikeres, gazdag és gyönyörű feleségével (Famke Janssen) neveli egyetlen kislányukat. Amikor egy katatón, önmagába forduló, hirtelen dühkitörései miatt magánzárkába zárt 18 éves lány, Elisabeth (Brittany Murphy) kezelésével bízzák meg, nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az esetnek. Nem sejti, hogy angyali kinézetű, agyongyötört paciense megváltoztatja az életét. Az első kezelés éjszakáján a pszichiáter lányát elrabolják. Az emberrablók, akik rejtélyes módon Conrad minden lépéséről tudnak, 12 óra múlva kivégzik a lányt. Egyetlen feltétellel engedik szabadon, ha a túszuk apja szótlan kezeltjétől, Elisabeth-től megtud egy hatjegyű számot, ami mindennél fontosabb a végsőkig elszánt bűnözőknek.
Bemutató dátuma: 2001. december 27. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Dr. Nathan Conrad
Elisabeth Burrows
Patrick Koster
Aggie Conrad
Sandra Cassidy
Dr. Jerald Sachs

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Tonyka82 2021 márc. 15. - 08:49:22 8/10
Brittany nagyot megy benne.
8/10
Midnight67 2020 okt. 27. - 17:17:22 8/10
Elég jól sikerült (pszicho)thriller, de már láttam többször, úgyhogy most kihagyom.
6/10
pihes 2020 febr. 18. - 14:52:54 6/10
Izgalmas film, bár a psycho lány elég gyengét alakít.
Az első harmada jól lement!

6/10
6/10
ResidentEvil 2018 jún. 02. - 15:36:13 6/10
6/10.Egynek elmegy de a top thrillerektől sokkal gyengébb darab.
7/10
Owl 2018 febr. 27. - 16:29:01 7/10
Kicsit sántít a történet, a lakást bekamerázni se olyan egyszerû, ha valaki törött lábbal fekszik az ágyban. Neeem, nem elõtte történt, a kicsomagolt szomszéd "friss" állapotából ítélve. A metró csak azt gázolja el, aki nem lapul a földhöz. A metró megállóban nem engedték vissza a faszit a peronra, õ meg bánatában öngyilkos lett.
Egy szó, mint száz, a filmet a lendület viszi elõre, hibák akadnak bõven, de ezzel együtt el lehet szórakozni rajta.
breeder 2014 dec. 08. - 02:37:42
Kicsit jobb filmre számítottam, a vége eléggé ellaposodott!

6/10
breeder 2014 dec. 08. - 01:57:00
Kár, hogy ilyen késõre tette az RTL II ezt a fimet. :S
De mindegy, mert kivi vagyok rá, úgyhogy megnézem.

..Idáig érdekes a sztori! =)
Gabor Teveli 2014 nov. 02. - 18:26:20 Előzmény profanumvulgus
nem "utalás a Bibliára", hanem így hívják angolul az ismeretlenek/szegények temetõjét (bibliai eredetû kifejezéssel)
profanumvulgus 2013 okt. 18. - 10:34:50 Előzmény Killbox
Ja, a temetõ kapuján a felirat (Potter's Field) nyilvánvaló utalás a Biblia megfelelõ helyére (Máté 27:3-8).
gladiolus 2013 ápr. 27. - 15:54:22
Az említett logikai hibák közül sok tényleg létezik, de ettõl függetlenül, ha valaki nem csak ezekre koncentrál, akkor észreveszi, hogy ennek a filmnek pozitívumai is vannak , mert lendületes, érdekes, izgalmas, élvezetes.A Hart sziget, mint helyszín, különösen tetszett.

