Nehézsorsúak

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm sorozat, 46 perc, 2004

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Számszerűen csak felbecsülni tudjuk, hogy hány magyar ember töltött hosszú éveket szovjet lágerekben. Az áldozatok sorsáról hosszú ideig nem lehetett szólni a nyilvánosság előtt. Sára Sándor Nehézsorsúak c. dokumentumfilm-sorozatában 14 túlélő eleveníti föl a szovjet munkatáborokban töltött éveket.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
smh 2020 febr. 18. - 20:18:47 10/10
Az MTVA vagy bárki, akinek hatása lehet erre, közkinccsé tehetné, egyetemben a Krónika részeivel és sok más, hasonló érzéket képviselő sorozattal!... A Youtube-ra feltöltötték a Nehézsorsúak részeit, de sajnos nagyon gyenge ezek minősége. Több részben képhiba és hanghiba egyaránt előfordul. Ha az MTVA nem is, de bárki más közkinccsé tenné, sokan lennénk hálásak érte! Köszönjük!
10/10
LajtaJ 2015 júl. 01. - 23:33:42 10/10
Ismét egy fantasztikus Sára Sándor sorozat!
Nem gyõzöm felvenni õket, hpgy késõbb újra és újra visszanézve összerakhassam a mozaikokat.
A nevek alapján az egyes emberi sorsok sûrített leírása megtalálható Rózsás János: Gulág lexikon c. könyvében is.
feketevipera 2015 jún. 29. - 21:49:44
Egyrészt jó, hogy vetítik Sára Sándor mûveit, másrészt viszont nyomasztó is, hogy ennyi emberi tragédiát kapunk ömlesztve, de ez is része a történelemnek. Megdöbbentõ látni, hogy viszonylag idõs emberek még a történtek után 50-60 évvel is néha a könnyeikkel küszködve tudnak csak mesélni bizonyos dolgokról, vagy még úgy sem, és ez érthetõ is. A szovjet rendszer embertelenségben vetekedhetett a náci rezsimmel, talán még felül is múlta annak cinizmusát és emberirtó tevékenységét. Arról nem is beszélve, hogy a magyar hatóságok gyakran megpróbálták túllicitálni a "nagy testvért", és ez sajnos igaz a Kádár-rendszerre is, amikor is valószínûleg nagyobb mozgásszabadságot élvezhetett volna a magyarság az állítólagosnál, csak éppen Kádárék ugyanúgy igyekeztek "pápábbak lenni a pápánál", mint azt megelõzõen Rákosiék. Mondjuk az nyilván érthetõ, hogy a Szovjetuniónak a háború után szüksége volt a munkáskezekre az újjáépítéshez, de akkor is embertelen gondolkodásmódnak estek áldozatul oly sokan, és sajnos a magyar kiszolgálóik talán még nagyobb gonosztevõk és pszichopaták voltak, akik élvezettel ütötték, rugdosták és kínozták az áldozataikat. Elgondolkodtató, hogy vajon hány olyan túlélõ lehet, akinek az élményeit soha senki nem rögzítette, vagy aki akár a mai napig sem mer nyilatkozni, a retorziótól félve, hány nemzedék életét tették tönkre ezek a "kedves emberek", akiknek a jó része vígan élte/éli mindennapjait, bármiféle büntetés nélkül. Mementónak, hétköznapi emberek vallomásgyûjteményének mindenféleképpen hasznos ez a sorozat (is), hiszen ezekbõl a történetekbõl áll össze "a" történelem. A film korhatárának besorolásával viszont nem értek egyet, szerintem inkább 12-es karika kellene oda, nem hinném, hogy egy 6-12 év közötti gyerek fel tudná fogni, mirõl is van szó a mûsorban, sokszor még felnõttként is elég nehéz megemészteni mindazt, ami elhangzik.