Norma Jean és Marilyn

Bakancslistához adom
Norma Jean and Marilyn
amerikai filmdráma, 130 perc, 1996

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

A ma is szimbólumként számon tartott egykori szexbálvány, Marilyn Monroe életét és halálát mutatja be ez az eredeti látásmódú, egyéni hangvételű alkotás. A film "találmánya", hogy a gyermekkori traumáktól gyötört, az alkohol és altatók rabságában élő sztár kettéhasadt személyiségét két színésznő, az Oscar-díjas Mira Sorvino és a remek Ashely Judd jeleníti meg. A nő, aki minden férfi álma volt, éppen a saját álmainak nem tudott megfelelni, s ez vezetett korai és tragikus halálához...

Stáblista:

Szereplők

Norma Jean Dougherty
Marilyn Monroe
Eddie Jordan
Johnny Hyde
Arthur Miller
Joe DiMaggio

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
crash48 2017 dec. 31. - 11:51:49
Nem akarom bántani Mira Sorvino-t,mert egyébként jó színésznõ,inkább a rendezõt kritizálnám a casting miatt,mert Marilynnek teljesen más arca,szeme(fõleg a szeme nagyon más volt),szája volt ez számomra végig zavaró volt.Nem tudtam elfogadni M.S.-t Marilynként,hiába játszott elfogadhatóan és nyaktól lefelé megfelelt M.M.-nak.
Én biztosan nem õt választottam volna erre a szerepre,mert itt a külsõ hasonlóságnak a szokásosnál hangsúlyosabb szerepe kellett volna hogy legyen.
A film egyébként nem rosszabb az \'Egy hét Marilynnel\' vagy a \'M.M.titkos élete\' c.filmeknél.Sajnos azok se túl jók, nem eléggé hitelesek,kimunkáltak vagy a szereplõválasztással ítélték már az elején halálra a filmeket.Egyszer mindenesetre megnézhetõek.
Imádom Marilyn Monroe-t a filmjei és az élete is érdekel.Az összes filmjét láttam még a \'Kóristalányokat\'(1948.)is,több könyvet olvastam,általában mindent elolvasok ami róla szól.Nem õ volt a legeslegszebb színésznõ,de a kisugárzása a legnagyobb volt, a mai napig.Annyira nõies és szeretnivaló,hogy meg kell bolondulni tõle.
Egy, 1963-ban(egy évvel M.M.halála után) készített dok.filmbõl elég jól megismerhetjük M.M.életét.Ez a \'Díva élete\'c.film ami akkor még élõ kortársakat is megszólaltatva bemutatja életét és halálának körülményeit,full eredeti képekkel,videókkal.
MM ált.iskolai tanárnõjén át, a halála napján a házában tartózkodó bejárónõjéig érdekes visszaemlékezés ,ami akkor még friss emlékeket dolgoz fel,nincs rajta az azóta kialakult mítosz,legenda és az eltelt idõ rárakódott pontatlan és konspiratív emlékezete.Rajongóknak érdemes megnézni.
trudy 2014 aug. 27. - 18:14:16
Az utóbbi idõben nagy Marilyn-rajongó lettem, de csak most bukkantam rá erre a filmre. A My Week With Marilyn-nél ezerszer jobb, az csak egy felfújt, erõltetett, ötlettelen és dögunalmas mainstream gagyi volt, ennek a filmnek viszont lebilincselõ a sztorija és rengeteg gondolatot ébreszt mind Marilynnel kapcsolatban meg úgy egyáltalában.
A két színésznõ külsõre valóban nem annyira hasonlított Marilynre, különösen nem Mira Sorvino, de én eredeti szinkronnal néztem és a hangja megtévesztésig hasonlít Marilynére, többek között emiatt én sokkal jobban tudtam azonosulni a Mira Sorvino által alakított Marilynnel, mint a Michelle Williams által alakított Marilynnel. Továbbá Mira Sorvino nagyon jól és erõlködés nélkül utánozta Marilyn gesztusait is, ami Michelle-rõl ugyancsak nem mondható el.