Mondjuk én meg azt nem értem, hogyan maradhatott a lány apja azonosítatlan hulla. A gonoszok valószínûleg azért nem mondták el a bíróságon, hogy ki õ, mert nem akarták, hogy kiderüljön a kõ létezése, amit a szabadulásuk után azonnal meg akartak szerezni, tehát nem hiányzott volna nekik egy felhajtás. De Bean miért löki vissza a metró vágatba a lány apját, amikor már pont el akarja mondani, hol a kõ? Azért gondolom, hogy szóljon valamirõl a film. Na de ez így sántít.
A lány viszont, miért is nem mondja el a rendõrnek, amit még sokkos állapotban is el lehet mondani, hogy az a halott ott az apukám? Ez életszerûtlen. Inkognítóban követi mindenhová a halott tetemet, és nem szól senkinek, nem kér segítséget? Hülyeség, és nem hiszem el.

Egyébként a számot tudhatták a rosszfiúk, mert a börtönben tíz év alatt valószínûleg csak ezen járt az agyuk, és összerakhatták, hogy ha a lány a Hart szigeten kujtorgott a haláleset után, akkor azért, mert az apja sírját kereste, és ezáltal összerakhatták, hogy tudja, mi a száma a sírnak. És akkor valószínûleg úgy gondolták, hogy a halott ruhájában kell lennie a kõnek, vele együtt a sírban. De tudja a franc. Nagy a kavarc.

Ennek ellenére megpróbáltam inkább a jó és élvezetes dolgokra koncentrálni, mert ilyenek is bõven akadnak a filmben.
Az egészben a legszemetebb alak szerintem a lány apja volt, mert még bank és gyémántrablók között is léteznie kell olyannak, hogy betyárbecsület, de õ ócska módon meglopta a társait. Mégis mire számított, hogy azok ezt majd ölbe tett kézzel elnézik neki? És egy apa, akinek van egy lánya, miért vállal ekkora kockázatot, miért nem képes osztozkodni, és miért hoz ekkora tragédiát a saját gyereke fejére?

Egyébként minden színész jól játszott, le a kalappal. Kivéve a rendõrnõt, õ nagyon idegesített, állandóan hátráltatta a cselekményt, és mindig megszakított egy korábbi izgalmas jelenetet.

Michael Douglast olyan amilyen, sosem érdekelt, de most zseniálisan játszotta a dilidokit, és az õ húzásai egytõl egyig teljesen rendben is voltak.Tökös csávó volt, aki zsivány módon megoldotta ezt az egész helyzetet, és megizzasztotta a Gonoszkát rendesen. Az egész történés használt a jellemének, mert ez az eset, ami egy kicsit belerandított a kényelmes kis mintaéletükbe, valóban eléggé mélyen összehozta a családot. Remélem, Elizabeth-et is örökbe fogadták végül.

Brittany szegényke volt vagy 24 éves a filmben, de sokkal fiatalabbnak látszott, és nagyon szerethetõ volt, tehetsége is volt, nem is kevés, ami itt is megmutatkozott. Ez volt azt hiszem az elsõ film, amiben láttam, és azonnal megkedveltem. Többet érdemelt volna még.

Sean Bean meg hát, aki ugye a szívem csücske, játsszon bármilyen gonoszt is, rá nem tudok mást mondani, csak jót.A lökött szívemmel most is folyamatosan mentségeket kerestem az általa alakított rosszfiú számára, de egy ponton túl már nem volt mentség. Amikor a végén meg akarta öletni a dokit, és a társát is lelõtte, onnantól kezdve elengedtem kezét, mert aljas volt, és menthetetlen. Dehát nagyon kellett õ ebbe a filmbe, legalábbis nekem.

Szóval jó film ez, a hibák ellenére többször is nézhetõ annak, aki a benne látható színészeket szereti.
Killbox 2013 ápr. 09. - 10:54:13
***SPOILER***

