Néma kolostor

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar romantikus dráma, 86 perc, 1941

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Vághelyi Gusztáv gróf immár véglegesen a karthausi rend tagja. Egykori szerelme, Betti haldoklásánál kell jelen lennie. Vezekelni vágyik, s fölidézi addigi életét. Bécsben, az egyetem után Júliába szerelmes, ám a nő a politikus Dahlbergért rajong. Dahlberg szemmel tartja Gusztávot annak csalárd barátján, Armandon keresztül. Ebelsperg azonban Gusztávnak szánja lányát, s bár Dahlberg cserbenhagyja Júliát, ő mégsem pártol Gusztávhoz. Vághelyi megismerkedik Bettivel, majd Júlia is fölbukkan szomorú történetével. Betti csalódik Gusztávban, és szakít vele. A férfi szerzetesnek áll.

Stáblista:

Szereplők

Gróf Vághelyi Gusztáv
Ebelsberg Júlia grófnő
Dahlberg
Gróf Ebelsperg

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó 2020 jún. 15. - 12:46:55
Eötvös regényének rövid ismertetése:
http://www.nevpont.hu/view/11749

A főhőst így jellemzi:

Gusztáv, a heves érzelmekben égő, majd elégő romantikus ifjú, aki sem szeretni nem tud, sem boldogságot adni nem képes. Tragédiája a meghasonlás tragédiája: az életuntság, az enerváltság és az akaratgyengeség drámája. A regényben a fő hangsúly mindig Gusztáv lelki fejlődésén – visszafejlődésén, vergődésén – van, a cselekmény és a konfliktusok csak illusztrációul szolgálnak.

Ez a romantikus film nem így mutatja be Gusztávot, itt a kiszámíthatatlan sors tette boldogtalanná a szereplőket, nem a saját gyengeségük.
feketevipera 2015 jún. 26. - 21:53:13
Õszintén bevallom, nem olvastam Eötvös regényét, így nem tudom, hogy mennyire maradtak hûek az alkotók A karthausi könyvbeli cselekményéhez. Amit kicsit furcsállok, az az, hogy Jávor Pál kapta a férfi fõszerepet. Számomra kicsit furcsa ebben a szerepben, mintha a szokásosnál is kissé modorosabb lenne, olyan, mintha idegenül mozogna a reformkor világában, vagy nem is tudom. Makláry Zoltánról is inkább a humorosabb figurák ugranak be nekem, mintsem egy drámai alak. Összességében véve a film nagyjából a korabeli produkciók színvonalán mozog, talán az operatõri munkát érdemes kiemelni, bár azért Eiben István jobban is eljátszhatott volna pl. a fény-árnyék viszonyokkal akár a kolostorban, akár odakint. Mindenesetre mint ritkaságot szerintem érdemes megnézni a filmet, nem sûrûn vetítik. A kópia sajnos nem a legjobb minõségû, de még így is nézhetõ.
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu