Nem vagyok, aki vagyok

Bakancslistához adom
Muidhond / Tench
15 éven aluliak számára nem ajánlott belga-holland filmdráma, 99 perc, 2019

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Jonathant, a jószívű fiatalembert bizonyítékok hiányában elbocsátják a börtönből. Visszatér anyjához, aki egy kis házban lakik a dűnék mellett. Jonathan el akarja felejteni a múltat, és eltökélt szándéka, hogy más és jobb emberré váljon. Ennek érdekében szigorúan betartja a szabályokat, ám jó szándékait hamarosan próbára teszi, hogy egy fiatal nő költözik a szomszédba kislányával.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sexykex 2022 ápr. 12. - 10:27:34 6/10
Nem tudom, hogy a pedofília gyógyítható vagy nem. A filmbeli esetben nyilvánvalóan nem, hiszen a beteg fiú anyukája odaszoktatja a szomszéd elhanyagolt, magányos kislányát. Rendben van, hogy a pedofilnak erősnek lenni, de így túl nagy a kísértés. „Nem vagy felelős a vágyaidért, de felelős vagy a tetteidért.” Lényegében a törvények is ezen a gondolaton alapszanak és előbb-utóbb a meleg törvények sorsára jutnak. Tehát jobb, ha vigyázunk a gyerekeinkre!
X0 2022 márc. 31. - 11:59:30 Előzmény Empty Crib
Ja konkrétan arra amit te írtál: mivel én kedvelem a pedofilokat, nyilván nem tartozok azok közé, akik azt mondják "nehogy már a TB fizesse a pedofilok terápiáját, börtönbe velük, ott aztán majd kezelésbe veszik őket": igen, volt aki ezt írta, nem biztos hogy szószerint emlékszek, pl. lehet hogy az "aztán" szó nem volt benne, de ezt jelenti amit írt, és majdnem szószerint ez. Volt olyan hebefil (11-14 évesekhez vonzódó felnőtt), aki azért ítéli el a pedofilokat, hogy hogy lehet ilyenhez vonzódni? Vagyis mert el se tudja képzelni ezt, ő egyáltalán nem vonzódik hozzá. Nekem meg meggyőződésem, hogy ízlés akkor se lehet bűn ha extrapocsék. Aki halottakkal szeret szeretkezni, arra mondhatjuk hogy extra pocsék az ízlése, de attól még bűnt ez nem lesz. Én se tudom milyen nőstény békához vonzódni, mégse mondom hogy a hím béka elmebeteg, ha a nőstény birkákhoz vonzódik béka létére, akkor nem hozzá való az ízlése. Ahogy a homokosoknak, nem a nemükhöz való az ízlésük, bűnt ettől még nem lesz. Én tudom hogy a pedofil is ember. Valami Toroczkai-féle azt írta a weben (hozzájuk tartozó weboldal), hogy persze, a kéjgyilkos is ember. Ha tudja hogy ez árt, és ezért nem teszi meg, akkor igen, az is ember, legfeljebb elmebeteg, hogy ettől izgul fel vagy elégül ki szexuálisan. Mivel a nemi vágy hiányát betegségnek tekintik, mert ugye kihalna az emberiség ha mindenki ilyen lenne, és a homoszexualitást betegségnek tekintem. Nem bűnnek, nem szégyennek, ahogy az se szégyen ha valaki 1 lábbal születik. 4 igennel fogok szavazni. A nemváltást felnőttek körében se kell népszerűsíteni, viszont úgy fogalmaznák meg, hogy el kell titkolni a gyerekek elől hogy van nemváltó műtét is a világon. Ahogy eddig is: a homoszexualitásnak nem csak a népszerűsítését, hanem az ábrázolását is tiltják. Ezt meg lehet úgy is értelmezni, hogy nem lehet olyan rajzfilm például, amiben valahonnan kiderül hogy 2 azonos nemű alkot egy családot. Egy animációs filmen azt mondta az egyik rendőrnő, hogy a barátnője gyereke rosszalkodik, nehéz a családi élet. Ezt már úgy fordították le az oroszok, hogy a párom gyereke, nehogy ez kiderüljön. Népszerűsíteni a homoszexualitást nem is lehet, mivel nem befolyásolható. Most a törvénymódosítást pedofilellenes törvénynek nevezték. Már várom mikor lesz tolószékes-ellenes, színtévesztő-ellenes, stb. törvény. A buszjegy ára abszolút tagállami hatáskor, az EU-nak ebbe nincs beleszólása. Tehát zsidóknak, cigányoknak dupla jegyárat!
X0 2022 márc. 31. - 10:48:41
Csak most néztem meg van-e valami hozzászólás. Nem arról van szó, hogy én válaszolok-e, hanem hogy a port.hu üzemeltetői otthagyják-e vagy letörlik. Én arról írtam, hogy nem minden gyerek gyerekes, és aki nem az, annak ugyanolyan jogai kellenek legyenek mint egy felnőttnek, ha nem, az pont ugyan olyan, mintha egy felnőtt semmit se tehetne maga, mindenhez a gyámja engedélye kellene. Nem értelmi fogyatékosról van szó. Ugyanúgy egész életére dühönghet, depressziós lehet, öngyilkos lehet miatta. Ugyanígy van ez a szexualitásnál is. Én se voltam olyan gyerekes mint más. Volt aki 6 évesen ment egyetemre. Humán tantárgyak nélkül erre én is képes lettem volna: 6 éves koromra megtanulni nem csak írni, olvasni, hanem a 12 év, heti 4 óra matematikát, stb. A matematikánál már csak az osztályfőnöki óra könnyebb, még egyetem 1. éven is szinte mindig előre kitalálom mi lesz a tétel amit a tanár levezet: magamtól rájövök. Én óvodás koromban szexről senkitől se hallottam, nem is láttam ilyet, eleve magamtól akartam az előjátékot óvodás kislányokkal, nagyobbakkal, és felnőttekkel is ki akartam próbálni. Én arról írtam, hogy a tiltás a gyerekek ellen van. Aki akarja az hagy csinálja. Most 41 évesen se bántam volna meg, ha óvodásként pornófilmen szerepeltem volna.
9/10
Empty Crib 2022 jan. 16. - 13:59:37 9/10 Előzmény X0
Sajnalom, hogy eltunt. :( Remelem valaszolsz, en kivancsi lennek a gondolataidra, erzeseidre.

Amit meg mondani szerettem volna, hogy rengeteg "kivalo" media, es sok "szakavatott" youtuber es is siman hasznaljak a pedofilia szot arra, hogy azonositsak vele a gyermekeket molesztalo szexualis bunozoket, akiknek tenyleg a bortonben a helyuk. Ez kb. olyan lenne, mintha en homoszexualis visszaelokent/eroszaktevokent aposztrofalnam az osszes homoszexualis embert, mert homoszexualis. A Nem vagyok, aki vagyok c. film egy jo kezdet azon az uton, hogy a tarsadalom vegre lassan levegye az szemellenzojet es kilepjen a komfortzonajabol, mert letezik olyan, hogy erkolcsos pedofil, aki tudataban van annak, ami, de nem engedi, hogy ez tonkretegye masok eletet. Ez lehet elsore nem tunik nagy dolognak, de egy normlis szexualitasu ember probalja csak megtapasztalni egyetlen egy honapig a szexualitasatol valo megvonottsag erzeset. Ezt a film is nagyon jol erzekeltette ezt, az ido olomlabakon kezdett jarni, a kisertes ott leskelodott mindent akaratgyengebb pillanatban.
Az a lelketlen valasz meg, hogy "engem ez nem erint, en normalis szexualitassal birok", a leheto legarogansabb valasz, amit erre lehet adni (nem mellesleg jol mutatja a tarsadalom lelki allapotat). Oruljon neki, hogy szerencses, masnak nem ez a sors jutott, pedig szivesen cserelne egy pedofil barkivel, hogy ne kelljen ezt a keresztet cipelnie tovabb.

