Népzenebiológia

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 43 perc, 2003

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Lajtha László, Kossuth-díjas zeneszerző Bartók Béla és Kodály Zoltán nyomdokain elindulva, nemzetközileg is elismerten kiemelkedő új eredményekre jutott a népzenekutatás terén. Maga alkotta terminus technicusa: a népzene- biológia tökéletes meghatározása, a népzenét tárgyi-szellemi-társadalmi egységben vizsgáló gyűjtő- és kutatómunkával. A film ennek a korszakos jelentőségű tudományos alkotómunkának állít emléket, bejárva a kutatás fő területeit Erdélyben (iránytűként alkalmazva a tudós művész írásait), valamint a tanítványok, Erdélyi Zsuzsanna és Tóth Margit visszaemlékezéseivel.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2013 jan. 05. - 22:57:12 Előzmény adamnagysweetmovie
sorry, félrenyelvészkedtem
adamnagysweetmovie 2012 júl. 03. - 23:01:22
a vége:
...visszaemlékezéseiT
adamnagysweetmovie 2012 júl. 03. - 23:00:21
Kicsit nehéz olvasni az ajánlót. Egy kísérletet teszek szövegmagyarosításra.

"Lajtha László, Kossuth-díjas zeneszerzõ Bartók Béla és Kodály Zoltán nyomdokain elindulva, nemzetközileg is elismerten kiemelkedõ új eredményekre jutott a népzenekutatás terén. Maga alkotta terminus technicusa: a népzene- biológia tökéletes meghatározása a népzenét tárgyi-szellemi-társadalmi egységben vizsgáló gyûjtõ- és kutatómunkának. A film ennek a korszakos jelentõségû tudományos alkotómunkának állít emléket, bejárva a kutatás fõ területeit Erdélyben: iránytûként alkalmazva a tudós mûvész írásait, valamint a tanítványok, Erdélyi Zsuzsanna és Tóth Margit visszaemlékezéseivel."
feketevipera 2011 máj. 14. - 23:15:06
Szép és tartalmas film egy érdekes témáról. Lajtha Lászlóról talán kevésbé köztudott, hogy népzenét is gyûjtött (eddig én sem tudtam róla), s ennek a kérdéskörnek a boncolgatását a filmben a zeneszerzõ-kutatótól vett idézetekkel és népzenei táncos betétekkel gazdagították. Azt mondhatom, érdemes volt megnéznem, s bátran ajánlhatom mindenkinek, aki tartalmasan akarja eltölteni az idejét.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu