Neon Démon

Bakancslistához adom
The Neon Demon
18 éven aluliak számára nem ajánlott francia-amerikai-dán thriller, 110 perc, 2016

Értékelés:

66 szavazatból
Szerinted?

Jesse, a feltörekvő modell Los Angelesbe költözik, hogy valóra váltsa az álmát. A divatvilág azonban nem várt módon szippantja be, ráadásul egy csoport varázslatos modell között nem várt konfliktusba keveredik. Mindannyian szenvedélyesen vágynak a kifutó sikerére és ezért szemmel láthatóan bármit hajlandók lennének megtenni. Jesse-nek azonban siker mellett meg kell küzdenie a fotósok fantáziajeleneteivel, a lakásába behatoló ismeretlenekkel és a mind furcsábban viselkedő kollégáival is.
Bemutató dátuma: 2016. június 24. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
The Cortez okt. 24. 21:15:50 6/10
Ez Refn jelenlegi legtúltoltabb filmje. Rengeteg a hosszú, kitartott, néma jelenet, itt a legszínvonalasabb a vizualitás, ebben a legextrémebb a színorgia (ami Gaspar Noé világát meg a Suspiriát idézi), ráadásul ez az alkotás már tényleg olyan, mintha egy majdnem 2 órásra elnyújtott videoklip lenne.
A jól ismert, Mulholland Drive-ra-Fekete hattyúra-Starry eyes-ra hasonlító, elejétől a végéig erősen szimbolikus sztori, a divat- és szépségiparról, valamint a még felszínesebb, fényvisszaverésben rendkívül tehetséges modellekről fogalmaz meg egy igen kemény kritikát, méghozzá baszottul szürreális, egyben vontatott módon.
Refn láthatóan a 2016-os év beteges botránymoziját akarta megcsinálni, mivel az utolsó fél órába szinte mindent bedobott: van vér, nekrofília, kannibalizmus + más gyomorforgató dolgok, amelyek ugyan mind allegorikusak, de még így is erőltetettnek és öncélúnak hatnak.
A stílus ismét győzött a tartalom felett, ám ez a film 1 valódi audiovizuális élmény: a lenyűgöző színkavalkád mellett, irdatlan sok esztétizálás, látványos képi megoldás, hipnotikus jelenet- illetve elektronikus zene van benne. Tehát a művet leginkább ezért érdemes megnézni, lehetőleg Full HD/4K minőségben.
8/10
Ildikó Nóra okt. 14. 15:01:29 8/10
A filmet (nem thriller) egyszer meg lehet nézni, érdekes, nem hétköznapi történet, elgondolkodtató. A főszereplőknek (különösen Elle F-nak, Jena M-nak, Christina H-nek) jól állt a szerep és jól is játszottak., ahogy Keean R-nek is jól állt a mellékszerep és ő is jól játszott. Tetszettek a ruhák, a sminkek, a filmzene is (hatásos volt, ahogy a rendező korábbi filmjében, a Drive-ban is-azt a filmet is érdemes megnézni-Carey M., Ryan G.), a vége kicsit összecsapottnak tűnt, hirtelen vége lett.
8/10
steelprophet 2021 máj. 12. - 02:02:35 8/10
A film legnagyobb érdeme, hogy kiváltja azt a vágyat, ami soha nem fog bekövetkezni: belenyalni Elle Fanning puncijába!
macska78 2020 aug. 30. - 19:16:22
A látvány és a zene nagyon jó a többit nem minősítem.Ha művészfilm ha szimbólikusak a történések,szerintem akkor is túl lett tolva egy-két jelenet ami nálam abban nyilvánult meg,hogy az egyik ilyennél öklendeztem:),pedig mondhatom,hogy nyitott vagyok filmek terén.Pedig nagyon vártam mikor beharangozták.Másik ilyen csalódás volt nekem a Suspiria és a Ház amit Jack épített.De ez van,úgy tűnik csak egy részére vagyok nyitott a művészfilmeknek.
k11zoltan 2017 jan. 20. - 23:34:54
Nem tetszett, semmi extra. Reeves-nek nem kellett volna a nevét adnia ehhez (sem).
D Sim 2017 jan. 19. - 12:03:21
2016 legjobbja. Refn egy zseni, aki saját világot teremt, amely maga alá gyûri a nézõt. A Neon Démon egyedi hangvételû, felkavaró film. Minden képe gyönyörû, már-már túlzóan tökéletes, a hangulata pedig egyszerûen felejthetetlen. A fõ témáját , a szépséget egy felszínes, önmagából kifordult világon keresztül mutatja meg. Egyik legemlékezetesebb mondata: A szépség nem a legfõbb érték, hanem az egyetlen. Nos, ezen lehet vitázni, nyilvánvalóan túlzás, de olyan dolgokat vág az ember arcába, amivel érdemes konfrontálódni. Vajon a szépség nélkül észre veszünk más értékeket? És ha valóban ez az egyetlen érték, akkor mennyire beteg, torzult értékekkel rendelkezõ világban élünk? A morális kérdéseket persze egy nagyon provokatív köntösben tárja elénk, a film legfõbb értéke mégis az, hogy Refn ott folytatja, ahol az egészen kiváló Csak Isten bocsáthat meg c. opusnál befejezte: saját képi világával egyfajta nyelvet teremt, ezeken a képeken keresztül szól a nézõhöz, amely azonban igen nehezen érthetõ nyelv.
6/10
hankuk 2016 okt. 26. - 06:45:44 6/10
Nekem sokkal jobban tetszett a Drive, de ennek is vannak emlékezetes pillanatai. Egy kicsit talán öncélú. Kevesebb több lett volna.
xdm 2016 okt. 09. - 13:35:13
Pont ez volt a célja a rendezõnek sztem. Megmutatni milyen ez a beteg aberrált világ, ami mi alig ismerünk, vagy egyáltalán nem. A szépség fetisizálása, és ez a felszínességnek az elviselhetetlensége.

***Spoiler***


Leszbikus kannibálok is csak metafora. Torz képet fest, mert valóban torz a valóság is. Olyasmit dicsõítünk, amit nem lenne fontos és érdemes. És itt megvan mutatva, hogy ez hova vezet, ha kimaxolja valaki.
Reka0422 2016 okt. 09. - 13:18:18
***SPOILER***

Kannibál, leszbikus ribizlik dög unalmas és érthetetlen féltékenységi rohama 2 órában elnyújtva, talán ez találóbb cím lett volna... Ekkora bõdületes baromságot még soha nem láttam :O Elmebeteg és deformált az egész... Még mûvészi, "elvont" kategóriának sem nevezném... Én nem is tudom ez mi volt???!!!
10/10
filmróka 2016 okt. 01. - 12:22:41 10/10
Bocs, az kimaradt, hogy a mûvészfilmek közül is az "elvont" kategória.
10/10
filmróka 2016 okt. 01. - 12:00:07 10/10
Ez a film egy mûvészfilm, és annak nagyon jó. Nem tartalmat, hanem érzéseket közvetít, a maga extravagáns módszereivel. /Férfiaknak nem ajánlom, szerintem inkább nõknek szól./ Kicsit olyan, mintha az ember végig videoklipet nézne, álomszerû.

Brutál jók a képi megjelenítések, és a zene ehhez a mûfajhoz és témához zseniális. Cliff Martinez: The Demon Dance a kedvenc belõle. 10/10-et adok rá, mert kicsit fel akarom húzni a mostani 5-ös átlagot.

Mûvészfilm, nem horror vagy thriller, kérlek eszerint válasszátok, hogy megnézitek-e.
Gulácsi Péter 2016 szept. 25. - 15:13:10
Ez a film egy undormány. Amennyire tetszett az eleje, a soundtrack-je, hangulata stb. akkora szar lett a végére. Ja és a vége: Nem tudom milyen beteg ember talál ki ilyeneket, de ez már felháborító! Mondom ezt annak tudatában, higy az összes Fûrészt láttam...
10/10
Lau1 2016 szept. 25. - 00:37:19 10/10 Előzmény Gollam24
"sekélyes a gondolkodásuk, rendkívül irigyek másokra, törtetõek, a maguk módján erõszakosak, a sikerért bármit szinte, erkölcstelenek stb." Hú szerintem ez egész másról szólt, de a soviniszta résszel sem értek egyet. Ez az egész az emberi gonoszságról mesélt számomra. Valami olyan brutálisra sikerült ,hogy az már jó volt 10/10.
9/10
Gollam24 2016 szept. 20. - 10:28:46 9/10
Úgy gondolom, hogy Nicolás Winding Refn a modellvilág sajátos ábrázolásán túl ezzel a filmmel egyfajta görbe tükröt is szeretett volna állítani a nõk elé a nõkrõl, hogy igazából a szépségükön kívül túl sok értékkel nem rendelkeznek (már amelyik egyáltalán szép közülük), sekélyes a gondolkodásuk, rendkívül irigyek másokra, törtetõek, a maguk módján erõszakosak, a sikerért bármit szinte, erkölcstelenek stb.

Van benne egy nagy adag hímsovinizmus, de ennek ellenére nekem bejön, az meg hogy Cannes-ban kifütyülték az le van kakkantva, majd akkor fütyüljenek a franciák, ha végre normális filmet is tudnak készíteni, nem pedig idegesítõ, bárgyú szarok.at, mert az Életrevalók óta nem láttam igazán jó francia filmet és az is csak Omar Sy miatt volt jó.

Máskor oda kéne írni, hogy ez ART-film és akkor nem menne itt a felesleges vita a film mûfajáról.
9/10.
chokeee 2016 szept. 20. - 08:43:48
Látom annyira intelligensnek sikerült a kommented mivel kimoderálták, mint te magad vagy. Ülj le fiam, egyes!
chokeee 2016 szept. 18. - 23:01:30
Hát kedves barátom ez se nem horror, se nem thriller, hanem egy nagy semmi sem volt. Aki azt mondja, hogy ez egy jó film az egy sznob barom. Nagyon mûvészi, nagyon elvont akar lenni ez a film, de csak egy beteges katyvasz jött ki belõle gusztustalan képekkel, szimbólumokkal, felesleges és sokszor értelmezhetetlen képekkel.
GaborT28 2016 szept. 18. - 20:21:25
Nem értem az itt finnyáskodókat; mégis milyennek kellene lennie egy thrillernek vagy horrornak? Láttatok ti már igazi horror filmet vagy csak a széthájpolt szarokat lesitek mint a Fûrész és társai....? Nekrofilia? ...hát nézzetek körül horror téren , mert ez piskóta ahhoz képest amik 20-30éve mentek.
GaborT28 2016 szept. 18. - 20:12:37 Előzmény iamtheonlyone
Menj vissza a rózsaszín világodba minimaxot nézni.
1/10
Tamás Róbert Szalkay 2016 szept. 17. - 15:47:32 1/10 Előzmény iamtheonlyone
Köszönöm, hogy helyettem is ilyen profin megfogalmaztad!
1/10
Tamás Róbert Szalkay 2016 szept. 17. - 15:43:45 1/10
(+) - gyönyörû fõszereplõ
- jó zenék

(-) -zavarba ejtõ jelenetek
-értelmezhetetlen képek/szimbólumok
-beteges cselekmények (nekrofília, emberkínzás, erõszaktevés...)
- szar sztori

Összefoglalva : A film nem tudta eldönteni pontosan milyen is akar lenni. Dráma? Horror? Dokumentum? Thriller? Netán egy morbid vígjáték? Borzalmas film.
Összes hozzászólás