Remelem meg keszul hasonloan bator film a temaban.
X0 2021 okt. 06. - 20:10:06
2 hozzászólásom volt, mindkettő eltűnt. Hova lett? Más hozzászólás is eltűnt, azt írta hogy ez egy LMBTQ-P érzékenyítő film.
9/10
Empty Crib 2021 szept. 04. - 02:02:17 9/10 Előzmény X0
Elore szolok, hogy spoileres lesz a hozzaszolasom, kulon nem fogom kiemelni azokat a reszeket, igy aki meg akarja nezni a filmet, az ne olvasson tovabb!

Szerintem sok dolgoban nem fogunk egyeterteni, ami nem baj, azonban reagalnek par dologra. Azt irtad: "gyerekkorukban egy pedofil használta..."
Az nem tisztan pedofilia (csak maga az orientacio), hanem egy gyermek megrontasa, es az ket teljesen mas kategoria. Egyreszrol meg a felnottek kozotti, konszenzuson alapulo szexualis kapcsolatban sem "hasznaljuk" a masikat (optimalis esetben). Masfelol a filmben sajnos Jonathan egy cselekvo pedofilt alakitott, aki tullepett a multban egy hataron (azt nem tudjuk, hogy milyen mertekben, sajnos nem ter ki ra a film), amit en mar korabban emlitettem (erkolcsi vilagkep). En nagyon sajnalom, hogy a filmbe ezt belevittek, de azt megertem, hogy ez egy filmes eszkoz volt, hogy feszultseget hozzanak a tortenetbe. Ennek a feszultsegnek viszont ara van, az pedig az, hogy lekerul a fokusz azokrol, akik pedofilok, de soha nem lepnenek at a cselekves mezejere. En marpedig csak roluk beszeltem eddig is.

Azt irtad: "Arról kellene szólnia, hogy akinek nem árt, azzal szabad szeretkezni, meg arról, hogy megfelelő szexuális felvilágosítással sokszor megelőzhető hogy ártson..."
A szexualitas megertesehez erettseg kell, es hiaba a felvilagositas (ami sokszor el is marad, es a gyerekek az Internet segitsegevel szereznek tudomast a dolgokrol (ez megerne egy kulon vitat)), akkor is kell ido, amig a gyermeki elme es lelek feler, felno, meger ehhez a temahoz. Nem vagyok gyermekpszichologus, de nagyon leegyszerusitve ezert nem tud egy gyermek valojaban beleegyezni egy szexualis aktusba, mert fogalma sincs, hogy mibe egyezik bele, meg akkor is, ha ugy gondolja, hogy valojaban tudja. Egy gyermekben nincs meg a kello erettseg, bolcsesseg ahhoz, hogy ezt felmerje, azert gyermek. Kivancsisag van benne, ami termeszetes, de itt jon a kepbe a felelosseg, ami a szuloke, es a kozossege, amiben a gyermek el. Eletre szolo lelki seruleseket csupan szavakkal is el lehet erni, mondjuk egy csapnivaloan rossz tanar ezt siman megoldja, es akkor meg csak szavakrol beszeltem.

Itt egy 9 eves kislanyrol, es egy felnott ferfirol van szo, aki meg csak a huszas evei elejen jar. Noha meg o maga is fiatal, ebbol semmifele eletszeru, tarsadalmilag elfogadott szituacio nem johet letre, lelki sikon nem fog tudni kialakulni olyan kapcsolat, ami egy felnott no es ferfi kozott, mert nagyon mas lelki allapotban van mindket fel es elkepzelhetetlen nagy valtozas var meg a 9 eves kislanyra a szemelyisegenek a fejlodeset illetoen, sot meg Jonathanra is. Gondoljunk bele abba, hogy Jonathan szexualis vonzalma nem mulik el, nem alakul at, mig a 9 eves kislany azonban egyszer fel fog noni, at fog alakulni a teste, es akkor Jonathan is el fogja vesziteni az erdeklodeset iranta. Nem is tudott kialakitani erdeklodest a vele hasonlo korul, de mar felnott lannyal/novel, akivel egyutt dolgozott a halfeldolgozo uzemben. A 9 eves kislany a csaladi allapotabol a hianyzo apat probalja tudat alatt potolni, aki tavol el toluk, es ezt Jonathan is tudta. Persze ez nem von le semmit abbol a tragdiabol, amin Jonathan valojaban atmegy, ezt kellett volna a filmnek jobban erzekeltetnie, kiemelnie.