Összességében ez egy mélyen alulértékelt film, akkor is, ha nem olyan mega-költségvetésbõl és szupersztárokkal készült. Annak ellenére, hogy majdnem kétórás, lehetett volna hosszabb is, mert aki ismeri Marilyn életét, tudja, hogy még rengeteg mindent bele lehetett volna rakni, de így is egy nagyon mozgalmas, tartalmas, és az életének leglényegesebb történéseit magában foglaló filmrõl van szó.
A film maga is egy bizonyíték arra, hogy ma már senki sem tudja milyen ember volt igazából Marilyn, de lehet, hogy életében sem ismerte õt senki igazán. Ez a történet meglehetõsen realisztikusan ábrázolja Marilynt, de nincs rá garancia, hogy teljes mértékben a valóságot festi. Nekem az a véleményem, hogy Marilyn valóban nem volt egy nagy színésztehetség, mert eddig az összes filmben amiben láttam õt, mindig ugyanúgy játszott és ugyanazt a mesterkélt alakítást hozta, ami különösen szembeötlõ, amikor valóban tehetséges színészek játszanak mellette. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy pályafutása során mindig nagyon hasonló (a buta szõke nõ) karakter szerepét osztották rá, amiben nem is igazán lehet õt komolyan venni, de ettõl függetlenül sem volt egy különösen jó színésznõ. Ennek ellenére ami biztosan igaz róla, hogy szép volt, ambíciózus és nem volt teljesen buta sem, mert jól tudott élni az adottságaival, kitartó volt és nem csak az olcsó botrányairól ismertté vált sztárként tartották nyilván (mint pl. Gábor Zsazsát). Ha a filmjeit nem is lehet olyan nagyra értékelni, azért remekül tudott pózolni, a filmjeiben elõadott zenei betétei emlékezetesek és egy példakép a nõk számára olyan szempontból, hogy nem volt õ sem tökéletes, de tudta, hogyan kell kihangsúlyozni a szépségét, mind a frizurával, sminkkel, pózokkal és az irigylésre méltó ruhatárával. Mindamellett bizonyára megtett olyan dolgokat is a hírnévért, amik nem túl erkölcsösek és ízlésesek, szóval a filmnek az a része, ami azt mutatja be, hogyan használta ki a befolyásos férfiakat valamennyire új fényben világítja meg az "isteni Marilynt" és magát Hollywoodot, mert errõl tényleg keveset beszél a köznyelv és a média.
Szóval amikor ilyen filmeket látok, akkor mindig öröm megjegyezni magamban, hogy azért még akadnak jó filmek... csak nagyon nehéz rájuk találni.
7/10
M.Zs.F 2014 jún. 15. - 12:28:03 7/10
Az egyik legvonzóbb és legnagyobb szexuális kisugárzással rendelkezõ nõ a világon-talán mondhatom örökké. Azt hogy jó színész volt-e vagy sem, hogy igaz-e a film nagy része vagy sem, hogy Marilyn Monroe egy volt-e a buta szõkékbõl, igazán azt gondolom kár feszegetni. Marilyn Monroe egy ikon, egy legenda, aki nagyon lentrõl jött, s sok mindent átélt, sok mindenen keresztül ment. Azt gondolom ha Õ ma élne akkor mindenki rásütné a bipoláris beteg, vagy mániás depresszióban szenvedõ címkét, ás talán jobban tudnák ezt manapság kezelni.

Nem vagyok megszállott, sem rajongó, de ami az övé azt kár lenne- és szerintem nem is igen lehet- eltagadni.

A filmet rengetegszer láttam régen amikor egy volt barátnõmmel együtt voltunk- Õ volt Marilyn-fan. Akkoriban jobban élveztem, valamiért megragadott a film stílusa.....most így évek múltán rengeteg filmmel a hátam mögött azt mondom hogy Ashley Judd 9/10 Mira Sorvino 4/10. A hangulat viszont még mindig erõs.

10/7
Bubus53 2012 aug. 01. - 19:27:31
Miért, itt olyan gyönyörû?
6/10
BabyBaba07 2012 júl. 13. - 20:50:13 6/10
Tudom ezzel nem kellene foglalkozni, de engem nagyon zavar az, hogy Marilyn-t játszó színésznõ nem szép és nincs kisugárzása. Marilyn annyira csodálatos volt, gyönyörû és sugárzó, hogy ez a színésznõ akármennyire játszik vagy játszana jól nem tudja velem elhitetni, hogy õ Marilyn. Ez rengeteget levon számomra a film értékébõl.
10/10
georgia57 2009 jún. 27. - 22:27:01 10/10
és a Férfiak a szõkeket szeretikben nagyon jó szinészi alakitást nyujtott,az a szerep szinte rá lett irva,ugyhogy megfeleõ szerepet jól eltudottt játszani
10/10
georgia57 2009 jún. 27. - 22:23:26 10/10 Előzmény mildi
ezt az érdekes témát a ketttõs személyiséggel nagyon jól sikerült elkapni,belenéztem és nem tudtam abbahagyni
10/10
mildi 2009 jún. 06. - 21:32:14 10/10
Az egyike a kedvenc filmjeimnek, nagyszerû feldolgozás. Nagyon kedvelem Monroe-t is, a világ egyik legaranyosabb buta szõkesége.
A film nagyszerûen bemutatja, mitõl is vált ilyenné. Szerintem nagyon hitelesen van feldolgozva - érdekessége, hogy 2 Monroe van benne - az egyik a tiszta, egyszerû külsejû, szinte gyermeki énje, és a megcsinált cicababa. Mindkét színésznõ remekül játszott.
kapribogyó 2009 jún. 06. - 20:35:42
Én személy szerint szeretem ezt a filmet. Nagyon elgondolkodtató hogy talán tényleg van abban valami hogy a sok rossz hatására ami érte kettéhasadt a tudata... és ahogy a film leírja a történetet még inkább elképzelhetõbb...ha nem is volt tehetsége a filmvásznon de az életben az biztos...állami gondozott, megerõszakolták...kallódott nem szerették csúnyának tartották meg õ magát is ..és mégis miután áttranszformálta magát állandóan mosolygott...de ilyen lelki világgal ha tudott mosolyogni akkor tényleg jó színész volt. Sajnálom. RIP
10/10
Cincike 2008 márc. 31. - 20:46:05 10/10
:-)
10/10
Cincike 2008 márc. 31. - 20:45:30 10/10
Szerintem nagyon nagyon jó a film és van egy különleges hangulata ! Érdemes megnézni
blowup 2007 dec. 27. - 22:30:41
Az utolsó mondatot nem kellett volna...akik életrajzokat írtak róla, egyiket sem említik.Sokan a szerepeivel azonosítják, és tény, színészi teljesítménye is hullámzó volt, de buta és tehetségtelen színészekkel nem foglalkozott Lee Strasberg az Actors' Studio-ban...
Olyan színésznõ volt, aki nagyon alulról kûzdötte fel magát, de mire felért a csúcsra, a saját szexepilje börtönébe zárta önmagát, ahonnan 36 évesen már csak a halálba lehetett kilépni.Utolsó filmjei némelyikében már drámai kvalitást is mutatott, de ez csak ígéret maradt.

P.S. Neked válaszoltam, de mindenkinek szól, aki buta szõkének tartja.
Ja igen, nem vok belepistulva, csak árnyaltabb ismeretekkel rendelkezem róla:)
Vikke 2007 dec. 27. - 11:18:20
Szerintem Mira Sorvino nem illett Marilynhez. A film nagyon igényesen lett megcsinálva és végig volt valami rejtett hangulat ami nagyott dobott rajta. Külön érdekes volt ez a kettõsség Norma Jean és Marilyn között. És hát igen... Marilyn Monroe tényleg sík hülye volt és abszulute tehetségtelen, mégis szeterjük.
Zolkó 2007 febr. 28. - 11:45:02
Na, azért hogy nem volt csinos, az elég erõs.
Nem volt egy óriási színésznõ, de nagyon jó komikusi képességei voltak, amit pl. a Van aki forrón szeretiben kamatoztatott is.
findus 2007 febr. 28. - 09:18:24 Előzmény lola1
Volt értelme megcsinálni a filmet, legalább a stáb tehetséges, ilyet is tudnak, mint ez a film, bár felesleges volt,mert akirõl szól, rettentõ buta volt, pedig eredetileg nem szõke, hanem vörös , és nem volt csinos sem. Szörnyen játszott, nem színésznõnek született.
cherry baby 2007 febr. 27. - 09:30:24 Előzmény lola1
nem tudom te mit néztél. Marilyn egy k***a volt. Nem Sorvino csinált belõle azt. Monroe kisasszony bármit megtett ezért, hogy filmvásznon legyen. kicsit nézzél utána. Egyébként meg 46os volt a ruhamérete a 160 cm magasságához... tehát nem tudsz még eleget ahhoz, hogy köpködd ezt a filmet. Sajnos Õ ilyen volt. Buta és mindent megtett, hogy híres legyen és mindig beszéljenek róla.
lola1 2007 febr. 23. - 19:15:52
Soha többé. Mira Sorvino nagyon nagyon elrontotta. 1.: Marilyn szexepiles volt. lehet hogy nem volt vékony, de nem is volt olyan kövér mint a színésznõ, könyörgöm Sorvino egy k***át csinált belõle!!! 2.: majdnem elaludtam a filmen. unalmas volt. egy ilyen izgalmas témát ilyen unalmasra és rosszra megcsinálni...hááát ehhez tehetség kell. gratulálok

mellesleg megjegyzem nem vagyok vmi nagy Marilyn Monroe rajongó.