Nem értem ezt a sok logikátlanságot emlegetõ hozzászólást.Ti mit néztetek?
Anbra,hol a lány anyukája? Valószínûleg meghalt,vagy kiskorában elváltak és messzire költözött új családdal!
Cosima,valaki írta a nyilvántartást és ott is megnézhették volna? De mit? Nem vettétek észre,hogy a Hart szigetre azonosítatlan hullákat temettek? Nincsen nevük,mert senki nem azonosította õket,ergo nincs nyilvántartás,hogy X.Y. a 258964-os számú sírban van! (újságcikk:John Doe - ismeretlen)
Kitticica,hogy kamerázták be a lakást?Gondolom,nem tegnap,hanem amikor senki se volt otthon és anyunak se volt még eltörve a lába!Miért nincs gyermekotthonban a lány? De valószínû ott volt,amíg a skizofrénia tünetei nem jelentkeztek nála,akkor átszállították a pszichiátriára! Hogyan maradt szabadon,míg eltemették az apját? Ismeretlen holttesttel nem nagyon várnak semmire,addig bujkált,utána megtalálták a temetõben!
Rahar, ha megmondta volna nekik,hogy a maciban van - egyébként babában - akkor lelépnek a cuccal?Aztán mikor és hol kérdezték volna meg tõle?A diliházba befelé csak ápoltak és orvos mehet,kifelé meg csak orvos,fegyveres õrök õrzik! A lány nem játszotta a hülyét,hogy ne férjenek hozzá - elvégre az egész banda sitten volt az elmúlt 10 évben - egyszerûen halálra rémült kiskorában,amikor látta az apját meghalni,csak 8 éves volt,teljesen megzavarodott az agya!

A stáblistában ilyenek vannak:
Psychiatric consultants: Dr. Robert Berger, Dr. Donald Carveth
Homicide detective: Jose Rosario
Crime Scene advisors: Chris Mathers, Tom St. Ong.

Nálam az egyetlen bukta,hogy a nyomozó egyedül dolgozott.Én úgy tudom,hogy a járõrök és a nyomozók mindig párban járnak.De a nyomozókra ez lehet,hogy nem igaz,hisz mint feljebb írtam,volt egy gyilkossági nyomozó szakértõ a filmnél - homicide detective.Õ meg már csak tudja.

Egyébként aki minden felmerült kérdésre választ szeretne kapni,olvassa el Andrew Klavan Don't say a word c. regényét,amibõl a film készült.Adaptációknál sok mindent - általában felesleges vagy szájbarágós dolgokat - kihagynak,hisz egy film,ami kb 2 órás más mint egy regény,amit akár 20 órán át olvas az ember, kell lennie egy ritmusának,pörögnie kell,fõleg egy kriminek.Lehet mondani,hogy ennél a filmnél talán több mindent bíztak a nézõk fantáziájára,a regény túl komplex volt és egyszerûsítettek a sztorin,de attól még nem logikátlan.Az író egyébként többszörös díjnyertes.
3/10
Gilderoy 2013 ápr. 05. - 23:13:19 3/10
Nekem nem tetszett ez a film, a 8,5 ponttal erõsen túl van értékelve. Felvételrõl néztem, de vagy háromszor kellett leülnöm elé, mire a végére értem, ez azért mond valamit.

A logikai bukfencek nekem is feltûntek, kis hiba belefér, na de olyan, amire az egész film épül?? Színészi játék elmegy, bár a rendõrnõtõl majdnem a falra másztam, annyira idegesítõ volt.
cosima 2013 márc. 20. - 01:48:51 Előzmény ways
hát igen, vérzett a szívem érte...ennek a filmnek már láttam a második felét, most csak miatta néztem meg megint...jó színésznõ volt és túl fiatal.
cosima 2013 márc. 20. - 01:45:10 Előzmény -greghouse-
***SPOILER***