Jonathan szexualis orientacioja nem valtozik, a kislany felno, Jonathan valojaban orok maganyra van itelve a vilagban, es ez a pedofilok komor valosaga. Olyan vandorok ebben a komor vilagban, akik sosem erhetnek igazan celba. Ugy gondolom, a filmnek arrol kellett volna szolnia, hogy milyen tragedia az, amit Jonathan megel. Hogy a tarsadalom igenis vegye figyelembe, hogy vannak erkolcsos pedofilok, akinek az eletuk egy jelentos resze megelhetetlen es ez felig-meddig szinte elviselhetetlenne teszi a mindennapjaikat. A pedofilia nem fog csak ugy eltunni, hiaba neznek felre az emberek vagy kerulik a vele kapcsolatos diskurzust.
9/10
Empty Crib 2021 aug. 28. - 23:12:59 9/10
Most csak azokrol beszelek, akiket megvert a sors ezzel, de nem elik meg, mert az erkolcsi vilagkepuk nem engedi. Nem csak tonkreteheti az eletuket, hanem tonkre is teszi. Jelen alkotasban nem csak a fiu, hanem az anya sorsat is, sot ha lenne a filmben apa, akkor az ovet is, az egesz csaladot. A film valojaban cellal "vontatott", azzal azt akarja erzekeltetni, hogy milyen lassan telik az ido, amikor a belso vivodas folyik.


"Jonathan: Semmi ertelme. Semminek sincs ertelme.
Edesanya: Azt nem tudhatod.
Jonathan: De, tudom!
Edesanya: Nem adhatjuk fel.
Jonathan: En ilyen vagyok! Nem fogok megvaltozni! Es ezt te is tudod!"

Aki ideirja majd, hogy el kene pusztitani az ilyen embereket, azt remelem megveri a sors egy ilyen hajlamu gyermekkel, hatha akkor nem probal meg majd Istent jatszani utana es megprobal elgondolkodni az emberi tragediakon. Amikor a tulajdon gyermeke, aki elott ott allna az elet, megtorve es zokogva mondja ezeket, mikozben sorsatol megnyomoritva turja az arcat az olebe, majd akkor eloszor pillanthat bele ebbe a vilagba es ezeknek az embereknek a szenvedeseibe.



Ez egy eletre szolo buntetes, egybol a szuletes utan. Egyetlen mas ember sem ismerheti egy pedofil szenvedeset. Ott lesz elotte a gyereke, akinek az elete gyakorlatilag veget ert, csak meg lelegzik.
7/10
Damill 2021 aug. 14. - 08:33:08 7/10
Ez a film nem arról szól, hogy fogadd el a pedofíliát, mert ez is csak egy irányultság stb. Nem állít ilyet. Arról szól, hogy aki ezzel születik, az még nem feltétlenül egy szexuális ragadozó, hanem sok esetben annyira szenved ettől (mert tudja, hogy amire készteti őt ez, az rossz), hogy az egész életét tönkreteheti. A Freie wille (Szabad akarat) c. film gyakorlatilag ugyenez, csak ott nemi erőszakolóval. Ha pedofil propagandát akartok látni, akkor nézzétek meg a csodálatos Cuties-t a Netflixen, és hányjatok sugárban. Ez a film nem olyan.
8/10
kesztió 2021 jún. 25. - 23:57:35 8/10
Vontatott, vizuálisan sem kiemelkedő, ráadásul témaválasztása is nagyon megosztó, igazán szeretett film bizonyára nem lesz belőle. De pont ez utóbbi miatt mégis megnézetném mindenkivel – azzal is, akinek szüksége van „érzékenyítésre”, és azzal is, akinek nincs.
Úgyhogy ne maradjatok le róla.