Nincsen nekem vágyam semmi

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 80 perc, 1999

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Brúnó kettős életet él egy szerelmi négyszög kellős közepén. A vidéki idillből hetente kétszer a nagyvárosi prostik világába utazik. Mari, a szerelme, vidéken várja hétvégére. Ringó, a társa, hétfőtől péntekig ragaszkodik hozzá. Egy kuncsaftja a hét minden napján szereti őt. Brúnó eltéved a maga kavarta viharban. Hazudik, és káoszt teremt.
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
ef 2020 máj. 12. - 08:31:33 1/10
Nagy Ervin , Csányi Sándor a két ripacs egy filmben, ez már túl sok(k)
wolody 2009 márc. 21. - 00:11:58
Elég kemény film ahhoz képest, hogy 16-os karikával vetítik...
Nem untam, de már alig vártam, hogy vége legyen, sok volt a negatív hatás nekem. Csak tapasztalt filmeseknek! :-)
7/10
F_E_B 2008 júl. 09. - 08:15:38 7/10
Elolvastam a nepszavast idezetet kowalsky, haaat, meg a noi foszereplo nevet sem tudtak rendesen leirni.

a film (port-os) leirasa szerint '99-ben keszult, mig a film vegen 2000-es datum szerepel.

Amugy tegnap lattam, jol megkesve, es elegge magaval ragadott.

Tetszettek a szineszi alakitasok, meglepodtem, hogy Nagy Ervin mennyire fiatalnak nez ki benne.

A sok pozitivum ellenere sem tudtam elvonatkoztatni az Otthonom Idaho cimu filmtol, az a baj, hogy a tortenet iroi sem.

Volt par jelenet benne, ami eleg gyengen sikerult: a Dio fele "dugulaselharitas" (meg sose lattam Dio-t ennyire gyenget alakitani); ill a rendorsegen levo sztriptizes.

Valamiert kihagytak a szereplok listajabol az azota befutott Rezes Juditot.

