Néprajzi értékeink

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 5 perc, 1991

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A néprajz a hagyományos életmódot folytató paraszti, nomád vagy zsákmányoló-gyűjtögető népcsoportok mindennapi tárgyait, művészetét, építészet, díszítőművészet, zene, tánc, valamint hagyománykincsüket, szokásaik, hitviláguk, énekes és szóbeli értékeiket felölelő jelenségek elnevezése. Ezeket a rohanó világunkban is fennmaradt értékeket mutatja be műsor.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
ötödik elem 2013 febr. 01. - 18:41:39
Jók lennének az ilyen sorozatok, ha az igazságot tárnák fel és nem részigazságokat közölnének. Pl. amikor egyes tárgyak díszítését szláv hatásúnak mondanak. Ezzel csak az a baj, hogy a szlávoknak semmi szerepe nem volt a magas kultúra teremtésében s így nem lehetett befolyással a magyar kultúrára. Honnan lehet ezt tudni? Például onnan, hogy honfoglaláskori sírok feltárásánál a szláv sírokat úgy különböztetik meg a magyaroktól, hogy nincs benne semmi a csontvázon kívül! A magyar sírok ellenben tele vannak arany-ezüst tárgyakkal, amik a legkülönbözõbb szimbólumokkal vannak ellátva kezdve a ruhagombokkal. S hogy mi lehet az oka a szegényes temetkezési módnak? Talán az, hogy az V. században még szláv rabszolgákkal kereskedtek európaszerte a zsidó kereskedõk. Azaz nem voltak olyan szellemi szinten, hogy ilyen maradandót tudjanak alkotni. Érdekes maradvány az angol nyelvben a 'slave-szolga' jelentés. Konklúzió: jobb, ha végleg elfelejtjük a szláv hatás érvényesülését a magyar alkotó mûvészetre, mert ilyen sosem volt.
feketevipera 2011 jún. 08. - 20:25:08
Jó régi a sorozat, de manapság talán még nagyobb az értéke, mint annak idején. Egyedül csak azt sajnálom, hogy olyan rövidek az epizódok.