váá, csak annyival egészíteném ki, még friss az élmény a film+ jóvoltából, h verekedés még nincs lõdözés, a fõgonosz beleereszt egy tárat a hosszúhajú countryimádó srácba, ekkor érkezik meg az elhivatott rendõrnéni, akit csúnya alattomosan le akar puffantani a bénamotoros gyerek, erre a villámkezû rendõrcsaj lelövi õt meg még belelõ a fõgonoszba is, aki viszontválaszt küld, csajszi összerogyik, de nem volt halálos lövés. marad a fõgonosz meg dáglesz, dulakodnak - ez a rész máris kiesett, de vhogy a földre kerül az elõbbi, az utóbbi meg pisztolyt szorít a fejéhez, de aztán inkább belerúgja a sírba ahol immár 2 hulla a társasága (elõtte beledobja dáglesz a rubint), de a srác úgy látszik, csak kicsit vágja be a gerincét, mert kiveszi a hosszúhajú zekéjébõl a pisztolyt, és a sírból kezd el lõdözni, de dáglesz már nagyon unja, és egy huszárvágással ráküldi az emelõszerkezetet vagy mit, és akkor omlik ugye be a sír és akkor hahaha jön a metró, apám? látod ilyen érzés :D de hogy mekkora lesz hirtelen az a szerencsétlen sír mint vmi alagút o.O aztán a heppiend, ahogy már leírták :) bár dáglesz szegény szemcsis kollégája érhetõen ebbõl kimarad, õt lehagyják :/ remélem, elég részletes voltam (:

***SPOILER VÉGE***
cosima 2013 márc. 20. - 01:28:34 Előzmény Rahar
szia!

***SPOILER***

tényleg sajnos sok az ellentmondás a filmben, ami amúgy egy remek alapsztorira és karakterekre épül(ezért írtam h sajnos), de sztem amúgy eltakarították volna a pszicho csajt is, miután megszerezték a követ, hogy ne hagyjanak szemtanúkat...elõtte is boldog-boldogtalannal végeztek...egy babában volt amúgy a kõ(a csajszi onnan tudhatta, mert a flashback-ekben látszik, ahogy leskelõdik amikor az apja meg a társa elrejti, bár nem egyértelmûen - és aztán az apja rábízza a babát, és az apja halála után bármikor megnézhette hogy mi is van abban a babában), és ez már tényleg erõltetett magyarázat, de el tudom képzelni, hogy a csúnyagonosz fiúk olvasták az újságcikket, hogy a csajszi a temetõben volt, és feltételezték hogy ez volt annyira fontos esemény(és az utolsó kapocs a külvilággal)az életében, hogy ha valaki, hát õ el tudja vezetni õket oda/a megoldáshoz...és azt tudták, hogy ebben a temetõben számokkal azonosíthatóak a sírok. bár ez meg azért is bukik meg, mert vki írta a nyilvántartást, hogy ott is megnézhették volna...ami vicces, mert akkor az egész filmnek semmi értelme :D

***SPOILER VÉGE***
anbra 2012 nov. 01. - 19:19:59 Előzmény kitticica89
Pont ezeket akartam én is leírni......... a billentyûmbõl vetted ki a szavakat :-) Ez a film érdekes lenne, ha nem lenne tele hülyeségekkel..... azokkal, amit írtál. Tényleg, a lánynak nem volt anyukája? és mivan a gyámüggyel????
Egyébként én kifejezetten Brittany Murphy miatt néztem meg már kb. harmadszor. Szerintem aranyos, tehetséges volt. Kár érte.
8/10
Tamás22 2012 nov. 01. - 13:34:13 8/10
Most néztem meg végig, mert régen csak félig láttam és érdekelt. Nekem tetszett, jó film, nagyszerû színészi alakításokkal! 10/8.
7/10
offtopic
Rahar 2012 okt. 29. - 07:19:14 7/10 Előzmény kitticica89
Egyetértek az észrevételeiddel. Számomra igencsak fontos, hogy egy thrillerben, sõt mindenféle kategóriájú filmben az alaptörténetben és a cselekményvezetésben ne legyenek logikai hibák.
Hóvirág18 2012 okt. 28. - 16:24:18
Köszönöm az infókat!:)
pneklara 2012 okt. 28. - 15:53:31 Előzmény kitticica89
Igen:) Ezt a filmet csak nézni kell, de gondolkodni nem szabad, sem közben, sem utána:)
Összes hozzászólás