No mindegy, osszessegeben pozitiv elmeny volt.
kowalsky 2008 júl. 03. - 03:06:22
ja, meg ez:
Népszava, 2000. szeptember 21.: Világszám a tehénlegelõn
Szenzációt keltett szakmai körökben az idei filmszemle egyik elsõ filmes rendezõje: Mundruczó Kornél a Nincsen nekem vágyam semmi címû játékfilmjével egy csapásra felhívta magára a figyelmet. Debütáns munkáját a beavatottak körében máris a "kultfilm" dicsfénye övezi. Szerintem jóval több annál. A jelek szerint van rá esély, hogy a témaválasztás elsõdleges "pikantériája" elfedi a rendezõi világlátás lényegét, mélyebben rejlõ, igazi merészségét. Mindenesetre veszteség lenne, ha a közfigyelem megrekedne annál a lúdbõrzõ ténynél, hogy megszületett az elsõ magyar buzifilm.
Homoszexuális fiúkról, mi több, fiúprostikról játékfilmet készíteni mindazonáltal önmagában bátor alkotói kiállás egy országban, ahol a hagyományosan konzervatív, ne mondjam: a kirekesztõ indulatig prûd felfogás az uralkodó. Ennek a prüdériának is dob kesztyût Mundruczó azzal, hogy két olyan fiút emel története középpontjába, aki hétfõtõl péntekig a fõvárosban árulja magát a Duna-korzó fiúpiacán, majd afféle ingázóként hét végére hazatér vidéki otthonába fényesíteni vágyálmait. Egy ismeretlen világ, egy rejtõzködõ szubkultúra lép velük a nyilvánosság elé, az, amely egyébként rendõrségi hírekben ad csak idõnként életjelet magáról. Olyan életjelet, ami rendszerint halálról, élet elleni bûncselekményrõl szól.
Mundruczó is megmutatja az elvágott, véres torkot, a homlok közepébe vágódó pisztolygolyót, van tehát gyilkosság, halál, de ez a filmben csak mesterkélt és kiagyalt rövidre zárása egy történetnek, aminek a kíméletlensége nem az ilyen látványos felütésekben van, hanem abban a formátlan, érzéketlen semmiben, ami a megjelenített világot betölti. A rakpart lépcsõin megejtett gyors aktus, a játékteremben elütött holtidõ, a becsapott ügyvéd szeretõ pénzén vett színes nyomor, a hazudott álmok.
Mundruczó (és a forgatókönyvben alkotótársai, Zsótér Sándor és Petrányi Viktória) nem sok ügyet vet arra, hogy szociográfiai vagy lélektani értelemben gazdag, árnyalt képet adjon a hõsei képviselte szubkultúráról, mert ez a szubkultúra valójában jelképes értelemben kap igazi súlyt. Az egykori "lézengõ nemzedéket" itt a prostituálódó nemzedék képe váltja fel, nem egy tagadni érdemes, hanem egy hihetõ és értelmes gondolat nélkül "mûködõ" világban. Harsány színek kívül, hideg és közömbös belül. Mundruczó egyetlen pillanatra sem adja meg nézõjének az érzelmi feloldást, szereplõihez véletlenül sem enged közel. Ha nem lenne nevetséges, balladainak mondanám a szereplõk közti viszonyok tisztázásával sem sokat bíbelõdõ, szaggatott elbeszélésmódot, de nincs tragédia, pláne dalban elbeszélve nincs, legfeljebb egy idõnként bevillanó vágyálomképben.
Groteszk, provinciális álom. Egy tornadresszes fiatal lány - az egyik fiú szerelme, a másiknak nõvére - a rétre kirakott gerendán egyensúlyoz, készül a világszámra. Világszám a tehénlegelõn, s a produkció csúcsán a lány szerelmével, a rakparti prostival sárkányrepülõn próbál felemelkedni a magasba. Elszakadni a földtõl, egy hollywoodi kultuszfigura, Batman szánalmas utánzatába kapaszkodva.
A Nincsen nekem vágyam semmi láthatóan nem akar sem szerethetõ, sem megrendítõ, sem feloldó film lenni. Nincs ítélet, de nincs megbocsátás sem benne. Szereplõi - Nagy Ervin, Rába Roland, Csuja Imre, Kovács Mária - ennek a kíméletlen világnak a tökéletes közvetítõi.Bársony Éva
kowalsky 2008 júl. 03. - 03:00:37
eugi és laci chatelhetnének inkább vagy leveleket is válthatnának - csak ne itt
bemásolok MK-ról némi bibliográfiát -
"Budapesten született 1975-ben. 1998-ban színészi diplomát kapott a Színház- és Filmmûvészeti Egyetemen, ahol ugyanebben az évben felvételt nyert a filmrendezõi szakra. Egyetemi évei alatt több filmet készített, melyek számos elismerésben részesültek Magyarországon és külföldön egyaránt. Kisfilmjeit többek között Oberhausenben, Krakkóban, Ludwigsburgban, Imola-ban és Szentpéterváron tüntették ki díjakkal, Szép napok címû alkotása 2002-ban Locarnoban elnyerte az Ezüst Leopárdot, majd Brüsszelben, Szófiában és Angers-ben nyert díjakat. 2003-ban A 78-as Szent Johannája címû operafilmjét meghívták a cannes-i Rendezõk Kéthete válogatásába.
2003-ban meghívást nyert a cannes-i filmfesztivál Résidance programjába Delta címû filmtervével.
Rendezõi diplomafilmje, a Kis Apokrif No. 2 a Cannes-i Cinéfondation történetében az elsõ magyar résztvevõ.
2004-ben Petrányi Viktoriával megalapították Proton Cinema nevû gyártócégüket."
offtopic
eugénia22 2008 máj. 16. - 13:45:08
Jó a Csinibaba.Ha tényleg,nagyon jó magyar filmet kéne mondanom, akkor Boldog Születésnapot!
offtopic
elaci 2008 máj. 16. - 00:31:51
Ezt nem láttam. Vannak jó magyar filmek, csak kevés. Mit szólsz a Csinibabához?
offtopic
eugénia22 2008 máj. 16. - 00:13:10
Igen. És ezt láttad? És tetszett?
offtopic
elaci 2008 máj. 16. - 00:11:54
Én is így vagyok ezzel. Amióta külföldön vagyok tulajdonképpen csak magyar filmekre vetítésére mentem el: Szabadság, szerelem - Lora - Horthy - Adjátok vissza a hegyeimet - Nyócker
offtopic
eugénia22 2008 máj. 15. - 23:47:15
Gyere utánnam,nyugodtan.Egy a közös bennük magyar filmek... És kettõ jó is... Én szeretem a magyar filmeket is...
offtopic
elaci 2008 máj. 15. - 23:43:59
Ha nincs ellenedre, jövök utánad, Eu. Egyébként mit jelent az, hogy éppen ezekbe a topikokba írsz: SOS szerelem, Csak semmi szex, Nincs nekem vágyam semmi. Egy túlbuzgó lélekbúvár már kombinálna...
eugénia22 2008 máj. 15. - 23:40:13
Jó film. Nagy Ervin, elég jól játszik benne.Nem unalmas film,van foratókönyve.Szerintem értékes film is...
TÁK0111 2008 jan. 07. - 15:11:39
Kedves X-tro!
Érdeklõdnék, hogy mire alapozza Mundruczó Kornél pökhendiségét.Talán személyesen ismeri?A fesztiválelismeréseket meg nem véletlenül szokták kapni az emberek.Végzett ön valami féle statisztikát Mundruczó filmjei és a harmadosztályú kézilabda meccsek nézõi létszámát illetõen?Szerintem elég megpróbálni jegyet szerezni egy Kornél rendezte darabra, meglátja, nem lesz könnyû dolga, mivel a jegyek rég elkeltek.Az adóforintjait meg nem ezektõk a kis költségvetésû filmektõl kéne féltenie, azok a pénzek a nagykutyák zsebébe vándorolnak.
perry 2007 ápr. 13. - 18:33:05 Előzmény x-tro
Most képzeld el láttam a többi filmet is.Egyébként arroganciád határtalan,én itt be is fejeztem.
x-tro 2007 ápr. 13. - 12:41:03
Mint írtam volt, ez az elsõ filmje még jó volt a Mundruczónak, a többit érzem gyengének és mûmájer blöffnek.
Mundruczó sosem ábrázolja a világot szerethetõnek, így én miért szeressem az õ képzetét? Pont ez a baja, hogy rosszabbnak ábrázolja, mint amilyennek pl. én érzem. Ez a kurva nagy blöff az õ agyonajnározott "mûvészetében".

Amúgy meg, ha nem tudsz valamit, inkább saját szemeddel gyõzõdj meg róla, ismerd meg, ahelyett, hogy más véleményeibõl próbálod felépíteni a magadét.
perry 2007 ápr. 13. - 07:52:31 Előzmény x-tro
Elnézést, az a saját jogod ,hogy leszóljad Mundruczot, de bocs azért mert nem tetszik az a világ amit Õ ábrázol, talán nem kellene azok kedvét elvenni a többi filmjétõl akik még nem találkoztak az alkotásaival.
x-tro 2006 máj. 07. - 13:35:55
Igen, ez az elsõ jól sikerült a Mundruczónak, ezután viszont belefutott egy olyan zsákutcába, ahonnan sérülés nélkül nincs kiút. Amellett, hogy egyre súlyosabban öncélú és feleslegesen mûmájer filmeket csinál, egyre pökhendibb is lesz, és egyre mélyebben szakad bele saját egójába. Azzal hitegeti magát, hogy néhány fesztiválelismerés feljogosítja bármire. Holott nem! A nézõ mindenek felett van, és Mundruczó filmjeit összevetve nem nézik meg annyian, mint egy harmadosztályú kézilabdameccset. Ehhez meg azért túl drága játszadozás ez a mi adóforintjainkból.
Mürc 2006 máj. 06. - 23:01:42
Korrigálok, mert nem tetszik a nyelvtan :), szóval a legjobb öt magyar film között van
Mürc 2006 máj. 06. - 22:59:33
Nálam benne van a legjobb öt magyar filmben, bár Nagy Ervin miatt kicsit elfogult vagyok.., szerintem méltán lett fõdíjas anno a filmszemlén.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu